Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος 18-09-2009

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και διεθνείς οίκοι που αξιολογούν την ελληνική οικονομία προειδοποιούν, σε κάθε ευκαιρία, ότι εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η χώρα μας θα οδηγηθεί στην δημοσιονομική αποσταθεροποίηση και την υπερχρέωση.

Το ζήτημα έχει τεράστια σημασία γιατί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε επηρεάζουν άμεσα την διεθνή ανταγωνιστικότητα και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Λάθος κατεύθυνση

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται να διαφέρουν ριζικά στις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό σύστημα στην πραγματικότητα όμως κινούνται στην ίδια λάθος κατεύθυνση.

Το πρώτο που κάνουν είναι ότι περιορίζουν την όλη συζήτηση στο θέμα του νοικοκυρέματος των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης και της αποτελεσματικής παταξης της εισφοροδιαφυγής. Τα χρόνια περνάνε και τόσο το νοικοκύρεμα όσο και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποδεικνύονται προπαγανδιστικά τεχνάσματα των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα αρνητική οικονομική δυναμική αύξησης των δαπανών, μείωσης των εσόδων και διεύρυνσης των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος από το 2000.

Τα πολιτικά στελέχη επαναλαμβάνουν επιχειρήματα που έχουν ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν το λεγόμενο πολιτικό, εκλογικό κόστος.

Πικρές αλήθειες

Ύστερα από την αποτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί την ασφαλιστική κρίση -η πολυσυζητημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χάθηκε σε μια μαύρη διαχειριστική τρύπα- σειρά τώρα του ΠΑΣΟΚ να δώσει υποσχέσεις ενδεχόμενη τήρηση των οποίων θα χειροτέρευε την κατάσταση.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να φανούν ευχάριστοι στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους γνωρίζοντας ότι η περιορισμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης με τον βασικό λογαριασμό να πηγαίνει εκεί όπου ανήκει, στην ελληνική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ που έχει την πολιτική, εκλογική δυναμική με το μέρος του υπόσχεται νέες αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις και δεσμεύεται για μη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ικανοποιούν τους μη προνομιούχους που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα δε μπορούν να εφαρμοστούν όμως σε μία χώρα που είναι υπερχρεωμένη και πάσχει από δημογραφική γήρανση.

Για να παταχθεί η μαζική εισφοροδιαφυγή πρέπει να περιοριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε η ασφαλιστική συνέπεια εργαζομένων και επιχειρήσεων να μην τους οδηγεί σε οικονομικές περιπέτειες. Η μείωση των ασφαλιστικών βαρών για όλους πρέπει να συνδυαστεί με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Επειδή όμως αυτή είναι μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση και χρειάζεται χρόνος για να έχουμε θετικά αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος αναγκαστικού περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των "κεκτημένων". Δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν συγκεντρώνουν πλέον τις προϋποθέσεις να πουν την πικρή αλήθεια στον ελληνικό λαό.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου