Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι Γερμανοί θέλουν … τη Ντόρα τους


Του Ρεπόρτερ

Τον Φεβρουάριο του 2006 η τότε νέα υπουργός εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιούσε επίσημη πρεμιέρα ως πολιτική προϊσταμένη της ελληνικής διπλωματίας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου θα συναντούσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Ά. Μέρκελ. Η παρουσία της κας Μπακογιάννη σε εκείνη τη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εκτός πρωτοκόλλου και είχε εκληφθεί από σοβαρούς κύκλους εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τα ΜΜΕ ως προσπάθεια της κας Μπακογιάννη να καταστήσει, τότε, δηλωτική την παρουσία της ως Νο 2 στο εσωτερικό του κόμματος. Εξ’ άλλου η σημερινή διεκδικήτρια της αρχηγίας στη ΝΔ, μόλις τότε είχε εγκαταλείψει την θέση της Δημάρχου Αθηναίων για να συμμετάσχει στην πρώτη μετασχηματισμένη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2006.

Τα αβανταδόρικα προς το πρόσωπό της συστήματα της διαπλοκής και τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, είχαν αντιμετωπίσει με τρόπο «ρηχό» την παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών σε γερμανικό έδαφος, στην επίσημη πρεμιέρα της ως υπουργού εξωτερικών. Ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί, βέβαια, στις γερμανικές σπουδές της κας Μπακογιάννη, αλλά και στους δεσμούς της με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας. Ως αιτιολογικό πλαίσιο της συνάντησης είχε αναδειχτεί, δήθεν, η πολιτική βούληση για ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά, μόνο που η ελληνική διπλωματία δεν παρουσίασε στη συνέχεια, δηλαδή μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι αξιόλογο. Ωστόσο το 2006 ήταν «ζεστό» το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων Eurofighter σχετικά με τα οποία τότε η κα Μπακογιάννη δήλωνε: «Το θέμα των εξοπλισμών και των Eurofighter θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι, υπό το πρίσμα ότι η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα της προοπτικής της ΕΕ»

Φυσικά δεν είχαν ακόμη έρθει στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία που επιτάχυναν τις εξελίξεις στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της SIEMENS (στο οποίο για αγορές από την γερμανική εταιρεία ενεπλάκησαν και τα μέλη της «Αγίας Οικογένειας»), η κα Μπακογιάννη και ο αδερφός της Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχιζαν της κοινωνικές σχέσεις με τον βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση του γερμανικού κολοσσού, Μιχάλη Χριστοφοράκου και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε ακόμη καθυστερήσει προκλητικά να πράξει τα δέοντα στην περίπτωση της διαφυγής των κ. Χριστοφοράκου και Καράβελα. Εξάλλου η κα Μπακογιάννη ήταν εκείνη η οποία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και όταν ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος εμφανιζόταν πανίσχυρος, εξυμνούσε την γερμανική εταιρεία. Η σχέση με την Γερμανία έχει πάντοτε δύο όψεις και στο μέλλον μπορεί να προσλάβει άλλη διάσταση αν τελικά η κα Μπακογιάννη εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ και διεκδικήσει στο μέλλον την πρωθυπουργία. Θα έχουν ή δεν θα έχουν άραγε κάποια συμφέροντα με έδρα την Γερμανία οφέλη από τη περεταίρω πολιτική ανέλιξη της κας Μπακογιάννη;

Αλά γερμανικά

Μεγάλα γερμανικά συμφέροντα έχουν εφορμήσει στην ελληνική πραγματικότητα σε μια σειρά από τομείς: στα media, στις τηλεπικοινωνίες, στα αεροδρόμια, στα ναυπηγεία, στην πολιτική και στην οικονομία γενικότερα και σχεδιάζουν να επενδύσουν και στους σιδηροδρόμους.

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό πρόσωπο, στο οποίο ποντάρουν κάποιοι γερμανικοί κύκλοι προκειμένου να παγιώσουν στο μέλλον τα συμφέροντά τους στην ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα δε σήμερα που ο Κώστας Καραμανλής αποδείχθηκε «αφερέγγυος» για τους Γερμανούς στη βάση της προϋπάρχουσας συμφωνίας με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο πεδίο της αγοράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η κα Μπακογιάννη τηρεί όλες τις προδιαγραφές: Έχει αποφοιτήσει από την γερμανική σχολή Αθηνών, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω σφοδρής πολιτικής και οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε μέσω δημόσιας τοποθέτησής της στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ότι είναι υπέρμαχος του γερμανικού εκλογικού μοντέλου, το οποίο προκρίνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η δε σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γερμανικό κολοσσό SIEMENS υπήρξε γνωστή αρκετά πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Ποιος αλήθεια γνωρίζει ποιες είναι άλλες διασυνδέσεις της «Αγίας Οικογένειας» … με άλλα συμφέροντα του Βερολίνου ή του Μονάχου; Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι Γερμανοί θέλουν την Ντόρα τους ως ηγέτιδα στον έναν από τους δύο, εν Ελλάδι, πόλους εξουσίας.

Πριν η βάση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίσει για τη νέα ηγεσία, ας σκεφτούν οι ψηφοφόροι, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος σε ποιον ή σε ποιους θα εκχωρήσουν «κυριαρχικά» δικαιώματα παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας. Από την εποχή του Κώστα Σημίτη μέχρι σήμερα τα γερμανικά συμφέροντα ενίσχυσαν τη θέση του στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια την ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο. Η «Νέα Μεταπολίτευση» θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και από τους ηγήτορες, προκειμένου να αποδεσμευτεί η πολιτική ζωή από εγχώριους και ξένους πάτρωνες και τους αντιπροσώπους των ξένων συμφερόντων στη χώρα. Αν εκλεγεί η κα Μπακογιάννη ως πρόεδρος της ΝΔ είναι γνωστό εκ των προτέρων με ποιον τρόπο κάποια υπερεθνικά συμφέροντα θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για επαναπροσδιορισμό του status στην πολιτική και στην οικονομία. Εξ’ άλλου έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις, αλλά θα τα πούμε εν καιρώ.

πηγη

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου