Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Για επεκτατισμό κατηγορεί τη FYROM και η Βουλγαρία (Εμείς τον ύπνο του δικαίου ; )

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε πριν λίγο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, για τις εθνικιστικές δηλώσεις Γκρούεσκι,(Ιδού τι δήλωσε στην Αυστραλία, χώρα όπου ζει περίπου ένα εκατομμύριο Ελλήνων, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι εχθές: «Εδώ στην Αυστραλία οι "Μακεδόνες" έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζουν όλοι μαζί. "Μακεδόνες του Αιγαίου" και "Μακεδόνες του Πιρίν", συμπατριώτες. Αυτό δεν συμβαίνει στη μητρική σας χώρα. Και θέλω να υπογραμμίσω πως δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε "Μακεδόνες" του Αιγαίου, της Βαρδαρίας και του Πιρίν. Είμαστε όλοι "Μακεδόνες". Η ενότητα των "Μακεδόνων της Διασποράς" είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στρατηγικών εθνικών μας στόχων, παρά τις όποιες διαφορές») , περί ενοποίησης των "Μακεδόνων" της Βαλκανικής.

"Οι δηλώσεις Γκρούεσκι", είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, "δηλώνουν ξεκάθαρα εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Βουλγαρίας."
Και συνέχισε λέγοντας ότι, "η ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι..
πιό προσεκτική, εφόσον επιθυμεί την ένατξή της στην οικογένεια των χωρών της Ε.Ε.".

Ως απαράδεκτα και έκφραση εδαφικών αξιώσεων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τα λόγια του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Γκρούεφσκι, ενώπιον εκπροσώπων της κοινότητάς τους στην Αυστραλία.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, σχολίασε δηλώσεις του Νικόλα Γκρούεφσκι, που επίσης επισκέφθηκε τη χώρα αυτή πριν λίγες μέρες, Τότε ο Γκρούεφσκι είπε πως οι "Μακεδόνες" στην Αυστραλία έχουν τη μοναδική ευκαιρία, την οποία δεν έχουν στη χώρα τους, να ζουν με τους συμπατριώτες από το Αιγαίο (Ελλάδας) και το Πίριν (Βουλγαρίας). Σύμφωνα με τα λόγια του, δεν υπάρχουν Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πίριν, αλλά μόνο "Μακεδόνες".

«Δέχομαι με απορία τα λόγια του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα θεωρώ απαράδεκτα και ως έκφραση εδαφικών αξιώσεων. Είναι απαράδεκτα εν όψει της φιλοδοξίας της χώρας αυτής για ένταξη στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Παρβάνοφ. «Η βουλγαρική υποστήριξη προς τις προσπάθειες ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ένωση δεν είναι άνευ όρων, αλλά εξαρτάται από την συμπεριφορά των γειτόνων μας και από το αν θα εγκαταλείψουν παρόμοιες αξιώσεις», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε: "πάντα λέω στους γείτονές μας ότι στην πορεία της ΠΓΔΜ προς στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σέβονται τις αξίες που διέπουν την Ε.Ε. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της Ευρώπης χωρίς σύνορα, θα πρέπει να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να επιλύουμε τις διαφορές μας, μέσω διαπραγματεύσεων, κατανόησης και ανοχής".


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου