Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η κρυφή ατζέντα για το Κυπριακό



Η κρυφή ατζέντα του Γιώργου , των ΗΠΑ και των Βρετανών στο Κυπριακό αρχίζει και βγαίνει στην επιφάνεια.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει την κυπριακή κυβέρνηση να διαχειρίζεται μόνη και αποκλειστικά το Κυπριακό.

Η θέση αυτή του κύπριου Προέδρου διατυπώθηκε και προς τον τέως και προς τον νυν πρωθυπουργό, παρότι ο τελευταίος έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ΗΠΑ για στήριξη λύσης που θα είναι παρόμοια με εκείνη του Σχεδίου Ανάν, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Συνεπώς, ο ρόλος των Αθηνών θα είναι επικουρικός στην περίπτωση που υποβληθεί σχέδιο λύσης προς έγκριση. Η τακτική αυτή αφενός βοηθά τον Γ. Παπανδρέου να απεκδύεται των ευθυνών του, αφετέρου του δίδει το δικαίωμα να ενεργεί στο παρασκήνιο χωρίς κόστος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να έχει το άλλοθι ότι η Αθήνα δεν εμπλέκεται στο Κυπριακό και ότι το πρόβλημα είναι η Άγκυρα όσον αφορά την εξεύρεση λύσης.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα νήματα στο Κυπριακό κινούνται από τη Βρετανία, η οποία μοιράζει χαρτί. Θεωρείται η εμπνεύστρια των εντατικών συνομιλιών του Ιανουαρίου προκειμένου να διασωθεί ο κ. Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο. (σ.σ Κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Έρογλου)

Η εμπλοκή της Βρετανίας, κατά τρόπο που να έχει το πάνω χέρι, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου προς τις ΗΠΑ, καθορίζει τον φιλοβρετανικό και φιλοτουρκικό χαρακτήρα της λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι στην περίπτωση υποβολής σχεδίου λύσης θα έχουν τη στήριξη των ηγεσιών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ για να δημιουργήσουν πλειοψηφικό ρεύμα στην Κύπρο και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως, όπως και το 2004, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο κυπριακός λαός, ο οποίος είναι αποφασισμένος να αντισταθεί όπως δείχνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις, με ποσοστό περί το 76%, όσο δηλαδή ήταν το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, γεγονός που ανησυχεί τους Βρετανούς, των οποίων το επικοινωνιακό χαρτί είναι το σλόγκαν για κυπριακή λύση, η οποία όμως θα έχει τη βρετανική και την τουρκική σφραγίδα.


ΥΓ. Η επίσκεψη του κ.Γ. Παπανδρέου μαζί με τον κ. Δρούτσα ( ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με το ...σχέδιο , ο τότε υπουργός εξωτερικών που θα χειριστεί την υπόθεση, προκειμένου να μην εισπράξει έντονα ο κ. Γ. Παπανδρέου το πολιτικό κόστος) στην Βρετανία ένα μήνα μετά τις εκλογές , δεν εντασσόταν στον κύκλο επαφών (όπως ανέφεραν τα δημοσιογραφικά "πτηνά"), τον οποίο είχε δήθεν ανοίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός με σκοπό να χτίσει συμμαχίες εν όψει των δύσκολων μηνών που έρχονταν, αλλά στις απευθείας συνομιλίες και σε υψηλό επίπεδο (πράγμα το οποίο απέκρυψαν φυσικά) σχετικά με το Κυπριακό και το νέο σχέδιο τύπου Ανάν που προωθείται!
ΠΗΓΗ ΕΦ.ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου