Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τέλος εποχής για Ταλάτ


Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΙΟ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ


Η Τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News σε άρθρο της που δημοσίευσε στις 26 Δεκεμβρίου, τονίζει τη σημασία των επαφών και συναντήσεων για το Κυπριακό που πραγματοποίησε ο Έρογλου στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Έρογλου έκανε τέσσερις συναντήσεις οι οποίες προδιαγράφουν την άνοδο του Τουρκοκυπρίου πολιτικού στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και την ουσιαστική προετοιμασία του να διαδεχθεί τον Ταλάτ ως διαπραγματευτής. Με άλλα λόγια, το δημοσίευμα προδιέγραψε το τέλος της εποχής Ταλάτ και την προετοιμασία της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει ως νέο εργαλείο στην Κύπρο, τον Έρογλου. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται:

α) Στη συνάντηση Ερντογάν – Έρογλου. Τη συνάντηση παρακολούθησαν εκατέρωθεν τόσο ο υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου και ο “ΥΠΕΞ” του ψευδοκράτους, Οζγκιουργκιούν, όσο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τσιτσέκ, ο οποίος είναι και Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το Κυπριακό.

β) Στη συνάντηση Έρογλου – Νταβούτογλου με την παρουσία ανώτατων αξιωματούχων του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που ασχολούνται με το Κυπριακό.

Γ) Στη συνάντηση Έρογλου – Γενικού Επιτελάρχη Ιλκέρ Μπασμπούγ στο Γραφείο του δεύτερου.

Δ) Στη συνάντηση Έρογλου – Προέδρου Γκιούλ στο Προεδρικό Μέγαρο.


Η πιο αξιοπρόσεκτη αναφορά του άρθρου, όμως, σχετίζεται με τις ενστάσεις του Έρογλου στις προτάσεις Ταλάτ όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι αντιρρήσεις του Έρογλου συνοψίζονται στα εξής:

1) Ο Ταλάτ παρακάμπτει την “κυβέρνηση” της “ΤΔΒΚ” στην προετοιμασία των προτάσεων για τις συνομιλίες. Τελικά, όμως, η “κυβέρνηση” είναι αυτή που πρέπει να παρουσιάσει μια πιθανή συμφωνία στο “κοινοβούλιο” και να διοργανώσει δημοψήφισμα.

2) Επιπλέον, ο Ταλάτ σκοπεύει να αποδεχθεί την Ελληνοκυπριακή πρόταση για «διασταυρούμενη» ψηφοφορία, με την οποία οι Ελληνοκυπριοι ψηφοφόροι «θα έχουν κατά 20% επιρροή στην εκλογή ηγετών στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και αντίστροφα». Η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη κατά τον Έρογλου, γιατί αποτελεί οπισθοδρόμηση ακόμη και σε σχέση με το σύστημα που καθιερώθηκε το 1960 με την ανακήρυξη του κυπριακού κράτους.

Το τελευταίο μέτρο εντάσσεται σε μια δέσμη εννέα προτάσεων, που ο Ταλάτ σκόπευε να υποβάλει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας όμως, στις συναντήσεις Έρογλου με την τουρκική ηγεσία αποφασίσθηκε οι προτάσεις αυτές να επανεξετασθούν. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι προτάσεις θα αποσυρθούν, σημαίνει πάντως ότι, αν ο Ταλάτ δεν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Έρογλου, ενδέχεται να μη συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της Άγκυρας.

Τέλος, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η εγκάρδια υποδοχή που επεφύλαξε η Άγκυρα στον Έρογλου, επιβεβαιώνει τη θέση ότι όποιος “εκλεγεί” στη “βόρεια Κύπρο” είναι καλοδεχούμενος συνομιλητής στην Τουρκία και ότι ο Ταλάτ δεν θεωρείται πια αναντικατάστατος από την τουρκική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου