Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Goldman Sachs: Κτύπημα στο ευρώ, “σκοτώνοντας την Ελλάδα”!


του Δημήτηρη Παφίλα


“Τρεις μέρες θα μας πλήττουν, δύο θα μας αφήνουν ήσυχους”…
Θύμα της παθογένειας της Ελλάδος, της απουσίας της Ε. Ε, αλλά και του ανεξέλεγκτου αγγλοσαξωνικού χρηματοικονομικού συστήματος είναι πλέον η χώρα μας, καθώς όπως εξηγεί κορυφαίος Κύπριος διαχειριστής στο protohema.gr “η πίεση στα ομόλογα και τις μετοχές θα συνεχιστεί για να δοκιμάσουν η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley το ευρώ μέσω της πιο αδύναμης χώρας της Ελλάδας. Τρεις ημέρες μας κτυπάνε και δυο μας αφήνουν, αφού όπως λένε και οι ίδιοι για να δικαιολογηθούν, τα στοιχήματα τα παίζουν για λογαριασμό πελατών τους. Ποια είναι τα στοιχήματα; Εάν θέλει κάποιος να σορτάρει το ευρώ των 16 χωρών, διαλέγει μια χώρα. Μεταξύ Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ελλάδας, διάλεξαν την πιο αδύναμη. Τα κριτήρια, άλλωστε, τα έδωσε η ελληνική κυβέρνηση. Με 12,5% έλλειμμα, 300 δισ. χρέος και όταν δεν μπορεί να κάνεις taxation ( επιβολή φόρου) στα τσιγάρα είσαι ο πιο αδύνατος. Το στοίχημα είναι απλό: αξίζει το ευρώ των 16 με μια χώρα, όπως η Ελλάδα ; Όχι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σόρταραν την λίρα το 1998, και χρεοκόπησαν την Lehman Brothers πέρυσι. Στην Lehman Brothers τα πράγματα ήταν απλά. Είχε δανειστεί 42 φορές τα ίδια κεφάλαια της Ακριβώς, όπως τώρα είναι αδύναμη και δανεισμένη η Ελλάδα. Κάποιοι διαχειριστές είδαν τα στοιχεία της Lehman και ανέλαβαν τα στοιχήματα εναντίον της - τα περισσότερα από αυτά τέθηκαν από την Goldman Sachs η οποία αργότερα αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δυο εταιρικές πράξεις για να αντιστρέψει την εικόνα: λ. χ, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή να πωλήσει το 10% του ΟΤΕ” καταλήγει.

Πώς παίζουν το ευρώ – Αγορές και σε τρίμηνα έντοκα !
Όμως, το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει αναλάβει για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η αμερικανική Goldman Sachs είναι η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, και για οποιονδήποτε θέλει να σορτάρει τεράστια κεφάλαια σ αυτό, ένας τρόπος υπάρχει - όπως συνέβη το 1998 με τον Τζόρτζ Σόρος και την λίρα ή πέρυσι με την Lehman Brothers ή και αργότερα με τα στεγαστικά δάνεια με τον J. Paulson…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 16 – όπως η Αγγλία το 1998 – παρουσιάζει μια ομοιότητα εξαιτίας της δομής του αγγλοσαξωνικού χρηματοοικονομικού συστήματος: παρά την πολιτική ένωση, δεν διαθέτει θεσμοθετημένο μηχανισμό αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης σ’ ένα από τα μέλη της.

Αντίθετα, η Ε. Ε απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση στις αγορές. Η δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άλλωστε, δεν είναι η διάσωση χωρών, αλλά τραπεζών. Ελλείψει ελέγχου, η Goldman Sachs έλαβε θέσεις short έναντι του ευρώ, των ελληνικών ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών. Ακόμη, και τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αγόρασε με επιτόκιο 2,20% και δυο ημέρες το επιτόκιο βρέθηκε στο 5,50%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι αγόρασαν το 80% της έκδοσης. “Όταν έχεις ποντάρει 10 δις. δολάρια, δεν θα χαλάσεις 500-800 εκατ. για έντοκα», ρωτά ο Κύπριος διαχειριστής. Όπως αναφέρει όμως στο protothema.gr υπεύθυνος της Goldman Sachs για την Ελλάδα, τα στοιχήματα δεν είναι προς τη μια πλευρά συνεχώς. Την μια εβδομάδα πωλεί συντονισμένα, ενώ την άλλη αγοράζει μαζικά, όπως συνέβη πριν δυο τρεις εβδομάδες. Η κεντρική, όμως, στρατηγική, δεν αλλάζει: η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου από το 1,44 στο 1,40 αποδίδει τεράστια κέρδη σε οργανισμούς όπως η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley οι οποίες έχουν λάβει θέσεις έναντι του ευρώ.

Στο τελευταίο τρίμηνο, τα κέρδη της Goldman Sachs έφθασαν στα 117 εκατ. δολάρια. Για να δούμε, πως θα κερδίσουν από τα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έκδοση η οποία θα καλυφθεί…

Το κόλπο με τα 5ετή ομόλογα

Εδώ και δυο εβδομάδες στα dealing room των ελληνικών και ξένων τραπεζών όλοι γνώριζαν για μια φήμη η οποία ήθελε το δημόσιο να δανείζεται μέσω 5ετών ή 3ετών ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση, ώστε να αποφύγει το υψηλό κόστος των δεκαετών.

Την περασμένη Τρίτη, στελέχη ελληνικών τραπεζών είδαν στα μόνιτορ περίεργες πωλήσεις από ξένους στα ομόλογα κοντινής διάρκειας. “Οι ξένοι προχώρησαν σε προπωλήσεις εν όψει της επικείμενης προσφοράς”, είπε στο protothema gr. στέλεχος ιταλικής τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, το spread στα πενταετή έφθασε στις 407 μονάδες, δηλαδή το επιτόκιο στο 6,3% έναντι 4,9% του περυσινού Μαρτίου!

Με άλλα λόγια, κατάφεραν να μας πωλήσουν ακριβά το χρήμα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της έκδοσης από το δημόσιο σημαίνει ότι η έκδοση είναι καλυμμένη, έστω και με επιτόκιο 6,3%. Την ίδια ώρα τα δεκαετή εκτοξεύθηκαν στον ουρανό με spread 318 μονάδων, δηλαδή επίπεδα προ της ένταξης της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ και ρεκόρ 12ετίας.

Δεν φταίει ο Paulson, Έλληνες εφοπλιστές και ιδιώτες στρέφονται στο δολάριο

O ίδιος διαχειριστής τονίζει ότι δεν φταίει ο John Paulson τον οποίο “έδειξαν” τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θέση μπορεί να έχει λάβει, όπως λένε, για 2 ή 3 δισ. δολάρια. Εάν η Ελλάδα καταστραφεί, ο ίδιος θα χρεοκοπήσει, σύμφωνα με αυτά που λένε. Οι παίκτες του επιπέδου του Paulson έχουν διασφαλιστεί με swap, αντίθετες θέσεις, παράγωγα.»

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, τα private Βanking των τραπεζών δέχονται μια εντολή: “Αλλάξτε τα ευρώ σε δολάρια”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 200- 300 εκατ. ευρώ έχουν μετατραπεί, χωρίς να είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα κεφάλαια έχουν αλλάξει οι Έλληνες εφοπλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου