Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ


Διάσκεψη Μονάχου: Επίθεση από ΠΓΔΜ, όραμα από Νταβούτογλου, η Ελλάδα απούσα

Σκληρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Gjorgi Ivanov, ως εισηγητής σε πάνελ της 46ης Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, με πλήρη απουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας στους 300 και πλέον συνέδρους της φόρουμ (στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Steinberg ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μiguel Moratinos, ο Henry Kissinger, η Μadeleine Albright), ο Ivanov επέκρινε την Ελλάδα για το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ. Οι δύο αυτές κινήσεις, είπε ο Ivanov, δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα παραπλάνησε τη διεθνή κοινή γνώμη".
Απάντηση ουσιαστικά δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης του ενός λεπτού από τον πρέσβη της Ελλάδας Aν. Κριεκούκη, καθώς δεν συμμετείχε στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.

Το όραμα Davutoglu
Στο πάνελ του Σαββάτου για τη Μέση Ανατολή ένας εκ των τριών εισηγητών ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών A. Davutoglu ανέπτυξε την πρότασή του για τη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της περιοχής με μία στρατηγική που βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές:
1. Ασφάλεια για όλους. Η ασφάλεια είναι "αδιαίρετη, για το ισραηλινό παιδί και το παλαιστινιακό παιδί", και προς τούτο απαιτείται σαφής οριοθέτηση των συνόρων όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και τού Ισραήλ αλλά και τού παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε δε ότι στην περιοχή "δεν χρειαζόμαστε χώρες με πυρηνικά όπλα".
2. Ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργασία.
3. Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών και την ευόδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και
4. Σεβασμός στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα και πολιτισμική συνύπαρξη όλων στην περιοχή, μέχρι την κατάργηση της βίζας στις χώρες της περιοχής.
Ο Davutoglu δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό. Εστίασε αποκλειστικά στο ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου