Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο ρόλος του South Stream στην ενεργειακή ασφάλεια


Του Αlexander Medvedev*

Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει ένα ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας και ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. Αντίστοιχα το αντιμετωπίζει και η Ρωσία. Για τις ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο, όπως η Ελλάδα, η ενεργειακή ασφάλεια εξαρτάται από δύο παραμέτρους: αξιόπιστες προμήθειες και λογικές τιμές.

Για την Gazprom, η ασφάλεια των ενεργειακών αγορών βασίζεται στη δυνατότητα πρόβλεψης της ζήτησης και στη διασφάλιση των ανάλογων ανταλλαγμάτων για το αέριο που παρέχουμε. Συμπερασματικά, η Gazprom, η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση, αυτήν της αμοιβαίας και ωφέλιμης αλληλεξάρτησης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες....ομόφωνα υποστηρίζουν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να δουλέψουν σκληρά για τη διαφοροποίηση των διαδρομών φυσικού αερίου και την ενίσχυση της ασφάλειας των προμηθειών. Αυτό αποτελεί και τον πυρήνα της στρατηγικής της Gazprom.

Πώς θα περάσουμε όμως από τα λόγια στις πράξεις; Η κατασκευή και η χάραξη νέων αγωγών και διαδρομών είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του ρίσκου μεταφοράς και της εξασφάλισης των προμηθειών. Ο South Stream, στην υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο, είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεργασία Ρωσίας - Ελλάδας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Προμηθεύουμε την Ελλάδα με αέριο από το 1996, ενώ, μόνο το 2009, παραδώσαμε 2,06 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, στο πλαίσιο συμβολαίου που ισχύει μέχρι το 2016. Βασικός μας σκοπός ήταν και παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, παρέχοντας μια σταθερή πηγή προμήθειας φυσικού αερίου.

Οικοδομώντας αυτήν την αμοιβαίας ωφέλειας συνεργασία, πιστεύουμε ότι ο South Stream προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να εμβαθύνουμε τις ενεργειακές σχέσεις μας με την Ελλάδα, σε συνέχεια μιας σειράς από επίσημες συμφωνίες. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στις 29 Απριλίου 2008, που σήμανε την έναρξη της ελληνικής συμμετοχής στον South Stream, καθώς και για το Βασικό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε). και της ΟΑΟ Gazprom στις 15 Μαΐου 2009, που έθεσε την επιχειρησιακή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου.

Ο South Stream θα αποτελέσει ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Με δυναμικότητα άνω των 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα, θα διαπεράσει τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, για να καταλήξει στην Ιταλία και την Αυστρία, με ορίζοντα λειτουργίας τα τέλη του 2015.

Η αναγκαιότητα της αύξησης της παροχής φυσικού αερίου είναι ξεκάθαρη. Παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση που επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gazprom αλλά και της πλειονότητας των διεθνών αναλυτών, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σημειώσει αύξηση. Η ζήτηση αναμένεται να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα μεταξύ 2011-2012. Σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με ορισμένες έγκυρες εκτιμήσεις και μελέτες, η Ευρώπη το 2030 αναμένεται να χρειαστεί ετησίως επιπρόσθετες ποσότητες εισαγόμενου φυσικού αερίου της τάξεως των 230-240 δισ. κ.μ. Η αυξημένη ζήτηση θα οφείλεται στη συγκρατημένη αύξηση των αναγκών καθώς και στη ραγδαία μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής αερίου.

Οπως οι κυβερνήσεις της ευρύτερης περιοχής θεωρούν τα έργα υποδομής ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, έτσι και ο South Stream θα αποτελέσει μια σημαντική επενδυτική πηγή για την Ελλάδα. Θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για τη χώρα και θα εξασφαλίσει εγγυημένα εισοδήματα στο μέλλον από τα τέλη μεταφοράς αερίου.

Παρέχοντας και μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Ανατολή στη Δύση και ενδυναμώνοντας την ενεργειακή βιομηχανία, η Gazprom και οι Ελληνες συνεργάτες της θα αναδείξουν την Ελλάδα σε σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Επιπλέον, η Gazprom θα τηρήσει τη δέσμευσή της, εφαρμόζοντας τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και προμηθεύοντας την Ελλάδα με ένα από τα καθαρότερα ορυκτά καύσιμα, βοηθώντας τη να επιτύχει τους στόχους της για μείωση εκπομπών CO2.

Εν κατακλείδι, η παροχή καθαρού, ασφαλούς και επαρκούς φυσικού αερίου, οι επενδύσεις σε υποδομές και μια μακρόπνοη δέσμευση για προσφορά αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας που μετατρέπουν τον South Stream σε ένα πολλά υποσχόμενο έργο, τόσο για την Gazprom όσο και για τους Ελληνες συνεργάτες μας.

* Αντιπρόεδρος της OAO Gazprom και γενικός διευθυντής της OAO Gazprom Export.
πηγη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου