Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σε "σπιράλ θανάτου" η Ελλάδα


Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρει, επικαλούμενο τις εντάσεις στη χώρα την ώρα που τα μέτρα λιτότητας… εκπυρσοκροτούν «Η Ελλάδα μπαίνει σε σπιράλ θανάτου».

«Τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα διόρθωναν τα προβλήματα της Ελλάδας, λαβώνουν την εγχώρια οικονομία. Τα καταστήματα κλείνουν, τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν και το ποσοστό ανεργίας έχει αναρριχηθεί στο ασύλληπτο 70% σε ορισμένες περιοχές. Οι απογοητευμένοι εργαζόμενοι απειλούν με νέες απεργίες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα δυσμενή προγνωστικά γίνονται παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Αθήνας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά –το σχεδόν απίστευτο- 39,7% αλλά και σε περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών κατά 10%, ποσοστό που υπερβαίνει τις απαιτήσεις των Ε.Ε. και ΔΝΤ, σημειώνει η... Der Spiegel.

«Το πρόβλημα είναι ότι στο μεταξύ, τα μέτρα της.......
. κυβέρνησης επηρέασαν κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας.

Η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, η κατανάλωση κάνει βουτιά, ενώ χρεοκοπίες και άνεργοι βρίσκονται σε αυξητική τροχιά. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 1,5% στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα φορολογικά έσοδα, που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, υποχωρούν. Ένα μίγμα φόβου, απελπισίας και οργής επωάζεται στην ελληνική κοινωνία».

«Οι Έλληνες παραμένουν χρεοκοπημένοι και όλο και πιο θυμωμένοι. Το πρόγραμμα λιτότητας είχε σκοπό να επαναφέρει την οικονομική "υγεία", όμως το μόνο που πέτυχε ήταν να βυθίσει τη χώρα σε μια μεγάλη ύφεση, με τα ποσοστά ανεργίας να αγγίζουν ακόμη και το 70% σε κάποιες περιοχές. Περίπου το 1/5 των επιχειρήσεων της πρωτεύουσας έχουν βάλει λουκέτο και καθώς η κατάσταση προβλέπεται να χειροτερέψει, οι αναλυτές φοβούνται μαζικές ταραχές. Όπως αναφέρει ένας καθηγητής ΑΕΙ στην ελληνική τηλεόραση, τον επόμενο μήνα προβλέπεται νέο κύμα απολύσεων που θα φέρει "ακραίες κοινωνικές συνέπειες".

Οι εξαγριωμένοι Έλληνες άρχισαν να μη πιστεύουν πια στα εργατικά και άλλα συνδικάτα, καθώς και στα πολιτικά κόμματα. "Αν μου πάρεις το ψωμί της οικογένειάς μου, θα σε ανατρέψω. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να το καταλάβει" λέει ένας άνεργος. "Και μη τυχόν μας χαρακτηρίσετε ως αναρχικούς όταν θα το κάνουμε. Είμαστε οικογενειάρχες και είμαστε απελπισμένοι". Και όπως δηλώνει κάποιος άλλος άνεργος: "Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το μεροκάματο. Μια φρατζόλα ψωμί είναι το μόνο κόμμα μου. Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Δώστε μου εργασία, και εγώ θα πληρώνω τους φόρους που αναλογούν"».

Ότι δηλαδή σας γράφουμε τόσο καιρό το γράφουν και τα ξένα περιοδικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι μόνο η Θεία παρέμβαση θα σώσει την ελληνική οικονομία.

Λέτε γι’ αυτό να συναντήθηκαν στην Πάρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Γ. Παπανδρέου; Να τους ζήτησε άραγε ο πρωθυπουργός να μεσολαβήσει στον… Κύριο να μειώσει λίγο το χρέος της χώρας;

ΠΗΓΗ apneagr.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου