Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας σε μια εποχή αβεβαιότητας

Βασίλειος Δαμηράς

Απόφοιτος του Loyola University του Σικάγο. Σύμβουλος Εθνικής Άμυνας - ΗΠΑ.



Τα τελευταία χρόνια  η κρατική μηχανή έχει δημιουργήσει φαυλοκρατία και διαφθορά

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική πάσχει από οραματισμό και ρεαλισμό. Γιαυτό τον λόγο η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός κινδυνεύουν να εκλείψουν από τον παγκόσμια σκηνή. Τα τελευταία χρόνια η κρατική μηχανή έχει δημιουργήσει μια φαυλοκρατία και διαφθορά. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να βρει λύση για Κύπρο, Αιγαίο, και Μακεδονικό. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν μια λαϊκίστικη συναισθηματική εξωτερική πολιτική. Που δημιουργεί την εικόνα ότι οι Έλληνες είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η πολιτική κατάστασή έχει περιορίσει την Ελλάδα σε μια κουκκίδα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό χώρο. Η Τουρκία παράλληλα εκτελεί το δόγμα του (νεο-Οθωμανισμού), ο πατέρας αυτού του δόγματος ήτανε ο Τουργκούτ Οζάλ. Το νέο τουρκικό δόγμα αποσύρει την Ελλάδα από το Αιγαίο και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Η Άγκυρα παρουσιάζεται ο νέος γεωπολιτικός ηγεμόνας ενώ η Ελλάδα ως
 κομπάρσος της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει την κατάλληλη προετοιμασία σε ανθρώπινους πόρους υψηλής εκπαιδεύσεως, καλές αμυντικές υποδομές, και σωστή τεχνογνωσία για αμυντικά και εξωτερικά θέματα, για να επιτύχει μια καινούργια ρεαλιστική γεωπολιτική και γεωστρατηγική εποχή. Ειδικότερα, τα καινούργια οπλικά συστήματα και οι καινούργιες αμυντικές επιχειρησιάκες δομές και αντιλήψεις θα πρέπει να έχουν σαν στόχο πως να κάνουν τις ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες και ικανές για την άμυνα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο οι Έλληνες πολιτικοί να καταλάβουν την γεωπολιτική της Ελλάδας.

Αυτή η νέα εποχή πρέπει να αναδείξει τον ελληνικό, ελληνιστικό, ελληνορωμαϊκό και βυζαντινό πολιτισμό. Ακόμα η Αθήνα πρέπει να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο δυνατής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εάν η Ελλάδα πράξει τα ανωτέρω μπορεί να αναδειχθεί σε μια γεωπολιτική δύναμη της Μεσογείου και του Βαλκανικού χώρου.

Επίσης, σε αυτήν την νέα εποχή η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια. Ακόμα η ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητο να ακολουθήσει την στρατηγική για την καταπολέμηση των όπλων μαζικής καταστροφής, από τα καθεστώτα του Ιράν και Βόρειας Κορέας. Που αναπτύσσουν έναν σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο διότι, προωθούν όπλα για Ισλαμιστές τρομοκράτες. Η Ελλάδα έτσι θα εξασκήσει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου