Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το δημόσιο χρέος και η οικονομική ύφεση θηλιά στον λαιμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Το ευρώ είναι ισχυρό μόνο επειδή το δολάριο είναι αποδυναμωμένο. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνεχίζουν τις εξισορροπιστικές κινήσεις τους στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Όλες είναι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, με πολύ κακό κυβερνητικό έργο, αλλά η αντιπολίτευση δεν είναι καλύτερη. Κάθε οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και, αν ακολουθήσουν η Ιταλία και το Βέλγιο, θα χρειασθούν 4 τρις ευρώ για την διάσωσή τους. Αν τα υπόλοιπα «υγιή» μέλη της Ε.Ε. δώσουν αυτά τα χρήματα, θα χρεωκοπήσουν και τα ίδια. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν εξ ίσου σοβαρά προβλήματα, αν όχι χειρότερα. Όλοι έχουν εφαρμόσει διαφορετικές καταστροφικές εκδοχές των Κεϋνσιανών οικονομικών. Οι δημοσιονομικές και νομισματικές οικονομικές τους ήταν και συνεχίζουν να είναι εκτός ελέγχου, καθώς η διαφθορά έχει «χτυπήσει κόκκινο». Οι λύσεις είναι δυσάρεστες, επειδή όλες περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα λιτότητας. Μόλις είδαμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανεβάζει τα επιτόκια την ώρα που οι οικονομίες στην ευρωζώνη επιβραδύνονται, ελπίζοντας να σταματήσουν στο 2,8% τον επίσημο πληθωρισμό. Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος......................
 Χρειάζονται 4 τρις δολλάρια για την διάσωση της Ευρώπης και, ακόμα κι αν αυτό ήταν δυνατό, αυτές οι έξι χώρες θα ζούσαν στην φτώχεια τα επόμενα 50 χρόνια. Άρα δεν αποτελεί λύση. Το πρόβλημα βρίσκεται στις κεντρικές τράπεζες και στις τράπεζες που δανείζουν. Οι τραπεζίτες που δάνεισαν χρήματα, τα οποία ήταν «αέρας», γνώριζαν τι έκαναν και γνώριζαν πολύ καλά τα ρίσκα που έπαιρναν: το 80% της ευθύνης βαρύνει αυτούς, οπότε το 80% του λογαριασμού είναι δική τους ευθύνη και όχι των φορολογούμενων των χωρών αυτών. Πριν από μήνες, η Γερμανία πρόσφερε 50 σεντς ανά δολλάριο για να καλύψει το δικό της μέρος του χρέους της Ελλάδας. Η προσφορά της απορρίφθηκε. Εν καιρώ η απόρριψη αυτή θα αποδειχθεί ότι ήταν μεγάλο λάθος. Το αποτέλεσμα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να σχεδιάζει να πουλήσει νησιά, λιμάνια, τον σιδηρόδρομο, την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και ό,τι άλλο έχει αξία. Γι’ αυτό ο Τζωρτζ Σόρος είχε μαζί του υψηλά στελέχη της JPMorgan και της Goldman Sachs όταν, πριν μερικές εβδομάδες, είχε μυστικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα. Το σύνθημα είναι «να λεηλατήσουμε τα πάντα». Το ελληνικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 4% εφέτος, αφού μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά. Τράπεζες όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, που δημιούργησαν χρήματα εκ του μηδενός, δεν νοιάζονται για τα λεφτά, αυτά που θέλουν είναι τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Οι αγοραστές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας πέρυσι μείωσαν τα πακέττα τους ως προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και στράφηκαν στον χρυσό. Η ευρωζώνη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα ελλείμματα και συγκρατημένη ανάπτυξη που τους εξασφαλίζει μόνο η δυνατότητα «τυπώματος χρήματος» (QE). Υπό τις παρούσες συνθήκες αμφισβητείται η συγκράτηση του χρέους. Η αναχρηματοδότηση του χρέους στην Ευρώπη είναι οξύ ζήτημα, ειδικότερα για τις ιρλανδικές και τις γερμανικές τράπεζες, αφού το μισό από το σημαντικό χρέος τους είναι απαιτητό τα επόμενα δύο χρόνια. Σειρά για το ΔΝΤ έχει η Ισπανία και το δικό της πρόβλημα κοστίζει πάνω από 1 τρις δολλάρια. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι θαμμένες κάτω από το σημαντικό χρέος της ευρωζώνης και αυτό τις κάνει πολύ ευάλωτες. Στην σημερινή φάση δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν περισσότερα ομόλογα.

Στην Ελλάδα το έλλειμμα μπορεί να είναι μόνο το 8,1% του ΑΕΠ, αλλά η οικονομία είναι στάσιμη αφού το ΑΕΠ μειώνεται συνεχώς. Το συνολικό δημόσιο χρέος είναι περίπου το 150% του ΑΕΠ. Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Γι’ αυτό και οι δανειστές θέλουν να πάρουν σχεδόν τα πάντα από την χώρα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί να χειρισθεί την κατάσταση ακριβώς όπως δεν το κατάφερε ο πατέρας του πριν από 25 χρόνια. Συμπερασματικά, η Ελλάδα μάλλον θα χρεωκοπήσει και πρέπει να χρεωκοπήσει. Είναι η μόνη λύση γι’ αυτήν και τις άλλες πέντε «ασθενείς» χώρες της ευρωζώνης.

Και οι έξι χώρες είναι θύματα του ενιαίου επιτοκίου. Γι’ αυτό και κατά το πρώτο τρίμηνο οι τιμές των σπιτιών στην Ιρλανδία έπεσαν κατά 43% και θα πέσουν ακόμα περισσότερο. Ορισμένοι λένε κατά 63%, που θα είναι χειρότερα από ό,τι σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ. Η Ιρλανδία έχει πουληθεί από τους πολιτικούς της και οι ελπίδες να επιβιώσει χωρίς χρεωκοπία είναι λίγες. Η οικονομία της δεν είναι τόσο προβληματική, αλλά το χρέος των τραπεζών που επιφορτίσθηκε η κυβέρνησή της θα την πάρει μαζί του στον πάτο.

Η Πορτογαλία στις 5 Ιουνίου πιθανότατα θα αποκτήσει νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Η οικονομία της θα συνεχίσει να επιδεινώνεται με το έλλειμμα να φθάνει το 7% του ΑΕΠ, αφού οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο μειώνονται συνεχώς. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία δεν θα έπρεπε ποτέ να μπουν στην ευρωζώνη. Τα αρχικά λάθη για την προετοιμασία της Ευρώπης για την παγκόσμια διακυβέρνηση πέφτουν τώρα επί της κεφαλής της.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ακίνητα στα κιτάπια τους σε διπλάσια σχεδόν τιμή από την πραγματική τους αξία. Και εδώ οι τράπεζες είναι το πρόβλημα. Το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό, αλλά τα τελευταία χρόνια η σοσιαλιστική κυβέρνηση το έχει αυξήσει σημαντικά. Οι φουσκωμένες τιμές των ακινήτων θα ξεφουσκώσουν αργά ή γρήγορα και θα δούμε το ίδιο έργο που παίχθηκε στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία. Τα επόμενα χρόνια η οικονομική της ανάπτυξη θα είναι αρνητική. Η Ισπανία θα χρειασθεί σχέδιο σωτηρίας, αλλά μπορεί το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να διαθέσουν άλλο ένα τρις δολλάρια; Δεν το πιστεύουμε.

Όπως και σε άλλες χώρες, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξάνεται και αυτό θα χειροτερεύσει. Μην πιστέψετε ούτε για μια στιγμή ότι η αύξηση κατά 0,25% στα επίσημα επιτόκια της ΕΚΤ θα αλλάξει τίποτα. Ο επίσημος πληθωρισμός της Ε.Ε. είναι 2,6% ενώ ο πραγματικός είναι 5,5%. Στις ΗΠΑ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 1,9% και ο πραγματικός 8,5%. Στην πραγματικότητα, και εφέτος και του χρόνου οι δείκτες του πληθωρισμού θα είναι πολύ υψηλότεροι και αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια. Οι ΗΠΑ θα δουν πραγματικό πληθωρισμό 14% εφέτος, όπως και η Βρετανία, και η Ευρώπη 10-12%. Οι χώρες αυτές θα πάνε κατευθείαν σε αποπληθωριστική ύφεση. Οι ελίτ που σχεδίασαν όλα αυτά γνωρίζουν καλά όλες αυτές τις επιλογές.

Οι περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι βλέπουν όλα αυτά τα γεγονότα με έναν λογικό τρόπο. Λένε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι δεν επρόκειτο περί λαθών. Αυτό που βιώνουμε έχει σκοπίμως δημιουργηθεί. Η μελέτη της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής ιστορίας μας δείχνει τον δρόμο και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι σκαρώνουν τα στελέχη της ελίτ. Τώρα εισερχόμαστε σε μια φάση που οικονομικά θα είναι εκρηκτική. Εάν δεν προετοιμαστούμε, θα υπάρξει πολλή δυστυχία.

[Πηγή: Του Bob Chapman, 16/04/2011, «Spiralling Public Debt and Economic Stagnation in the European Union», International Forecaster, http://globalresearch.ca]
ΠΗΓΗ HELLENIC NEXUS
ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου