Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κάντε πέρα για το ριζοσπαστικό κέντρο!


του Τόμας Φρίντμαν
©The New York Times

Σας είπα που υπέγραψα μια διακήρυξη (ακριβώς σαν κι αυτή που υπέγραψαν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να δεσμευτούν δημόσια πως επ' ουδενί δε θα συναινέσουν στην αύξηση των φόρων ή τους γάμους ομοφυλοφίλων);

Η διακήρυξη που υπέγραψα λέει πως ουδέποτε θα ψηφίσω υπέρ ενός πολιτικού που είναι τόσο ηλίθιος ώστε να υπογράφει διακηρύξεις, υποθηκεύοντας με τον τρόπο αυτό τις κυβερνητικές του ευθύνες σε μια περίοδο εξωφρενικά γρήγορων αλλαγών και οικονομικής κρίσης. Λυπάμαι, αλλά την υπέγραψα. Δεν μπορώ πια να κάνω τίποτα γι' αυτό!

Αν αυτού του είδους η ιδιωτεία εκ μέρους αιρετών αξιωματούχων σας βγάζει από τα ρούχα σας και σας κάνει να σκυλιάζετε με την κακή σας τύχη να μην έχετε να διαλέξετε παρά ανάμεσα σε δύο μόνο κόμματα, π.χ. να μην υπάρχει ένα κόμμα που θα είχε προσφέρει τον απαραίτητο μεγάλο συμβιβασμό στα δημοσιονομικά μας δύο χρόνια πριν και όχι τις παραμονές της χρεοκοπίας μας, όχι μόνο δεν είστε μόνος, αλλά αυτό που ονειρεύεστε μπορεί να βρίσκεται κιόλας στο δρόμο!

Χάρη σε μια ήρεμη εκκίνηση, που σιγά-σιγά κλιμακώνεται, το 2012 θα έχουμε έναν τρίτο αξιόπιστο, κεντρώο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, που θα εκλεγεί από ένα διαδικτυακό συνέδριο.

Ξέρω ότι ακούγεται σαν εξυπνάδα......................................  (ένα διαδικτυακό συνέδριο!) αλλά μια εντυπωσιακά πολυάριθμη ομάδα απογοητευμένων Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικάνων και ανεξάρτητων, ονόματι «Αμερικανοί εκλογείς» (ΑΕ) είναι ήδη έτοιμοι να υποβάλλουν κι επισήμως 1.6 εκατομμύρια υπογραφές που συνέλεξαν για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές στην Καλιφόρνια, και συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε ως το 2012 να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στις 50 πολιτείες

Στόχος των ΑΕ είναι να πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία της εσωκομματικής εκλογής για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, που ως σήμερα το μονοπωλούν το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, και το υπεξαιρούν οι χρηματοδότες τους και τα ειδικά συμφέροντα, και να την ανοίξουν εντελώς στο κοινό, εξασφαλίζοντας έτσι την ύπαρξη και τρίτης υποψηφιότητας, που θα έχει υποδειχθεί ανεξάρτητα, και που δε θα συμμετέχει απλά στις εκλογές σε όλες τις πολιτείες αλλά θα είναι ανταγωνιστική απέναντι στα δύο κόμματα από το χώρο ανάμεσά τους και πέραν αυτών, διαθέτοντας τις καλύτερες προγραμματικές απαντήσεις όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της ανεργίας

«Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε αυτήν την αντιπαραγωγική πολιτική διαδικασία στους πολίτες του "μεσαίου χώρου" που είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές επιλογές των δύο κομμάτων», λέει ο Κάλιλ Μπερντ (Kahlil Byrd), διευθύνων σύμβουλος των ΑΕ, μιλώντας μου στα κομψά γραφεία της κίνησης, που βρίσκονται λίγα μέτρα από το Λευκό Οίκο

Όπως εξηγούν οι ΑΕ στην ιστοσελίδα της κίνησής τους, «οι ΑΕ είναι η πρώτη στην ιστορία εντελώς ανοικτή εκλογή υποψηφίου προέδρου. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ώστε να δώσουμε σε κάθε ψηφοφόρο, Δημοκρατικό, Ρεπουμπλικάνο ή ανεξάρτητο, τη δυνατότητα να υποδείξει ένα ψηφοδέλτιο που θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο ίδιος ο κόσμος θα επιλέξει τις πολιτικές προτεραιότητες, τις προγραμματικές θέσεις, τους υποψήφιους. Και μετά το ιστορικό, διαδικτυακό συνέδριό μας τον επόμενο Ιούνιο, εμείς ο λαός θα γράψουμε ιστορία, παρουσιάζοντας τους υποψηφίους μας σε όλες τις πολιτείες».

Το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα μας το εξηγεί ο Έλιοτ 'Ακερμαν (Elliot Ackerman), ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, που σήμερα είναι οργανωτικός διευθυντής των ΑΕ και που ο πατέρας του Πίτερ, ένας πετυχημένος επενδυτής, είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της κίνησης.
Πρώτον, όποιος ενδιαφέρεται να είναι αντιπρόσωπος στο συνέδριο, μπαίνει στην ιστοσελίδα των ΑΕ και εγγράφεται. Στη διαδικασία εγγραφής συμπεριλαμβάνεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πολιτικές του προτεραιότητες, με επιλογές μεταξύ της εκπαίδευσης, της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας κ.ο.κ.
Με τον τρόπο αυτό οι ΑΕ μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με όσους μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις, για να συζητήσετε και να οργανωθείτε.
Στη συνέχεια θα προσκληθείτε να προτείνετε έναν υποψήφιο ή να υποστηρίξετε κάποιον που θα έχει ήδη εμφανιστεί και να συμβάλλετε στη λίστα των ερωτημάτων που θεωρείτε πως κάθε υποψήφιος των ΑΕ θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει. «Οι ερωτήσεις, οι πολιτικές προτεραιότητες, η επιλογή των προσώπων και ο τρόπος λειτουργίας μας, όλα θα καθοριστούν από την κοινότητα κι όχι από τα δύο περίκλειστα κόμματα», λέει ο 'Ακερμαν.
Κάθε υποψήφιος για το χρίσμα των ΑΕ θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και να διαθέτει ανάλογο κύρος με τους προηγούμενους προέδρους της χώρας. Που σημαίνει πως η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga) αποκλείεται. Κάθε υποψήφιος για το χρίσμα των ΑΕ θα πρέπει να αναρτήσει ένα κείμενο ή ένα βίντεο στο οποίο να απαντάει στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των ΑΕ.
Τον Απρίλιο του 2012, μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, θα απομείνουν έξι υποψήφιοι. Αυτοί οι «έξι», ή όσοι επιμείνουν στην υποψηφιότητά τους, θα κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο αντιπρόεδρό τους. Ο μόνος κανόνας εδώ είναι πως αν κάποιος είναι Δημοκρατικός θα πρέπει να επιλέξει για αντιπρόεδρο έναν Ρεπουμπλικάνο ή έναν ανεξάρτητο, αν είναι Ρεπουμπλικάνος ένα Δημοκρατικό ή ανεξάρτητο, αν είναι ανεξάρτητος έναν Ρεπουμπλικάνο ή Δημοκρατικό. «Κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον αντιπρόεδρό του έξω από το κόμμα του, με τρόπο που να υπερβαίνει τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές», λέει ο 'Ακερμαν.
Τον Ιούνιο του 2012, με ταυτόχρονη ψηφοφορία και στις 50 πολιτείες, το διαδικτυακό συνέδριο θα επιλέξει ποιος από τους έξι υποψηφίους θα εκπροσωπήσει τους ΑΕ. Οπότε, αν ο πρόεδρος Ομπάμα (Obama) θελήσει να «κατέβει» στις εκλογές ως υποψήφιος των ΑΕ, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων Τζον Μπένερ (John Boehner), μπορεί να το κάνει μια χαρά, εφόσον συμμετάσχει στην προδιαγεγραμμένη διαδικασία (καλά θα έκανε μάλιστα να παρατήσει τους Δημοκρατικούς και να «κατέβει» ως ανεξάρτητος, κάτι που εξάλλου είναι ήδη ψυχικά)
Σημειώστε το: οι «Αμερικανοί εκλογείς» ετοιμάζονται να κάνουν στο κομματικό ολιγοπώλιο που διαφεντεύει την αμερικανική πολιτική ζωή ότι έκανε το «άμαζον» στο εμπόριο βιβλίων, η μπλογκόσφαιρα στις εφημερίδες, το «άι-ποντ» στη μουσική, το «ντραγκστόρ» στα φαρμακεία: να άρει όλα τα εμπόδια στον πραγματικό ανταγωνισμό, να ισοπεδώσει τους παραδοσιακούς παίκτες και να ανοίξει τις πόρτες στο λαό. Κοιτάξτε τι θα γίνει!
Ο Thomas I. Friedman είναι επιφυλλιδογράφος και συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου