Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση Συμβουλίου Ευρώπης: Απαλλαγή της Κύπρου από τις εγγυήτριες δυνάμεις


Πολιτικό και νομικό εργαλείο για την ολοκλήρωση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στο Στρασβούργο, ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με βάση το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για την εγκαθίδρυση εγγυητριών δυνάμεων στη νήσο.

Το εν λόγω ψήφισμα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να προχωρήσει στην ολοκληρωτική άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και να διεκδικήσει, πολιτικά και νομικά, την απαλλαγή της τόσο από τις ξένες εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα – Τουρκία – Βρετανία) όσο και από τις βρετανικές βάσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση της Γερμανίδας βουλευτού των Ελευθέρων-Δημοκρατών, Μαρίνας Σούστερ, τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσον η Συνθήκη Εγγυήσεων μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται σήμερα έγκυρη, είτε επειδή έχουν πάψει να υφίστανται οι λόγοι εγκαθίδρυσής της είτε επειδή υπήρξε σοβαρή παραβίαση από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, με τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.
Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί και ένα μεγάλο ερωτηματικό σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των βρετανικών «κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων», η ύπαρξη των οποίων στηρίζεται και πάλι, όπως υπενθυμίζει η εισηγήτρια, στη Συνθήκη Εγγυήσεων.
Στο ψήφισμα..........................................................  υπογραμμίζεται ότι η κυπριακή ανεξαρτησία, που ήταν συνδεδεμένη με μια πεπαλαιωμένη τριμερή συμφωνία εγγυήσεων, ήταν η τελευταία πράξη τερματισμού της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη, ενώ το νησί παραμένει de facto διαιρεμένο εδώ και δεκαετίες, παρά τη σχεδόν ομόφωνη μη αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος στο Βορρά, το οποίο, όπως τονίζεται, εγκαθιδρύθηκε υπό την προστασία του τουρκικού στρατού. Το υιοθετηθέν ψήφισμα αναφέρει επίσης πως στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως αυτή που διενήργησε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974, οδήγησαν σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν επιφέρει μόνιμη επίλυση του προβλήματος. Διμερείς εγγυήσεις, όπως αυτές που δόθηκαν στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δεν απέτρεψαν διενέξεις, αλλά, αντίθετα, οι εγγυήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση για μονομερή στρατιωτική επέμβαση, κατά παράβαση του Αρθρου 2 (4) του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών προνοιών του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τη χρήση βίας, καταλήγει το ψήφισμα.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου