Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

H έλλειψη εργατικών χεριών στη Γερμανία είναι ένας μύθος

Μετα τους γιατρούς τώρα οι μηχανικοί, που δήθεν λείπουν στην Γερμανία. Ψέμματα με πολλαπλούς σκοπούς: Πρώτα για να μην φαίνεται, ότι χιλιάδες γερμανοί μηχανικοι είναι άνεργοι, ζητούν δουλειά και ζούνε απο το επίδομα της φτώχειας που λεγεται Hartz IV. Μετά για την συμπίεση των αμοιβών. Και τέλος για να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Γερμανίας με νέο αίμα, με νέους και φιλόδοξους επιστήμονες


- Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αυξάνει!
-Ναι, το βλέπουμε στην κυβέρνηση!
Μεγεθύνατε
Για την πληγή της μετανάστευσης που στερεί απο την Ελλάδα τα καλύτερα παιδιά της, βλέπε και Εμμανουήλ Σαρίδης: "Brain Drain ή οι ανοιχτές φλέβες της Ελλάδος"
Μετάφραση απο το γερματικό πρωτότυπο, σχόλια: Εμμανουήλ Σαρίδης

Αν πιστεψουμε το Verein deutscher Ingenieure (VDI), την Ένωση Γερμανών Μηχανικών, στην Γερμανία λείπουν σήμερα 80.500 μηχανικοί. Αυτό λέει μια τρέχουσα έκθεση του συλλόγου. Οι πολιτικοί έχουν ανταποκριθεί στις χρόνιες καταγγελίες της βιομηχανίας. Με την εκστρατεία  "Make it in Germany" ("Κάνε το στη Γερμανία") θέλουν να προσελκύσουν μηχανικούς μεταξύ άλλων και από την Κίνα και την Ινδία. Οι οποίοι θα καλύψουν τις δήθεν κενές θέσεις. Για τον σκοπό αυτό μειώθηκαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας εργασίας: Όποιος ξένος μηχανικός θέλει να εργαστεί στη Γερμανία, πρέπει να αποδείξει, ότι στην δουλειά που θα κάνει θα παίρνει αρκετά χρήματα. Μέχρι σήμερα έπρεπε να έχει έναν ετήσιο μισθό των 67.200 ευρώ, τώρα φτάνουν και οι 35.000 ευρώ.

Οι άνεργοι μηχανικοί λένε ότι τους δουλεύουν

Köpfe zweier junger Männer nebeneinander
Daniel Rautenberg και Jens Romba: Δύο μηχανικοί σε αναζήτηση εργασίας
  1. Απο την σκοπιά των μηχανικών που ψάχνουν για δουλειά όπως ο Dr. Jens Romba και ο Daniel Rautenberg τα μηνύματα για έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και οι εκστρατείες για την πρόσληψη αλλοδαπών εργαζομένων είναι μια σκέτη κοροϊδία. Ο Dr. Romba είναι χημικός, έχει διδακτορικό και πρόσθετες εξειδικεύσεις. Ο 47-χρονος θα ήταν πρόθυμος να εργαστεί οπουδήποτε στη Γερμανία. Αντ 'αυτού ζει απο το επίδομα Hartz IV. Ο Daniel Rautenberg από το Chemnitz μηχανικός οικονομίας. Σε πέντε μήνες έχει στειλει 115 αιτήσεις για πρόσληψη που απορρίφθηκαν η μια μετά την άλλη. Για συνεντεύξεις που έδωσε στις επιχειρήσεις ταξίδεψε 7.000 χιλιόμετρα σε ολόκληρη την Γερμανία. Και ποτέ δεν ήταν ο μόνος εκεί που παρουσιάστηκε. Μέχρι και 1.200 άτομα κάνουν αιτήσεις για μια και μοναδική θέση εργασίας, όπως του είπαν. 
 Ε

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων λένε, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειψη μηχανικών

Alter Mann mit Brille
Axel Haitzer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παροχής συμβουλών "aicovo"

Την γνώμη του Jens Romba και του Daniel Rautenberg συμμερίζεται και ο Axel Haitzer. Είναι διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων "aicovo". Η εταιρεία του διεξάγει τακτικά τεστ με αιτήσεις προσλήψεως σε επιχειρήσεις για την βελτίωση του τρόπου αναζήτησης ειδικευμένου προσωπικού. Αυτό που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του διαπιστώνουν είναι τρομερό: "Πώς γίνεται ένας υποψήφιος που κάνει αίτηση προσλήψεως να παίρνει ύστερα απο πολλούς μήνες μια απάντηση αν προσλαμβάνεται ή όχι; Αυτό δεν ταιριάζει στην εικόνα επιχειρήσεων, που δήθεν απελπισμένα ζητούν προσωπικό. "Σε μια δοκιμή που κάναμε, σχεδόν το 50 τοις εκατό των εταιρειών ούτε που απάντησαν στην αίτηση προσλήψεως μηχανικών".

Οι  Οικονομολόγοι λένε: Η εκστρατεία χρησιμοποιείται για την πίεση των μισθών

Alter Mann mit Brille vor einem Bücherregal
Ο Karl Brenke από το Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών θεωρεί τις κραυγές των επιχειρήσεων ως αβάσιμες.

Και για τον εμπειρογνώμονα Karl Brenke από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, οι κραυγές για βοήθεια των επιχειρήσεων είναι αβάσιμες. «Δεδομένης της ταχείας αύξησης του αριθμού των φοιτητών δεν πρέπει να αναμένεται και για τα επόμενα έτη μια έλλειψη μηχανισμών, μάλλον θα υπάρξει πλεόνασμα», εξηγεί ο Brenke τα αποτελέσματα μιας έρευνας. Αυτό φαίνεται και από την εξέλιξη των μισθών για μηχανικούς. Αφού αυτοί δεν αυξήθηκαν, δεν μπορεί να υπάρχει καμία έλλειψη εργατικού δυναμικού, λέει ο εμπειρογνώμονας. Οι εκστρατείες για την προσέλκυση ξένου ειδικευμένου προσωπικού ωφελούν μόνο τους εργοδότες. "Όσο περισσότεροι εργαζόμενοι είναι διαθέσιμοι, τόσο πιο εύκολα μπορούν οι μισθοί να συμπιεσθούν προς τα κάτω," λέει ο Brenke.

Εμπειρογνώμονες: Στατιστική με λανθασμένο σκεπτικό

Απομένει η ερώτηση: Που βρήκε το VDI τον αριθμό των 80.500 μηχανικών που δήθεν λείπουν;

Η επίκαιρη έκθεση της Ένωσης δίνει μια απάντηση. Βάση της είναι ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στην Bundesagentur für Arbeit, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης σε σχέση με τις ανοιχτές θέσεις στον τομέα των μηχανικών. Το VDI υποθέτει, ότι ο αριθμός τους στο γραφείο ευρέσεως εργασίας δεν είναι πλήρης, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αναφέρει όλες τις ανοικτές θέσεις μηχανικών που χρειάζονται. Διότι δήθεν δημοσκοπήσεις του VDI έδειξαν, ότι οι επιχειρήσεις αναφέρουν μόνο μια στις πέντε θέσεις που χρειάζονται ως κενή. Για τον λόγο αυτό οι αριθμοί της στατιστικής του γραφείου ευρέσεως εργασίας πολλαπλασιάσθηκαν με έναν παράγοντα πέντε, έναντι δε αυτού του αριθμού βάλανε τον αριθμό των ανέργων μηχανικών. Το αποτέλεσμα είναι να διαπιστωθεί μια έλλειψη μηχανικών. Κατά τη γνώμη του Karl Brenke πρόκειται για ένα μεθοδολογικό σφάλμα, επειδή υπολογίσθηκαν σαν κενές θέσεις και οι μηχανικοί που έχουν δουλειά, ζητάνε όμως μια άλλη καθώς και οι μηχανικοί που σπουδάζουν ακόμα στα πανεπιστήμια.

Το VDI κατηγορείται για κακούς υπολογισμούν. Όμως ο Marco Dadomo, εκπρόσωπος του VDI, αντιδρά ήρεμα. Θεωρεί την κριτική έναντι του VDI ως αβάσιμη

Είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ένας μύθος;

Ο VDI χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου, στην γερμανία λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, γι' αυτό θα πρέπει να το προσελκύσουμε απο το εξωτερικό. Οι άνεργοι μηχανικοί απορούν και εξίστανται...

06.11.2012, 20:15 Uhr | 06:33 min



Rubrik: Thema/Θεμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου