Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κρήτη «gas giant»!

Στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε μια “μυστική” έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια, που ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέει, ότι είμαστε σαν τους Σεϊχηδες του Κόλπου. Αξιόπιστη; spekulativ? Μόνο μια συζήτηση ειδικών θα μπορέσει να ρίξει λίγο φώς στο "σκοτεινό" αυτό θέμα


Μήπως πρόκειται για μπουρμπυλήθρες;
Μεγεθύνατε
Σημείωση Εμμανουήλ Σαρίδη

Στις 10.12.12 δημοσίευσα εδώ την μελέτη του Γ. Θ. Χατζηθεοδώρου "Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Μυθος ή πραγματικότητα;".  Ο Γ. Θ. Χατζηθεοδώρου είναι διδάκτωρ μηχανικός μεταλλειολόγος του Πολυτεχνείου του Άαχεν και εργάσθηκε πάνω απο 20 χρόνια σαν μηχανικός Projekt για πετρέλαιο και αέριο για τον ενεργειακό γίγαντα Wintershall. Σε αντίθεση με τις επιφυλλάξεις του, στην Ελλάδα - και στο εξωτερικό - βλέπουν το φώς της δημοσιότητας διάφορες ανακοινώσεις, που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας λένε, ότι είμαστε σαν τους Σεϊχηδες του Κόλπου. Το τελευταίο δημοσίευμα είναι μια “μυστική” έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια με το όνομα "Cretan Gas Fields – A new perspective for Greece’s hydrocarbon resources", που παραθέτει μάλιστα και αποτελέσματα ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Μήπως πρόκειται για μπουρμπουλήθρες, όπως δείχνει και η εικόνα που κοσμεί την έκθεση; Ας ελπίσουμε, ότι η συζήτηση θα ρίξει λίγο φώς στο "σκοτεινό" αυτό θέμα

Και τώρα το δημοσίευμα "Κρήτη «gas giant»! Η “μυστική” έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια

Μέχρι πρόσφατα, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις μελέτες που υποστήριζαν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό του Αιγαίου ή της Κρήτης, περίπου ως μυθιστορηματικές. ( δείτε σχετικά το σχόλιο στο τέλος της ανάρτησης )

Αυτό όμως άλλαξε το καλοκαίρι όταν η  νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει  εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η πρώτη παρουσίαση του χάρτη με τις μυστικές έρευνες έγινε στο ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός. Τα δεδομένα από τις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονάνθρακων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα περαιτέρω έρευνες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την αμερικανική γεωλογική εταιρεία USGS ως “gas giant” δηλαδή ως ένα από τα πιθανά γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.. ΕΤα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources (Μάρτιος 2012), της επενδυτικής τράπεζας Pytheas που φέρνει στο φως το «Κ». Το περιεχόμενο της έκθεσης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην ανάλυση και αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά.


Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσίασε το «Κ» υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν επτά επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική τη διερεύνηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης. Αυτά είναι:
  1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.
  2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.
  3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδουν την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Timor, Καραϊβική Θάλασσα, Νότια Κασπία Θάλασσα ήτοι Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Μαύρη Θάλασσα, ήτοι Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ήτοι Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία). Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.
  4. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τα ενεργά λασποηφαίστεια τα οποία απαντώνται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι βιογενετική αλλά θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.
  5. Σε δείγματα ιλύος που λήφθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος Ocean Drilling Program (ODP) γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στα δείγματα. Και αυτή η ένδειξη μας υποδεικνύει την ύπαρξη συστήματος πετρελαιογένεσης σε μεγάλα βάθη (the presence of an active hydrocarbon system at depth).
  6. Με βάση τα γεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα όπως επίσης τα πολύ λίγα γεωφυσικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους ορισμένοι μόνον Έλληνες Πανεπιστημιακοί, ότι στην υπεράκτιο υπάρχουν στην Νότια Κρήτη και εντός της Μεσογειακής Ράχης δύο (2) μεγάλα αντίκλινα, μία (1) αβυσσική λεκάνη και επτά (7) οπισθοτάφροι που μπορούν να αποτελέσουν πεδία έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
  7. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει νότια της Κρήτης, εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρις. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Την έκθεση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γάλλος γεωλόγος και γεωφυσικός της BEICIP – FRANLAB που διετέλεσε τη δεκαετία του 70, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Alain Bruneton, ο χημικός μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.



Η αξία
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν  έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ. Για να καταλήξει στην εκτίμηση λαμβάνει ως δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους.

Επιπτώσεις και για την ΑΟΖ
  

Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων της αγοράς πετρελαίου, πέρυσι σε συνέδριο του Λονδίνου παρουσιάστηκαν και άλλες σεισμικές έρευνες για την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) Β. Καρκούλιας μεταξύ άλλων για μελέτη που πραγματοποίησε η επίσης νορβηγική εταιρεία TGS. Στην ίδια περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου, σεισμικές έρευνες πραγματοποίησε πρόσφατα και η Τουρκία με το γνωστό παλαιάς τεχνολογίας σκάφος Σισμίκ, το οποίο εικάζεται ότι είχε τη συνδρομή εταιρείας που έχει τη δυνατότητα για 3D έρευνες. Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, ξεκαθαρίζουν ότι προϋπόθεση για όποια περαιτέρω κίνηση είναι η χάραξη ΑΟΖ από το ελληνικό κράτος. Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή βρίσκεται νοτίως του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται από σύμπλεγμα νήσων. Μεταξύ αυτών η νήσος Στρογγύλη, της οποίας η ΑΟΖ είναι καθοριστικής σημασίας: ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου…

σχόλιο του ιστολογίου : μια που όλα ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό ( Εμπορική Nαυτιλία – Ορυκτός πλούτος και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνωνη κυβέρνηση εσκεμμένα  δεν έκανε χρήση αυτού του πλούτου πριν την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και της αμετάκλητης και άνευ όρων παραίτηση της χώρας  από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά την ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις δανειακές Συμβάσεις. Δηλαδή τα αναγνώρισε όλα μόνο αφού φρόντισε να μην μας ανήκουν πιαΕυτυχώς όμως η δανειακή σύμβαση ( μια είναι η οποία τροποποιήθηκε και επεκτάθηκε) είναι ανυπόστατη  λόγω μην νόμιμης εκπροσώπησης της χώρας κατά την σύναψη της. Το μόνο που μένει είναι να παρέμβει η Δικαιοσύνη …

Δείτε σχετικά
και τις υπόλοιπες μηνύσεις για έσχατη προδοσία. 


Πηγές :
danlbu on scribd,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου