Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Τι εμπόδισε την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Uzi Landau έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου του Economist για "άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα παράσχει ‘άγκυρα’ σταθερότητας".
Χθες ανακοινώθηκε, σωστά φάνηκε, ότι η επιλογή του εταίρου ή εταίρων της χώρας στη διαδικασία έρευνας κι εντοπισμού υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθεί μετεκλογικά. Ο λόγος, να αποφασίσει η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να επιλέξει ποια εταιρία επιθυμεί σαν συνεργάτη της. Στο συνέδριο για την ενέργεια που οργανώθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους σημαντικούς «παίκτες» του χώρου της ενέργειας να εμφανιστούν στην Αθήνα και να κάνουν τις «επίσημες» προσφορές τους. Κι εννοώ «επίσημες», όχι αυτές που κατέθεσαν εγγράφως αλλά τις «άλλες» που περιλαμβάνουν τα πραγματικά μεικτά οικονομικά και γεω-στρατηγικά στοιχεία. Ωστόσο, έγινε σαφές στους ασχολούμενος με τα θέματα ενέργειας ότι ενώ είχε προγραμματιστεί η υπογραφή μιας τριμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για την από κοινού έρευνα και διάθεση υδρογονανθράκων, κάτι στράβωσε και τελικά η συμφωνία έμεινε πίσω, προκαλώντας ερωτηματικά σε εταιρίες και ειδικούς καθώς δεν υπήρξε σαφής πολιτική, κυβερνητική ανακοίνωση από καμία πλευρά. Η Αθήνα ειδικότερα, αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει την πραγματικότητα, αλλά ορισμένες διαρροές αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, στην «σχεδόν βίαιη», όπως συνομιλητής μας είπε, παρέμβαση των ΗΠΑ.......................... 1Η ξαφνική εμφάνιση στην Αθήνα, με μικρή χρονική προειδοποίηση του Ελληνικού υπ. Εξωτερικών, της άφιξης του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, κ. Μόργκενσταρ προκάλεσε ενόχληση. Ο κ. Μόργκενσταρ μετέφερε την άποψη στην Αθήνα ότι «δεν πρέπει να καταλήξει η όποια συμφωνία σε υπογραφή και επισημοποίηση στη φάση αυτή». Δηλαδή, ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι εναντίον της κοινής λύσης Ισραήλ, Αθήνας, Λευκωσίας αλλά δεν επιθυμεί αυτή η δέσμευση να επισημοποιηθεί τώρα. Ο λόγος απλός: η Τουρκία…
Η Ουάσιγκτον στην παρούσα φάση έχει, όπως όλα δείχνουν, την αμέριστη ανάγκη της Άγκυρας για το σχεδιασμό της «επέμβασης» στη Συρία αλλά και την επιχειρούμενη απόσπασή της από την διμερή συνεργασία της με το Ιράν. Φοβήθηκαν λοιπόν ότι η υπογραφή της συμφωνίας, θα έκανε την Τουρκία να σκληρύνει έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου και αυτό θα μπορούσε να σημάνει συνέχιση της Τουρκικής ενίσχυσης, στις ακραίες ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά και αύξηση του ενδιαφέροντός της στην ΝΑ Μεσόγειο αντί στη Μ. Ανατολή. Άφησε εκτός της Ελλάδα καθώς η Άγκυρα φέρεται να επιμένει ότι καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας –Κύπρου θα σημάνει εντάσεις… Αλλά χωρίς την ενιαία ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, δεν μπορεί να λειτουργήσει η τριμερής συμφωνία εύκολα.
Ο κ. Μόργκενσταρ λοιπόν, αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του που μετέφεραν τα ίδιο μήνυμα σε Τελ Αβίβ και Λευκωσία, «έπεισαν» τους αρμόδιους υπουργούς να μην υπογράψουν τη τριμερή. Εκείνο που δεν κατάφεραν είναι να πεισθούν οι εταιρίες (που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες) να σταματήσουν την εξέλιξη αυτού του σχεδίου, που βασίζεται στην τριμερή συνεργασία…
Ενδεχομένως σαν αποτέλεσμα της αμερικάνικης πολιτικής, να δούμε στις προσεχείς εβδομάδες κάποιες εξελίξεις που θα φαντάζουν ανησυχητικές. Αλλά γι αυτό απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση μετεκλογικά για να μπορέσει ν’ αντισταθεί στις όποιες πολιτικές καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σχεδίων εκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων και καθορισμού συνεπώς της ελληνικής ΑΟΖ…
Γ. Δημητριάδης /2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Ψυχρολουσία από ΗΠΑ - Βάζουν την Τουρκία συνεταίρο - Δεν υπογράφηκε η συμφωνία

 Επιβεβαιώθηκε απόλυτα το defencenet.gr ότι η άφιξη του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ και των θέσεων που πρεσβεύει περί ελληνοτουρκικής προσέγγισης και των γενικότερων ενεργειακών ζητημάτων ήταν εξαιρετικά άσχημο προμήνυμα για τα ελληνικά συμφέροντα.
Σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Αν. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου στο συνέδριο του Economist "έβαλε" την Τουρκία 100% μέσα στο παιχνίδι αναγνωρίζοντας της δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική και πιθανότατα αυτή είναι η αιτία που δεν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ!
Το μόνο που έδειξε να τον απασχολεί και να τον ενδιαφέρει είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία. Εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος κάλεσε τους εμπλεκόμενους και κυρίως την Κύπρο, να αποφύγει την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, καθώς έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στους αγωγούς, σύμφωνα με τον Μόρνινγκσταρ θα πρέπει να διασφαλίσει τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις χώρες της Βαλκανικής, να αποτελέσει εμπορικά βιώσιμη λύση και να προσφέρει δυνατότητες επέκτασης της δυναμικότητας του............... 
1
Σύμφωνα με τον Μόρνινγκσταρ οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν μία απόλυτα θετική εξέλιξη, καθώς προσφέρει νέες ποσότητες και μία νέα εναλλακτική πρόταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης.
Ωστόσο και αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!
Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.
Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής βάζοντας ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου.
Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί το μήνυμα που η Τουρκία περίμενε αφού έμμεσα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά η Αν. Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε μία νέα ζώνη ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων για μία ακόμη φορά με την ανοχή των ΗΠΑ.
Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Με τις δηλώσεις του αυτές επί ελληνικού εδάφους ο Μορνινγκστάρ επιβεβαιώνει όσα το defencenet είχε γράψει στις 26 Μαρτίου 2012 για τον εν λόγο αξιωματούχο και τις θέσεις τους όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Όπως σημείωνε το άρθρο του defencenet, "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία  ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου". (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=37674&Itemid=139)
Όσον αφορά την τροφοδοσία των Βαλκανίων με φυσικό αέριο οι ΗΠΑ θα ευνοούσαν την αξιοποίηση των αζερικών αποθεμάτων και για αυτό το λόγο θα ευνοούσαν τη συνεργασία του ΤΑΡ με το ITGI, ώστε μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού που εντάσσεται στο Ελληνικό σχέδιο, να τροφοδοτηθούν και οι χώρες βόρεια της Ελλάδας, που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ρωσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση η θέση Μόρνιγκσταρ συμποσούται στα εξής: Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος Ισραήλ με το "καπέλο" των ΗΠΑ, μαζί προκειμένου να βάλουν στη γωνία τη Ρωσία!
Η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική είναι οβιδιακή και επιβεβαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι η συμμαχία είναι συγκυριακή και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη με "λυκοφιλίες". Κάτι που το 1922 πλήρωσε ακριβά η χώρα. Οι θέσεις Mόρνινγκσταρ προφανώς είναι η αιτία που οδήγησε στην ματαίωση της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Κι όμως, το “τέρας” των δολοφονιών στη Γαλλία ήταν των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, πέρασε από το Ισραήλ και εργάστηκε για την «Αραβική Άνοιξη» των ΗΠΑ στη Λιβύη & την Συρία…

Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τα τραγικά γεγονότα στην Τουλόν της Γαλλίας. Όπως συνέβη με την περιβόητη “τρομοκρατική” επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, από την “τρομοκρατική” οργάνωση Αλ Κάιντα που έχει θέσει τις υπηρεσίες της στους αμερικανούς και ισραηλινούς για να φέρει τη «δημοκρατία» στη Λιβύη και σήμερα στη Συρία
Η πρώτη λεπτομέρεια αυτής της βρώμικης ιστορίας είναι πως αυτός ο κύριος δεν πεθαίνει πηδώντας από το παράθυρο, όπως ανακοίνωσαν αρχικά οι Γάλλοι, αλλά με μια σφαίρα στο κεφάλι από τις ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας. Να αναρωτηθούμε… Ο κ. Σαρκοζύ δεν τον ήθελε ζωντανό;
Κι όμως, με μια σφαίρα στο κεφάλι δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει πως ήταν «πράκτορας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών»!
Το έγκυρο ιταλικό περιοδικό “Rinascita”, όπως και δεκάδες ευρωπαϊκά έντυπα που δεν ελέγχουν τα...
 αμερικανοσιωνιστικά κέντρα, περιγράφει μερικά σημαντικά σημεία της βιογραφίας του Mohamed Merah:.................................
 1
«Ο Mohamed Merah εργαζόταν για πολλά χρόνια στους τους “barbouzes” [Direction générale de la sécurité extérieure (DGSE)], τους πράκτορες της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας και ειδικότερα πήρε μέρος στην “απελευθέρωση” της Λιβύης, κατόπιν εντολών ατλαντικών μυστικών υπηρεσιών…
Ολοκληρώνοντας το έργο του στη Λιβύη, ήταν παρών τον περασμένο Οκτώβρη στη Homs [Συρία] και μαζί με άλλους άναψε το φυτίλι της τρομοκρατικής επίθεσης στη Δαμασκό, με θύματα αθώους πολίτες.
Ανέλαβε να συντονίσει την “εξέγερση”, που αμέσως ανακηρύχτηκε σε “Λαϊκή” εξέγερση, εκπαιδεύοντας [στις συνθήκες της Συρίας] πράκτορες της Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας Dsge και της αγγλικής ΜΙ6.
Μετά την επιτυχία του στη Homs-Συρία, ο Mohammed Mesrah με γαλλικό διαβατήριο αναλαμβάνει νέα αποστολή στο Αφγανιστάν -στην ομάδα “Forzane Alizza”…
Σαν καλός μισθοφόρος εκτέλεσε επτά δολοφονίες και προτίμησε να τον σκοτώσουν αντί να παραδοθεί»
Από το διαβατήριό του πιστοποιείται ότι:
«Επισκέφθηκε το Ισραήλ [πως οι ισραηλινοί του έπετρεψαν είσοδο με τόσες επισκέψεις σε αραβικές χώρες; Αλλά, χώρες ισραηλινού και αμερικάνικου ενδιαφέροντος…], τη Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Τι έκανε στο Ισραήλ αυτός ο Merah; Θα μπορούσε να το εξηγήσει, μάλλον θα έλεγε γιατί διάλεξε ένα εβραϊκό σχολείο για την τελευταία του τρελή δράση. Κι αν δεν ήταν μια τρέλα; Αν ήταν μια επιχείρηση;».
Έτσι ξεπηδούν οι πρώτες ειδήσεις για τον υποτιθέμενο δολοφόνο που ηρωοποιεί το ναζιστικό ισραηλινό καθεστώς.
Το περιοδικό “Rinascita”, ιστορικό ιταλικό έντυπο δεν ανήκει στην ακροαριστερά… σήμερα πρόσκειται στο «Δημοκρατικό Κόμμα» της λεγόμενης κεντροαριστεράς…
ΟΜΑΡ Σ.

* Δεκάδες οι σχετικές ειδήσεις σε πολλά άλλα έντυπα, για όποιον δεν θέλει να κλείσει τα μάτια του, από ελεύθερους δημοσιογράφους.
Mohamed: used, transformed in a terrorist and then killed
So - sure enough - the anti-Semitic bomber of France was nothing but a Semite. Nay more: Mohamed Mesrah, who yesterday committed suicide, had worked for the French "barbouzes" - the secret agents from across the Alps - for years and, in particular, was among the militants in the "liberation" of Libya Belhadj, the Salafist terrorist at the orders of the Atlantic intelligence of Obama, Cameron, Sarkozy and Henry-Levy. After having completed his task in Libya, he was present last October, in Homs, where he and his comrades had lit the fuse of the anti-Damascus terrorism initiated with the killing of innocent Alawites civilians. In order to provoke an "uprising" which was immediately proclaimed "popular" despite it being external and "trained" by Turkish officials, Saudis, the French DSGE and the British MI6.
After having been left unemployed due to his escape from Homs, Mohammed Mesrah already at service with a French passport, between Afghanistan (in the "Forzane Alizza" band) and the same metropolitan area, as any good mercenary who feels abandoned by his principals, retaliated with seven murders, and at last, after a siege of 32 hours, preferred to kill himself rather than surrender.
Of course in the reportages on him, his "ceremonial" (Atlantic) militancy is fading by the minute. Monitored, and well known for his "mujahideen" work, a zealous "retoucher" of his curriculum vitae has quite clearly put himself into motion, in France and in the embedded media of the West, including our own - Let's face it: what is needed is an image of an anti-Semitic Mohamed Mesrah. It’s more appropriate to Sarkozy’s current presidential campaign. http://sibilla-gr-sibilla
2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Το Παραμύθι Των Γερμανών Ο,τι Μας Στηρίζουν

Η Γερμανική τηλεόραση έκανε ρεπορτάζ για το πώς και με ποιον τρόπο βοηθά η χώρα τους την Ελλάδα.. Όπως αποκαλύπτουν η Γερμανία επωφελείται απο την κρίση του ευρώ, ενώ η... βοήθεια μαμούθ που υποτίθεται μας δίνουν είναι… ψίχουλα!! Δείτε..
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΜΑΣ ΕΔΕΣΑΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Η νέα δανειακή σύμβαση, που πέρασε πανηγυρικά τη νύχτα της Τρίτης από τη Βουλή με 213 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κάποιων διαγραμμένων ομοϊδεατών τους, προκαλεί φρίκη σε όποιον επιχειρήσει έστω και μια απλή ανάγνωση των επαχθέστατων όρων της. Η Ελλάδα και η Τράπεζα της Ελλάδος «παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορούν να δικαιούνται σε σχέση με τα ίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι νομικών διαδικασιών σχετικά με την παρούσα σύμβαση» ορίζει ωμά το 15ο κεφάλαιο, παράγραφος 4 της σύμβασης που ψήφισε ανενδοίαστα η Βουλή των Ελλήνων. «Αμετάκλητη» παραίτηση από «κάθε δικαίωμα ασυλίας» του ελληνικού κράτους! Ολα στο σφυρί!
Στο έλεος των δανειστών δηλαδή περνάει οτιδήποτε κατέχει το ελληνικό κράτος - από το περιεχόμενο των κρατικών ταμείων και το κτίριο... της Βουλής ως τον... Παρθενώνα, τα εδάφη και τα νησιά της πατρίδας μας! Δεν έχει σημασία αν οι δανειστές δεν επιχειρήσουν ποτέ να κατασχέσουν την Ακρόπολη. Σημασία έχει ότι οι βουλευτές δεν ντράπηκαν να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα!

Λέμε για τον χρυσό που μας έκλεψαν οι Γερμανοί στην Κατοχή -...................................  1  και σωστά απαιτούμε να μας τον δώσουν πίσω μαζί με τους τόκους εβδομήντα χρόνων. Οι εθνοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όμως δεν δίστασαν να εκχωρήσουν στους δανειστές το δικαίωμα να κατασχέσουν «νομίμως» τον χρυσό που έχει... σήμερα το ελληνικό κράτος! Η συμπερίληψη στο άρθρο περί παραίτησης από κάθε ασυλία και της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει - τους προ έτους 147,5 τόνους χρυσού που βρίσκονται στην κατοχή της! Αυτούς έχουν βάλει στο μάτι οι δανειστές - και μεθοδεύουν πώς θα τους βάλουν και στο χέρι

Ο κόσμος δεν ξέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος -δηλαδή το ελληνικό κράτος- βρίσκεται κατά πάγια τακτική στο εξωτερικό. Στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην περίπτωσή μας. Εχοντας παραιτηθεί από κάθε ασυλία του ελληνικού κράτους, είναι στο χέρι των δανειστών μας να επιχειρήσουν να κατασχέσουν τα αποθέματα χρυσού της χώρας μας που βρίσκονται στο Λονδίνου και στην Ουάσιγκτον με δικαστικές αποφάσεις, αν η όποια ελληνική κυβέρνηση φανεί ασυνεπής τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

Το κακό γίνεται εύκολα. Τραγικά εύκολα, βάσει των όρων της δανειακής σύμβασης. Το λέει ρητά. Οι δανειστές μπορούν με μια απλή γραπτή ενημέρωση προς την Ελλάδα «να κηρύξουν το συνολικό ποσό κεφαλαίου οποιασδήποτε ή όλων των χρηματοδοτικών ενισχύσεων που έγιναν και εκκρεμούν... άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους». Να διακόψουν δηλαδή το δάνειο και να ζητήσουν από τη χώρα μας να πληρώσει αμέσως όσα λεφτά έχει πάρει και μάλιστα μαζί με τους τόκους τους! Τι χρειάζεται για να γίνει αυτό;

Μία και μόνη δόση τόκων ή κεφαλαίου αν δεν πληρώσει στην ώρα της η Ελλάδα, αρκεί για να τεθεί σε εφαρμογή το μονομερές δικαίωμα των δανειστών να διακόψουν το δάνειο και να ζητήσουν όλα τα λεφτά τους πίσω! Μία και μόνη δόση - έστω και μόνο των τόκων! Αν η Ελλάδα ή η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό κεφαλαίου ή τόκων» ή αν «αθετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους» αναφέρει κατηγορηματικά η σύμβαση. Εστω και... μισή δόση ή ένα ευρώ να μην πληρώσει έγκαιρα η Αθήνα, οι δανειστές έχουν δικαίωμα να τινάξουν τα πάντα στον αέρα!

Θα αρπάξουν περιουσία του ελληνικού κράτους βεβαίως οι δανειστές σε μια τέτοια περίπτωση, αφού είναι βέβαιο ότι λεφτά δεν θα υπάρχουν. Δεν θα ισχύει όμως το ελληνικό δίκαιο για να προστατεύσουν τουλάχιστον οι Ελληνες δικαστές τον Παρθενώνα ή όποιο σύμβολο που η κατάσχεσή του θα σημάνει έσχατο εθνικό εξευτελισμό. «Η παρούσα σύμβαση και οι ειδικοί όροι... διέπονται και ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο» αναφέρεται. Τελεία και παύλα.

Δεν αλλάζει τίποτα στο μέλλον με ομαλό τρόπο. Οι δανειστές εξαιρούνται στη σύμβαση από οποιαδήποτε «δικαστική διαδικασία, διαιτησία... ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, διαιτητικού οργάνου ή αρχής που ενδέχεται να θέλουν την υπογραφή ή υλοποίηση του Μνημονίου, της παρούσας σύμβασης ή των συναλλαγών που προβλέπονται στην παρούσα». Ασυλία στους δανειστές, όχι στην Ελλάδα!

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ στις 24-25 Μαρτίου 2012
 2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Το Πίρι Ρέις συνεχίζει τις έρευνες, "στρατηγική ψυχραιμία" στην Αθήνα...

Σε σοβαρή πρόκληση εξελίσσεται ο πλους του "Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, που από χθες διενεργεί έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια από τις ελληνικές αρχές. Στην Αθήνα επικρατεί "στρατηγική ψυχραιμία" και στα ελληνικά ΜΜΕ "άκρα του τάφου σιωπή", για το ίδιο θέμα που το 1987 είχε προκαλέσει κρίση και επιστράτευση...

Το Πίρι Ρέις αυτή τη στιγμή εκπέμπει κανονικά τη θέση του στο διεθνές σύστημα AIS, οπότε η παρακολούθηση της πορείας του είναι εφικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτό είναι προφανώς ηθελημένο, καθώς η πορεία και τα στίγματα του Πίρι Ρέις συνιστούν σαφέστατη, έμπρακτη δήλωση οριοθέτησης των τουρκικών αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου:


Βλέπουμε για παράδειγμα ότι το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου το Πίρι Ρέις έφθασε στη μέση γραμμή μεταξύ της Σαμοθράκης και της απέναντι τουρκικής ακτής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα), που συνιστά σημείο τουρκικής αμφισβήτησης. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι συνέχισε νότια, πέρασε χθες το απόγευμα δυτικά της Μυτιλήνης και σήμερα το πρωί δυτικά της Χίου, συνεχίζοντας τις έρευνες σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί, δικαίως, ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή κινείται νότια της Ικαρίας με νοτιοανατολική κατεύθυνση.


Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι περιοχές δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου εμφανίζονται, σε κάποιες διεθνείς "προτάσεις επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών" όπως αυτή που αναδημοσιεύσαμε εδώ, ως περιοχές προς συνεκμετάλλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά την επίσημη ελληνική θέση βέβαια, όλη αυτή η περιοχή είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά αναρωτιέται κανείς, τι συζητιόταν σε 50 ολόκληρους γύρους "διερευνητικών επαφών"... γιατί η πορεία του Πίρι Ρέις έχει αρκετές ομοιότητες με τον παρακάτω χάρτη από το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει:
 1

Ποια είναι λοιπόν η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες;

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χθες το πρωί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας ρωτήθηκε αν είχε ζητηθεί η άδεια των ελληνικών αρχών για τις έρευνες του Πίρι Ρέις και απέφυγε να απαντήσει ευθέως:
"Ν . ΜΕΛΕΤΗΣ: Για τις έρευνες που κάνει το Piri Reis, κύριε Εκπρόσωπε, έχει ζητηθεί άδεια από τις Ελληνικές Αρχές;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι έχει εκδοθεί μία τουρκική NAVTEX, στην οποία δεν προσδιορίζεται η περιοχή των ερευνών του Piri Reis. Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος δεν έχει στοιχειοθετηθεί παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων".


Προφανώς η Τουρκία δε ζήτησε άδεια. Αντ' αυτού, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Έθνος", ο αρμόδιος Τούρκος διπλωμάτης έστειλε email(!) στον Έλληνα ομόλογό του. Μάλιστα επειδή ο Έλληνας πρέσβης, νέος στη θέση του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων, διαμαρτυρήθηκε και αντέτεινε ότι πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Ελλάδας, ο Τούρκος διπλωμάτης του είπε ότι αυτή είναι η ακολουθούμενη διαδικασία και μάλιστα την ίδια διαδικασία ενημέρωσης τηρεί και η Ελλάδα προς την Τουρκία, όταν ελληνικά σκάφη κάνουν έρευνες στο Αιγαίο!

Ερωτηθείς για το θέμα χθες το πρωί στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας, απάντησε ως εξής:

"Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μας πείτε, εάν μπορείτε, ποια είναι η θέση σας, η άποψή σας, εάν έχει γίνει πράγματι ανταλλαγή άτυπη συντεταγμένων ή ενημέρωση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για κινήσεις ελληνικού, τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο, και αν αυτό πράγματι υπήρξε πρακτική τα προηγούμενα χρόνια;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και είναι χρήσιμοι. Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί οι δίαυλοι δεν υποκαθιστούν ούτε θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται. Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται οι απαραίτητες παραστάσεις. Εξυπακούεται ότι υπάρχει εν προκειμένω στενός και συνεχής συντονισμός με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς με και το Λιμενικό Σώμα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και παραμένει αταλάντευτη".


Το πρωί της Τετάρτης λοιπόν έχουμε τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να δηλώνει (ορθώς) ότι για τις τουρκικές έρευνες απαιτείται άδεια της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ως εκείνη την ώρα δεν είχε υπάρξει παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ή δικαιοδοσίας. Στη συνέχεια, όταν το Πίρι Ρέις, χωρίς ελληνική άδεια, μπήκε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά της Μυτιλήνης, το Υπουργείο Εξωτερικών το ανακοίνωσε λακωνικά ως εξής:

"Γνωστοποιείται ότι αργά το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου 2012, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Piri Reis” εισήλθε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.
Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών."


Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα και η απαλοιφή κάθε αναφοράς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: η Ελλάδα δηλώνει προς την Τουρκία, με ελάχιστα συγκεκαλυμμένο τρόπο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι οι έρευνές της στην (θεωρούμενη ακόμα ως) ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο απλής παρακολούθησης.
Για το ίδιο ακριβώς θέμα, το Μάρτιο του 1987 η Ελλάδα είχε απειλήσει με βύθιση του τουρκικού ερευνητικού (τότε ήταν το Σισμίκ). Και για να γίνει πιστευτή η απειλή, είχε διαταχθεί έξοδος του στόλου, αραίωση των αεροσκαφών της ΠΑ και μερική επιστράτευση. Επίσης είχε διαταχθεί η αναστολή της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων και είχε σταλεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία. Η ελληνική απειλή τελικά έγινε πιστευτή, και το "Σισμίκ" δε βγήκε στο Αιγαίο. Η σύγκριση με τη σημερινή αντίδραση προκαλεί θλίψη...

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε σήμερα να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση. Φαίνεται ότι το γενικό χάλι της χώρας σε όλα τα επίπεδα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία. Τουλάχιστον όμως ας μην εξωραϊζουμε αυτό που συμβαίνει, λέγοντας ότι "δεν πέφτουμε στην παγίδα της έντασης". Και ας μην προσποιούμαστε ότι δε βλέπουμε, αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ας σκύψουμε το κεφάλι με ντροπή, γιατί ήδη η γενιά μας παραδίδει την Πατρίδα ελάττω....enkripto.2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Καιρός να τελειώνουμε με τη φάρσα της "διάσωσης" της Ελλάδας

 του Στέφαν Κάιζερ    

It's Time To End the Greek Rescue Farce

© Der Spiegel


Εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ μεταξύ 2008 και 2011 (με κόκκινο) και ύψος του ελληνικού ΑΕΠ σε δις ευρώ (με μπλε)

 

Την τελευταία διετία, η Ελλάδα τσακώνεται με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) για τη λεγόμενη «σωτηρία» της. Συμφωνούνται μέτρα λιτότητας και πιέζονται οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν το «εθελούσιο» κούρεμα του ελληνικού χρέους. Κι όμως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι δυο χρόνια πριν. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος αυξάνει και η χώρα κι οι τράπεζές της έχουν αποκλεισθεί από τις χρηματαγορές. Και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι πως η κατάσταση βελτιώνεται. Κάτι πήγε πολύ στραβά με αυτή τη «διάσωση».

Αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός από τους πρωταγωνιστές της. Συνεχίζουν να διαπραγματεύονται λες και τα πράγματα πάνε κανονικά, ανακοινώνουν το ένα «τελεσίγραφο» μετά το άλλο και φαίνεται να μην παρατηρούν πως οι συζητήσεις τους εγγίζουν πια τον παραλογισμό. Το καλύτερο θα ήταν να μπει αμέσως ένα τέλος σε αυτή τη φάρσα.

Επί εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται το δεύτερο πακέτο διάσωσής της με τους ιδιώτες επενδυτές και την τρόικα που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ). Αλλά είναι πια σαφές πως αυτό το «πακέτο» βοήθειας δεν αρκεί να σώσει τη χώρα. Φαίνεται πως απλά θα καθυστερήσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα χρησιμεύσει να ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο οι Έλληνες πολίτες.

Ήρθε η ώρα να αποδεχθούν οι πολιτικοί πως η στρατηγική τους «του καρότου και του μαστιγίου» απέτυχε. Η ιδέα πως η χώρα μπορεί να απελευθερωθεί από τα χρέη της μέσω προγραμμάτων λιτότητας και παροχή δανείων «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δεν δουλεύει. Δεν πρόκειται να δουλέψει ούτε καν αν οι ιδιώτες πιστωτές διαγράψουν μέρος των χρεών της.

Αθετημένες υποσχέσεις

Επί μήνες, οι πολιτικοί της ελληνικής κυβέρνησης και οι λεγόμενοι «διασώστες» του Βερολίνου, των Παρισίων και των Βρυξελλών................................... 
 1 κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλο. Το ένα δήθεν «τελευταίο» πακέτο διάσωσης διαδέχεται το άλλο, ενώ αθετούνται οι υποσχέσεις για εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται εν πολλοίς με την έγνοια για το εσωτερικό πολιτικό κόστος. Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πως η κατάσταση -ιδιαίτερα οι Έλληνες- βρίσκονται υπό έλεγχο. Εντωμεταξύ το ένστικτο αυτοσυντήρησης των κυβερνητικών ιθυνόντων της Αθήνας τους οδηγεί να ελαφρύνουν όσο το δυνατό περισσότερο την επιβάρυνση του λαού τους.

Κι έτσι οι δύο πλευρές ανταλλάσουν υποσχέσεις που κανείς δεν ξέρει να μπορεί να τηρηθούν. Το τρέχον πακέτο βοήθειας, επί παραδείγματι, συμφωνήθηκε στη σύνοδο της ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου -κι ήδη πρέπει να τροποποιηθεί ως ανεπαρκές.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα του αναμενομένου. Και τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι μετά από πίεση των εταίρων της ευρωζώνης δεν αποδίδουν τα υπεσχημένα αποτελέσματα. Πράγμα που δεν πρέπει να καταπλήσσει κανένα, μια που τα 50 δις ευρώ που υποτίθεται πως θα απέφεραν οι αποκρατικοποιήσεις, ουδέποτε μπήκαν στα ταμεία.

Αβάσιμα στοιχεία

Η αλήθεια θα έπρεπε πλέον να είναι φανερή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, των Γερμανών συμπεριλαμβανομένων: τα στοιχεία τους ήταν αβάσιμα. Ποιος θα ήταν ο επενδυτής που θα έβαζε τόσα πολλά λεφτά σε μια χώρα που τόσο βαθιά βυθισμένη στην ύφεση για το ορατό μέλλον;

Αλλά οι προτάσεις για «διάσωση» της Ελλάδας στην κυριολεξία «άστραψαν και βρόντηξαν» στις τελευταίες γερμανικές συστάσεις. Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποσταλεί στην Ελλάδα ένας «δημοσιονομικός επίτροπος» που να ελέγχει τους Έλληνες. Κι αν δε λειτουργήσει ούτε αυτό, τότε οι Γερμανοί θα ήθελαν να μπορούν να δεσμεύσουν τους λογαριασμούς της Ελλάδας ώστε να είναι βέβαιοι πως θα αποπληρώνονται οι πιστωτές της.

Όπως ήταν φυσικό, παρόμοιες προτάσεις πυροδότησαν κύματα αγανάκτησης. Πέραν της εθνικής ταπείνωσης που θα επέβαλλαν στους Έλληνες, είναι σχεδόν βέβαιο πως η Αθήνα θα εύρισκε τρόπο να τις παρακάμψει. Στο τέλος, οι Γερμανοί θα μετέτρεπαν έναν ολόκληρο λαό σε εχθρό τους, χωρίς να αποκομίζουν το παραμικρό κέρδος.

Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει

Ίσως τελικά οι διασώστες της Ελλάδας ένθεν κακείθεν της τράπεζας των διαπραγματεύσεων να έκαναν καλά αν επιχειρούσαν για αλλαγή να είναι μια φορά ειλικρινείς: αν η χώρα θέλει να μειώσει με μόνιμο τρόπο το χρέος -και κάποια στιγμή να κατορθώσει να δανειστεί ξανά χρήματα από τις χρηματαγορές- χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» του χρέους της. Με άλλα λόγια πρέπει να χρεοκοπήσει.

Και δεν είναι μόνο οι ιδιώτες δανειστές που θα πρέπει να ξεχάσουν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν. Είναι και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η ΕΚΤ. Αυτό θα κόστιζε ακριβά στους φορολογούμενους της Ευρώπης κι επιπλέον θα ήταν και οικονομικά ριψοκίνδυνο. Κανείς δε γνωρίζει στην πραγματικότητα ποιες θα ήταν οι συνέπειες τυχόν ελληνικής χρεοκοπίας στα άλλα κράτη που τα μαστίζει η κρίση, σαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Ιταλία. Τουλάχιστο όμως, αυτή θα ήταν μια έντιμη λύση.

Φυσικά, η ζωή δε θα σταματήσει εκεί. Προκειμένου να αποφύγουν την επέκταση της κρίσης, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να αναγείρουν ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας γύρω από τους κλυδωνιζόμενους εναπομείναντες εταίρους του. Θα κληθούν να βοηθήσουν μερικές τράπεζές τους που θα έχουν προβλήματα λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.Και θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία να ξανασταθεί στα πόδια της και να αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται με τις δικές της δυνάμεις -με άλλα λόγια ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ».

Πράγμα που επίσης θα κόστιζε ακριβά και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα αναγκάζονταν να κάνουν αυτό που φοβούνται από την πρώτη μέρα -ήτοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα. Αλλά μια τέτοια λύση θα είχε δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: τα λεφτά θα ήταν περιορισμένα και θα βοηθούσαν στ' αλήθεια την Ελλάδα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με όλα όσα συζητιούνται ως σήμερα, αυτή η λύση θα μπορούσε να φέρει επάξια τον τίτλο του «πακέτου σωτηρίας».

Ο Stefan Kaiser είναι συντάκτης του «Σπίγκελ»
 2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Ανήθικα παιχνίδια από ανίκανους πολιτικάντες στην πλάτη του λαού

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ανακουφίστηκαν ακούγοντας την είδηση ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση- συμφώνησε να εγκρίνει τα νέα δάνεια για τη χώρα μας, που αυξάνουν το χρέος σε ασύλληπτα ύψη. Με μία απλή αριθμητική και ανάλυση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθούν. Ανακουφίστηκαν επειδή είχαν πειστεί ότι η χρεωκοπία ήταν προ των πυλών και επειδή οι πάντες την έχουν ταυτίσει με εικόνες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχουν, βεβαίως, και αρκετοί που δεν πείστηκαν από το παιγνίδι των εκβιασμών και των απειλών, που εκπορεύθηκαν από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και αναπαρήχθησαν στην Αθήνα. Οι κινδυνολόγοι ανέφεραν πως αν δεν υποκύψουμε στις ορέξεις της Τρόϊκας, η Ελλάδα θα χαθεί. Και πριν αρχίσετε την κριτική, να μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω πως όλοι αυτοί ΔΕΝ πείθονται, διότι θυμούνται ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές ήταν οι ίδιοι ακριβώς και τους μήνες πριν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου οδηγήσει την Ελλάδα στα γρανάζια του μηχανισμού της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Και επειδή σιγά-σιγά ανοίγουν στόματα και ο λαός πληροφορείται ότι στην πλάτη του παίχθηκαν ανήθικα παιγνίδια από ανόητους πολιτικάντηδες, δικαιολογημένα πολλοί άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να πειστούν.
Το βράδυ της Πέμπτης συνάντησα στο Barcode (στην L Street) -στέκι διεθνών διπλωματών και υπαλλήλων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας- Ελληνοαμερικανό τραπεζίτη, τον οποίο έχω κατατάξει στην κατηγορία αυτών που ανακουφίστηκαν από την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου. Αυτός είχε και ένα λόγο παραπάνω, διότι γνώριζε πως όλη την εβδομάδα παίχθηκε πολλές φορές η τύχη του νέου προγράμματος, διότι το ΔΝΤ αποφασίζει με βάση το Καταστατικό, ενώ οι Ευρωπαίοι μπορούν να λάβουν μία πολιτική απόφαση και να μην δώσουν λογαριασμό σε κανένα.
Κατέθεσα τις αμφιβολίες μου, και ο τραπεζίτης -αδίστακτος και σκληρός- μου πέταξε με τρόπο............................ 1«απαξιωτικό» ότι «παρασύρομαι από τον Μπατίστα». Τί εστί Μπατίστα; θα αναρωτηθείτε, αν και μερικοί πιστεύω ότι ακούσατε να αναφέρω το όνομα του επανηλειμμένα στο δελτίο του Mega. Ο Paulo Nogueira Batista είναι ο επικεφαλής της έδρας της Βραζιλίας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, ο οποίος φωνάζει από τον Μάϊο του 2010 ότι το φάρμακο που επιλέχθηκε για την Ελλάδα προκαλεί θάνατο, δεν προσφέρει ζωή. Αντέτεινα ότι οι αμφιβολίες προέρχονται από ένα άνθρωπο, ο οποίος τυγχάνει να είναι μέσα στο ΔΝΤ και να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα τεκταινόμενα, αφού κρατά στα χέρια του όλα τα έγγραφα -όλα ανεξαιρέτως- που αφορούν την Ελλάδα. Δεν είναι ο μόνος. Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές σε όλο τον κόσμο αμφισβητούν τους «μάγους» των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, με τρόπο πολύ πειστικό. Και θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στη χώρα και τον λαό, αυτός που θα μπορούσε να έφερνε αντιμέτωπους τους επικεφαλείς της Τρόϊκας με τους δύσπιστους οικονομολόγους και αναλυτές.
Ο Μπατίστα, ο οποίος αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» του ΔΝΤ, αλλά είναι επιλογή του πρώην και της νυν προέδρου της Βραζιλίας, υποστηρίζει το αυτονόητο και δεν πείθεται από τους οικονομολόγους του Ταμείου. Οπως παρουσιάζει την κατάσταση φαίνεται πως δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Στο τέλος της ημέρας πρόκειται για απλά μαθηματικά. Πιστεύει ότι το νέο πρόγραμμα«μας δίνει μία ανάσα» αλλά δεν έχει μεταβάλει τις προοπτικές της Ελλάδας. Και προειδοποιεί ότι η χώρα μας εισήλθε σε άνευ προηγουμένου ύφεση που είναι αδύνατον να ανατραπεί.
Το 2004, όταν τηλεθεατές του Mega ή αναγνώστες του Έθνους ζητούσαν τη γνώμη του για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, τους απαντούσα: «Διαβάστε το και ελάτε να συζητήσουμε». Οσοι το έπραξαν -και ήταν αρκετοί- είχαν φρίξει. Την ίδια απάντηση δίνω και τώρα σε όσους προσπαθούν να εκμαιεύσουν τη γνώμη μου για τη νέα δανειακή σύμβαση: «Διαβάστε την»... Μην ασχοληθείτε με το είδος των μέτρων που θα επιβληθούν, διότι και αυτή η κυβέρνηση και η επόμενη θα τα αποδεχθούν, αν και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν. Σταθείτε στα σημεία της έκθεσης για το νέο «κούρεμα» και την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, που με πρόχειρους υπολογισμούς δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα πλείστα κράτη της Ευρώπης, τα οποία έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα.
Οταν ξεκίνησα να αναφέρομαι στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2011 -πουπροκάλεσε την αήθη επίθεση του κ. Παπακωνσταντίνου- δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από χρηματιστή μεγάλης αμερικανικής τράπεζας. Δεν έκρυψε τα λόγια του: «Όταν οι Γερμανοί διασφαλίσουν τις τράπεζες τους, θα γίνει το «κούρεμα» και θα είναι γενναίο». Είχε δίκιο…
Πολύ φοβάμαι πως όταν οι μεγάλοι της Ευρωζώνης διασφαλιστούν από αυτό που η έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει «μεγάλο κόστος» για τις χώρες που συμμετέχουν στο Ευρώ, θα αφήσουν τη χώρα μας να πέσει στο κενό. Αν αυτό συνέβαινε τον Μάϊο του 2010 ή και μέχρι τα μέσα του 2011, το κόστος για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους θα ήταν πολύ μικρότερο, επειδή η χρεωκοπία θα γινόταν μέσα στην Ευρωζώνη…2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο "Μεγάλος Αδελφός", έρχεται - Ο εφιάλτης θα είναι γεγονός το 2013

Ένα τεραστίων διαστάσεων κέντρο παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών, διαδικτυακών επικοινωνιών, ελέγχου κινητών τηλεφώνων και μετατροπής τους σε πομπούς παρακολούθησης δεδομένων φωνής ακόμα και όταν είναι κλειστά τα κινητά, δημιουργούν αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ σε μία έκταση 970 στρεμμάτων στην στρατιωτική βάση Camp Williams κοντά στην πόλη Bluffdale της πολιτείας Utah. 
Πρόκειται ουσιαστικά για την δημιουργία ενός παγκόσμιου "Μεγάλου Αδελφού", από τον οποίο κανείς και τίποτε δεν θα μπορεί να ξεφεύγει. "Μπροστά σε αυτό που θα κατασκευάσουμε το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης Echelon θα μοιάζει με αθώα παιδική κάμερα", σημείωνε στέλεχος του NSA! 
Η νέα εγκατάσταση αποκαλύφθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα είναι έτοιμη το 2013. Το νέο κέντρο παρακολούθησης θα μπορεί να παρακολουθήσει, να συλλέξει και να επεξεργαστεί πληροφορίες από τα emails, το Facebook, τις αναζητήσεις στην Wikipedia, τα Fax, αναζήτηση σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google, πιστωτικές κάρτες, κάθε είδους ηλεκτρονική κάρτα που χρησιμοποιείται για συναλλαγές, ηλεκτρονικές ταυτότητες, τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οι παρακολούθηση θα γίνεται τόσο σε συναλλαγές ή επικοινωνία στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και προς άλλες χώρες. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων αυτού του νέου οργουελικής σύλληψης κέντρου θα είναι 92.900 τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων το κέντρο υπολογιστών θα έχει έκταση 9300 τετραγωνικά μέτρα. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων θα είναι διπλάσια από την έκταση που καταλαμβάνει το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον..........................
 1
Το έργο κατασκευής των εγκαταστάσεων ξεκίνησε το 2010 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013, το δε κόστος της επένδυσης φτάνει τα 2 δισ  δολάρια, ενώ η αρμόδια υπηρεσία που επιβλέπει την κατασκευή και θα κάνει χρήση των υποδομών αυτών είναι η περίφημη National Security Agency.
Το σύστημα παρακολούθησης θα μπορεί να παρακολουθεί εγχώριες και διεθνείς κλήσεις και συναλλαγές αποτελώντας τον μεγαλύτερο στον κόσμο «κοριό» που έχει κατασκευαστεί θέτοντας υπό παρακολούθηση και καταχώρηση τις δραστηριότητες όχι μόνο των Αμερικανών πολιτών αλλά κάθε  κατοίκου αυτού του πλανήτη που πραγματοποιεί ηλεκτρονική συναλλαγή η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζεται με τις ΗΠΑ ή συστήματα που είναι εγκατεστημένα στις ΗΠΑ.
Χάρις σε αυτό το υπερ σύστημα παρακολούθησης και επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληροφοριών τίποτα δεν θα μπορεί να είναι κρυφό αφού οι υπερ υπολογιστές που θα διαθέτει μπορούν να σπάσουν κωδικούς και διαβαθμισμένες πληροφορίες οι οποίες προστατεύονται από κωδικούς. Ακόμα και καλά προστατευμένες πληροφορίες θα μπορούν να αποθηκευτούν και να αποκωδικοποιηθούν στο μέλλον όταν τα κατάλληλα εργαλεία θα είναι έτοιμα.
Σημαντική βοήθεια στην συλλογή των πληροφοριών παρέχουν τα επιμέρους κέντρα συλλογής που η NSA έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις σημαντικές αμερικανικές εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.
Σε γενικές γραμμές όπως αναφέρει το δημοσίευμα κανένας που πραγματοποιεί ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την αμερικανική υπηρεσία και κανένας δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που διοχετεύει στο διαδίκυο ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονικής μορφής συνδιαλλαγή.
Ο Μεγάλος Αδερφός τελικά δεν ήρθε το 1948 όπως έγραφε ο Τζωτρτζ Όργουελ, αλλά το 2013... 
Τμήμα ειδήσεων defencenet
2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Το τέλος του φθηνού κινεζικού εργατικού δυναμικού

της Audrey Duperron
Το 2010, παράγοντας το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε η πρώτη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο.

Όμως, λόγω της αύξησης των τιμών της γης, των δαπανών που συνδέονται με τους κανονισμούς για το περιβάλλον ή για την ασφάλεια, λόγω των φορολογικών αυξήσεων, και κυρίως, λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους, το κόστος της παραγωγής έχει πάρει φωτιά.

Η επενδυτική τράπεζα Standard Chartered δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια έρευνα σε 200 εταιρείες παραγωγής στο Χονγκ Κονγκ στο Δέλτα του ποταμού Pearl, η οποία δείχνει ότι οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί φέτος κατά 10%. Στη Foxconn, υπεργολάβο της Apple, οι μισθοί έχουν αυξηθεί μεταξύ 16% και 25% τον περασμένο μήνα...................................

 1Όταν το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Σαγκάη ζήτησε από τα μέλη του ποιές ήταν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους, το 91% ανέφερε την αύξηση του κόστους. Η διαφθορά και η παραχάραξη προϊόντων ήταν πολύ πίσω στις επιλογές τους. Η εποχή του φτηνού κινεζικού εργατικού δυναμικού έφτασε στο τέλος της.

Πώς θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν οι επενδυτές; Κάποιοι σχεδιάζουν να μεταφερθούν σε άλλες ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ. Όμως, η κινεζική ακτή διατηρεί αναμφισβήτητα ορισμένα πλεονεκτήματα:

1 / την γειτνίαση με την εγχώρια αγορά, η οποία είναι τεράστια. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν προσφέρει ευρύτερη αγορά, που αποτελείται από καταναλωτές πρόθυμους να αγοράσουν και των οποίων η αγοραστική δύναμη αυξάνεται σταθερά,
2 / Η παραγωγικότητα των κινέζων εργαζομένων αυξάνει όσο γρήγορα όσο οι μισθοί. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι αυτό που δικαιολογεί αυτές τις αυξήσεις μισθών.
3 / Η Κίνα είναι τεράστια, και προσφέρει ανάλογα μια σταθερή και ευέλικτη λεκάνη εργασίας που προσαρμόζεται εύκολα στις εποχικές ζητήσεις (π.χ. οι διακοσμήσεις του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα δώρα Χριστουγέννων),
4 / Η κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού έχει αναπτυχθεί και είναι πολύ ευέλικτη, πολύ πιο αποτελεσματική από ό, τι στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με το Dwight Nordstrom του Pacific Resources International, μια εταιρεία συμβούλων στον τομέα της μεταποίησης, η κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού είναι τόσο αποδοτική για τις κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών που η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει το βαρέων βαρών της αγοράς για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι βιομήχανοι που είχαν εγκατασταθεί στις παράκτιες περιοχές μεταφέρονται προς την ενδοχώρα της Κίνας, όπου οι μισθοί αναμένονται να είναι χαμηλότεροι. Αλλά δεν είναι και τόσο: η διαφορά δεν θα ήταν καν 10%, όπως το βίωσε η Huawei, μια κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Και αυτή η μεταφορά δεν είναι δωρεάν: οι νέοι νόμοι εργασίας προβλέπουν την παροχή αποζημίωσης σε περίπτωση κλεισίματος ενός εργοστασίου.

Το κόστος μεταφοράς των προϊόντων που κατασκευάζονται μπορεί να είναι υψηλότερο από ό, τι είναι στην ακτή. Επιπλέον, τα στελέχη ζητούν αποζημίωση για να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική Κίνα. Τις περισσότερες φορές, οι βιομήχανοι που επιλέγουν να ανοίξουν εκεί μια μονάδα το κάνουν για να έρθουν πιο κοντά στους καταναλωτές τους.

Αλλά αυτό που χρειάζονται το περισσότερο οι κινεζικές επιχειρήσεις για να διατηρήσουν πλέον την ηγετική τους θέση είναι να υιοθετήσουν μια στρατηγική όπως η γερμανική και την καινοτομία. Μερικές, όπως η Huawei, η οποία κατάθεσε περισσότερες πατέντες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία το 2008, το έχουν ήδη καταλάβει. Αν και αυτό το είδος επιχειρήσεων είναι ακόμη πάρα πολύ σπάνιο, προσελκύει τα νέα ταλέντα.

Κάθε χρόνο, κύματα «θαλάσσιων χελωνών», δηλαδή Κινέζοι οι οποίοι έφυγαν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, και μερικές φορές εργάζονταν σε ξένες επιχειρήσεις, επιστρέφουν στο σπίτι, με, στις αποσκευές τους, την τεχνογνωσία και τις ιδέες που έμαθαν στη Silicon Valley, το Στάνφορντ ή το MIT.

Πηγή2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........