Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Θρυλικός Martin Armstrong

Ο Θρυλικός Martin Armstrong
«Το ανώτερο σημείο της οικονομικής κρίσης θα έρθει το 2020, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης θα δημιουργήσει καταστάσεις-σοκ το 2017» Martin Armstrong
Ο Θρυλικός Martin Armstrong δεν είναι ακόμη ένας οικονομολόγος
Ο Αμερικανός Μάρτιν Αρμστρονγκ κατόρθωσε να γίνει εκατομμυριούχος στα 15 του, να βρει ένα μοντέλο που προβλέπει τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις και να μπει φυλακή για 12 χρόνια, χωρίς να δικαστεί ποτέ. Το 1999, το FBI έκανε έφοδο στο γραφείο του και κατέσχεσε τον υπολογιστή του. «Το έκαναν γιατί μπορούσαν. Όταν απολογούμουν μπροστά στο Κογκρέσο, είχα περιουσία άνω των 3 τρισ. δολαρίων, τη στιγμή που το χρέος των ΗΠΑ ήταν 6 τρισ.! Με εγκαλούσαν ακριβώς γιατί μελετούσα το χρήμα, χωρίς να το λαμβάνω υπόψη».
Στη φυλακή μελέτησε Νομικά και κατόρθωσε το site του να έχει 3 εκατ. επισκέπτες τον μήνα. Με βάση το επιστημονικό του μοντέλο (όπως ο Μάντελμπροτ μίλησε για τη φράκταλ γεωμετρία στον χώρο, ο Αρμστρονγκ έκανε το ίδιο στον χρόνο. Παίρνει, δηλαδή, την εξέλιξη ενός μεγέθους στον χρόνο -φτιάχνει μια χρονοσειρά- και καταγράφει ομοιομορφίες σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες), προέβλεψε ακριβώς τη μέρα της χρηματιστηριακής κρίσης του Nikkei το 1989, της Ρωσίας το 1998 κ.ά. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία, έχει κάνει ειδικές μελέτες για την οικονομία της αρχαίας Ελλάδας και βέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Forecaster» για τον ίδιο.
Ο Martin Armstrong, πρώην οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσσίας το 1998, με τρομακτική ακρίβεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του.
Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα. Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πηγαίο κώδικα για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που ‘χτιζόταν’ εδώ και δεκαετίες. Ο Armstrong προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους άρχισε να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 – ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.
Ε• Γιατί γίνατε οικονομολόγος;
Εξαιτίας του Μίλτον Φρίντμαν. Είχε έρθει σε μια ομιλία μου, όταν ήμουν απλός έμπορος, χωρίς ενδιαφέρον για τα Οικονομικά. Τότε μου είπε πως κάνω αυτό που πάντα ονειρευόταν ο ίδιος δηλ. να κάνω πράξη σοβαρές οικονομικές θεωρίες. Όταν κάλεσαν εμένα στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αντί για ακαδημαϊκούς των Οικονομικών, είχα σοκαριστεί. Τότε κατάλαβα πως είχα τόση εμπειρία που όλοι οι ακαδημαϊκοί θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν, αλλά δεν μπορούσαν.
• Προβλέπετε και λύσεις εκτός από οικονομικά αδιέξοδα;
Το χρήμα, όσο ήταν «προϊόν», απαιτούσε φορολογία. Τώρα, που οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει ανάγκη φορολόγησης. Στη Γαλλία, η Κεντρική Τράπεζα έχει «δημιουργήσει χρήμα», με 0% τόκο, για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Τα προβλήματα με το παρόν οικονομικό σύστημα της Ε.Ε. είναι πως τα χρέη των χωρών δεν είναι βιώσιμα. Γι’ αυτό η νεολαία δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό η αφρόκρεμα των παιδιών σας εγκαταλείπει την Ελλάδα. Γι’ αυτό μειώνεται ο ρυθμός γεννήσεων. Ακόμη και στη Ρωσία, το κράτος δίνει χρήματα στις νεαρές γυναίκες για να τεκνοποιήσουν. Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η λύση είναι να περιορίσουμε πάρα πολύ τον κρατικό δανεισμό και την υπερφορολόγηση των πολλών. Ο κομμουνισμός κατέρρευσε γιατί δεν επέτρεπε την καινοτομία, η οποία δημιουργείται από τους ιδιώτες. Ή θα αλλάξουμε (μεταρρυθμιστούμε) ή θα πεθάνουμε.
• Αν η επόμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, γίνει σε λίγες μέρες, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η κρίση ξέσπασε αρχές του 2010, ακριβώς τη μέρα που είχα προβλέψει. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κανονικότητα στο πότε συμβαίνουν αυτές οι κρίσεις, που είναι π (3,14)x1.000 ημέρες. Το ίδιο σημείο καμπής σε προηγούμενο κύμα «κρίσης» ήταν η 11/9 με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Το τι έγινε το 2015 σχετίζεται και με την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Ελληνες στην κυβέρνησή τους. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ακόμη ένα «νέο κύμα». Αυτό που ζήσατε στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί τώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που ήταν η μόνη οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ακόμη και σε σχέση με της Κίνας ή της Ιαπωνίας, κι αυτή θα αρχίσει να πέφτει. Το ανώτερο σημείο της οικονομικής κρίσης θα έρθει το 2020, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης θα δημιουργήσει καταστάσεις-σοκ το 2017.
• Ένα σχόλιο για τις πολιτικές της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε μένα, το 1997, όταν σχεδίαζαν το «ευρώ». Τους είπα ότι θα ήταν μια αποτυχία, εκτός αν ενοποιούσαν τα κρατικά χρέη όλων των χωρών-μελών. Μου είπαν πως «καταλαβαίνουν», αλλά πως οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί δεν θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, οπότε πρώτα θα έφτιαχναν την ευρωζώνη και μετά θα ασχολούνταν με τα χρέη. Και τώρα οι πολιτικοί στην Ε.Ε. καταστρέφουν λαούς με τη λιτότητα, για να σώσουν τους τραπεζίτες. Αυτοί οι άνθρωποι μιλούν μόνο με αριθμούς, αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει «νομισματική πολιτική».  Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, τα χρέη της αυτομάτως αυξήθηκαν και τώρα υποφέρει εξαιτίας του. Η τρόικα δεν είναι εκλεγμένη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη της τις κυβερνήσεις. Ολοι οι Ευρωπαίοι ζείτε σε καθεστώς δικτατορίας, όχι δημοκρατίας.Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο Ομπάμα. Ολος ο δυτικός κόσμος είναι προβληματικός πλέον.
• Είστε τσαρλατάνος ή ιδιοφυΐα;
Είμαι πλούσιος. Αρκετά πλούσιος ώστε ό,τι κάνω να το κάνω μόνο και μόνο από ευχαρίστηση. Δεν ασχολούμαι πλέον με την κεφαλαιοκρατική διαχείριση. Για μένα ο ορισμός της «ιδιοφυΐας» συνάδει με αυτόν του «αντικομφορμιστή». Αυτό είμαι. Ιδιοφυΐα δεν είναι κάποιος που ξέρει τα πάντα, αλλά αυτός που είναι πρόθυμος να αναγνώσει και να ακολουθήσει τα αποτελέσματα των ερευνών του. Αυτό δεν έκανε και ο Σωκράτης; Το Μαντείο των Δελφών έλεγε πως ήταν ο σοφότερος όλων. Αυτός πίστευε ότι δεν ήξερε τίποτα. Η αναγνώριση της «άγνοιάς» του τού έδινε τη δυνατότητα να έχει σφαιρική, άρα και καθολική, αντίληψη του όποιου θέματος. Γι’ αυτό και τον σκότωσαν. Κι εγώ είμαι έτοιμος να φύγω από τη ζωή. Δεν έχω πια καμία φιλοδοξία. Οπότε απλώς μεταγγίζω γνώσεις. Πολλοί αμφισβητούν αυτά που λέω, πράγμα απόλυτα αναμενόμενο. Είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας -όχι μόνο της σκέψης. Μιας ελευθερίας, που θα έπρεπε να είναι το μέγιστο μέλημα κάθε κυβέρνησης. Μάχομαι κατά της διαπλοκής, αλλά έχω δει ότι δεξιοί κι αριστεροί ηγέτες το ίδιο είναι. (συνέντευξη του το 2009)
H Xρονιά της Τέλειας Καταιγίδας για τις κεντρικές τράπεζες
Θα επαληθευθεί για μια ακόμη φορά ο θρυλικός Martin Armstrong
ΣΤΑ 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως
ΑΞΙΖΕΙ να επισημανθούν οι εξωφρενικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των πολιτικών από το 2008: * 637 μειώσεις επιτοκίων από την κατάρρευση της Bear Sterns. * 12,3 τρισ. δολ. αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία 8 χρόνια. * 8,3 τρισ. δολ. κυβερνητικού χρέους παγκοσμίως αυτή τη στιγμή έχουν απόδοση 0% ή και χαμηλότερη. * 489 εκατ. άνθρωποι ζουν πλέον σε χώρες με αρνητικά επιτόκια (π.χ. Ιαπωνία, Ευρωζώνη, Ελβετία, Σουηδία, Δανία).
ΒΑΣΕΙ των CDS, ο φόβος αυξάνεται ραγδαία και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν ταχύτερα απ’ ότι το 2008. Τα CDS συνέχισαν να ανεβαίνουν την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Στο -0,92% κυμαίνεται η πλέον αρνητική απόδοση στον κόσμο (το 2ετές ελβετικό κρατικό ομόλογο). Και παρόλ’ αυτά, τα τεράστια επίπεδα χρέους και τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καταφέρει να αναθερμάνουν την αμερικανική, την ευρωπαϊκή ή τις ασιατικές οικονομίες.
ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ: Διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι η πρόσφατη κάμψη στις αγορές της τάξης του 10%-20% είναι μία προσωρινή ανωμαλία και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη του 2008. Έχουν δίκιο!! Απλά, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική και διαδεδομένη. Το παγκόσμιο χρέος είναι 50% υψηλότερο, τα επιτόκια είναι μηδενικά.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ τραπεζών σε δολάρια: Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισ. δολάρια
FED 4,4 τρισ. δολάρια -ΕΚΤ 3 τρισ. δολάρια -Bank of Japan 3,4 τρισ. δολάρια -Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισ. δολάρια
ΕΚΤ: Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ ο πόλεμος και οι αναταραχές εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Η κατάρρευση στα χρηματιστήρια ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με παρόμοιες καταρρεύσεις στο παρελθόν.
ΚΑΙ όχι μόνον οι κεντρικοί τραπεζίτες δημιούργησαν τις συνθήκες για μία καταστροφική κατάρρευση των χρηματιστηρίων, αλλά έπεισαν και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών τους την στιγμή που οι μετοχές τους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
ΜΟΧΛΕΥΣΗ: Οι ισολογισμοί των κυριότερων κεντρικών τραπεζών (ΕΕ, FED, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Κίνας) έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί στα 15 τρισ. δολάρια. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρέωσαν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικά assets και αυτό είχε σαν συνέπεια υπερδιογκωμένους ισολογισμούς. Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets. Η ΕΚΤ έχει 29 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 95 φορές.
ΟΙ κεντρικοί τραπεζίτες και οι εγκλωβισμένοι πολιτικοί ήξεραν ότι η μαζική έκδοση περισσότερου απλήρωτου χρέους δεν θα έλυναν κανένα από τα προβλήματα. Ο στόχος τους ήταν να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητοι.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία: Εχει επιδεινωθεί από τα μέσα του 2014, με τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιταχύνουν την έκδοση χρέους, με τη συνολική αύξηση στο παγκόσμιο χρέος τα τελευταία 8 χρόνια να ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ, γεγονός που συνιστά μία αύξηση της τάξης του 50%.
ΡΕΚΟΡ: Με 142 τρισ. δολ. χρέους να είναι αρκετά για να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία το 2008, μόνο ένας σχιζοφρενής θα εφάρμοζε μία «λύση» που αύξησε το παγκόσμιο χρέος στα 212 τρισ. δολ. τα επόμενα 7 χρόνια, σκεπτόμενος ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα που δημιούργησε το υπερβολικό χρέος.
ΣΤΑ 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως με βάση έκθεση της εταιρίας McKinsey. Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό αυξήθηκε κατά 57 τρισ. δολ. μεταξύ 2008 και 2ου τριμήνου 2014 ενώ ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται στο 286%.
ΣΤΟΧΟΣ: Να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητο
ΤΟ ράλι στις τιμές του πετρελαίου και τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση στις ΗΠΑ οδηγούν σε σταθεροποίηση τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τη Σαγκάη να πρωταγωνιστεί καταγράφοντας ισχυρά κέρδη. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 3,31% στις 2.837 μονάδες.
ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Η έκδοση χρέους και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών λειτούργησε ευεργετικά για την άνοδο των τιμών των μετοχών στα ιστορικά υψηλά του 2015. Όμως, όταν οι στρόφιγγες της ποσοτικής χαλάρωσης έκλεισαν, οι δείκτες και η κινητικότητα στις αγορές μηδένισε και τώρα σημειώνουν τεράστιες απώλειες. @mikrometoxos.gr /2016
Τρια τρέχοντα προβλήματα του αόρατου χρήματος
1.Πριν χρόνια έγινε διασταύρωση των πωλήσεων που είχαν γίνει με κάρτα και των δηλωθέντων εισοδημάτων στην φορολογική δήλωση. Εκεί το υπουργείο οικονομικών ανακάλυψε πολλές πωλήσεις μέσω καρτών, που είχαν γίνει χωρίς όμως την έκδοση φορολογικής απόδειξής. 2.Την περασμένη Τρίτη, Αμερικανός δικαστής αποφάσισε πως η Apple θα έπρεπε να βοηθήσει το FBI στην έρευνά του, ξεκλειδώνοντας το iPhone ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο San Bernadino, ώστε να διαπιστωθούν πιθανοί δεσμοί του με το Ισλαμικό Κράτος. Η δικαίωση του FBI όμως θα σκορπίσει ανησυχία σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου και των κινητών. Η κυβέρνηση ζητά από την Apple να χακάρουμε τους χρήστες μας … αν η κυβέρνηση αναγκάσει την Apple να το κάνει “φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν της εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο “Ίντερνετ των Πραγμάτων” καταλήγει η Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.
3. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ubiquiti Networks αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εταιρεία του έχασε το ποσό των 46,7 εκατ. δολαρίων, κάπου στο δρόμο ή ορθότερα στους δαιδάλους των τραπεζικών μεταβιβάσεων και εμβασμάτων ανά την υφήλιο. Του έφαγαν εν μια νυκτί 47 εκατ. δολάρια! Το λογική ή όχι έγκειται στο πόσο μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο νέο, διευρυμένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με 14 online μεταφορές κεφαλαίων σε διάστημα 17 ωρών, μέσω τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ουγγαρία και Πολωνία. Και όλα αυτά σε μία εταιρεία εισηγμένη στη Wall Street όπου υποτίθεται πως η λειτουργία της ελέγχεται εξονυχιστικά από τη διοίκησή της, καθώς οι αρχές ελέγχου των ΗΠΑ δεν αστειεύονται. Φαντάσου τώρα στην Ελληνική Μπανανία.
Με την τεχνολογία ποτέ δεν είσαι εξασφαλισμένος, είτε γιατί εύκολα σε παρακολουθούν, είτε γιατί εύκολα σε κλέβουν κι όχι μόνο για τό ποσό που έχεις πάνω σου, όπως αν είχες μετρητά. Εαν γίνει δε συχνό φαινόμενο οι τράπεζες κι τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα συχνό αριθμό απωλειών. Πάντοτε στην αρχή σε καλύπτουν, σου δίνουν δώρα κι μετά γίνεσαι ένας αριθμός στο σύνολο των πληγέντων. Υπάρχουν δικλείδες, υπάρχουν όμως κι όρια κέρδους που πρέπει να κρατήσουν αμετάβλητα. Η τεχνολογία είναι τομέας διαρκών εξελίξεων κι αλλαγών που κάποια στιγμή οι εταιρίες κι φυσικά κι οι τράπεζες χάνουν στην πορεία χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες αρπάζουν οι αετονύχηδες. Τα λεγόμενα κενά ασφαλείας, είτε για το κόστος, είτε γιατί δεν μπορούν να συγχρονιστούν (πολλές φορές δεν ανανεώνουν, ενημερώνουν, εγκαταλείπουν έως ένα βαθμό τις ιστοσελίδες τους, άρα την ασφάλεια φαντάσου). Να ευχόμαστε να μην πέσουμε στην πλεκτάνη της μιάς στιγμής κι μετά ψάξε, πλήρωσε και κλάψε.
Στην Ε.Ε. η δημοκρατία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, απλώς δεν υπάρχει, έχει γίνει υποχείριο του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού. Ως προς το δέον γενέσθαι, πρέπει να επιμείνουμε στην αναγκαία σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ηθική, την εξουσία και την αρετή
Το χρέος είναι πρώτα απ’ όλα η επίλυση του διλήμματος του καπιταλισμού, ο οποίος θέλει να ζει με χαμηλούς μισθούς, για να αυξάνει το κέρδος, και υψηλή κατανάλωση, για να αποφεύγει κρίσεις υπερπαραγωγής. Ο εργαζόμενος, ο οποίος πληρώνεται λιγότερο απ’ ό,τι δικαιούται, μπορεί να καταναλώνει συσσωρεύοντας χρέη. Μ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η εξάρτησή του από τον εργοδότη (διότι δεν θα μπορεί να πληρώσει το δάνειο για το σπίτι κ.λπ.), αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εξάρτηση, προς τις τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν διά μέσου των επιτοκίων για το χρέος. Ο καταναλωτής-οφειλέτης είναι ένα ευάλωτο κοινωνικό ον, το οποίο μπορεί να εκβιαστεί, πολιτικά απομονωμένο (υπάρχουν συνδικάτα, κόμματα των εργαζομένων και όχι των οφειλετών). Με κάποιες διαφορές η ίδια εξάρτηση από τους δανειστές και από τις τράπεζες ισχύει και για τις χώρες που έχουν χρέος προς το εξωτερικό.
Ξέρουμε ποια είναι η εναλλακτική ανάμεσα στην πολιτική υποδούλωση στους δανειστές και τη χρεοκοπία, η οποία φέρνει μαζί της υποχρεωτικά μια βαθιά κοινωνική κρίση (ανεργία, τέλος του κοινωνικού κράτους, υποτίμηση). Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος είναι ένα ισχυρό όργανο του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, εθνικού και διεθνούς, για να αυξηθούν τόσο το κέρδος όσο και ο πολιτικός έλεγχος. Αλλά για να αποφύγουμε τη δημιουργία χρέους, διατηρώντας αποδεκτά επίπεδα καθημερινής ζωής και κοινωνικού κράτους, θα έπρεπε να μειωθούν με δραστικό τρόπο οι κοινωνικές και οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ
Ο θρυλικός οικονομολόγος Martin Armstrong αναφέρει ότι υπάρχει μια «μυστική συνάντηση για τον τερματισμό των μετρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο πριν από το τέλος του μήνα»  όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο Armstrong, ο οποίος είναι γνωστός για την επιτυχή πρόβλεψη του το 1987 της Μαύρης Δευτέρας, καθώς και το 1998 της ρωσικής οικονομικής κατάρρευσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του ότι κανένα ειδησεογραφικό μέσο δε έχει αναφερθεί στο επικείμενο συνέδριο. «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκο ότι είμαι ο μόνος που αναφέρω την μυστική αυτή συνάντηση στο Λονδίνο. Οι Kenneth Rogoff του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, θα ειδηγηθούν στις κεντρικές τράπεζες να υποστηρίξουν την εξάλειψη κάθε μετρητού για να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας τη μέρα όπου τίποτε δεν θα μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης» γράφει ο Armstrong.
Σε αυτή τη συνάντηση θα είναι εκπρόσωποι από την Federal Reserve, την ΕΚΤ, καθώς και από τις ελβετικές και τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας. Όλοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το «σημαντικό συνέδριο στο Λονδίνο. Καλύτερα να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε αυτή τη γέννηση μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά, η οποία έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Γιατί αυτή η μυστική συνάντηση; Κάτι μυρίζει άσχημα εδώ», καταλήγει ο Armstrong.
Ο Willem Buiter, για τον οποίο ο Armstrong αναφέρει ότι μιλάει στη μυστική συνάντηση, υποστήριξε πρόσφατα την κατάργηση των μετρητών συνολικά, προκειμένου να «λυθεί το πρόβλημα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, με αρνητικά επιτόκια.»
Πέρυσι, ο Kenneth Rogoff, επίσης, πρότεινε την «εξάλειψη των φυσικών νομισμάτων» για να σταματήσει δήθεν η «φοροδιαφυγή και οι παράνομες δραστηριότητες», αλλά και για πρόληψη της απόσυρσης των χρημάτων, όταν τα επιτόκια θα είναι κοντά στο μηδέν. Σε περόμοιες δηλώσεις κινήθηκε ο πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Jim Leaviss στην Telegraph για μια κοινωνία χωρίς μετρητά, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τον «εξαναγκασμό όλων να περάσουν σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ΜΙΑΣ τράπεζας» η οποία πρέπει «να ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση»
Μεγάλες τράπεζες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις ΗΠΑ ήδη θεωρούν την μετακίνηση μετρίως μεγάλων ποσών σε μετρητά ως ύποπτη δραστηριότητα. Σύμφωνα με αναφορές που προέκυψαν τον Μάρτιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρήγγειλε στους τραπεζικούς υπαλλήλους να καλούν την αστυνομία για πελάτες που αποσύρουν 5.000 δολάρια ή και περισσότερα. Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, θα τεθούν νέα μέτρα σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο που θα περιορίσουν τους Γάλλους πολίτες να πραγματοποιούν πληρωμές σε μετρητά πάνω από 1.000 ευρώ. Ο Armstrong υποδεικινύει (ίσως να φαίνεται αστείο, αλλά μάλλον είναι τραγικό) ότι θα υπάρχει μία «οικονομική αστυνομία» η οποία θα «ψάχνει τους ανθρώπους στα τρένα που διασχίζουν τη Γαλλία για να ελέγχει αν μεταφέρουν μετρητά, τα οποία θα κατάσχουν»
Όπως σημειώνει ο Armstrong η απαγόρευση μετρητών επιβάλεται για να ξεκοιλιάσουν ό,τι λίγο έχει απομείνει από τις οικονομικές ελευθερίες των ανθρώπων προκειμένου να αποφευχθεί η η καταστροφή των τραπεζών, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία πολιτική οικονομικού ολοκληρωτισμού. «Στο μυαλό των οικομικών τυράννων η απαγόρευση της συναλλαγής φαντάζει σαν το Άγιο Δισκοπότηρο», γράφει ο Michael Krieger. «Ο εξαναγκασμός των πληβείων σε ένα σύστημα ψηφιακών συναλλαγών νομίσματος προσφέρει απόλυτο έλεγχο μέσω της απρόσκοπτης παρακολούθησης όλων των συναλλαγών στην οικονομία, αλλά και την ικανότητα να μπλοκάρει τις πληρωμές εάν ένας αλαζών πολίτης τολμήσει να βγει έξω από αυτή την πολιτική γραμμή.»
Αντιμέτωπες με «μαύρη θύελλα» οι ιταλικές τράπεζες
Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον πλέον συντηρητικό υπολογισμό να τα τοποθετεί μεταξύ 280 και 300 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, όταν η ΕΚΤ αγόραζε αφειδώς ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, οι Γερμανοί πολιτικοί είχαν γίνει έξαλλοι. Ένας εξ αυτών, ο Frank Schaffle, τότε μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, είχε υποστηρίξει, τον Σεπτέμβριο του 2011, ότι «Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό σε λίγο θα αγοράζει σκουριασμένα ποδήλατα και θα πληρώνει γ’ αυτά με το νέο χρήμα που θα τυπώνει». Μπορεί η τόσο έντονη κριτική να έχει «σιωπήσει» αλλά σήμερα η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο: τα τεράστια προβλήματα των ιταλικών τραπεζών.
Τέσσερις μικρές ιταλικές τράπεζες διασώθηκαν (σχεδόν) στα τέλη του 2015. Οι μεγάλες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση. Οι μετοχές τους έχουν ισοπεδωθεί. Είναι «γεμάτες» με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βάσει των επίσημων στοιχείων φθάνουν στα 201 δισ. ευρώ. Όμως αυτό το ποσό ούτε καν η ΕΚΤ δεν το θεωρεί ορθό. Σύμφωνα με άλλους ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη εικόνα, καθώς εκτίμησε σε έκθεσή του το 2015, ότι το 80% αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις. Εξ όλων των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, το 30% είναι μη εξυπηρετούμενα, με μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική έδρα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στις βόρειες περιοχές τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν στο 17%, ενώ σε ορισμένα μέρη του ιταλικού Νότου αγγίζουν ακόμη και το 50%! Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων που έχει λάβει δάνειο δεν διαθέτει την κατάλληλη κερδοφορία προκειμένου να πληρώσει τους … τόκους του!
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «φορτώνονται» εδώ και χρόνια στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών και δεν «καθαρίζονται» με ταχύτητα, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών αρνούνται να τα πωλήσουν σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, φυσικά με αρκετά γενναίο «κούρεμα». Πριν από μερικές ημέρες, δια στόματος του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ εμφανίστηκε έτοιμη να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο αλλά ελαφρώς επικίνδυνο σχέδιο για να βρει τη λύση: αποδοχή των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών ως ενέχυρα (collaterals), εφόσον αυτά τιτλοποιηθούν.
Για να το πράξει από τη μία πλευρά θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να «ξεπεράσει» το καταστατικό της, βάσει του οποίου δεν μπορεί να αγοράζει οτιδήποτε το οποίο δεν φέρει τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης ή να λάβει – μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης – μία καθαρά πολιτική απόφαση στήριξης της Ιταλίας και της οικονομίας της. Πιθανώς και να το πράξει, καθώς η ιταλική είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και οποιαδήποτε απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών σε αυτήν θα επαναφέρει στο προσκήνιο μία νέα Μαύρη Κρίση.
Ο Martin Armstrong επιβεβαιώνεται με δραματικά γρήγορους ρυθμούς!
Ν.Κ. /2016".
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα δεν είναι ΚράτοςΚατερίνα Γκαράνη – Ξενοφώντας Ερμείδης
Μπλόκα αγροτών, μπλόκα γραβατών, ακόμη και οι συριζαίοι θα παραλύσουν τον παράλυτο φτύνοντας κατάμουτρα κάθε έννοια λογικής. Μπλόκα παντού κι από τους πάντες. Εκείνο που δεν θα βρεις πουθενά είναι μπλόκο Ελεύθερων Ανθρώπων. Μπλόκο που…

Παραλύει ο παράλυτος;
Πρωτοσέλιδα και κραυγές από τους αλυχταράδες του κουτιού, “θα παραλύσει η χώρα από την γενική απεργία”. Ακόμη και οι καφετέριες θα κατεβάσουν ρολά. Η τραγιάσκα και η γραβάτα μαζί. Ο λαός απεργεί γενικά και θα παραλύσουν τα πάντα. Ποια χώρα και ποιος λαός; Η παράλυτη χώρα, στην οποία η εθνική αξιοπρέπεια μετανάστευσε γιατί δεν άντεξε άλλο να την ξεφτιλίζουν και ο λαός, που πίστευε πως δεν ήταν παράλυτος γιατί χόρευε στις πίστες και κατάπινε τις επιδοτήσεις ως αγωγή για την ενέργεια να χορεύει και την βαρβατίλα για να πηδάει φρέσκο κρέας εισαγωγής από την Βουλγαρία και άλλες χώρες.
Ήταν τόσο αγαθός αυτός ο λαός ώστε άπαντες οι φυσικοθεραπευτές που ψήφιζε ο ίδιος να τον γιατρέψουν τον κορόιδεψαν και τον έριξαν σε κώμα. Τώρα όλος ο λαός κάτι θέλει και θα πετύχει το ανέφικτο, θα παραλύσει τον παράλυτο για ένα 24ωρο. Τού πείραξαν το ασφαλιστικό και την φορολογία και δεν πάει άλλο. Μέχρι και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν (δολοφονούνται), χιλιάδες κρυώνουν, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, τα παιδιά περιμένουν κολατσιό από ψυχοπονιάρηδες πλούσιους στα σχολεία, οι ασθενείς βιώνουν Γολγοθά σε όλα τα νοσοκομεία, τα γερόντια είναι σε απόγνωση, μετανάστες και πρόσφυγες στοιβαγμένοι σαν εμπόρευμα στα λιμάνια και στα σύνορα ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν κάνει τα αντικαταθλιπτικά συντρόφους της καθημερινότητάς τους.


ΕΑπέναντι σε ποιον θα είναι όλος αυτός ο λαός σ’ αυτή την απεργία; Μα φυσικά απέναντι στον εαυτό του. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε το ασφαλιστικό ούτε το φορολογικό. Είναι η πολιτική που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία κατάντησε παράλυτη μια χώρα και τον λαό της. Απεργία απέναντι στην ίδια τους την πολιτική επιλογή. Σηκώνουν πανό που απευθύνονται όχι στους πάνω αλλά στην κάθε Κυριακή που κυριολεκτικά σταύρωναν τον εαυτό τους εκλέγοντας τους Μεσσίες τους.
Η απαρίθμηση των αιτίων που οδήγησαν στην παραλυσία την χώρα μπορεί να χωρέσουν σε δωδεκάτομη εγκυκλοπαίδεια αλλά αυτή την στιγμή το πρόβλημα είναι το αν η ασθένεια είναι ιάσιμη, αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει επιστροφή, ούτε ίαση διότι ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν θέλει την θεραπεία ο ίδιος ο ασθενής. Είναι πασιφανές πως όλοι όσοι ενωθούν την ημέρα που θα παραλύσουν τον παράλυτο το κάνουν γιατί πιστεύουν πως κατά βάθος η δική τους φατρία, ομάδα, συντεχνία κ.λπ δεν θα πάθει στο τέλος ό,τι και οι υπόλοιποι. Όλες οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις αυτό δείχνουν.
Μπλόκα αγροτών, μπλόκα γραβατών, ακόμη και οι συριζαίοι θα παραλύσουν τον παράλυτο φτύνοντας κατάμουτρα κάθε έννοια λογικής. Μπλόκα παντού και από τους πάντες. Εκείνο που δεν θα βρεις πουθενά είναι μπλόκο Ελεύθερων Ανθρώπων. Μπλόκο που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια απέναντι στην κοινωνική αδικία, την λαμογιά και σε ό,τι άλλο ανέδειξε σε “ήρωες” το πιο σάπιο που γεννήθηκε σ’ αυτή την χώρα. Την μέρα που θα παραλύσει ο παράλυτος θα είναι “μπροστάρηδες” όπως πάντα στον αγώνα της ρεμούλας οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Είναι η διαφορά των εποχών που κουμαντάρει και ευτελίζει τους αγώνες
Είναι που ο παράλυτος πιστεύει ακόμη πως θα χορέψει την επομένη πνιγμένος στα λουλούδια. Είναι που όταν σε καλούσαν κάποιοι να σου γιατρέψουν την παραλυσία αλληθώριζες από τα εύπεπτα που σου πάσαρε η Ευρώπη. Είναι που οι αγώνες επιστημόνων του ύψους των Λαμπράκη, Παναγούλη και του Τσιρώνη αντικαταστάθηκαν από τις κρεμασμένες γραβάτες απόδειξη ότι οι γραβάτα τούς φόρεσε και δεν την φόρεσαν ίδιοι. Είναι που και οι αγώνες χιλιάδων άλλων αντικαταστάθηκαν από αγώνες “αγροτών” που παγώνουν τα κωλομάγουλά τους στημένοι να τους κάνει νόημα ο κλόουν δημοσιογράφος να χύσουν το γάλα. Είναι που ακόμη και ο αγώνας χρειάζεται παιδεία. Αυτή την παιδεία που έβρισκες από το χωράφι και το γιαπί μέχρι το γραφείο του επιστήμονα και αντικαταστάθηκε εδώ και καιρό από τον ωχαδερφισμό τον σταρχιδισμό και το βόλεμα γενικώς.
Είναι που τώρα “σβήνει” η αγροτιά ενώ την εποχή των ποσοστώσεων πέρναγε ζωή και κότα. Είναι που τώρα “σκοτώνουν” τον επιστήμονα δικηγόρο αλλά όταν έπρεπε να υπερασπιστεί το σύνταγμα λόγω επιστημοσύνης δεν του καίγονταν καρφί. Είναι που “σκοτώνουν” τον επιστήμονα γιατρό αλλά όταν 2,500,000 Έλληνες έμειναν ανασφάλιστοι η ιατρική τους έκλεισε την πόρτα. Είναι που “σκοτώνουν” τον επιστήμονα μηχανικό αλλά όταν η πολεοδομία υπέγραφε τον έξτρα όροφο όλα ήταν καλά. Είναι και το από που πληρώνονται οι υπάλληλοι εφοριών που με μεγάλη ευκολία σφραγίζουν τα κατασχετήρια αναξιοπαθούντων σπρώχνοντας τον άτυχο από το μπαλκόνι.  Είναι και είναι και είναι. Άπειρα τα είναι.
Δεν πρόκειται την επομένη της παραλυσίας να βρει δουλειά κανένας άνεργος, θαλπωρή κανένας ασθενής, ζεστασιά κανένας άφραγκος, κολατσιό στο σπίτι κανένα παιδί και πάει λέγοντας. Το μόνο που θα βρεις θα είναι βόλεμα ημετέρων για να μεγαλώνει ο στρατός της ναζιστοευρώπης και εντός. Η εκτέλεση των εντολών που έχουν οι αποκαλούμενες κυβερνήσεις προχωράνε κανονικά φορτώνοντας με περισσότερο θάνατο τον παράλυτο, διαλύοντας ακόμη πιο πολύ την παράλυτη χώρα. Για να μπει τέλος σε όλη αυτή την αναλγησία ούτε σκέψη, ούτε λόγος. Η παραλυσία μάς κατέστησε και μουγκούς, το μόνο που ακούγεται είναι οι άναρθρες κραυγές των εκπροσώπων, μπροστάρηδων για πολλοστή φορά στα μπλόκα. Φωνές που πίσω από την δήθεν οργή κρύβεται η ανησυχητική σιγουριά τους ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στα μέτρα τους. Τα μικρά, τα συμφεροντολογικά, τα ανάπηρα.
Οι δολοφονίες-αυτοκτονίες στην Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό
Μέσα στην παραζάλη των προσωπικών οικονομικών στριμωγμάτων που ο κάθε πολίτης έχει, ειδήσεις με θέμα αυτοκτονία περνάνε πλέον ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο και δεν θα έπρεπε. Οι δύο συγκεκριμένες αυτοκτονίες που έγιναν τα τελευταία 24ωρα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της πραγματικότητας που ζει αλλά και θα ζήσει η χώρα από τους επόμενους μήνες. Είναι το φινάλε δύο ανδρών που δεν τίναξαν τα μυαλά τους από ερωτική απογοήτευση αλλά λόγω της εθνικής κατάντιας.
Ο 47χρονος, Στάθης Κούφης αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του με κυνηγετικό όπλο στην Οινόη Ηλείας. Ο Στάθης δεν ήταν ένας πολίτης κλεισμένος στα δικά του προβλήματα. Αντιθέτως, ως Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας και ως στέλεχος του ΚΚΕ γνώριζε την συνολική κατάσταση των αγροτών και τις πιθανές λύσεις από μέσα. Ήταν μπροστά σε κοινούς αγώνες και όχι κλεισμένος στον μικρόκοσμό του. Η απόφασή του να βάλει τέλος στην ζωή του την ώρα που οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τόσο δυναμικές, δείχνει ότι ο αυτόχειρας δεν είχε καμία ελπίδα για καμία αλλαγή σε αυτά που έχουν προαποφασίσει οι δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ως στέλεχος κόμματος είναι σίγουρο ότι γνώριζε πολύ καλά ποιες είναι οι πιθανότητες αλλαγής του σκηνικού στον αγροτικό τομέα.
Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί του ο αυτόχειρας είχε και κάποια προβλήματα υγείας εκτός από τα οικονομικά που τον είχαν παγιδεύσει. Ένας άνθρωπος όμως που έχει καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε μπλόκα και διαδηλώσεις και συνεχίζει να κάνει αγώνες παρά το σκληρό αντίτιμο, είναι δύσκολο να παραδώσει τα όπλα ακόμα και αν το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό. Άλλωστε ο πολιτικός χώρος που άνηκε (ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 2009) δεν αφήνει περιθώρια για λιποψυχία. Μόνο αν το πρόβλημα υγείας λυνόταν με χρήματα τα οποία ούτε υπήρχαν αλλά ούτε θα υπήρχαν παρά τις όποιες αντιδράσεις των αγροτών συν τα χρέη του που όλο θα αυξανόταν θα μπορούσαν να του οπλίσουν το χέρι. Μόνο η γνώση ότι ο πόλεμος είχε ως νικητή την αντίπερα όχθη θα τον ωθούσε να φύγει απότομα κι αξιοπρεπώς.
Η δεύτερη αυτοκτονία έγινε στα Ζαρουχλέικα Πατρών με δολοφονημένο-αυτόχειρα ένας 60χρονο οικοδόμο. Τις άγνωστες πτυχές αυτής της αυτοκτονίας έφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχών Αχαίας Παναγιώτης Σκέντζος. Ο κ. Σκέντζος , μιλώντας στο achaianews ανέφερε ότι πριν αυτοκτονήσει ο 60χρονος έπινε τον καφέ του σε καφενείο κοντά στο σπίτι του όταν τον πήρε τηλέφωνο ο φοροτεχνικός του για να τον ενημερώσει ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έπαιρνε σύνταξη στα 67 του χρόνια. Έπρεπε ως άνεργος οικοδόμος 60 χρονών να περιμένει ακόμη 7 χρόνια για να πάρει την σύνταξη που δικαιούταν.Για 7 χρόνια θα έπρεπε να ζει με το τίποτε ή να σέρνεται από συσσίτιο σε συσσίτιο ή να επιβαρύνει οικείους μέχρι την σύνταξή του. Μετά το καφενείο γύρισε στο σπίτι του και τίναξε τα μυαλά του στον αέρα με καραμπίνα.
Και στις δύο περιπτώσεις που είναι ένα δείγμα των χιλιάδων δολοφονιών-αυτοκτονιών που γίνονται τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι και ο εν ενεργεία χαμηλών εισοδημάτων αγρότης και ο εν αποστρατεία άνεργος οικοδόμος γνωρίζουν πώς βγαίνει η ζωή. Πώς βγαίνει το μεροκάματο. Τι σημαίνει αξιοπρέπεια και τι σημαίνει αδικία. Δείχνουν επίσης ότι αυτό που έρχεται στην χώρα είναι ένας ανήφορος στρωμένος με πτώματα ανθρώπων που δούλεψαν, τους πήραν από τα χέρια την δουλειά, τα δικαιώματα για αξιοπρεπή περίθαλψη ή ακόμη και για έναν αξιοπρεπή θάνατο και την πολυτέλεια να μείνουν στην ζωή για μια μέρα ακόμη. @Γιάννης Λαζάρου
terrapapers.com_The Greece is a Member (5)
Ο Τσίπρας εναντίον της δικής του κυβέρνησης
(ένας άσωτος λαός δεν σώζεται με τίποτα)
Η χτεσινή συγκέντρωση (με τον Τσίπρα πρωθυπουργό) έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο -και στον πιο δύσπιστο- ότι όποιος δεν έφυγε ακόμα από την Ελλάδα, ήρθε ο καιρός να το κάνει. Δεν είναι ότι είχαμε κάποια ιδιαίτερη προσδοκία από μια 24ωρη απεργία που κάνει τους ολιγάρχες να κατουριούνται πάνω τους από τα γέλια. Ούτε που 6 χρόνια μετά είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Είναι ότι, παρά τη μαζικότητα τους σε κάποιες πόλεις, μπορούν να περιγραφτούν με μια και μόνο πρόταση: ανακατεμένος ο ερχόμενος.
Από το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουμε περάσει πια στο αίτημα της απόσυρσης ενός νομοσχεδίου, γιατί απ’ όλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται μας πείραξε μια τόση δα γωνίτσα. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Το ωραίο, πάντως, είναι να περιγράψεις την απεργία ως εξής: χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν αυθόρμητα μετά το κάλεσμα των εργατοπατέρων για απεργία διαρκείας 24ωρης διάρκειας.
‘Εχει δεσμευτεί η κυβέρνηση από τον Αύγουστο -όταν υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο με τη σύμφωνη γνώμη των «Μένουμε Ευρώπη» και των ψηφοφόρων διάφορων κομμάτων που παριστάνουν τα αντιμνημονιακά αυτό τον καιρό- ότι θα μειώσει κατά 12 δισ. τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2018. Τι μου λέτε τώρα και πού ζούσατε τόσους μήνες; Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για συνολικά μέτρα άνω των 50 δισ. για τα επόμενα 3 χρόνια, μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν νέα ύφεση 4-7% ανά έτος και εμείς τρία πουλάκια κάθονταν και παίζαν με τους μπάτσους.
Παράλληλα, θα ιδιωτικοποιηθούν σχεδόν τα πάντα, ήδη ξεκίνησαν, ενώ η περίφημη προστασία κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι πλέον πρακτικά ανύπαρκτη, καθώς οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν. 201 προαπαιτούμενα ζήτησαν οι «θεσμοί» μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και μαλώνει ο Αλέξης με τον Κούλη, ποιος θα το εφαρμόσει με περισσότερο στυλ. Για να μην πέφτετε από τα σύννεφα, τον Ιούνιο που μας έρχεται θα γίνει αξιολόγηση του προγράμματος και, αν κριθεί αναγκαίο, θα παρθούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης, το σενάριο για αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, που παίζει τις τελευταίες μέρες, δεν είναι ξαφνικό μέτρο αλλά το προβλέπει κανονικότατα το μνημόνιο.
Νέα παράταση για τα κόκκινα δάνεια, αν υπάρξει, δεν θα δοθεί πέρα από τον Ιούνιο, οπότε και θα λήξει υποχρεωτικά, δίνοντας το έναυσμα για το γλέντι που έχει να στηθεί με τα ακίνητα. ‘Οσον αφορά τώρα το ασφαλιστικό. Το 1950, με νομοθετική ρύθμιση, τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος αυτών άτοκα και το υπόλοιπο με τόκο 6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στη συνέχεια, τα δάνεισε στις εμπορικές τράπεζες και εκείνες με τη σειρά τους σε μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της χώρας (από εκεί χρηματοδοτήθηκαν κυρίως τα θαλασσοδάνεια).
Μέχρι το 1978 τα ταμεία είχαν αδειάσει και από εκεί και έπειτα παρουσίαζαν μονίμως ελλείμματα, αφού αναγκάστηκαν να δανείζονται εντόκως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τον Δεκέμβριο του 1978, ο “μέγας εθνάρχης” Καραμανλής, αποφάσισε να διοχετεύσει τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο. Και το πραγματικό πάρτι μόλις ξεκινούσε. Τα ταμεία άρχισαν να αγοράζουν με τα λεφτά των συντάξεων, τοξικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και όχι μόνο. Το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα το θυμάται κανείς; Μπα…
Και το 2012 ήρθε το PSI, να κλέψει άλλα 14 δισ. και να αποτελειώσει το έργο 60 χρόνων. ‘Οσο σας λήστευαν, σας έβαζαν να κυνηγάτε «μαϊμού» συνταξιούχους, εισφοροφυγάδες και ανάπηρους· κλασικό κόλπο να στρέφεις την προσοχή αλλού για να μην προσέξουν τα χάπατα το έγκλημα που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια τους. Τελικά, καμάρια μου, χωρίς καμιά περιστροφή πλέον: για μέχρι εκεί είμαστε και ετοιμαστείτε για την πιο ανώμαλη προσγείωση της ζωής σας, εκείνη μιας κοινωνίας που υποτάχθηκε πλήρως στις ορέξεις των δανειστών και που το μοναδικό της αίτημα έξι χρόνια μετά είναι να μην είναι πολύ σφιχτή η θηλιά. Εμένα, προσωπικά, δεν με ενθουσιάζουν πια οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά ακίνδυνες και γίνονται μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν τον ‘Οσκαρ Ουάιλντ που είχε πει: «το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο, οι περισσότεροι απλά υπάρχουν.»
terrapapers.com_The Greece is a Member (1)
Οι ‘Ελληνες έχουν φτάσει στο σημείο απλά να υπάρχουν.
Σας έχουν πει από τον Αύγουστο τι θα σας κάνουν και εκπλήσσεστε -μα πόσο πια; ‘Ασε που έξι χρόνια μετά τη χρεοκοπία και δεν έχει γεννηθεί απολύτως τίποτα, αντιθέτως αργοπεθαίνουν τα πάντα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα, κάτι άλλο είναι. Απλά, επειδή όλο αυτό μας κάθεται βαρύ, λέμε και καμιά μαλακία περί αντίστασης να περάσει και η ώρα. Μπροστά μου δεν ξέρω τι θα βρω, μα πίσω δεν γυρίζω, οπότε γυρίστε πίσω στο 2010 μόνοι σας. Τελικά τα κάναμε πουτάνα όλα, απλά με την άλλη έννοια. ‘Ηρθε η ώρα να τα μαζεύω κι εγώ, για την ακρίβεια τα έχω ήδη μαζέψει και περιμένω κάποια διαδικαστικά, οπότε ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα χρωστάμε.
Το «Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα χρωστάμε» το είχα ακούσει το καλοκαίρι, λίγο πριν το ΟΧΙ γίνει ΝΑΙ. Οπότε, όταν έγινε η κωλοτούμπα, είχα γράψει ένα κείμενο όπου λίγο-πολύ πίστευα ότι ο Αλέξης έσκαψε το λάκκο του και ότι θα τον περνούσαν οι πολίτες σουβλάκι. Νόμιζα, ο βλάκας, ότι η αντίσταση μόλις άρχιζε. Παρότι μαθημένος από μεγαλοστομίες, την πάτησα σαν μικρό παιδί. Και αντί να πάμε στη Σάμο κάτσαμε στην Αθήνα όλο τον Αύγουστο, για το τίποτα απ’ ότι αποδείχθηκε. Η κορυφαία στιγμή ήρθε τον Σεπτέμβριο, όταν οι πολίτες επικύρωσαν για πρώτη φορά ένα μνημόνιο, σε βαθμό που δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο παρά μόνο το ΚΚΕ ως αντιμνημονιακό κόμμα. Δεν ήταν τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο οι μηδενικές αντιδράσεις δυο μηνών. Είδα τα πρώτα σημάδια μιας κοινωνίας που όχι μόνο δεν θα αντισταθεί αλλά θα κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο, ίσως γιατί τώρα βλέπω τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι.
Και φτάσαμε σήμερα, έξι μήνες μετά να θυμούνται κάποιοι κλάδοι τι υπέγραψε ο Αλέξης. Και έφτασαν τα ΜΜΕ να χαιρετίζουν την απεργία, οπότε πρέπει να είσαι πολύ ηλίθιος για να μην καταλαβαίνεις τι έχει πάθει η ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία, έξι χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έγινε αυτό που ήθελαν οι ολιγάρχες: ακίνδυνη. Και τώρα που είναι πλέον ακίνδυνη, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να την εκπαιδεύουν για να μην χρειάζονται σε λίγα χρόνια τους πολιτικούς να εφαρμόζουν τα μνημόνια, αλλά να τα απαιτεί και να τα εφαρμόζει η ίδια η κοινωνία. Λυπάμαι εκείνους που θα πληρώσουν για τη μαλακία που δέρνει τους διπλανούς τους, αλλά δεν μπορώ άλλο: αντίο. Ο Αλέξης είχε πει στη Ζωή το καλοκαίρι «δεν είναι πολύ επαναστατικό να αποδράς». Ναι Αλέξη μου, ούτε να υπογράφεις/ανέχεσαι μνημόνια και την επομένη να βαράς νταούλια. Ισχύει και για τους υπόλοιπους αυτό.
Είναι τραγικό πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν ακόμα και σήμερα τι ψηφίζουν στις εκλογές. Είναι αδύνατον στους Έλληνες να καταλάβουν πως στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τα ποσοστά που έδωσαν σε ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ, ψήφισαν το Μνημόνιο που δεν θέλουν. Και σήμερα διαδηλώνουν κόντρα στο Ασφαλιστικό που προβλεπόταν από το Μνημόνιο, το οποίο οι ίδιοι ψήφισαν. Χώρια που οι περισσότεροι Έλληνες ακόμα πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη σε μια χρεοκοπημένη χώρα με 30% ανεργία, με τους κατοίκους της να την εγκαταλείπουν, με τις επιχειρήσεις της να την εγκαταλείπουν, και με όλα να ξεπουλιούνται. Από πού θα την πάρετε τη σύνταξη, ρε ζώα;
Σκατά έχετε μέσα στο μυαλό σας; Σκατά έχετε. Έξι χρόνια μετά την χρεοκοπία και οι πολίτες δεν απαίτησαν ούτε να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας τους. Ούτε το αυτονόητο δηλαδή. Σε αντίθεση με τους Ισλανδούς, οι Έλληνες είναι λούμπεν. Οι Έλληνες είναι για διαδήλωση-βόλτα στην Σταδίου και για ψευτομαγκιές στα μπλόκα των αγροτών, για να γεμίζει το πρόγραμμα των καναλιών των σάπιων ολιγαρχών. Άρη, όλα αυτά που είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους διαλόγους της με τον Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, είναι αλήθεια. Η Ζωή λέει αλήθεια. Βέβαια, η Ζωή και οι σύντροφοί της δεν έπρεπε να επιτρέψουν στον Τσίπρα να τους εξαπατήσει. Έπρεπε να είχαν αντιδράσει αμέσως. Φύγε από την Ελλάδα. Είναι θλιβερό αλλά όποιος αγαπάει την Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Και να την πάρει μαζί του. @Άρης
Ελλάδα: Από κράτος έγινε μετοχή
Η Ελλάδα βουλιάζει για να ξεπουληθεί φθηνότερα-Funds και ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζουν το μεγάλο φαγοπότι τους στην Ελλάδα. Ενώ οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο επιστημονικός κλάδος είναι υπ’ ατμόν για το ασφαλιστικό, τα ΜΜΕ ρίχνουν στην αρένα της κοινωνικής συζήτησης το πόλεμο νεοναζιστών και ακροαριστερών, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προσηλωμένη στην έφοδο των funds στην Ελλάδα. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω funds ενώ το πλιάτσικο από την Ευρώπη το έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συγχρονισμένα μπαίνουν από πόρτες και παράθυρα ενώ ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα κάγκελα για την επιβίωσή του.
Τα ξεπουλήσαμε για να τα νοικιάσουμε
Ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τους κατ’ ευφημισμό “επενδυτές” στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους και διευθύνοντες συμβούλους των οικονομικών κορακιών για τα νέα deal που θα “αναπτύξουν” την χώρα. Πρώτος και καλύτερος ο σπιτονοικοκύρης των 14 πρώην ελληνικών ακινήτων που αγόρασε μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 2014, Πρεμ Γουάτσα, διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Ltd, βασικός μέτοχος της Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίση και της θυγατρικής της, Grivalia που είναι η κτηματομεσιτική εταιρεία της Eurobank που μέχρι το 2014 είχε το όνομα “Eurobank Properies”. H Fairfax πρόσφατα έγινε ιδιοκτήτης και της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife που αγόρασε από την Eurobank για να έχει όλο πακέτο: Χρήμα, δάνεια, ακίνητα, δημόσια γη και Υγεία στα χέρια της.
Ο κ. Τσίπρας ο οποίος μέχρι να γίνει πρωθυπουργός της χώρας ήταν αντίθετος με το ξεπούλημα των ελληνικών ακινήτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ήταν εγκάρδιος με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που αγόρασε κοψοχρονιά 14 ακίνητα του δημοσίου τα οποία αμέσως τα νοίκιασε στο ελληνικό δημόσιο εισπράττοντας ετησίως 14 εκατ. ευρώ και έχοντας υπογράψει μισθωτήριο μέχρι το 2034. Μπορεί τα συστημικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν την Grivalia ως το μεγαλύτερο επενδυτική της νοτιανατολικής Ευρώπης στον χώρο των ακινήτων αλλά από τα στοιχεία της εταιρείας βλέπουμε ότι τις μεγάλες “επενδύσεις” τις έχει μόνο στην Ελλάδα με 80 ακίνητα εκ των οποίων τα 14 είναι πρώην δημόσια συνολικής αξίας 734 εκατ. ευρώ ενώ στην Ρουμανία έχει 3 με συνολική αξία 73,6 εκατ. ευρώ και στην Σερβία μόλις 2 αξίας 13 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία είναι ο ιδιοκτήτης από το 2014 των κτιρίων που στεγάζουν τις παρακάτω δημόσιες υπηρεσίες:
Το Υπουργείο Παιδείας -Μαρούσι.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους -Αθήνα.
Το Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης-Μαρούσι.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης-Λεωφόρο Μεσογείων.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας Αθηνών-Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Τη ΔΟΥ Χολαργού.
Τη ΙΘ ΔΟΥ Αθηνών.
Τη Β΄ΔΟΥ Χαλκίδας.
Τη Β’ ΔΟΥ Κορίνθου.
Τη ΙΖ΄ ΔΟΥ Αθηνών.
Την Α’ ΔΟΥ Αθηνών.
Την ΔΟΥ Ξάνθης και το Χημείο Ξάνθης.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας Σερρών.
Το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής-Ταύρο.
Όλα τα παραπάνω ακίνητα που πουλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις το 2014 και νοικιάστηκαν στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες μέχρι το 2034 θα αποδώσουν την Grivalia-Eurobank-Fairfax 281,112,000 ευρώ, ενοίκια τα οποία θα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις δημόσιες υπηρεσίες τους. Ακίνητα που ήταν δημόσια περιουσία από τους φόρους δεκαετιών των Ελλήνων φορολογουμένων ξεπουλήθηκαν για να ενοικιαστούν από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Σε ακίνητο της εν λόγω εταιρείας στεγάζεται αντί ετησίου ενοικίου 100,440 ευρώ το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αιγινήτειο, Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων στα Ιλίσια. Τα υπόλοιπα ακίνητα στην πλειοψηφία τους ως ενοικιαστής είναι η ίδια η Fairfax αφού τα μισθώνουν η Eurobank της Fairfax και η Praktiker της Fairfax.
Κοράκια με βαρύ βιογραφικό
Οι εν λόγω επενδυτές δεν είναι τίποτε περισσότερο από πλιατσικολόγους οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναπτύχθηκαν και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χρεοκοπημένες χώρες. Η παρουσία τους στην Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο από πίεση προς τα φιλοκυβερνητικά κόμματα να συντομεύσει η αξιολόγηση του Μνημονίου 3 για να μπορούν χωρίς εμπόδια να ξεκινήσουν το δεύτερο πλιάτσικο μέσω των “κόκκινων δανείων”, την πλήρη αποδυνάμωση οποιασδήποτε ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας με την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Ανάμεσα στις σοβαρές επενδυτικές εταιρείες που συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα είναι η Wilbur Ross&Co με έδρα της Αμερική εταιρεία που ανήκει στον Αμερικάνο Wilbur Ross Jr, που στην λίστα του Forbes φιγουράρει ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο με περιουσία 603 δις δολαρίων το 2015. Για 25 χρόνια και μέχρι το 2000, που έφτιαξε την δική του “επενδυτική” εταιρεία, ήταν ένας από τους επικεφαλής του Rothschild Ιnc.
Η Wilbur Ross&Co αποτελεί μία θυγατρική εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον μεγάλο τζογαδόρο Invesco Ltd. Πρόκειται για εταιρεία που έχει ήδη ανοίξει διαδικτυακό παραμάγαζο και στην Ελλάδα που αφού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους “επενδυτές” ότι οι επενδύσεις στην χώρα υπόκεινται στο δίκαιο του Λουξεμβούργου τους συμβουλεύει τι να αγοράσουν και τι να πουλήσουν στην Ελλάδα.
Brookfield Capital Partners Ltd: Επενδυτικό fund με βάση τα κτηματομεσιτικά αλλά και με θυγατρική που έχει ένα τεράστιο πορτοφόλιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα που είδε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εταιρείας που μπήκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Βραζιλία.
Lissom Investements: Αόρατο fund σε σημείο υποψίας με επικεφαλής τον συνονόματο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax, Μπεν Γουάτσα. Η συγκεκριμένη εταιρεία όποιος κι αν την ψάξει δεν θα βρει τίποτε άλλο εκτός από την έδρα της που είναι στον Τορόντο του Καναδά όπως έδρα το Τορόντο του Καναδά έχει και η Fairfax.
Mackenzie Cundill: Επενδυτικό fund με έδρα και αυτή τον Καναδά.
Schroder’s Investment Management: Δημιούργημα γερμανικής οικογένειας με έδρα την Βρετανία είναι επενδυτικό fund που στο διαδικτυακό του συμβουλευτικό για επενδυτές site ενημερώνει ότι το δίκαιο που διέπει το τζογάρισμα σε μετοχές και επενδύσεις στην Ελλάδα είναι υπό του δικαίου του Λουξεμβούργου. Από το 2014 είναι συνεργάτης και χορηγός του Imperial College London.
Wellington Management: Το συγκεκριμένο fund με αμερικανική έδρα τα λέει όλα στο διαφημιστικό της έντυπο:”Διαχειριζόμαστε πάνω από 92 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, μετοχές και εναλλακτικές επενδυτικές στρατηγικές για μια διακεκριμένη ομάδα άνω των 50 κυρίαρχων πελατών σε όλο τον κόσμο. Κεντρικές τράπεζες, κρατικές επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και υπερεθνικές ή εταιρείες επιχορηγούμενες επενδυτικά από κυβερνήσεις έχουν επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία και το εύρος της εμπειρίας μας”.
Τέλος, ο κάτοχος του 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ τις οποίες αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι μόνο 86 εκατ. ευρώ, Τζον Πόλσον της Paulson & Co ο οποίος πλούτισε το 2007 από την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με τις μετοχές κτηματομεσιτικής φούσκας. Το 10% της ΕΥΔΑΠ η Τράπεζα Πειραιώς βεβαίως δεν το αγόρασε από πουθενά αλλά το απέκτησε όταν άρπαξε τον καθαρό πλούτο της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Πόλσον δεν βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μόνο για τα “κόκκινα δάνεια” που θα ξεκινήσουν να ξεπουλιούνται στα fund αλλά και για το 61,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι γνωστό ότι όσοι βγήκαν κερδισμένοι από την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ έστεψαν το βλέμμα τους στην αγορά μετοχών νερού σε όλο τον κόσμο.
Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δημοκρατικό κοράκι
Παράλληλα με την είσοδο Καναδοαμερικανικών κορακιών στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχθηκε ένα άλλο κοράκι, ευρωπαϊκής προέλευσης για να συζητήσουν για τα επενδυτικά έργα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ενημέρωσε για το τι θέλουν οι μέτοχοι της ΕτΕπ από την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που είναι οι μέτοχοι που θα επενδύσουν και αυτοί στην Ελλάδα απαιτούν την στήριξη των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να έρθει γρήγορα η αξιολόγηση για να πάρει μπροστά δήθεν η ελληνική οικονομία. “Γιατί χωρίς αυτές τις επενδύσεις, το να μένουμε απλώς και μόνο σε κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν οδηγεί στη λύση”, είπε ο κ. Χόγιερ και πέταξε το δόλωμα ότι θα χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Μαζί του είχε και επικεφαλή της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, Νίκολας Τζένετ.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μην χαίρονται ιδιαίτερα στην Ελλάδα διότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕτΕπ χορηγούνται δάνεια άνω των 25 εκατ. ευρώ ανά επένδυση. Όταν πρόκειται για μικρότερα δάνεια, ανοίγει πιστωτικές γραμμές για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία στη συνέχεια χορηγούν δάνεια σε πιστωτές. Δηλαδή τους στέλνει στις ιδιωτικές τράπεζες να δανειστούν το μεγαλύτερο ποσό αντί ενεχύρου και ένα κομμάτι θα πάρουν ως δάνειο από την ΕτΕπ. Στα δόντια των επενδυτών τύπου Fairfax της Eurobank ή στην Alpha Bank του Τζον Πόλσον. Έχουν ήδη μοιράσει την πίτα: Επενδύσεις από την Ε.Ε αλλά και με μερίδιο σε τόκους και ενέχυρο στα funds που έχουν πάρει ελληνικές τράπεζες.
Πού τα βρίσκουν τα μέλη-κράτη της Ε.Ε τα κεφάλαια για τόσο μεγάλα δάνεια; Όχι πάντως από τα δημόσια ταμεία τους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη που χρεοκοπεί με κρίσεις. Δηλαδή εισπράττει από τα δανεικά μέσω Μνημονίων, εισπράττει και από τους τόκους μέσω αυτής της Τράπεζας-Κοράκι που δημιούργησαν τα ίδια μέλη-κράτη της Ε.Ε που από χώρες μετατράπηκαν σε μετόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα “επενδυτικά fund” που κάνουν ντου στην Ελλάδα μόνο ένα έχει έδρα ευρωπαϊκή χώρα και αυτή την Αγγλία η οποία δεν είναι στην ευρωζώνη. Επενδύσεις-πλιάτσικο ευρωπαϊκών προδιαγραφών γίνονται αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες. @Κατερίνα Γκαράνη – Ξενοφώντας Ερμείδης".
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........