Ο ρυθμός εισροής ξένων κεφαλαίων από άγνωστες πηγές στην Τουρκία τα τελευταία 12 χρόνια συνεχώς και αυξάνεται. Κανείς δεν γνωρίζει από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά ενώ στο ισοζύγιο πληρωμών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αυτά τα ποσά καταχωρούνται στον δείκτη «Λάθη και Παραλείψεις” (Errors and Omissions).
Του ΠΑΝΟΥ ΜΗΤΡΟΝΙΚΑ
(Το άρθρο βασίζεται σε στοιχεία δύο αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του ιστοχώρου «Al Monitor» τα οποία παραπέμπονται στο τέλος του κειμένου).
Μια ματιά στον δείκτη αυτό (εικ. 1) μας αποκαλύπτει ότι κάθε φορά που ο εξωτερικός τραπεζικός δανεισμός της Τουρκίας πέφτει, το όποιο έλλειμμα του Τουρκικού προϋπολογισμού (το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τις αναδυόμενες αγορές και κυμαίνεται στο 8%, επίπεδο ανάλογο αυτού της Ελλάδας στην αρχή της κρίσης) καλύπτεται αυτόματα από ποσά που καταχωρούνται σαν «Λάθη και Παραλείψεις».
Είναι προφανές από τον συσχετισμό και τον απόλυτο συγχρονισμό του δανεισμού και των «λαθών», ότι η πηγή και των δύο πρέπει να είναι η ίδια. Πιθανότατα χώρες του Κόλπου, καθότι ελάχιστος από αυτόν τον τραπεζικό δανεισμό καταγράφετε στην BIS (Bank of International Settlements), άρα δεν προέρχεται από χώρες της Δύσης. ΕΑυτή η ροή των κεφαλαίων (δανεισμός και λάθη) που προέρχονται από άγνωστες πηγές, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές αλλαγές στην Τουρκία τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς και με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή (Ιράν, Ιράκ, Συρία και Κατάρ).
Ο Μαχφί Εγκιλμέζ, πρώην υφυπουργός του Υπουργείου Οικονομικών, ετοίμασε ένα λεπτομερή πίνακα που δείχνει καθαρά ότι μετά την πρώτη νίκη του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)» στις εκλογές το Νοέμβριο του 2002 υπήρξε μια απότομη αύξηση στα μυστηριώδη κεφάλαια που έρχονται στην Τουρκία. Ενώ το 2002, 758 εκατ. δολάρια αποχώρησαν από την Τουρκία, την επόμενη χρονιά, το 2003, 4,489 δις δολάρια εισήλθαν.
Ο ρυθμός των κεφαλαίων αυτών αυξήθηκε πάλι το 2007, όταν το ΑΚΡ ανέλαβε και την προεδρία της χώρας, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι θα μείνει στην εξουσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ τα εισερχόμενα κεφάλαια ήταν 517 εκατ. δολάρια το 2007, το 2008, το ποσό εξαπλασιάστηκε σε 3 δις δολάρια. Τέλος, το 2011 ήταν ένα έτος ρεκόρ, με 9,4 δις δολάρια να φθάνουν στα ταμεία από άγνωστες πηγές.
Στα 11 χρόνια πριν από το AKP, τα «άγνωστα» κεφάλαια έρεαν προς την άλλη κατεύθυνση. Μεταξύ του 1992 και του 2002, 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από άγνωστες πηγές εγκατέλειψαν την Τουρκία. Μια απότομη ανατροπή ακολούθησε τα επόμενα 11 χρόνια του ΑΚΡ. Μεταξύ 2003 και 2013, συνολικά 29,3 δις δολάρια εισήλθαν στην Τουρκία. Αν προσθέσουμε και τα 6.4 δις δολαρίων από άγνωστες πηγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, το σύνολο των κεφαλαίων από μυστηριώδεις πηγές είναι 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Με ένα αναμενόμενο ποσό της τάξης των 15 δις δολαρίων να έρχονται μέχρι το τέλος του 2014, το ρεκόρ των 9,4 δις δολαρίων του 2011 θα ξεπεραστεί κατά 50%. Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει κάποιος ένα τόσο μεγάλο ποσό ως «λογιστικό λάθος» και να το καταχωρεί σαν «λάθη και παραλήψεις»;
Οι πρώην Υφυπουργοί Οικονομικών της Τουρκίας, Φαϊκ Οζτράκ και Μαχφί Εγκιλμέζ κάλεσαν την Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει την πηγή αυτών των κεφαλαίων, διαφορετικά προειδοποίησαν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες εικασίες από τρίτους σχετικά με πολλούς υπουργούς της Κυβέρνησης Ερντογάν, την ίδια την Κυβέρνηση, την Τουρκία και τον ρόλο τους. Επιπροσθέτως, ο κ. Οζτράκ ανέφερε σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ότι αυτό χρηματοδοτείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από κεφάλαια που προέρχονται από άγνωστες πηγές.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 8,8 δις δολάρια εισήλθαν στην Τουρκία από άγνωστες πηγές, ενώ 2,6 δις δολάρια, πάλι από άγνωστες πηγές, αποχώρησαν από την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε καθαρή είσοδο 6,4 δις δολαρίων από άγνωστες πηγές, γεγονός που στην πραγματικότητα σημαίνει ότικατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 το 26% του τρέχοντος ελλείμματος χρηματοδοτήθηκε από άγνωστες πηγές. Αυτό είναι περίεργο και χρειάζεται εξήγηση».
Από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά; Για να ανακαλύψει την πηγή των αγνώστων κεφαλαίων, ο κ. Οζτράκ υπέβαλε και ερώτημα στο κοινοβούλιο προς τον αρμόδιο Υπουργό οικονομικού συντονισμού Αλί Μπαμπατζάν. Ερώτημα στο οποίο δεν πήρε καμιά απάντηση μέχρι σήμερα ούτε από τον Υπουργό αλλά ούτε και από την Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Οζτράκ, ωστόσο, έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με πιθανή προέλευση αυτών των κονδυλίων αναφέροντας τα παρακάτω: «Κάποια στιγμή το Ιράν αναφερόταν σαν πηγή. Τώρα οι πηγές είναιστη Συρία και τις χώρες του Κόλπου. Το κράτος πρέπει να το ερευνήσει αυτό σοβαρά και δεν πρέπει να επιτρέψουμε εικασίες.»
Ο πρώην υφυπουργός Μαχφί Εγκιλμέζ υπαινίσσεται, επίσης, τις ίδιες πηγές στην παρακάτω δήλωση του: «Υπάρχουν καταγγελίες ότι αδήλωτα μυστηριώδη κεφάλαια έρχονται στην Τουρκία από διάφορες χώρες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Καμία από αυτές τις καταγγελίες όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.»
Εμμέσως πλην σαφώς τα λεγόμενα και των δύο δείχνουν αρχικά προς τις σχέσεις Τουρκίας και Ιράν, και τις γνωστές κατηγορίες ότι η Τουρκία βοηθούσε τα Ιράν να ξεπεράσει το Δυτικό εμπάργκο. Παράλληλα όμως δείχνουν και προς την μεριά του ISIL, την παράνομη πώληση πετρελαίου, και περίεργες διαδρομές χρήματος από χώρες του Κόλπου προς άγνωστους παραλήπτες.
Ο πολιτικός επιστήμονας Μουσταφά Σαχίν, γνωστός για τις κοντινές σχέσεις του με το ΑΚΡ, εξετάζει το ζήτημα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Είπε ότι το ΑΚΡ έχει ανακαλύψει τη σημασία αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων και δήλωσε:
«Το μυστικό του πώς η Τουρκία απέφυγε το 2008 την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι σε αυτά τα μυστηριώδη κεφάλαια. Η Δύση υποψιάζεται ότι κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς να δηλώνονται πουθενά. Το Κατάρ και άλλες μουσουλμανικές χώρες έχουν χρήματα στην Τουρκία. Αυτά τα μη καταχωρημένα κεφάλαια ήρθαν στην Τουρκία, λόγω τηςεμπιστοσύνης τους στον Ερντογάν, στα Ισλαμικά χαρακτηριστικά του ΑΚΡ και στα σημάδια ότι η Τουρκία θα αποκαταστήσει την ιστορική αποστολή της.»
Ποια είναι αυτή η «ιστορική αποστολή» της Τουρκίας; Μήπως η επαναπροσέγγιση της με το Ισλάμ και την όποια προσπάθεια παγκόσμιας επικράτησης του που οραματίζονται πολλοί με πρώτη και καλύτερη την Μουσουλμανική Αδελφότητα;
Για να δούμε όμως τι άλλο συμβαίνει με αυτά τα κεφάλαια που προέρχονται από άγνωστες πηγές; Που φορολογούνται αυτά τα χρήματα; Φορολογούνται; Ο κ. Οζτράκ απάντησε στο παραπάνω ερώτημα:
«Δεν είναι δυνατόν να φορολογήσεις την είσοδο των κεφαλαίων που προέρχονται από άγνωστες πηγές μέχρις ότου τα χρήματα εισέλθουν στο σύστημα. Οι κυβερνήσεις του AKP έχουν νομιμοποιήσει κάποια κεφάλαια που προέρχονται από άγνωστες πηγές στο παρελθόν, προσφέρονταςοικονομική αμνηστία. Το κράτος μπορεί να φορολογήσει τα κεφάλαια αυτά όταν δαπανηθούν. Αλλά αυτοί οι φόροι επί των δαπανών δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τις πηγές των κεφαλαίων αυτών.»
Πηγαίνοντας πίσω στο θέμα της προέλευσης των κεφαλαίων αυτών, ο Νάκι Μπακίρ , οικονομικός συγγραφέας για την ιστοσελίδα Gazeteciler on-line, κάνει την ακόλουθη εκτίμηση:
«Οι κινήσεις του λογαριασμού ‘Λάθη και Παραλήψεις’ απεικονίζουν μια διαρκώς αυξανόμενη εισροή χρημάτων από άγνωστες πηγές. Συμπίπτουν με τα στοιχεία των πράξεων διαφθοράς της 17ης Δεκεμβρίου [2]. Σαφώς, αυτά τα σημαντικά σε μέγεθος κονδύλια που έρχονται στην Τουρκία από άγνωστες πηγές, κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, την καθιστούν (την Τουρκία) ένα σημαντικό κόμβο στη διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Πιθανότατα και στην βοήθεια προς την διεθνή Ισλαμική τρομοκρατία και το «Ισλαμικό Κράτος» θα προσθέταμε εμείς.
Εν κατακλείδι, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει δύο επιλογές: Είτε θα δώσει σύντομα μια σαφή και λεπτομερή εξήγηση της προέλευσης αυτών των κεφαλαίων, ή θα συνεχίσει να αποκρύπτει τα δεδομένα. Όμως, οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία πια. Για πόσο ακόμα θα μπορεί η κυβέρνηση Εντογάννα κρύβει 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογιστικά λάθη;
[2] – http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/12/corruption-crackdown-damages-akp.html# πηγη defencepoint".