Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Η κατάρρευση των οικονομικών παραγώγων

Δρ. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου





Η κατάρρευση του τραπεζικού εκτρώματος των οικονομικών παραγώγων (Goldman Sachs – JP Morgan – Deutsche Bank) και οι τραγικές συνέπειές της…

Το σημερινο χρηματικο συστημα που βασιζεται στα πανωτοκια εχει τις ριζες του στην εποχη των αρχαιων Σουμεριων και ηλικια τουλαχιστον 6.000 ετων. Το συστημα αυτο διαφοροποιηθηκε με το ρωμα’ι’κο δικαιο για αντικειμενα και χρεη στο οποιο η σκλαβια ανηκε ακομη στην ημερησια διαταξη και οι σκλαβοι μεταχειριζονταν και οφειλαν να μεταχειριζονται τελειως νομιμα ως αντικειμενα και διαφοροποιηθηκε ακομη μια φορα δια μερικων νεωτερισμων οπως η καθιερωση της διατηρησης της διπλης λογιστικης στον 15ον μ.Χ. αιωνα και η καθιερωση των ιδιωτικων κεντρικων τραπεζων το ετος 1694 μ.Χ. στην Αγγλια.
Μετα τις ως ανω διαφοπροποιησεις η βασικη δομη του χρηματικου συστηματος παρεμεινες αμεταβλητος και για τον λογο αυτον παρεμειναν ακατανοητοι και δεν συζητηθηκαν ποτε απο τους ανθρωπους και οι λογοι ολων των μετεπειτα οικονομικων κρισεων. Γ’ αυτο οι ανθρωποι αισθανονται μεχρι σημερα την λεηλασια που υποκεινται απο τους εφευρετες του χρηματικου συστηματος και απο την μερικη καταρρευση αυτου κατω απο το βαρος της μαζικης απατης καθε 70 εως 80 χρονια, ως κατι το φυσιολογικο. Μονο το γεγονος οτι τα πανωτοκια συνδεονται με την εκθετικη αναπτυξη της οικονομιας και οτι αυτη με απολυτη μαθηματικη ακριβεια οδηγει στην οικονομικη κριση και ποτε δεν απασχολησε ιδιαιτερα τους οικονομολογους, δειχνει την τραγικοτητα της ολης καταστασης.ΕΜια φυσιολογικη οικονομικη αναπτυξη δεν μπορει να ειναι απεραντος. Μια γραμμικη οικονομικη αναπτυξη δεν ειναι δυνατη για μεγαλο χρονικο διαστημα διοτι δεν υπαρχει αιωνια οικονομικη αναπτυξη. Μια εκθετικη οικονομικη αναπτυξη ειναι μια αυταπατη και ηδη θανατηφορα σε μικρο χρονικο διαστημα διοτι εισερχεται γρηγορα στην φαση της καταρρευσης. Με την αυταπατη της εκθετικης οικονομικης αναπτυξης προκαλειται μισος μεταξυ των λαων και οπως δειχνει η σημερινη Ελλαδα και η Κυπρος και ανεκπληρωτες υποσχεσεις και ελπιδες. Ενα χρηματικο συστημα με πανωτοκια δεν μπορει να λειτουργηση απεριοριστα και καταληγει στο τελος στην απαλλοτριωση των περιουσιων των ανθρωπων. Αναμφισβητητα το συστημα αυτο πολυ συντομα θα καταρρευσει και δη αυτην την φορα τελεσιδηκα.
Οχι μονο οι οικονομολογοι αλλα και οι απλοι ανθρωποι του πλανητη μας δεν μπηκαν στον κοπο να αναρωτηθουν για το ποιος πραγματι εχει το δικαιωμα της δημιουργιας του χρηματος και με ποιες διαδικασιες λαμβανει η δημιουργια αυτη χωρα και ποιες επιδρασεις μπορει να εχει αυτη στους δημιουργους και στους χρηστας του χρηματικου συστηματος. Με το ισχυον αυτο χρηματικο συστημα αυξανονται τα χρεη σε ολους και στον καθενα, στους ιδιωτες, στις μεγαλες επιχειρησεις, στους δημους, σε ολοκληρα τα κρατη και σε ενωσεις κρατων και δη σε μεγεθη που κανουν την αποπληρωμη αυτων αδυνατη.
Οι λογοι ειναι ξεκαθαροι: Η κατασταση αυτη του χρηματικου συστηματος δημιουργηθηκε απο τις τραπεζες που παραχωρουν δανεια, απο τις εταιρειες που εξεταζουν την πιστοληπτικη ικανοτηα των κρατων και απο την κορυφη της πολιτικης, δηλαδη απο μια γκαγκστερικη ομαδα που συμπεριφερεται και κατα των κανονισμων της. Παραχωρηθηκαν σε μεγαλα μεγεθη δανεια π.χ. σε χωρες που εκ των προτερων ηταν γνωστο οτι ποτε αυτα δεν ηταν δυνατον να αποπληρωθουν. Σκοπημα βαθμολογηθηκαν θετικα απο τις εταιρειες εξετασης της πιστοληπτικης ικανοτητας χωρες που δεν εκπληρουσαν τις προ’υ’ποθεσεις για πολυμορφους λογους.
Οι καλπικες αυτες βαθμολογησεις διοχετευθηκαν ως αξιοχαρτα στις τραπεζες οι οποιες τα πουλησαν σε αλλες τραπεζες και αυτες στα κρατη και στους ιδιωτες.
Δια των Μνημονιων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ‘η καλυτερα δια των σωσιβιων σωτηριας απο μολυβδο αυξηθηκε το δημοσιο χρεος της Ελλαδος απο 115 % του ΑΕΠ το 2007σε 180 % του ΑΕΠ το 2015. Οι αλητες της οικονομιας στην Ε.Ε. αυξησαν ξαφνικα και εντος μερικων μηνων το αθροισμα των ελληνικων δανειων κατα 500 % λογω των ληξηπροθεσμων στοιχηματων των δανειων αυτων που συνδεονται παντοτε με τα ασφαλιστρα τους (CDS = Credit Default Swaps) τα οποια οι απατεωνες της Wall Stree μπορουν και αυξανουν κατα βουληση!
Υπαρχουν σημερα οροι του παιχνιδιου στις οικονομιες παγκοσμια οι οποιοι ειναι γνωστοι μονο στους μεμυημενους;
Επιτρεπεται στα κρατη να σωζουν τις τραπεζες τους, οι οποιες χρεωθηκαν με δικες τους πρωτοβουλιες στην κερδοσκοπια, με τους φορους, με κουρεματα των καταθεσεων των πολιτων τους και με μειωση των κοινωνικων δαπανων οπως γινεται σημερα στην Ελλαδα;
Γιατι εκβιαζεται με «BailIn» σημερα η Ελλαda απο τα καθαρματα της E.E. για να στηριξη τις ιδιωτικες τραπεζες της που οι ιδιες ευθυνονται για την καταντια τους, την οποια δημιουργησαν οι τραπεζες των Μεγαλοαπατεωνων με τα σαπεια δανεια τους, με «BailOut», δηλαδη με συμπληρωματικη φορολογηση των πολιτων της; Προς τα που ρεουν τα χρηματα αυτα απατης σε βαρος των Ελληνων πολιτων;
Σε ποιον χρωστουν χρηματα οι υπερχρεωμενες ιδιωτικες τραπεζες της Ελλαδος που καθε αλλο παρα ελληνικες τραπεζες ειναι;
Γιατι χρεωνονται τα κρατη και μαλιστα με τοκους σε ιδιωτικες κεντρικες τραπεζες ενω αυτες οφειλαν να ειναι στην απολυτη δικαιοδοσια των κρατων;
Για καθε Ελληνα που εχει μυαλο και οχι αχυρο στο κεφαλι του (ο Ρωμιος εχει αχυρο!) και σκεφθεται βασιζομενος στην Λογικη του Αριστοτελη, γινεται ξεκαθαρα κατανοητο, οτι οι Μεγαλοαπατεωνες δημιουργουν τεραστια εσοδα απο το τιποτε! Οσο καιρο θα ισχυει ακομη ο ως ανω μηχανισμος του καπιταλιστικου οικονομικου συστηματος και οι λαοι του πλανητη μας δεν κατανοησουν την μεθοδο λεηλασιας και του εκβιασμου τους με ελεγχους των τραπεζικων κεφαλαιων, οπως γινεται σημερα στην Ελλαδα, τιποτε δεν προκειται να αλλαξη απο την σημερινη τραγικη κατασταση τους.
Το χρημα, σε ολες τις μορφες του, οπως και στην μορφη των οικονομικων παραγωγων, ειναι παντοτε ο καταμετρητης της αξιας των προ’ι’οντων παραγωγης της πραγματικης οικονομιας και οχι της αξιας καθ’ αυτης και οπως θελουν να λειτουργη οι εφευρετες του. Οικονομικα παραγωγα (επιλογες και προθεσμιακες συμβασεις) ειναι συμβολαια των οποιων η αξια παραγεται απο την αξια του αντικειμενου διαπραγματευσης (Derivat = Παραγωγο).
Με μια «Option =Επιλογη» αποκταται το δικαιωμα αγορας (επιλογη αγορας) ‘η πωλησεως (επιλογη πωλησης) περιουσιακου στοιχειου σε ενα καθωρισμενο χρονικο σημειο ‘η εντος ενος χρονικου διαστηματος. Μια «επιλογη» κοστιζει πολυ λιγωτερο απο μια μετοχη. Εδω κρυβεται για καποιον η ευκαιρια με κεφαλαιακη επενδυση να κερδιση πολλα χρηματα ‘η να χαση τα χρηματα της επενδυσεως του.
Επιλογες στην μοντερνα μορφη τους προσφερονται απο το 1973 στο Chicago Board of Options Exchange (CBOE). Στα παραγωγα του Chicago περιλαμβανονται σημερα πανω απο 1700 μετοχες και μεμονομενες αξιες ως και περισσοτερες απο 50 ενδειξεις και περισσοτερα απο 60 Exchange Traded Funds.
Ακομη ποιο επικινδυνη γινεται η κατασταση με τις «προθεσμιακες συμβασεις». Εδω ισχυει η υποχρεωση να αγοραση ‘η να πωληση καποιος ενα περιουσιακο στοιχειο σε ενα καθωρισμενο χρονικο σημειο και σε μια καθωρισμενη τιμη. Οι προθεσμιακες συμβασεις διαπραγματευονται κυριως στο Chicago και στην ευρωπα’ι’κη Eurex. Εν τω μεταξυ υπαρχουν πολλα διαπραγματευτικα οργανα, ως π.χ. Swaps τοκων, Swaps νομισματος, ολικως επιστρεομενα Swaps, Swaps διαλειψης δανειου, Portofolio-ασφαλειες κ.α. πολλα. Μπορει καποιος να διαπραγματευεται με παραγωγα ηλεκτρικου ρευματος (European Energy Exchange στην Λειψια Γερμανιας), με παραγωγα του καιρου και με παραγωγα γεωργικης παραγωγης στην Ινδια (Munbai Stoch Exchange). Tα ρισκα μπορουν κατα το δοκουν να κατακερματισθουν σε εν μερη ρισκα και μετα να διαπραγματευτουν ως αξιοχαρτα.
Οι «Επιλογες» ειναι δηθεν ιδιαιτερα ευνο’ι’κα αξιοχαρτα για την ασφαλιση (Hedge) σε περιπτωση διακυμανσων των τιμων. Βεβαιως μπορει καποιος να περιοριση της απωλειες του αλλα και οι «Επιλογες» κοστιζουν χρηματα. Σημερα προσφεονται αυξημενα στους ιδιωτες επενδυτες προ’ι’οντα με δηθεν «αποκρουστηρες ασφαλειας», ως π.χ. Discount-Πιστοποιητικα (Zertifikate), Bonus-Πιστοποιητικα και Sprint-Πιστοποιητικα. Προκειται βεβαια για ρισκα στοιχηματα σε μελλοντικες εξελιξεις και δεν εχουν καμια σχεση με εντιμες επενδυσεις. Τα οικονομικα παραγωγα δεν συντασσωνται στους ισολογισμους με τις πραγματικες αγοραστικες δαπανες αλλα με τις «fairen -τιμες». Αυτα που επινοηθηκαν για προφυλαξη μπορουν να χρησιμοποιηθουν για κερδοσκοπια και να γινουν πολυ επικινδυνα.
Τα οικονομικα παραγωγα συνεπως ειναι «στοιχηματα στις διακυμανσεις τιμων με ημερομηνια ληξεως» και μπορουν να οδηγησουν τους παιχτες (ιδιωτες και κρατη) σε πτωχευση και στην ολικη οικονομικη καταστροφη. Το κοινο σημειο ολων των ειδων των παιχνιδιων με παραγωγα ειναι, οτι οι αγοραστες ονειρευονται αιωνιες αποδοσεις των επενδυσεων τους και γι’ αυτο εξελισουν πολυπλοκες στρατηγικες που συνηθως οδηγουν μονο στην απωλεια των χρηματων τους.. Τρισεκατομμυρια δολλαρια των ΗΠΑ χανονται διοτι οι παιχτες βασιζονται σε ασφαλεις δηθεν στρατηγικες.
Τα οικονομικα παραγωγα δεν ειναι μονο στενα συνδεδεμενα με την ηλιθιοτητα, απερισκεψια, αυταπατη και ανικανοτητα, αλλα επισης και με την απατη σε μεγαλη κλιμακα. Ετσι γινεται μεσω των οικονομικων παραγωγων δυνατο, το ρισκο ενος αξιοχαρτου π.χ. ενος δανειου σε μια επιχειρηση, να κατατεμνεται και να διαπραγματευεται σε εν μερη ρισκα, δηλαδη να πωλειται ‘η να ασφαλιζεται. Στην περιπτωση αυτη ειναι αξιοπροσεκτη η εννοια της Αγορας/Πωλησης, δηλαδη της Ασφαλειας να εξεταζεται και να διαχωριζεται λεπτομερως απο τα ρισκα. Επειδη ουδεις απο τους παιχτες με οικονομικα παραγωγα δεν διαθετει σοβαρες πληροφοριες για την ποιοτητα των προ’ι’οντων που αγοραζει και δεν διαθετει ιδιαιτερες ικανοτητες κρισης (εκτος εαν ειναι μελος του συστηματος, πραγμα που απαγορευεται) ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα χασει τα χρηματα του.
Οι παιχτες μελη του συστηματος ειναι απατεωνες μεγαλης ολκης που δυσκολα μπορει κανεις να τους κυνηγηση νομικα. Στην πραγματικοτητα η απατη με τα οικονομικα παραγωγα σχεδιαζεται με λεπτομερειες στο παρασκηνιο απο τους ανθρωπους του συστηματος. Δεν ειναι αγνωστο το γεγονος, οτι πολλες μεγαλες ιδιωτικες τραπεζες των Μεγαλοαπατεωνων συστηματικα αμοιβουν πλουσιοπαροχα τους συνεργατες τους για να μεταφερουν σοβαρες πληροφοριες στις επι μερους τραπεζες για την ολοκληρωση της απατης. Τα τεραστια κλερδη των Μεγαλοαπατεωνων διοχετευονται μετα, για την επιτευξη πολιτικων επιδιωξεων με «δραστηριοτητες κατω απο ψευτικες σημαιες».
Μια αλλη μεθοδος της μεγαλοαπατης με οικομικα παραγωγα λειτουργει ετσι ωστε το οικονομικο προ’ι’ον, δηλαδη το παραγωγο να υποκειται δηθεν στατιστικα σε κανονισμους οι οποιοι επιτρεπουν να υπολογισθη με μαθηματικη μεγαλη ακριβεια η μελλοντικη εξελιξη της αξιας του. Αυτο που δεν γνωριζουν οι παιχτες ειναι, οτι στο παρασκηνιο αλλαξουν απο τους ανθρωπους του συστηματος οι κανονισμοι ετσι ωστε να οδηγουν αυτοι μακρια απο τις προσδοκιες των παιχτων.
Για μερικους απο τους παιχτες αυτους η επισημη πτωχευση π.χ. της Ελλαδος θα ηταν καταστροφικη. Για τους αλλους στο παρασκηνιο ομως πολυ κερδοφορα. Λογω της μη ελεγχομενης Αγορας με παραγωγα δεν γνωστοποιουνται πληροφοριες σχετικα με τις συμβασεις. Οι παιχτες ομως γνωριζουν οτι π.χ. στην περιπτωση της πτωχευσης της Ελλαδος θα ρευσει τοσο πολυ χρημα, οσο ειναι η αξια ολοκληρης της Ελλαδος.
Δεν υπαρχει καμια αμφιβολια, οτι η παγκοσμιοποιηση ακολουθει τους κανονες που καθωριζουν οι ΗΠΑ. Ενα σπουδαιο οργανο για την μυστικη και ανιση ανακατανομη του χρηματος αποτελουν οι ετσι ονομασθεισες «Ελευθερες Αγορες», οπου ομως πουθενα δεν εξηγειται απο που και γιατι η «Ελευθερια» αυτη προερχεται στις ως ανω «Αγορες»..
Οι τραπεζες δεν ειναι σε θεση να παραχωρουν δανεια βασει της εμπειριας τους στις εταιρειες που γνωριζουν. Ειναι αναγκασμενες να λειτουργουν βασει των κανονισμων των οικων αξιολογησης. Η κατασταση αυτη ευνοει τα θεσμικα οργανα τα οποια λειτουργουν βασιζομενα στο μοντελο του αγγλοσαξωνικου καπιταλιστικου συστηματος.
Το ιδιο συμβαινει και στην πολιτικη εμποριου στην οποια οι ΗΠΑ επισης καθωριζουν τους ορους του παιχνιδιου. Η συμφωνια GATT της Χαβανας της Κουβας του ετους 1947 μετανομασθηκε το 1995 σε WTO, δηλαδη σε παγκοσμια οργανωση εμποριου στην οποια σημερα ανηκουν 149 χωρες και διαπραγματευονται για περαιτερω ανοιγμα της αγορας εμποριου. Και εδω η ΗΠΑ καθωριζουν τα παντα για να τσιμεντοποιησουν τα συμφεροντα τους χωρις να υπολογιζουν κανεναν ακομη και τον ιδιο των πληθυσμο τους.
Τα νεα οργανα ΤΤΙP και CETA στοχευουν στην καταργηση των ισχυοντων ακομη κανονισμων της συμφωνιας WTO για να εξασφαλισθη η κυριαρχια των μεγαλων βιομηχανικων και οικονομικων συγκροτηματων. Ακομη και εαν η σημερινη αντιδραση των λαων κατα της TTIP εχει επιτυχια, δια της CETA, δηλαδη δια της εμπορικης συμφωνιας των ΗΠΑ με τον Καναδα εξασφαλιζονται και οι επιδειωξεις της ΤΤΙP. Τα μεγαλα οικονομικα συγκροτηματα θα κυριαρχουν παντου χωρις να εχουν καμια δυνατοτητα να παρεμβαινουν νομικα τα κρατη. Δηλαδη θα συμπεριφερονται οπως θελουν!
Σε περιπτωση καταρρευσης του τραπεζικου εκτρωματος παραγωγων, δηλαδη των τραπεζων Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank που κατεχουν και ελεγχουν το 97 % της Αγορας Παραγωγων οι επιδρασεις σε παγκοσμια κλιμακα θα ηταν καταστροφικες. Μια τετοια «Γιγαντια Οικονομικη Κριση» δεν θα την αντεχε το στενα συνδεδεμενο παγκοσμιο οικονομικο συστημα. Το αποτελεσμα θα ηταν μια «Παγκοσμια Οικονομικη Κριση» τετοιου μεγεθους που ποτε δεν γνωρισε μεχρι σημερα η ανθρωποτητα. Ας μην αυταπατωμεθα!
Ο σημερινος Κοσμος βρισκεται στο κεντρο μις πυρηνικης συντηξης στην οποια αεροποιηται η ρευστοτητα. Η ανθρωποτητα δεν βρισκεται μονο μπροστα στην καταρρευση μιας αυτοκρατοριας αλλα και μπροστα στην καταρρευση ενος ελλειπους οικονομικου συστηματος που επεζησε με απατες για πολλα χρονια.
Οι σημερινες συνθηκες ειναι ωριμες για μια Παγκοσμια Οικονομικη Κριση που θα οδηγησει μεταξυ αλλων και στην διακοπη παραχωρησης δανειων και στον πολυ θερμο 3ον Παγκοσμιο Πολεμο.
PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou".
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........