Γραφει ο Βασίλης Χιώτης στο ΒΗΜΑ
Ενα από τα μεγαλύτερα προσόντα ενός πολιτικού είναι η ικανότητά του να διδάσκεται από τα λάθη του, αλλά και από τα λάθη των άλλων. Στο ΠαΣοΚ φαίνεται ότι δεν διαθέτουν αυτό το προσόν. Ιδίως εκείνοι που χαράσσουν την οικονομική πολιτική και δεν δείχνουν να διδάχθηκαν από το λάθος που έκανε ο Καραμανλής, όταν άρχισε να υπόσχεται πράγματα που γνώριζε ότι δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν.
Από το 2004 ως σήμερα τον αρχηγό της ΝΔ καταδιώκει η εξαγγελία του για την επανίδρυση του κράτους, αλλά και η δέσμευσή του ότι θα νοικοκυρέψει την οικονομία. Το ίδιο λάθος κάνει τώρα και ο Παπανδρέου, τάζοντας αυξήσεις και νοικοκυρέματα που γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να πετύχει.
Το πιο φοβερό μάλιστα είναι ότι δεν του ζήτησε κανείς να δεσμευθεί!
Για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αρκεί το ακλόνητο επιχείρημα που χρησιμοποιεί: «Οι άλλοι απέτυχαν, δώστε μου μια ευκαιρία και μένα για να αποδείξω ότι είμαι καλύτερος». Φαίνεται ότι οι πολίτες θα του δώσουν αυτή την ευκαιρία, επειδή απογοητεύθηκαν από τη ΝΔ και επειδή νιώθουν ότι παραπλανήθηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις.
Τι χρειάζεται λοιπόν να εξαγγέλλει μέτρα που δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστούν;
Δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις σε μια περίοδο κρίσης, αφού αυτό θα είναι μέτρο που θα περιορίσει κι άλλο τη ρευστότητά τους και θα τις φέρει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση απέναντι σε ευρωπαϊκές εταιρείες που ανεβάζουν τα επίπεδα του ανταγωνισμού.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών, όταν είναι βέβαιον ότι εκείνες θα μετακυλίσουν το κόστος στους πολίτες και στην αγορά, όπως κάνουν πάντα.
Δεν είναι εύκολο να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία, όταν η Εκκλησία δέχθηκε ήδη να πληρώσει ΕΤΑΚ και θα θεωρήσει τώρα ότι το κράτος λεηλατεί τα υπάρχοντά της.
Και- το κυριότερο- δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρξουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και αύξηση του επιδόματος ανεργίας, όταν αυτά είναι μέτρα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση σου κοπανάει την επιτήρηση στο κεφάλι.
Αν ήταν εύκολα όλα αυτά, θα τα είχε κάνει η ΝΔ. Δεν έγιναν επειδή δεν είναι εφικτά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου τα κόμματα πορεύονται με οδηγό τις δημοσκοπήσεις και υπαναχωρούν οι πρωθυπουργοί μόλις δουν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, μόλις δημοσιοποιήθηκαν αυτές οι εξαγγελίες, ο κ. Λ. Παπαδήμος ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη Φραγκφούρτη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Γιατί όταν αρχίζουν τα παχιά λόγια, οι πρώτοι που λακίζουν είναι οι τεχνοκράτες...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου