Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί πλέον ταμπού

Ενώ η Ελλάδα μόλις σχημάτισε κυβέρνηση, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει σχέδια για μια ριζική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα περιλάμβανε την διαμόρφωση μια ισχυρότερης και μικρότερης ευρωζώνης, αναφέρουν πηγές από την Ε.Ε. Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν έντονες διαβουλεύσεις για το θέμα της σύστασης μια μικρότερης ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, «σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες στο Reuters, μιλώντας ανώνυμα λόγω του ιδιαιτέρως ευαίσθητου του θέματος.
 «Χρειάζεται να κινηθούμε συγκρατημένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να καθιερώσουμε ακριβώς την λίστα εκείνων που θέλουν να είναι κομμάτι της ομάδας και αυτών που απλά δεν μπορούν να είναι μέρος της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς στο Παρίσι, το Βερολίνο και τι Βρυξέλλες έθεσαν την πιθανότητα μια ή περισσότερες χώρες να αφήσουν την ευρωζώνη, ενώ ο πυρήνας που θα παραμείνει να οδηγηθεί σε βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένου φορολογικών και δημοσιονομικών  πολιτικών.
Η αλλαγή έχει συζητηθεί σε ένα «υποθετικό» επίπεδο αλλά δεν έχει προχωρήσει σε τεχνικές και λειτουργικές συζητήσεις, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος..

Η Ιταλία σε οριακό σημείο .....................................................Το ιταλικό κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε χτες φθάνοντας σε οριακό σημείο , μετά την επιμονή του πρωθυπουργού Silvio Berlusconi' για εκλογές αντί μεταβατικής κυβέρνησης, απειλώντας να οδηγήσει σε παρατεταμένη αστάθεια και να αναζωπυρώσει τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκαν πολύ πάνω από το 7% που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ως μη βιώσιμο.

Η ευρωζώνη δεν έχει κάποιο σχέδιο για οικονομική διάσωση της Ιταλίας, ανέφεραν χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το ταμείο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα είναι έτοιμο να επεκτείνει την δυνατότητα προφύλαξης της γραμμής πίστωσης προς χώρες για τις οποίες μπορεί να ανακοπεί από τις αγορές από την στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της επιχείρησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αλλά το μέγεθος του ενδεχόμενου πακέτου διάσωσης για την Ιταλία, η οποία πρέπει να πληρώσει €326 δις για να μειώσει το χρέος για τους επόμενους 12 μήνες, είναι υπερβολικά μεγάλο για να το διαχειριστεί το EFSF.

Θα ήταν θέμα της Ιταλίας να καθησυχάσει τους επενδυτές που θα έπρεπε να τους ξεχρεώσει αυτά τα οποία τους δανείστηκε, είπε ο αξιωματούχος.

Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης είπε πως οι χώρες της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) θα στήριζε την Ιταλία, αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Η ΕΚΤ αγόραζε κατ’ εξακολούθηση ευρωπαϊκά ομόλογα στην αγορά χθες, έχοντας επικεντρωθεί στα διετή και τα δεκαετή για αν σταματήσει την άνοδο του δανειακού κόστους της Ιταλίας, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς.

Αλλά η προσπάθεια κατάφερε μόνο να φέρει το δεκαετές ομόλογο στο 7,25% από το 7,46%.

Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη σε μια από τις πιο δραματικές τις ομιλίες από την στιγμή της έναρξης της κρίσης στην Ευρωζώνη που ξέσπασε πριν 2 χρόνια, πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ευρώπη να καταφέρει μια «επανάσταση» με μεγάλες αλλαγές στους θεμελιώδεις κανόνες της.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο για την περίσταση της 22ης επετείου από την πτώση του Τείχους, η Μέρκελ είπε πως η κατάσταση στην Ευρώπη έχει γίνει δυσάρεστη.

«Μια κοινότητα που λέει πως, άσχετα με το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο πλανήτη, δεν μπορεί να αλλάξει τους θεμελιώδεις κανόνες της, αυτή η κοινότητα απλά δεν μπορεί αν επιβιώσει. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό»

«Επειδή ο κόσμος αλλάζει τόσο πολύ, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις. Αυτό θα σημαίνει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», είπε η Μερκελ.

Το Bloomberg αναφέρθηκε σε μια φράση ενός μέλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) πως το κόμμα θα ζητήσει ρύθμιση που θα επιτρέπει τα μέλη να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.

"This motion will go through, I am sure of it," Norbert Barthle, a CDU lawmaker from the parliament's budget committee said late yesterday. "Any country that wants to leave the euro on its own should not be prevented from doing so."

«Αυτή η πρόταση θα περάσει, είμαι σίγουρος» είπε χθες ο Norbert Barthle, μέλος του CDU και της επιτροπής του κοινοβουλίου. «΄Οποια χώρα θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ και να υιοθετήσει δικό της νόμισμα δεν θα έπρεπε να εμποδιστεί».

Αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είπε πως η ευρωζώνη θα έπρεπε να παραμείνει άθικτη.

«Ο σκοπός είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη και με τα 17 μέλη της» δήλωσε κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης την Τετάρτη στην Ελβετία, όπου συνάντησε την πρόεδρο Micheline Calmy-Rey.

Μιλώντας στην επέτειο της πτώσης του Τείχους, ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso προειδοποίησε για ενδεχόμενη διάλυση της Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Στην επερχόμενη συζήτηση αναφορικά με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανομένου πιθανών αλλαγών στην συνθήκες της Ε.Ε. η Επιτροπή θα διατηρήσει τον ρόλο της σαν εγγυήτρια του κοινού συμφέροντος όλων των κρατών μελών και σίγουρα θα υπερασπιστεί την προσαρμογή σε μια ενιαία αγορά και σε ενιαίο νόμισμα.»

«Η Ε.Ε. σαν σύνολο και το η ζώνη του ευρώ πρέπει να είναι μαζί και δεν θα έπρεπε να διαχωρίζονται» ανέφερε ο Barroso.

Απόψεις

Η Ιρλανδία δεν βλέπει κανένα θέμα διάλυσης της ευρωζώνης, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρόεδρος της, Eamon Gilmore

«Δεν νομίζουμε ότι θα φτάσουμε ως εκεί όσο υπάρχει ακλόνητη αποφασιστικότητα στην Ευρώπη και το ευρώ θα συνεχίσει κάνοντας όλα τα απαραίτητα βήματα» δήλωσε ο Eamon Gilmore στο κρατικό κανάλι RTE.

Η πίεση για το αν θα προετοιμαστεί ένα τέτοιο σχέδιο θα έθετε την Ιρλανδία σε κίνδυνο, ισχυρίστηκε ο Gilmore μιλώντας για το ενδεχόμενο αυτό αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα αύξανε τις πιθανότητες καταστροφής του ευρώ.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε σε αυτή την κατάσταση για την διάλυση του ευρώ. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα προκύψει» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Joschka Fischer, ένα επί μακρών υποστηρικτής της περαιτέρω ενοποίησης είπε σε μια εφημερίδα πως η Ευρώπη των 27 είναι δυσκίνητη και είναι ώρα να διαμορφωθεί ένα μικρότερο γκρουπ από χώρες ικανές να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις.

«Ας ξεχάσουμε την Ευρώπη των 27-δυστυχώς», είπε ο Fischer σε μια συνέντευξη με την εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Απλώς δεν βλέπω πως αυτά τα 27 κράτη θα συμφωνήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα σχέδιο δέκα σημείων, για μια πολιτική Ένωση» ανέφερε ο Fischer, προσθέτοντας πως η Ευρώπη οδηγείται σε μια Ένωση όπου τα πλουσιότερα κράτη θα παρέχουν βοήθεια στα λιγότερο εύπορα».

Η Eurointelligence, μια σελίδα στο διαδίκτυο που παρέχει υπηρεσίες σε θέματα σχολιασμού και ανάλυσης για την ευρωζώνη, έδειξε τα αυξανόμενα spreads στα Ιταλικά, τα Ισπανικά και τα Γαλλικά ομόλογα και σχολίασε πως ακόμα και ένας πιο ισχυρός μηχανισμός στήριξης δεν θα μπορούσε να σταματήσει την άνοδο τους.

«Η τελευταία ολοκληρωμένη λύση για την ευρωζώνη κατέρρευσε χθες, όπως συνέβη και με προηγούμενες. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο διακλάδωσης όπου η ευρωζώνη θα πρέπει να επιλέξει μέσα στις επόμενες μέρες, ανάμεσα στην νομισματοποίηση του χρέους, που είναι αδύνατη χωρίς πολιτική δέσμευση και σε διάλυση. Το τελευταίο θα συμβεί αν δεν ληφθεί απόφαση».

EurActiv
Το ειδαμε hellasontheweb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου