Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Διαλέγετε και παίρνετε.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Συνέβη προχθές και ήταν κάτι …. ασυνήθιστο. Η Deutsche Bank έκανε προσπάθεια να πουλήσει το ελληνικό κρατικό ομόλογο που φέρει τοκομερίδιο 6% και λήγει στις 19 Μαΐου.

Σίγουρα δεν είναι ….συνηθισμένο για μια τράπεζα να θέλει να πουλήσει κρατικό ομόλογο που λήγει σε περίπου 45 μέρες. Η απόδοση για τον επίδοξο αγοραστή θα ήταν 5,24% μέχρι τη λήξη του ομολόγου πράγμα που το καθιστούσε αυτομάτως εξαιρετικά ….ενδιαφέρον.

Σίγουρα η κίνηση αυτή της Deutsche Bank προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Τι συμβαίνει; Θα σας δώσω δύο εκδοχές και εσείς θα κρίνετε.

Η πρώτη εκδοχή θεωρεί ότι η γερμανική τράπεζα ήθελε να το ρευστοποιήσει για να τοποθετήσει τα λεφτά κάπου αλλού. Αυτό θα μπορούσε να ήταν π.χ. τα ελληνικά 10ετή ομόλογα. Θα μπορούσε να υπολογίζει ( να «γνωρίζει» πιθανώς) ότι ο δανεισμός της χώρας μας μέχρι τα μέσα του άλλου μήνα θα της αποφέρει καλύτερη τοποθέτηση. Δηλαδή μεγαλύτερα επιτόκια , άρα περισσότερα κέρδη. Δεν είναι απίθανο!

Το άλλο σενάριο θεωρεί ότι απλά ήθελε να μειώσει το ελληνικό ρίσκο που είχε στα βιβλία της. Ξαφνικά και γρήγορα , γιατί κάτι …. διαβλέπει ( «γνωρίζει» θα ήταν η σωστή λέξη).

Πως θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε την ασυνήθιστη αυτή κίνηση της Deutsche Bank; Με αισιοδοξία ή …με απαισιοδοξία; Με συναισθηματισμό ή … με ορθολογισμό; Διαλέγετε και παίρνετε!

Απλά να σας υπενθυμίσω τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα και μελλοντολόγου John Naisbitt «Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν».

ΠΗΓΗ politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου