Toυ Σάββα Καλεντερίδη
Οι δολοφόνοι αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο το βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στα εγκλήματα που έγιναν στην Κύπρο. Ακριβώς τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν στην Ελληνική Θράκη. Η επίθεση στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, μια μέρα πριν τη λειτουργία στη Σουμελά, ήταν έργο των ίδιων μηχανισμών. Να τους ξεσκεπάσουμε στην Κύπρο, για να είναι πιο εύκολη η αποκάλυψή τους στη Θράκη, όπου το τουρκικό προξενείο είναι άντρο του φασιστικού βαθέος κράτους της Άγκυρας.
Πίσω από τις δολοφονίες και τις βόμβες στα τζαμιά, κρύβεται ο Ντενκτάς
YILDIRAY OĞUR - Κωνσταντινούπολη - 25.09.2010
Η κόρη του Αϊχάν Χικμέτ (Ayhan Hikmet), ενός από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην Κύπρο, είπε: «Είναι γνωστό ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ο Ντενκτάς». Μετά την ομολογία του πρώην διοικητή της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), στρατηγού Σαμπρί Γιμριμπέσογλου (Sabri Yirmibeşoğlu):............
«Στην Κύπρο κάψαμε ακόμα και τζαμιά, για να αυξήσουμε τη συσπείρωση και τη συμμετοχή του κόσμου στην Αντίσταση (ΤΜΤ)», ομολογία που επανέφερε στο προσκήνιο την καταστροφή μετά από τοποθέτηση βόμβας στα τζαμιά Μπαϊρακτάρ και Ομεριέ της Λευκωσίας και τις επακολουθήσασες δολοφονίες τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, η εφημερίδα Ταράφ έψαξε και βρήκε μάρτυρες εκείνων των γεγονότων.Οι δολοφόνοι αποκαλύπτουν ο ένας μετά τον άλλο το βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στα εγκλήματα που έγιναν στην Κύπρο. Ακριβώς τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν στην Ελληνική Θράκη. Η επίθεση στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, μια μέρα πριν τη λειτουργία στη Σουμελά, ήταν έργο των ίδιων μηχανισμών. Να τους ξεσκεπάσουμε στην Κύπρο, για να είναι πιο εύκολη η αποκάλυψή τους στη Θράκη, όπου το τουρκικό προξενείο είναι άντρο του φασιστικού βαθέος κράτους της Άγκυρας.
Πίσω από τις δολοφονίες και τις βόμβες στα τζαμιά, κρύβεται ο Ντενκτάς
YILDIRAY OĞUR - Κωνσταντινούπολη - 25.09.2010
Η κόρη του Αϊχάν Χικμέτ (Ayhan Hikmet), ενός από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην Κύπρο, είπε: «Είναι γνωστό ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ο Ντενκτάς». Μετά την ομολογία του πρώην διοικητή της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Dairesi), στρατηγού Σαμπρί Γιμριμπέσογλου (Sabri Yirmibeşoğlu):............
Η Χισφιέ Χικμέτ (Hıfsiye Hikmet) κόρη του δημοσιογράφου Αϋχάν Χικμέτ, που ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν την ημέρα (23 Απριλίου 1962) που έγραψαν στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι γνωρίζουν και θα αποκαλύψουν στα επόμενα φύλλα τους δράστες των βομβαρδισμών των τζαμιών, που έγιναν την προηγούμενη μέρα, απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας Ταράφ.
Η Χισφιέ, που ζει στην ελεύθερη Κύπρο με την αδελφή της, Εμίν, ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της.
Η Χισμιέ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την ελπίδα ότι μετά τις αποκαλύψει του Γιρμιμπέσογλου, που έγιναν 48 χρόνια ολόκληρα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα, θα εξιχνιαστεί επιτέλους η δολοφονία του πατέρας της, απάντησε τηλεφωνικά στις ερωτήσεις μας. Η Χισμιέ μας είπε ότι είναι σε όλους γνωστό ότι πίσω από τις βόμβες στα τζαμιά και πίσω από τη δολοφονία του πατέρα της κρύβεται ο ίδιος ο Ντενκτάς, όμως κανείς δεν το λέει επειδή φοβάται.
Ερ. Σε ποια φάση και πού βρίσκεται ο φάκελος της δολοφονίας του πατέρα σας;
Απ. Εγώ και η αδελφή μου ψάξαμε παντού, ερευνήσαμε τα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο φάκελος της δολοφονίας του πατέρα μας δεν υπάρχει πουθενά, χάθηκε. Ο φάκελος αυτός δεν βρέθηκε σε κανένα δικαστήριο. Κάποιοι κατέστρεψαν το φάκελο του πατέρα μου. Ποιος θα μπορύσε να το κάνει αυτό;
Ερ. Κατηγορείται η ΤΜΤ και ο Ντενκτάς για τη δολοφονία. Εσείς συμφωνείται με αυτό;
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ντενκτάς βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα. Όμως κανείς δεν λέει τίποτα επειδή όλοι φοβούνται.
Ερ. Την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς εδώ ήταν ο Ντενκτάς. Η ελληνική πλευρά συγκρότησε μια επιτροπή υπό την προεδρεία του υπουργού εσωτερικών Γιωρκάτζη, που ήταν ένα από τα ονόματα της ΕΟΚΑ και του Σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ, για να ερευνήσει το θέμα. Η επιτροπή εκείνη δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα.
Μα πώς θα μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια, όταν την δουλειά την είχε κάνει ο Ντενκτάς. Η επιτροπή εκείνη κουκούλωσε την υπόθεση.
Ερ. Την περίοδο εκείνη και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Κύπρο, Εμίν Ντιρβάνα (Emin Dırvana) κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για τις δολοφονίες.
Μάλιστα, εκείνος ήξερε την αλήθεια. Άλλωστε, γι’ αυτό τον απέσυραν αμέσως μετά από τη θέση του.
Ερ. Ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια και μετά από τις αποκαλύψεις του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, ήλθε και πάλι στο προσκήνιο η δολοφονία του πατέρα σας και του Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν (Ahmet Muzaffer Gürkan). Σκέφτεστε να κάνετε κάτι για να ανακινηθεί νομικά το θέμα της δολοφονίας του πατέρα σας;
Θα πρέπει να κάνουμε κάτι ως κοινωνία. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Οι δολοφονηθέντες αγωνίστηκαν γι’ αυτήν την κοινωνία. Εμάς μας αποκαλούσαν τόσα χρόνια προδότες. Τραβήξαμε πολλά. Επιτέλους, μετά από 48 χρόνια θα πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Όλοι στο νησί γνωρίζουν την αλήθεια
Και ο Λεβέντ Σενέρ, εκδότης της εφημερίδας Αφρική, που εκδίδεται στην Κύπρο, θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Γιρμιμπέσογλου έχουν ιστορική σημασία. Ο Λεβέντ, που πιστεύει ότι οι ανατινάξεις των τζαμιών και οι επακολουθήσασες δολοφονίες των Τ/Κ δημοσιογράφων, το 1962, ήταν γεγονότα που οδήγησαν στο διαμελισμό του νησιού, είπε τα εξής:
«Στην πραγματικότητα (ο Γιρμιμπέσογλου) δεν είπε κάτι που δεν ήταν γνωστό σε μας. Εμεί το έχουμε γράψει πολλές φορές στην εφημερίδα Αφρική ότι στα τζαμιά που ανατινάχτηκαν το 1962, τις βόμβες τις τοποθέτησε η ΤΜΤ».
Και ο Λεβέντ είναι της άποψης ότι από τη μια πλευρά ο εθνικιστής Ντενκτάς που ήταν υπέρ του διαμελισμού συμμετείχε στα γεγονότα και από την άλλη, ο Γεωργκάτζης, που ήταν επίσης εθνικιστής και υπέρ του διαμελισμού του νησιού, ως πρόεδρος της σχετικής επιτροπής τα κουκούλωσε για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ο Τούρκος πρέσβης κατηγόρησε τον Ντενκτάς
ο Λεβέντ λέει ότι δεν έχει στα χέρια του γραπτά ντοκουμέντα, όμως ισχυρίζεται ότι η μαρτυρία του Τούρκου πρέσβη της εποχής, του Εμίν Ντιρβάνα, αποτελεί από μόνη της απόδειξη. Ο Ντιρβάνα ήταν ένας κυπριακής καταγωγής συνταγματάρχης, που έστειλαν στο νησί ως πρέσβη οι κινηματίες που έκαναν το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου (λέγεται ότι τον επέλεξε προσωπικά ο Αρπαρσλάν Τουρκές, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων). Ο Ντιρβάνα, που αγωνίστηκε για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλούσε συχνά με τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους Γκιουρκάν και Χικμέτ. Ο Ντιρβάνα, μετά τη δολοφονία τους, συστήνει τον τουρκοκυπριακό λαό να μην ρίχνει τις ευθύνες και να μην κατηγορεί του ελληνοκυπρίους και κατονομάζει τον Ντενκτάς ως υπεύθυνο των δολοφονιών. Την αντίδρασή του δε στη δολοφονία την δείχνει έμπρακτα στέλνοντας ένα στεφάνι με μια τεράστια μαύρη σημαία στην κηδεία των δολοφονηθέντων. Ο Ντιρβάνα πληρώνει για τη στάση του αυτή. Μερικούς μήνες μετά τις δολοφονίες, χωρίς να έχει πληρωθεί ο χρόνος παραμονής του στη θέση του, ανακαλείται στην Άγκυρα. Ο Λεβέντ λέει ότι «ο Ντιρβάνα, αφού γύρισε στην Τουρκία, έγραψε στην εφημερίδα Μιλλιέτ ότι πίσω από το έγκλημα ήταν ο Ντενκτάς».
Ένα από τους δολοφόνους βρίσκεται ακόμα στην Κύπρο
Ο εκδότης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ λέει ότι οι δολοφόνοι των Γκιουρκάν και Χικμέτ ήταν δυο τουρκοκύπριοι, ο ένας από τους οποίους έχει πεθάνει, ενώ ο άλλος ζει ακόμα στην Κύπρο. Λέει επίσης ότι τα ονόματα των δυο δολοφόνων είναι γνωστά. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ο γιος ενός εκ των στελεχών της ΤΜΤ που αναμείχθηκαν στις δολοφονίες έγραψε μια επιστολή και την έστειλε στον Σενέρ Λεβέντ, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε σε σχετικό άρθρο του Λεβέντ. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη δολοφονία του Αϋχάν Χικμέτ. Ο γιός του δολοφόνου, που ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα του Χικμέτ, όταν τον πυροβόλησε στο κρεβάτι που κοιμόταν, γράφει στην επιστολή του:
«Ο πατέρας μου τράβηξε τη σκανδάλη, όμως οι πραγματικοί δολοφόνοι είναι εκείνοι που του έδωσαν την εντολή». Γράφει ότι ο πατέρας του σηκωνόταν πάντα ενωρίς το πρωί και πήγαινε να ανοίξει το μικρό κατάστημα που διατηρούσε. Ένα πρωί, περπατώντας στα στενοσόκακα της Λευκωσίας, συναντήθηκε με μια νεαρή γυναίκα. Όταν ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο, τα μάτια του πατέρα μου γέμισαν δάκρια. Η γυναίκα, όταν είδε τον πατέρα του να κλαίει, γύρισε και του είπε:
-Εκείνο το βράδυ σε είδα να σκοτώνεις τον άνδρα μου. Σε θυμάμαι. Όμως μην κλαις, δεν φταις εσύ, το φταίξιμο είναι εκείνων που όπλισαν το χέρι σου, εκείνων που σου έδωσαν την εντολή να το κάνεις…
Πηγή: Εφημερίδα Ταράφ
http://infognomonpolitics.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου