Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Soros: "Βλέπει" διάλυση της Ε.Ε.

Τον κώδωνα του κινδύνου "έκρουσε" ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros λέγοντας πως η τρέχουσα κρίση χρέους επιδεινώνεται απειλώντας άμεσα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν στην εφαρμογή λανθασμένης συνταγής.


«Πολύ φοβάμαι πως η κρίση του ευρώ επιδεινώνεται. Δεν έχει τελειώσει ακόμα και οδεύει προς λάθος κατέυθυνση», δήλωσε σε συζήτηση που είχε τη Δευτέρα με τον Δανό υπουργό Οικονομικών και την οποία συντόνισε η εφημερίδα Politiken.

«Το ευρώ υπονομεύει την πολιτική συνοχή της Ε.Ε. και αν συνεχίσει έτσι ενδέχεται ακόμα και να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής εξηγώντας πως αυτό οφείλεται σε λάθος αντίληψη του προβλήματος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δημιουργοί του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος πίστευαν πως οι ανισορροπίες προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και δεν κατάλαβαν πως και οι αγορές από μόνες τους μπορούν να γεννήσουν ανισορροπίες.

Σημείωσε δε πως η τρέχουσα κρίση χρέους αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ως μια δημοσιονομική κρίση αν και ξεκίνησε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και επιδεινώθηκε στη συνέχεια από την απόκλιση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στις αγορές, καθώς οι επενδυτές που διακρίνουν αυτή την αστοχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, οδηγούνται σε «αντι-ευρωπαικές» θέσεις με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αντιγνωμία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ο Soros, ωστόσο, χαρακτήρισε αναστρέψιμη την κατάσταση ενώ εντόπισε την ρίζα του προβλήματος στο γεγονός πως η ανάγκη για μείωση του χρέους ήρθε σε μια οικονομικά δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. «Μπορείς να γλυτώσεις από το υπερβολικό χρέος με ανάπτυξη και όχι με λιτότητα», είπε.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου