Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Summers (Ηarvard): Η λιτότητα σπρώχνει για ακόμη μια φορά στο χείλος του γκρεμού την Ευρώπη


Οι χειρισμοί των Ευρωπαίων απέτυχαν - Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες, δεν σώζεις τον ασθενή...

Στο χείλος του γκρεμού σπρώχνει - για ακόμη μια φορά - την Ευρώπη η λιτότητα, σύμφωνα με τον Lawrence Summers, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Harvard και πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 
Κατά τον Summers, για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης χρέους απέτυχαν.
"Κάποιοι μιλούν για ανεπαρκή αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων. Κάποιοι άλλοι μιλούν για ανάγκη αλλαγής πορείας, όσον αφορά στις πολιτικές που ασκούνται", σχολιάζει ο οικονομολόγος και προσθέτει: "Η αλλαγή πορείας τελικά ίσως είναι αναγκαία. Όσοι μιλούν για αναποτελεσματικές δράσεις έχουν δίκιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι αντιπαραγωγικές, όσον αφορά στο στόχο για τη διασφάλιση μιας ενωμένης Ευρωζώνης, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη".
Δυστυχώς, συνεχίζει ο Summers, η Ευρώπη έκανε κακή διάγνωση στα προβλήματά της, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει λανθασμένες στρατηγικές... Κατά τον οικονομολόγο, τα προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών είναι αποτέλεσμα της κρίσης του 2008, η οποία επέφερε μεγάλο πλήγμα στα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα και προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στο σκέλος της ανάπτυξης.
"Τα υψηλά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών είναι περισσότερο συμπτώματα και όχι οι αιτίες των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι των αιτιών καθιστά σε χειρότερη θέση τον ασθενή", σχολιάζει ταυτόχρονα ο οικονομολόγος.
Κατά τον ίδιο, η αιτία των ευρωπαϊκών προβλημάτων αφορά στην έλλειψη ανάπτυξης.
"Μόνο όταν η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποκατασταθεί, μπορεί να διασφαλιστεί η επίλυση των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η δράση πρέπει να είναι συντονισμένη. Αυτό που απαιτείται είναι μια κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση για τη στήριξη της ανάπτυξης", καταλήγει.


bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου