Οι πέντε μύθοι και γιατί δεν πρέπει να τους πιστεύουμε
Κατάρριψη των στερεότυπων που επικρατούν γύρω από την Ελλάδα …στην Ευρώπη για την οικονομική της κατάσταση. Επιχειρεί η Wall Street Journal.
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας κρίσης, με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν στο εσωτερικό της χώρας, η Wall Street Journal επιχειρεί να καταρρίψει ορισμένες από τις πεποιθήσεις που επικρατούν για την κατάσταση της χώρας μας.
Αναφέρεται ουσιαστικά σε πέντε "μύθους" που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής........................
1) Η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη
Όχι δεν είναι, σημειώνει ο αρθρογράφος Simon Nixon. Όπως έχουν σημειώσει οι οικονομολόγοι Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, οι κρατικές χρεοκοπίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την πρόθεση να αποπληρωθούν τα χρέη και όχι με την ικανότητα.
Η Ελλάδα έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των δαπανών, την αύξηση της είσπραξης των φόρων και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αν είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες.
2) Η χρεοκοπία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας
Ο ισχυρισμός αυτός απέχει πολύ από την αλήθεια. Η χώρα, όπως σημειώνεται, έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλλει ένα haircut 50% θα συνεχίζει να χρειάζεται δανεισμό και περαιτέρω περικοπές των δαπανών.
Και ακόμη χειρότερα, θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, όπως ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις.
3) Η ελληνική χρεοκοπία δεν θα ήταν ένα γεγονός τύπου Lehman
Ούτε η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι φόβοι μετάδοσης σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης παραμένουν, καθώς τα spread της Ισπανίας κινούνται ανοδικά.
Η περίπτωση κατάρρευσης της Lehman αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για τις αγορές, ωστόσο, μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση.
4) Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης
Ναι, υπάρχουν, σημειώνει ο Simon Nixon, επισημαίνοντας ότι "ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός". Ακόμα και αν η ελληνική χρεοκοπία γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να καθυστερήσει.
Από τη μία γιατί έτσι θα δοθεί κίνητρο σε Πορτογαλία και Ιρλανδία να συνεχίσουν τα προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ, όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να εφησυχάσουν οι επενδυτές και να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά και τραπεζικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας.
Η Wall Street Journal συστήνει στάση αναμονής έως ότου Ισπανία και Ιταλία εξέλθουν από τη ζώνη κινδύνου.
5) Φταίει για όλα η Ελλάδα
Όχι εντελώς. Τώρα που η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δώσει και ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η διάσωση έχει αποτέλεσμα.
Η Ευρωζώνη "τιμωρεί" την Ελλάδα με υψηλά επιτόκια που είναι σχεδόν διπλάσια με το κόστος δανεισμού του EFSF ή αυτά που χρεώνει το ΔΝΤ, τρέποντας σε ακόμα δυσκολότερο το έργο της Ελλάδας.
Σε αυτό "δεν υπάρχει λογική". Ο μοναδικός λογικός δρόμος πλέον είναι να συμφωνήσει η Ευρωζώνη σε πολιτική ενοποίηση. Αργά ή γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου