Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

STRATFOR: "Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης με κόστος 2 τρισ. ευρώ"!


ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


"Ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πλήξει την ευρωζώνη, μόλις η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικονομική ένωση του ευρώ και επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα". Αυτή είναι η πρόβλεψη του STRATFOR, του γνωστού κέντρου στρατηγικών ερευνών των ΗΠΑ, με ισχυρή επιρροή σε όλη την πολιτικοστρατιωτική ελίτ της Ουάσιγκτον.  Το STRATFOR βασίζει την ανάλυσή του σε αυτό που και παλαιότερα είχε υποστηρίξει σε ανάλυση η οποία είχε δημοσιευθεί ολόκληρη στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Ότι η Ελλάδα είναι "εκ γενετής" ελλειμματική χώρα μετά τον Β' Π.Π., η οποία στηριζόταν από τις ΗΠΑ και την Δύση, λόγω της κρίσιμης γεωστρατηγικής ανάγκης που υπήρχε να αναχαιτιστεί η Σοβιετική Ένωση και να μην περιέλθει η χώρα στην σοβιετική σφαίρα επιρροής.
Αναφέρεται και πάλι στους δύο βασικούς άδηλους πόρους που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν εν πολλοίς την Ελλάδα, την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίοι σε συνδυασμό με την υψηλής σημασίας γεωστρατηγική της θέση της εξασφάλιζαν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά τώρα αυτό το περιβάλλον έχει εκλείψει.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το τέλος του "Ψυχρού Πλέμου" έκανε "μη αναγκαία την στήριξη της Ελλάδας και συνεπώς την κατεύθυνση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία". Από εκεί και πέρα, η εμπορική ναυτιλία έχει πληγεί γιατί έχει χάσει ένα βασικό όπλο: Την ναυπηγική βιομηχανία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Και τελειώνει υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί ο τουρισμός για να επιβιώσει οικονομικά ένα κράτος.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί αν δεν έχει μία σταθερή προσφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει. Και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει την οικονομία της και να βγάλει από πάνω της το χρέος της, γιατί απλά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να “πετάξουν” την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης”.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το επιμερίζει ως εξής:...............................................
 "Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για τρία πράγματα: 
 - Να δαπανήσει κάπου 400 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό που θα δημιουργήσει η απουσία της Ελλάδας από το το ευρώ. 
 - Να διατεθούν 800 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν δανείσει αυτούς που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Εκτός αυτό πρέπει να υποστηριχθούν με άμεσες ενέσεις ρευστότητας οι τράπεζες των ασθενών οικονομιών Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και πιθανόν της Γαλλίας.
 - Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Ιταλία που χρειάζεται από μόνη της "ενέσεις" ρευστότητας επιπλέον 800 δισ. ευρώ για μια τριετία". Το STRATFOR επαναλαμβάνει την ιστορική αναδομή που έχει κάνει για την Ελλάδα ξεκινώντας από την αποχή πριν την επανάσταση του 1821: "Όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η δύναμη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χρησιμοποίησε την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων.
 Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν έναν παρόμοιο ρόλο υποστηρίζοντας την Ελλάδα ενάντια στους Σοβιετικούς. Και στις δύο περιπτώσεις, τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων ήρθαν στην Ελλάδα για την υποστήριξή της. Τώρα όμως εχθρός δεν υπάρχει. Εχθρός που να δικαιολογεί δηλαδή την υποστήριξη της Ελλάδας".
 Η ανάλυση είναι σε αρκετά σημεία σωστή, η ιστορική της αναδρομή δεν απέχει απότην πραγματικότητα, αλλά σε κάποια κρίσιμα σημεία έχει λάθη:
Πρώτον η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ουδέποτε βασίστηκε ιδιαίτερα στη ναυπηγική βιομηχανία. Μπορεί η εν λόγω βιομηχανία να ήταν σημαντική για την χώρα και να έχει πληγεί σήμερα λόγω αύξησης του κόστους των ναυπηγήσεων ειδικά μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που γέμισε τον πλανήτη με χαμηλού κόστους ναυπηγεία και εν συνεχεία με την είσοδο αρχικά της Νότιας Κορέας και εν συνεχεία της Κίνας στις ναυπηγήσεις. Η ελληνική ναυτιλία προσφέρει σήμερα στο εθνικό ΑΕΠ περισσότερα απ' ό,τι πριν είκοσι χρόνια. Ο τουρισμός το ίδιο. 
Σε ό,τι αφορά την γεωστρατηγική σημασία, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ο "μεγάλος εχθρός", η Σοβιετική Ένωση, αλλά... πολλοί μικρότεροι! 
 Για τις ΗΠΑ η ύπαρξη της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής της είναι σχεδόν το ίδιο κρίσιμη με το παρελθόν και θα γίνει πιο κρίσιμη με την έναρξη της παραγωγής των πεδίων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο και νότια της Κρήτης. 
Η Ρωσία θέλει την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά της για μια σειρά λόγων και η Κίνα επίσης θέλει να έχει πόδι στην Ελλάδα. Η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι αποτέλεσμα εσωτερικών πολιτικών διεργασιών. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί σήμερα να είναι περισσότερο πιθανή από την παραμονή σε αυτήν, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που επικαλείται το STRATFOR. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΡΗΚΑ: Το σχέδιο που θα σώσει την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο


Γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune. Το INSIDER από την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε σε αποκλειστικότητα τις βασικές αρχές του σχεδίου που έχει ανατεθεί στην διαβόητη εταιρεία στρατηγικού σχεδιασμού, Roland Berger, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή  στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "ΕΥΡΗΚΑ"  προβλέπει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης:

Στο 1ο βήμα, περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, η οποία πωλείται στην ΕΕ αντί 125 δισ. ευρώ.

Στο 2ο βήμα, οργανισμός της ΕΕ, με έδρα το Στρασβούργο, αναλαμβάνει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών έως το 2025.
Εάν η διαδικασία..............................................  αποφέρει κέρδη, αυτά αποδίδονται στην Ελλάδα, αφότου αφαιρεθούν οι προμήθειες. Στην περίπτωση που καταλήξει σε ζημιές (κάτι που η Roland Berger δεν περιμένει), αυτές πάλι βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο.


 Στο 3ο βήμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας συμμετοχών για να επαναγοράσει τα ομόλογά της από την ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Με την επαναγορά, το ελληνικό δημόσιο χρέος πέφτει από το 145% στο 88% του ΑΕΠ. Η έκθεση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος πέφτει στο μηδέν.

 Στο 4ο βήμα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας συμμετοχών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να συγκεντρωθούν 40-60 δισ. ευρώ επιπλέον.

 Στο 5ο βήμα, εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα. Τα κονδύλια αυτά φέρνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του ΑΕΠ. 

 Στο 6ο βήμα, με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του ΑΕΠ της ετησίως. Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Έτσι, το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2018.
 Σύμφωνα με την Roland Berger, με βάση το σχέδιο, τα ελληνικά CDS καταρρέουν, επιφέροντας ζημιές σε όσους πόνταραν τόσο στην ελληνική χρεοκοπία όσο και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επιπλέον, με τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιο τομέα, πατάσσεται η διαφθορά και ευνοείται η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Με το σχέδιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα θα εγγράψουν κέρδη 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

 Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία: 
 - Προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας.
 - Η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. - Δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές. 
 - Απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους. "Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη", εξήγησε ο Βίτιγκ.
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υφεση - Τράπεζες - Ελλάδα: Οι τρεις εφιάλτες των αγορών

Ανάλυση Ελευθερία Κούρταλη

Ο εφιάλτης της ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η ανικανότητα των χαρασσόντων πολιτική στην ευρωζώνη να βρουν μία αξιόπιστη λύση στην κρίση προκαλώντας έτσι την επιδείνωσή της και οι όλο και πιο μαύρες εκτιμήσεις για το τραπεζικό σύστημα, κρατούν άγρυπνες τις αγορές στέλνοντας τις μετοχές ακόμη χαμηλότερα, το κόστος δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου ακόμη υψηλότερα και τους επενδυτές να αναζητούν ακόμη πιο έντονα, ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ OUTLOOK 



Την περασμένη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν πως διαπιστώνουν «σημαντικό κίνδυνο καθοδικής απόκλισης του outlook της οικονομίας», γεγονός που τρόμαξε τις αγορές.
Ο μεγαλοεπενδυτής κ. George Soros δήλωσε μάλιστα ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε νέα ύφεση, ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων στο πακέτο μέτρων του κ. Μπάρακ Ομπάμα για την τόνωση της οικονομίας είναι υπεύθυνες για την κατάσταση της ανάπτυξης. Οπως σημείωσε, οι χαράσσοντες πολιτική στην ευρωζώνη κάνουν συνεχώς λάθη δημιουργώντας έτσι μία κατάσταση πιο επικίνδυνη για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα απ' ότι ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Οπως υπογραμμίζει, η εκτίμησή του πως δύο ή τρεις από τις μικρές χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χρεοκοπήσουν και να αποχωρήσουν από το ευρώ, παραμένει.
Επίσης, σε μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και της αργής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, εντείνοντας και αυτό με τη σειρά του τον φόβο και την αβεβαιότητα στις αγορές. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το 2011 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει στο 1,6% και στο 1,1% το 2012, έναντι 2% και 1,7% που προέβλεπε μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5% το 2011 και το 1,8% το 2012, αντί για 2,5% και 2,7% αντίστοιχα που πρόβλεπε προηγουμένως.
 


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ......................................................................  Οπως αναφέρει σε άρθρο του στους «FT» ο κ. Ρότζερ Αλτμαν, ιδρυτής και πρόεδρος της Evercore Partners και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, το να διολισθήσουν ξανά οι οικονομίες της Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλή, θα είναι καταστροφικό και θα προκαλέσει σοκ σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγορές. Οπως επισημαίνει, η απασχόληση θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν τεράστια ελλείμματα και χρέη, οδηγώντας στην επανάληψη του 1937, όταν η Αμερική ξαναβούτηξε στην ύφεση, μετά τα τρία χρόνια ανάκαμψης από το μεγάλο κραχ. Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Generali Investments κ. Κλάους Βίενερ, εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα που ταλανίζει τις αγορές, στην εξίσωση προστίθεται και η σοβαρή μακροοικονομική επιβράδυνση και οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσουν σύντομα. Η Κίνα ήταν μία από τις περιοχές που η οικονομική ανάπτυξη ήταν αρκετά ισχυρή και εάν υπάρξει και εκεί πρόβλημα, τότε σίγουρα τα πράγματα δεν διαγράφονται αισιόδοξα για τα risk assets. Παράλληλα, το φινλανδικό κέντρο ερευνών Pellervo σημειώνει πως η οικονομία της ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση το 2012 και η διάλυση ζώνης του ευρώ είναι συνεπώς μία ρεαλιστική πιθανότητα. Οπως επισημαίνει, οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη αναβάλουν τις επενδύσεις τους και οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της αβεβαιότητας για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και της έλλειψης αποφασιστικότητας εκ μέρους των αξιωματούχων της ευρωζώνης. Η καθυστέρηση αυτή αυξάνει το κόστος διάσωσης του ευρώ και κάνει τον κίνδυνο διάλυσης μία ζωντανή απειλή. 


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DEFAULT ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΤΙΜΗΘΕΙ 


Οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν να υπάρχουν και πολλές πιθανότητες οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη να λύσουν το θέμα της Ελλάδας σύντομα, κάτι που θα δώσει συνέχεια και στην έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών. Επισημαίνουν μάλιστα πως η απειλή για default της χώρας ακόμη και τον Οκτώβριο είναι υπαρκτή. Για να αποφύγει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τις τρεις δεσμεύσεις της προς την τρόικα - περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επιτυχία του PSI ). Η Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «οικονομικά παράλογη», ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα «δυσάρεστο προηγούμενο» που θα «υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και τη δέσμευση άλλων κρατών-μελών». Επίσης, όπως τόνισε στο Reuters ο κ. Τόνι Στρίνγκερ, αναλυτής της Fitch «όσο μεγαλύτερο είναι το haircut που θα δεχτούν οι ομολογιούχοι, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές για το ελληνικό κράτος, από άποψη προοπτικών πιστωτικής ποιότητας μετά τη χρεοκοπία». Για την αγορά, το θέμα δεν είναι το εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά το πότε και το πώς, σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank κυρία Τζέιν Φόλεϊ. Ενα ελεγχόμενο default θα ήταν ξεκάθαρα πολύ λιγότερο επίπονο και καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Μία άτακτη χρεοκοπία θα στείλει κύματα πανικού και σοκ σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προσθέτει η κυρία Φόλεϊ. Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Baring Asset Management κ. Κίεμ Ντο επισημαίνει πως τα χρονικά όρια στενεύουν για την Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο πως η έλλειψη της έκτης ή της οποιασδήποτε δόσης από εδώ και στο εξής, ισούται με αναγκαστικό ισχυρό haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο συνεπειών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Αυτό φοβάται η αγορά και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ότι ίσως και να χρειαστεί να γίνει. 


H Νοmura


H Νοmura σημειώνει πως αν και τελικά η Ευρώπη θα καταφέρει, αν και με δυσκολία βέβαια, να επιβιώσει, ωστόσο, η ανικανότητα και η απροθυμία των χαρασσόντων πολιτική να αναλάβουν ταχέως δράση, αυξάνει τον κίνδυνο για εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη συνολικά. Ο ιαπωνικός οίκος δίνει 20% πιθανότητα η Ελλάδα να κηρύξει default, είτε λόγω της άσχημης κατάληξης με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είτε λόγω της αποτυχίας των χωρών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα θα μπει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της τάξης του 10%-12%, ενώ η Ευρώπη θα αναγκαστεί να τριπλασιάσει το μέγεθος του EFSF να εμποδίσει την κρίση σε Ισπανία και Ιταλία. Ο κλοιός έχει στενέψει πλέον επικίνδυνα στην ευρωζώνη. Ο,τι έχει γίνει μέχρι τώρα από τους ηγέτες, αντί να περιορίσει την κρίση, έχει εντείνει την απειλή του default. Eτσι, η Barclays Capital εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στις 6 Οκτωβρίου στο 1,25% σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τις εντάσεις στις αγορές, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο κίνδυνος ενός σκληρού restructuring στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο επικεφαλής επενδύσεων της Threadneedle Investments κ. Μαρκ Μπούργκες σημειώνει ότι το default της Ελλάδας είναι βέβαιο, όμως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία πια για την Ευρώπη είναι ο περιορισμός της κρίσης και όχι το εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κάτι που οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει. 


ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 


H κρίση είναι ξεκάθαρο ότι έχει χτυπήσει την καρδιά της ευρωζώνης και πλέον απειλούνται ανοιχτά οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών και η Moody΄s την πιστοληπτική ικανότητα της Bank of America, της Wells Fargo και της Citigroup καθώς και τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση για τις καταθέσεις οκτώ ελληνικών τραπεζών, ενώ λίγες ημέρες πριν η Moody's - και πάλι - είχε υποβαθμίσει γαλλικές τράπεζες και η Fitch είχε απειλήσει ανοιχτά τη Γερμανία και τις τράπεζές της, αν αφήσει να διαιωνίζεται η κρίση χρέους στη Γηραιά Ηπειρο. Επιπλέον, έντονες ανησυχίες προκάλεσε τόσο η είδηση για το μπλόκο της Κίνας στις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και τα νέα ότι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, γεγονός που υπογραμμίζει τους έντονους φόβους που υπάρχουν πλέον γύρω από την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος τονίζοντας την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον στην αγορά. Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και άλλη μία κινεζική τράπεζα σταμάτησαν τις ανταλλαγές νομισμάτων και τις συναλλαγές στην προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος με αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Η βρετανική εταιρεία Lloyds ανακοίνωσε ότι απέσυρε από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλο μέρος των καταθέσεών της, ενώ γνωστή έγινε και η απόφαση του γερμανικού ομίλου Siemens να αποσύρει 500 εκατ. ευρώ από τη γαλλική τράπεζα Soci?t? Gen?rale και να εμπιστευτεί τα κεφάλαιά της στην ΕΚΤ. Αν και η Siemens εξήγησε ότι η κίνησή της αυτή δεν έχει να κάνει με την αξιοπιστία της τράπεζας, ωστόσο ενέτεινε τις ανησυχίες στην αγορά, καθώς είναι γνωστό ότι οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν περίπου 300 δισ. ευρώ σε δυνητικές ζημιές από την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και κάλεσε τις τράπεζες να αντλήσουν και νέα κεφάλαια ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. 


ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 


Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά κ. Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών και υπογράμμισε ότι «η εποχή που μπορούσαμε να διασώσουμε τις τράπεζες με τη βοήθεια των φορολογουμένων έχει τελειώσει», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες να έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους. Η στενή σχέση μεταξύ της επιδείνωσης της αξιοπιστίας των χωρών της ευρωζώνης και των τραπεζών, ήταν κάτι που οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη και η ΕΚΤ, επανειλημμένως αρνήθηκαν να το δουν και να το παραδεχτούν, από την αρχή της ελληνικής κρίσης, στα τέλη του 2009 μέχρι και σήμερα, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS κ. Τζορτζ Μάγκνους. Εάν είχαν βρει το κουράγιο, εάν είχαν τολμήσει να το εξηγήσουν αυτό στους ψηφοφόρους τους, έναν χρόνο πριν, το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ήταν πολύ χαμηλότερο των 300-500 δισ. ευρώ που αγγίζει τώρα. 


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 


Το γεγονός ότι αυτή η λανθασμένη γραμμή έχει αγγίξει την Γαλλία είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Oι γαλλικές τράπεζες κατέχουν περισσότερο ελληνικό χρέος από οποιαδήποτε άλλη χώρα και τα χθεσινά δημοσιεύματα ότι η BNP Paribas ψάχνει για κεφάλαια στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την επιτακτική ανάγκη που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για κεφάλαια. Ο κ. Μάγκνους τονίζει ότι εάν οι χαράσσοντες πολιτική στην ευρωζώνη δεν κάνουν τίποτα περαιτέρω και δεν καταλήξουν σε μία αξιόπιστη λύση, σίγουρα η Ευρώπη θα ζήσει το δικό της Kreditanstalt - η κατάρρευση της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστρίας το 1931. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics κ. Τζον Χίγκινς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει μεγάλα επίπεδα κρατικού χρέους και ούτε και οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να προσφέρουν νέα στήριξη. Ετσι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης της ευρωζώνης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η οποία θα αφορά το default τουλάχιστον ενός κράτους και την πιθανή του έξοδο από την νομισματική ένωση. Οπως υποστηρίζει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics κ. Καρλ Γουέιντμπεργκ, σήμερα αυτό που πρέπει να απασχολεί τους πάντες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι η διάσωση των τραπεζών.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Οι αναλυτές τονίζουν πως είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η αγορά ομολόγων συνεχίζει να εκτιμά το ελληνικό default με απόλυτη βεβαιότητα και να υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει διέξοδος από αυτό. Οπως σημειώνουν, ακόμη και τώρα είναι πιθανό η ΕΕ να...κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για την Ελλάδα, για μερικούς ακόμη μήνες με μία ακόμη διάσωση-βοήθεια, όμως το κόστος αυτού πλέον θα είναι εξαιρετικά υψηλό λόγω του πολύ χαμηλού πλέον ο βαθμού ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους. Ισως λοιπόν, εξηγούν οι αναλυτές, και να είναι πολύ καλύτερο να δοθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα μετά το default ή να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος μετά τις ζημιές που είναι πια αναπόφευκτες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital κ. Τζούλιαν Κάλοου επισημαίνει πως η εντάσεις στην ευρωζώνη έχουν πλέον αγγίξει επικίνδυνα επίπεδα ειδικά σε ό,τι αφορά κάποια τραπεζικά συστήματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για κινητοποίηση των Αρχών της ΕΕ. Κέρδος
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οπισθοχωρούμε στο Καστελλόριζο με υπογραφή Παπανδρέου




  • Τελικά, φαίνεται πως καθόλου τυχαία δεν ήταν ανακοίνωση από το Καστελλόριζο της έλευσης στην Ελλάδα του ΔΝΤ
Την υπογραφή του σε μία ακόμη μεγάλη εθνική υποχώρηση, ανάλογη με εκείνη στα Ίμια, ετοιμάζεται να βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνήσει να μην αντιδράσει στις σχεδιαζόμενες από την Τουρκία έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Η απόφασή του αυτή θα ενισχύσει τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος στο Αιγαίο, ενώ είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει την απαρχή δεινών για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα συζητείται ως δεδομένο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο (αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το εάν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα αποπροσανατολισμού από την οικονομία ή εάν οι ίδιοι έχουν απωλέσει πλήρως την εθνική τους συνείδηση και στηρίζουν αντεθνικές και άκρως μειωτικές για την Ελλάδα ενέργειες)............................................................................................
 Ορισμένοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η χώρα μας στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, αλλά απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για το Αιγαίο. Μιλούν για λάθος και ότι με τον τρόπο αυτό είναι σαν να ανάβει «πράσινο φως» στην Άγκυρα για το Αιγαίο (έχει ήδη γραφεί πως μία τέτοια τουρκική κίνηση θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον Παπανδρέου, ο οποίος θα κερδίσει σημαντικό πολιτικό χρόνο μέσα από ένα θερμό επεισόδιο…). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελλόριζου, την οποία οι Τούρκοι την αμφισβητούν ευθέως, εφάπτεται με τις αντίστοιχες της Κύπρου και της Αιγύπτου. Διπλωματικοί παράγοντες αποδίδουν την «άτακτη υποχώρηση» του κ. Παπανδρέου στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, αλλά και στην… πάγια αδυναμία του να επιδείξει σκληρή στάση στα εθνικά θέματα (γιατί άραγε;). 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα απέφυγε να πάρει δημόσια θέση στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία «απείλησε» μέχρι και με πόλεμο την Κύπρο, αν προχωρούσε στην γεώτρηση. Αντ’ αυτού, ανέλαβε να μιλήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, στις δηλώσεις του οποίου ελάχιστη σημασία έδωσαν οι γείτονες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την σημασία των εξελίξεων, υποστήριζαν ότι με το να μην αντιδρά η Ελλάδα στις τουρκικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου δεν σημαίνει ότι θέτει σε αμφισβήτηση την Ελληνικότητα του ακριτικού νησιού (προφανώς ο παραλογισμός έχει εγκαθιδρυθεί στο Μαξίμου και όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις αιτιάσεις έχουν απωλέσει πλήρως την επαφή με την λογική…).
 Μιλιά από τον πρωθυπουργό Η προκλητικά, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική πολιτική «κανονιοφόρου» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που ακολουθεί η Τουρκία, έχει κυριολεκτικά παγώσει την Αθήνα. Υπάρχει πολιτικό κενό έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που καταγράφεται με την «αφωνία» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την παντελή απουσία του από τις εξελίξεις, που δεν είναι άσχετη με την επιλογή του να μην κοντράρει στις προκλήσεις τον Ερντογάν. Αφωνία, που ουσιαστικά δείχνει ότι η Αθήνα φοβάται πως η Άγκυρα θα χτυπήσει σκληρά στον «αδύναμο κρίκο του συστήματος», που είναι το Αιγαίο και πρωτίστως το Καστελλόριζο.
 Η κινητικότητα των Τούρκων δεν βρίσκει την ανάλογη απάντηση από την Αθήνα. 
 Όπως λένε χαρακτηριστικά διάφοροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί, «η Άγκυρα αποθρασύνεται καθημερινά και κλιμακώνει τις προκλήσεις της, γιατί τουλάχιστον πολιτικά δεν παίρνει ισχυρή απάντηση από την Αθήνα, απάντηση αποφασιστικότητας.
 Σημειώνουν, δε, πως ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει βγει μπροστά και δίνει το στίγμα της πολιτικής της Άγκυρας και των προθέσεών της συνεπικουρούμενος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο Νταβούτογλου, ο Μπαγίς και άλλοι, εδώ ο Παπανδρέου δεν λέει κουβέντα, δεν θέτει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα. 
 Ενδεικτικό της αμηχανίας, του άγχους και του φόβου της Ελληνικής κυβέρνησης μπροστά σε αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη προκλητικότητα, είναι το γεγονός ότι «πάγωσαν» οι περιβόητες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δέκα χρόνια για το θέμα του Αιγαίου και το ενδεχόμενο υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 
 Άγνωστο παραμένει για την ώρα και το τι θα απογίνει με ένα ακόμα πολυδιαφημισμένο θέμα, τη σύγκληση δηλαδή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα και στο οποίο υποτίθεται ότι θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
 Η κυβέρνηση τηρεί περίεργη σιγή ιχθύος για το θέμα και είναι ενδεικτικό ότι δύο φορές ματαίωσε τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννη Κοραντή, για το αν θα μεταβεί ή όχι ο πρωθυπουργός στην Τουρκία για τη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Αυξημένη ετοιμότητα Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές στρατιωτικές μονάδες, τόσο στον Έβρο, όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά τις τελευταίες ημέρες. 
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτή η ετοιμότητα είναι στον «βαθμό 3» (που σημαίνει επιστράτευση), δηλαδή λίγο πριν από την πολεμική ετοιμότητα. Δείχνει δηλαδή η στρατιωτική ηγεσία να μην… επαναπαύεται στις καθησυχαστικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας, που κινούνται στην λογική (περίπου) του «δεν τρέχει τίποτα».
Εκτιμάται φυσικά ότι αυτή η αυξημένη ετοιμότητα σχετίζεται άμεσα με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές και στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και στο Αιγαίο, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι έχει λήξει ο «συναγερμός» που υπήρξε στις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πλήρης Ελληνική επικράτηση σε όλες απόπειρες ηλεκτρονικών παρεμβολών που γινόντουσαν το τελευταίο δεκαπενθήμερα από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο…
 Πηγή: Εφημ. "Το Παρόν"
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Τι σημαίνει ολική ή μερική χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ για τους Ελληνες


Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι γρίφοι κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όλη την προηγούμενη εβδομάδα περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Από τη μια δήλωναν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας» και από την άλλη διευκρίνιζαν ότι «θα κάνουν τα πάντα να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Oπως είπε «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώ­μενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.
Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν με τη μέγιστη σοβαρότητα οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, ακυρώνοντας έτσι τις προηγούμενες δηλώσεις του.
Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις επιλογές ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει να επιβάλλονται ουσιαστικά από άλλους, αλλά τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι επιλογές αυτές να τις υφίστανται αποκλειστικά οι Ελληνες πολίτες.
Τις επιλογές που μας έχουν απομείνει τις περιγράφουν ήδη αναλυτές και διεθνείς οίκοι, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν «ταμπού» όπως την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.............................................. Το κρίσιμο σταυροδρόμι περιλαμβάνει πλέον τρεις επιλογές, τη μια πιο επώδυνη από την άλλη και είναι συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η μία ή η άλλη επιλογή στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. 
 Η πρώτη προβλέπει κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους («μερική χρεοκοπία» την αποκαλούν αναλυτές και διεθνείς οίκοι) με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή η κατάσταση την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου.
 Η δεύτερη επιλογή αφορά τη συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η τρίτη προβλέπει ολική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Αστάθμητοι παράγοντες Το ποια λύση θα επιλεγεί είναι αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων και αστάθμητων συντελεστών όπως οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και του κόστους για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
 Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρουν οι Βρυξέλλες για την ανάσχεσης της κρίσης και την αποτροπή του ντόμινο από τη μετάδοση των παρενεργειών από την Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επώδυνη και για την Ευρωζώνη και επίσης έχουν γίνει υπολογισμοί πως το κόστος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής του και στήριξης των αδύναμων κρίκων του. Αλλες, υποστηρίζουν το αντίθετο.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι απτό, όποια και είναι η επιλογή, για μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την κοινωνία. 
 ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών Οι πιστωτές μας συνεχίζουν να απαιτούν συρρίκνωση των κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα είτε έμμεσα μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων. Η συρρίκνωση θα αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ καταργούνται και τα… υπολείμματα επιδομάτων και δώρων που έχουν απομείνει στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, μέτρο που επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Νέες περικοπές στις ονομαστικές αμοιβές θα ανεβάσουν τις συνολικές απώλειες εργαζομένων στο 40%, ενώ οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι σε βαλκανικά επίπεδα. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ Η στάση πληρωμών θα έχει άμεση επίπτωση στην καταβολή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που θα αδυνατούν να καταβάλλουν αμοιβές. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε «πάγωμα» της κατανάλωσης ακόμη και των πλέον βασικών ειδών, με συνακόλουθη αδυναμία πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων. 
 ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το μερικό «κούρεμα» των ομολόγων, εύκολα ή δύσκολα καλύπτονται. Εως ότου υπάρξει μια σταθεροποίηση στη νέα κατάσταση, οι καταθέτες θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να προστατευθούν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Οι τράπεζες θα χάσουν τεράστια κεφάλαια από μια συντεταγμένη πτώχευση και κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν σε ποσοστά 50%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής. Η εύρρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο μηχανισμός στήριξης. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα καταστραφεί, καθώς όλοι θα τρέξουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και η κρατικοποίησή τους θα είναι η μοναδική λύση. Η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με υποτίμηση, γεγονός που θα μειώσει αντίστοιχα (σε μεγάλο ποσοστό) τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων. 
 ΔΑΝΕΙΑ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ:
 Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι συνδεδεμένα με το ευρώ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα οφείλονται στη διασύνδεσή τους με τις επισφάλειες. Οσο θα αδυνατούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, τόσο θα αυξάνονται. Τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιωτών, αφού η ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας θα συναντά τις σημερινές δυσκολίες. 
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η τραπεζική ρευστότητα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση, ακόμα και στην περίπτωση που οι απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων από το μεγάλο κούρεμα τον ομολόγων καλυφθούν από τον μηχανισμό στήριξης. Ακόμα και αν βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας, δάνεια θα παίρνουν μόνον οι λίγοι και με ισχυρές εγγυήσεις. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η τραπεζική χρηματοδότηση θα αποτελεί παρελθόν, ακόμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από το σοκ της χρεοκοπίας. Πολύ αργότερα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες που θα διασωθούν θα είναι κρατικές, ο δανεισμός θα είναι όπως πριν 30 ? 40 χρόνια. Με φειδώ και αφού ο επιχειρηματίας συμμετέχει στο ρίσκο με δικά του κεφάλαια, ενώ για τα νοικοκυριά θα περιορίζεται μόνον σε δανειοδοτήσεις κατοικιών κατά ένα ποσοστό 20-30%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: «Μάζεμα» του τραπεζικού κλάδου με περαιτέρω συγχω­νεύ­σεις και μεγαλύτερη φειδώ στις χορηγήσεις. Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η βασική τραπεζική εργασία θα είναι η συγκέντρωση μικροκαταθέσεων και γενικότερα η καλύτε­ρη διαχείριση της σημερινής κατά­στασης, με το κύριο βάρος να πέφτει στη διαχείριση των επισφαλειών από τα παλιότερα δάνεια. 
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτόγνωρο κίνδυνο κατάρρευσης και με μοναδική ασπίδα προστασίας τη βούληση των Ευρω­παίων να τις στηρίξουν με κεφάλαια. Οι μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις καθιστούσε ευάλωτες σε κρατικοποιήσεις. Η δυνατότητα διατήρησης του ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση πτωχεύσεως, είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζεται έτσι το ύψος των καταθέσεων. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συντριβεί και θα παρατηρηθούν μαζικές εκροές καταθέσεων πέρα από τις τεράστιες ζημίες που θα υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών. Ακόμα και ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να φέρει ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 
 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η πτώση του τζίρου θα παγιωθεί αφού θα ακολουθεί την πτώση της κατανάλωσης. Και με δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανυπαρξία. Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, επιβίωση που είναι συνδεδεμένη με τις πληρωμές του Δημοσίου και την αγοραστική ικανότητα των ιδιωτών.
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν και θα βγουν στην επιφάνεια εταιρείες χαμηλού κόστους που παρέχουν φθηνά προϊόντα. Παραδοσιακές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των παγίων τους ή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της έλλειψης νέας χρηματοδότησης. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το σοκ της αποπομπής από το ευρώ θα οδηγήσει άμεσα στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τις μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις εμπορικές, βιομηχανικές και της παροχής υπηρεσιών. Αιτία η δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Θα σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.
 ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Ολα υπό πίεση και η όποια κοινωνική παροχή θα είναι… ανταποδοτική, καθώς οι πολίτες θα συμμετέχουν καταβάλ­λοντας ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, η αγορά φαρμάκων και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλι­σμένων, ενώ τα επιδόματα και τα βοηθήματα στους ασθενέστερους θα επανεξεταστούν με στόχο να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό.
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών παροχών όπου η περίθαλψη και η υγεία θα χορηγούνται ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Δεν θα καλύπτονται οι εξετάσεις, τα φάρμακα θα αγοράζονται ή θα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα επιδόματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού θα κοπούν και δεν θα συνδέονται πλέον ούτε με το εισόδημα.
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ:
 Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους η οποία θα φέρει εξαθλίωση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Οσο το κράτος αντέχει, θα καλύπτει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ τα επιδόματα της πρόνοιας θα είναι πενιχρά. 
 ΕΞΑΓΩΓΕΣ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να ανθούν και μάλιστα με καλύτερους όρους όσο περνούσε η κρίση αβεβαιότητας. Τα παραδοσιακά εξαγωγικά μας προϊόντα θα συνέχιζαν να βρίσκουν θέση στις ξένες αγορές και θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά αφού το κόστος θα ήταν μικρότερο λόγω μείωσης μισθών. 
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέες αγορές λόγω της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία θα ήταν η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο τραπεζικός τομέας θα αδυνατούσε. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών. Πάντως, η σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει δείξει ότι η οικονομία μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 2 χρόνια. 
 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 
 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, ενώ στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα θα προστίθενται οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης υπάρχουν και συνδέονται με τις νέες επενδύσεις που μπορούν να φέρουν τράπεζες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και γενικά η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα έχει σαφώς έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό. 
 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η επιχειρηματικότητα θα κινούταν στο μηδέν από τα συντρι­πτικά πλήγματα στην οικονομία εξαιτίας της μερικής πτώχευσης, με επακόλουθο απώλειες νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση θα είναι μειωμένη και συνδεδεμένη άμεσα με τις ενέργειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στην πραγματική οικονομία. 
 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: 
Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το άμεσο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων θα δημιουργούσε νέες στρατιές ανέργων. Οι ένταονοι κλυδωνισμοί λόγω ύφεσης και αστάθειας θα καθιστούσαν ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα στα ξένα κεφάλαια. 
 Από το Εθνος της Κυριακής – ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ολα όσα θα θέλατε να μάθετε για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία»


Ρεπορτάζ: Δώρα Μαυρομάτη - Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου
Υπό τη βασική παραδοχή ότι το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με χρεοκοπία, μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τη σπουδή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλου να μην χρησιμοποιεί ελληνικούς όρους που «τρομάζουν» τον κόσμο...  Γι' αυτό ακριβώς προέκυψαν σιγά-σιγά στο λεξιλόγιό μας όροι, όπως «rollover» «selected default», «controled default».

Πρόκειται για τη μετακύλιση χρέους (παράταση αποπληρωμής ομολόγων), για την επιλεκτική χρεοκοπία (καθυστέρηση στην αποπληρωμή κάποιων, αλλά όχι όλων, των ομολόγων) και το επικρατέστερο πλέον σενάριο για την ελληνική περίπτωση, η ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ελεγχόμενη χρεοκοπία προδίδει τις αυξημένες πιθανότητες εφαρμογής της λύσης αυτής σε ό,τι αφορά διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι τρεις βασικές παραδοχές της λύσης έχουν πρωτίστως να κάνουν με τη διατήρηση της χώρας εντός της ευρωζώνης, το δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους και κυρίως την ύπαρξη ικανών πρωτογενών πλεονασμάτων που θα στηρίξουν τις εγχώριες ανάγκες αλλά και την ομαλή εξυπηρέτηση εκείνου του μέρους του χρέους που θα απομείνει. Σε καμία περίπτωση όμως η ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν συνιστά πτώχευση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το τμήμα του χρέους που δεν διαγράφηκε, θα κληθεί όμως να ακολουθήσει μία περιοριστική πολιτική λιτότητας με λελογισμένη ρευστότητα, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν οι καταθέσεις, που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν εγγυημένες.
Η μεγάλη πίεση όμως θα ασκηθεί στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το Δημόσιο αρχικά δεν θα έχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά και θα πρέπει να καταβάλει τις υποχρεώσεις του (μισθούς, συντάξεις, πληρωμές προς τρίτους) με ίδιους πόρους και αφού πρώτα έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει, μέχρι τότε, να έχει μικρύνει τόσο, ούτως ώστε όχι μόνον να μην παράγει νέο χρέος αλλά και να τροφοδοτεί την ίδια τη λειτουργία του.  ....................................................Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής μίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας και έως ότου επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, θα εφαρμοσθεί μία, χρονικά περιορισμένη, στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας με καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως οφειλών αλλά και επιστροφών φόρων. Θα υπάρξει, με άλλα λόγια, μία «προβλεπόμενη» αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς Δημοσίου, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως των δημοσίων εσόδων. Στο μεσοδιάστημα, δε, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, της αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα αυξάνει την αναγκαστική εξάρτησή της από τους δανειστές της, οι οποίοι προκειμένου να αποδεχθούν το κούρεμα θα ζητήσουν σημαντικές εγγυήσεις και όχι μόνον εγχρήματες. 
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ» 
Σε ένα σενάριο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, δηλαδή του PSI, το σοκ για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πολύ ισχυρό και καθοριστικό για τις εξελίξεις στο σύστημα. Σήμερα οι ζημιές από τη συμμετοχή στο PSI με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από το υφιστάμενο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ομόλογα λήξης μέχρι το 2020 και με βάση τον στόχο για συμμετοχή 90% αφορά σε ομόλογα ύψους 135 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερο haircut της τάξης του 50% στο υφιστάμενο πλαίσιο, δηλαδή στα ομόλογα λήξης μέχρι το 2010, θα σημάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, ζημιές επιπλέον 10 δισ. ευρώ, άρα συνολικά το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί ζημιές ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι προφανές ότι, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι διαχειρίσιμο και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν άμεσα τεράστιο κεφαλαιακό πρόβλημα. Οι τεράστιες αυτές κεφαλαιακές ανάγκες είναι μάλλον αδύνατον να καλυφθούν από τους μετόχους. Το πρόβλημα αυτό θα τις οδηγήσει άμεσα να αναζητήσουν την κεφαλαιακή ενίσχυση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή θα τις οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους που θα σημάνει και την απαξίωση των μετοχών των παλαιών μετόχων. Και πλέον μιλάμε για κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους καταθέτες των τραπεζών όλη αυτή η διαδικασία δεν θα έχει συνέπειες, καθώς και στο πλαίσιο του ΤΧΣ οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Αν, όμως, για τις τράπεζες υπάρχει η έστω και επώδυνη λύση του ΤΧΣ, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπίσουν δραματικό πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται. Αναγκαστικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να μειώσουν τις συντάξεις και επειδή οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για δραστικές αλλαγές συνολικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να συγκρατηθούν οι κρατικές δαπάνες σε επίπεδα που να είναι συμβατά και με τις δυνατότητες αλλά και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήδη υπάρχουν.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Οι επιπτώσεις, όμως, της εφαρμογής ενός τέτοιου σεναρίου δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Οπως ήδη έχει φανεί κατά τη διαδικασία του PSI, το haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι εξίσου θέμα των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και της ευρωζώνης ευρύτερα, καθώς οι ζημιές των ευρωπαϊκών τραπεζών δημιουργούν ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης από τις κυβερνήσεις με συνέπειες ευρύτερα στις οικονομίες των χωρών. Βεβαίως, ήδη το ποσοστό 21% έχει αφομοιωθεί με τις αντίστοιχες διαγραφές, ενώ ορισμένες τράπεζες έχουν κάνει μεγαλύτερες διαγραφές και έχουν λάβει τα μέτρα τους αφομοιώνοντας και τις ζημιές. Πέραν αυτού, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές και οι γαλλικές, έχουν περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Ενα haircut της τάξης του 50%, δηλαδή υπερδιπλάσιο του αρχικού 21%, ασφαλώς θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις συνολικά στο ευρωπαϊκό σύστημα. Θα θέσει δε άμεσα θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Εντούτοις, σε υψηλό επίπεδο ΕΕ αλλά και διεθνώς ήδη συζητούνται μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυτές όχι αναγκαστικά λόγω του ελληνικού haircut αλλά ευρύτερα λόγω της ανάγκης στήριξης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος που κλυδωνίζεται έντονα υπό την πίεση της γενίκευσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του G20 σύμφωνα με την οποία οι χώρες αναλαμβάνουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων και των κεφαλαιαγορών, ενώ θα εξασφαλιστεί και ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση και επαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπίσουν τους υπάρχοντες κινδύνους. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, η λύση του 50% στο χρέος που εμπίπτει στο PSI δεν λύνει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μία ριζική λύση που θα απελευθέρωνε την ελληνική οικονομία οριστικά από τα βαρίδια του χρέους θα ήταν ένα γενναίο haircut της τάξης του 40% - 50% στο σύνολο του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι από περίπου 350 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το χρέος, θα μπορούσε να μείνει στο 175%, επίπεδο που είναι κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Ασφαλώς κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε ένα πλαίσιο απολύτως προσυμφωνημένο και εγγυημένο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλέον υψηλό επίπεδο. Πρόκειται όμως για μία απόφαση που απαιτεί τεράστια υπέρβαση και πολύ σοβαρές πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι επιπτώσεις, όπως σημειώθηκε, στις ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι αμελητέες. Επίσης απαιτεί σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ και βεβαίως νέο διευρυμένο ρόλο για το EFSF. Κέρδος
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

BILDERBERG ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΙΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ, ΣΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΜΕ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
















Ο Βουλευτής Πάνος Καμμένος καταθέτει επερώτηση στην βουλή προκειμένου ο υπουργός οικονομικών να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων κατά την συμμετοχή του στην.....λέσχη των φασισταριών. 14/6/2011 Ισπανός ερευνητής αποκαλύπτει το περιεχόμενο της φετεινής σύσκεψης με κάποιες αναδρομές στην περυσινή. Διαβάστε το κείμενο που αφορά την Ελλάδα και κρίνετε εάν ο κύριος Παπακωνσταντίνου μπορεί να κάτσει έστω και μία ημέρα στον υπουργικό θώκο. Βαρύτατες καταγγελίες για το περιεχόμενο των............... συζητήσεων της περιβόητης λέσχης αλλά ακόμα χειρότερη η καταγγελία για το τι συζητήθηκε πέρυσι, παρουσία πάλι του υπουργού οικονομικών κυρίου Παπακωνσταντίνου!
 “Το ζητούμενο για την ελίτ της λέσχης ήταν το πως θα ξεφορτωθούν την Ελλάδα, παριστάνοντας ότι την βοηθούν για να ξεπεράσει την κρίση!” “Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην συνάντηση, η ανεργία το 2012 θα φτάσει το 25% (!!), πληροφορία που δεν πρέπει να διαρρεύσει στο τύπο”!
 “Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στην ουσία εκβιάζει την χώρα για να βγει από το Ευρώ! Το σενάριο είναι ήδη στο τραπέζι” Μέσα στις αποκαλύψεις βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον εδάφιο για το πως το Ελληνικό κόλπο θα οδηγήσει σε ντόμινο με κερδισμένους όσους πόνταραν στα CDS. 
Δείτε πως η Μπίλντεμπεργκ αποκρύπτει τελείως το θέμα των CDS και σε λίγο η αποκάλυψη για τον σχεδιασμό του οικονομικού εγκλήματος με θύματα τους λαούς του Νότου.


 Greece
 Greece is dead. The message coming out of the Bilderberg meeting is unmistakable. Greece’s troubles have not only exposed the structural flaws of the European Monetary Union, but have also exposed the structural problems in the global economy. 
Government officials around the world have responded to the debt problem by adding more debt. Unfortunately, piling debt on debt cannot solve the problem. This is what a Ponzi scheme, Las Vegas-like secret casino looks like.
 To keep the pyramid-like structure from acute economic collapse, more and more money is doled out by those wishing to keep the speculation going. The crisis response has only exacerbated a dynamic that created the crisis to begin with: Easy credit means debt. Historically, financial crises typically lead to sovereign debt crisis. And sovereign debt crisis typically led to currency crisis and extremely difficult economic times ahead. 
 The sovereign debt crisis is still unfolding. Last year, Europe, trying desperation to solve the crisis of weak countries within the Euro zone, devalued the Euro and inflated away the debt in order to stop the downward spiraling. 
The problem is three fold. First of all, member states cannot devalue its currency to make its exports more competitive. Second of all, it cannot undertake an expansive monetary policy. Finally, it cannot mount an appropriately expansive fiscal policy because of the restrictions of the EU’s growth and stability pact. Thus, as European member states do not control their monetary policies, debt devaluation becomes the only option. EU is literally backed into a corner.
 As Bilderberg admits behind closed doors, Greece can never pay back what it owes the markets. Never. And they are not the only ones. Former Dutch Finance Minister Willem Vermeend wrote in De Telegraaf that “Greece should leave the euro,’ given that it will never be able to pay back its debt.”And that´s something that Bilderberg elite know and understand very well. Real unemployment figures are around 19%. According to IMF Bilderberg attendee, 2012 projected unemployment figures for Greece will top 25%. Bilderberg can only pray this information never makes it onto the front pages of leading mainstream periodicals.
 At the 2011 meeting, Bilderberg was looking at ways to restructure Greece’s debt, not for the benefit of Greece, but rather for the benefit of the financial elite who stand to lose their shirt if Greece fails. On the other hand, a default would destabilise markets and lead eventually to rating downgrades of other weak euro zone states such as Spain, Italy, Ireland and Portugal. ECB officials have repeatedly cited the risk of market turmoil in explaining their opposition to a Greek debt restructuring. 
 One face-saving option being considered is a debt exchange. Holders of Greek bonds would exchange them for longer-dated bonds, giving Greece a few more years to pay back the 340 billion euro debt. However, for this option to work, private investors must be convinced to share the burden of rescuing Greece.
 If the option of private investors doesn´t work out, France was being considered as the backer of the debt exchange, according to sources at the Bilderberg conference. At the same time, the European Union and IMF are preparing to announce a second bailout of Greece, thus acknowledging that the first 110 billion euro rescue which was launched in May 2010 has been a spectacular failure as Athens misses its fiscal reform targets by a mile. But there is another problem with a voluntary debt exchange. 
How do you persuade investors who were burnt the first time to take part in it, again? In the end, if Bilderberg has their way, taxpayers will be burdened with a large part of the bailout of bad speculations and government debts.
 A second bailout will include unprecedented and draconian external supervision of Greece’s economy, both public and private spending. This worries Bilderberg, especially in light of 2010 massive national protests across the country. 
 The scenario of Greece’s exit from the Euro is now officially on the table, as are ways to do this. As in Iceland, the Greek austerity measures are to be put to a national referendum – with polls reporting that some 85 percent of Greeks reject the bank-bailout-austerity plan.
 Greece’s labor movement always has been strong, and the debt crisis is further radicalizing it. So, the question for the Bilderberg elite, is how to get rid of Greece, while appearing to be helping them come out of the depression. 
By threatening to withdraw support for banks in countries such as Greece if they restructure their debts, the ECB is practically inciting runs on banks and forcing the member country out of the union. In Greece, more than 85% of Greek citizens are against the proposed reforms.
 OLYMPIA.GR
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγγελέας κατά του Γ.Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία κατά της χώρας!

Ο κ. Αντωνίου σηκώθηκε από τον καναπέ του και έκανε κάτι που δεν μπορούσαμε ούτε καν να το φανταστούμε!..

Μήπως πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που βρισκόμαστε; Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να μοιρολογάμε τις μειώσεις των μισθών μας και για μια και μοναδική φορά να κινηθούμε προς το κοινό ΕΛΛΗΝΙΚΟ όφελος; 
Ακούστε αυτά που κανένα μεγάλο κανάλι δεν ανέφερε!....................................................
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη αποκαλύπτει τα μυστικά του

Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη αποκαλύπτει τα μυστικά του
Στις 28 Οκτωβρίου του 1998, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη - το αγόρασε ανώνυμος συλλέκτης για 2.000.000 δολάρια.
Αυτό που έχασε, δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία, το κέρδισε ευτυχώς η ανθρωπότητα. Το σημαντικότερο επιστημονικό χειρόγραφο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία αποκαλύπτει 13 χρόνια αργότερα, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και την αφοσίωση των ερευνητών ενός αμερικανικού μουσείου, τα μυστικά της μεγαλύτερης μαθηματικής ιδιοφυΐας του αρχαίου κόσμου.
«Lost and Found: The Secrets of Archimedes» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης. Με φωτογραφίες, κείμενα και πολυμέσα, η έκθεση αφηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια του σπάνιου χειρογράφου
και το τεράστιο πρότζεκτ της συντήρησης, ψηφιακής επεξεργασίας και μελέτης του, που αποδεικνύει ότι ο Αρχιμήδης ανακάλυψε τα μαθηματικά του απείρου, τη μαθηματική φυσική και τη συνδυαστική - κλάδος των μαθηματικών που χρησιμοποιείται στην πληροφορική.
Το 1999, ο ανώνυμος συλλέκτης που απέκτησε το Παλίμψηστο το παραχώρησε στο Μουσείο Walters και μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε την προσπάθεια να διαβάσει το σβησμένα κείμενα στο παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, φυσικού, εφευρέτη, μηχανικού και αστρονόμου, που κρύβει πίσω του μία απίστευτη περιπέτεια: το 10ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, ένας ανώνυμος γραφέας αντέγραψε πραγματεία του Αρχιμήδη πάνω σε περγαμηνή, κρατώντας τα ελληνικά του πρωτοτύπου. Το 13ο αιώνα, ένας μοναχός έσβησε το κείμενο του Αρχιμήδη, έκοψε τις σελίδες, περιέστρεψε τα φύλλα κατά 90 μοίρες και τα δίπλωσε στη μέση. Η περγαμηνή στη συνέχεια «ανακυκλώθηκε» μαζί με περγαμηνές από άλλα βιβλία, για να δημιουργηθεί ένα προσευχητάριο (το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ονομάζεται παλίμψηστο).
Όταν το...........................................................  Μουσείο Walters παρέλαβε το χειρόγραφο, πολλοί πίστευαν ότι δεν μπορούσε να ανακτηθεί τίποτε από αυτό. «Ήταν σε φρικτή κατάσταση, έχοντας το βάρος των χιλίων χρόνων του, των μετακινήσεων και της κακής χρήσης», δήλωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ «Αρχιμήδης» και επιμελητής χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων του Walters, Γουίλ Νόελ. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν οι συντηρητές για να διαλύσουν το βιβλίο, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της περγαμηνής, που είχε καταστραφεί από μούχλα, ενώ κάποια σημεία είχαν σκεπαστεί με σύγχρονη συνθετική κόλλα! «Κατέγραψα τα πάντα και έσωσα ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά κομμάτια του χειρογράφου, φλούδες χρώματος, νήματα, σταθεροποίησα τη μελάνη με ζελατίνη, έκανα αμέτρητες επιδιορθώσεις με γιαπωνέζικο χαρτί», εξηγεί η Αμπιγκέιλ Κουάντ, επικεφαλής του τμήματος συντήρησης χειρογράφων του αμερικανικού μουσείου. Το 2000, μια ομάδα ερευνητών άρχισε την ανάκτηση των σβησμένων κειμένων. Χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης σε διαφορετικά μήκη κύματος του υπέρυθρου, ορατού και υπεριώδους φωτός (πολυφασματική απεικόνιση). Χάρη σε διαφορετικές μεθόδους ψηφιακής επεξεργασίας, το κείμενο αποκαλύφθηκε στα μάτια των ερευνητών με τρόπο που κανείς δεν το είχε δει για χίλια χρόνια. Ένα μέρος του βιβλίου που είχε σκεπαστεί με ρύπους διαβάστηκε με ακτίνες Χ στο εργαστήριο Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL). Ο Αρχιμήδης, στην πραγματεία του «Περί μεθόδου των θεωρημάτων μηχανικής» ασχολείται με την έννοια του απόλυτου απείρου και το Παλίμψηστο περιέχει το μόνο σωζόμενο αντίγραφο του σημαντικού συγγράμματος. Ο αρχαίος Ελληνας μαθηματικός ισχυρίζεται ότι δύο διαφορετικά σύνολα γραμμών είναι ίσα σε πλήθος, αν και είναι σαφώς κατανοητό ότι είναι άπειρα. Η προσέγγιση αυτή είναι όμοια με έργα του 16ου και του 17ου αιώνα, που οδήγησαν στην επινόηση του λογισμού. Επίσης, μόνο στο Παλίμψηστο βρέθηκε το «Στομάχιον» του Αρχιμήδη, η αρχαιότερη πραγματεία περί συνδυαστικής. Θεωρείται ότι ο Αρχιμήδης προσπαθούσε να ανακαλύψει με πόσους τρόπους θα μπορούσε να ανασυνδυάζει 14 τμήματα και να κάνει ένα τέλειο τετράγωνο. Η απάντηση είναι: 17.152 συνδυασμούς. Η συνδυαστική θεωρείται ζωτικής σημασίας στην πληροφορική. Εκτός από τα έργα του Αρχιμήδη, στο Παλίμψηστο βρέθηκαν επίσης κρυμμένα ένα σχόλιο πάνω στις «Κατηγορίες» του Αριστοτέλη, καθώς και κείμενα του Υπερείδη, Αθηναίου ρήτορα του «χρυσού αιώνα». Όταν το Παλίμψηστο οδηγήθηκε στο SSRL, αποκαλύφθηκε στην πρώτη σελίδα και η ταυτότητα του γραφέα που έσβησε τα γραπτά του Αρχιμήδη. Το όνομά του ήταν Ιωάννης Μύρωνας και τελείωσε τη μεταγραφή των προσευχών στις 14 Απριλίου 1229, στην Ιερουσαλήμ. Πηγή:εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........