Η διερευνηση νεογενων ιζηματων στην δυτικη Ελλαδα και στο Ιονιο Πελαγος απεδειξαν ένα οριακο κοιτασμα φυσικων αεριων χωρις ενδιαφερον βιομηχανικης εκμεταλλευσης. Με ποια μαγικη ραβδο συνεπως εκτιμουνται τα πετρελαια στο δυτικο Κατακολο με 3 ΜΜ bbls;
Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou
Privatdozent an der RWTH Aachen
Bleibergweg 114
40885 Ratingen
Tel.+Fax: 02102 32513
E-Mail: chaziteo@t-online.de
ΘΕΜΑ: Ένα ενημερωτικο αρθρο του capital.gr και την κατατοπιστικη αποψη του κ. Ν. Λυγερου, σχετικα με τον διαγωνισμο για τους υποθαλασιους υδρογονανθρακες στο Ιονιο πελαγος (Καλη Αρχη ! Αρχαια Ιθωμη 04.07.2012).
Ο γραφων, αν και πετρελαιολογος, δεν γνωριζει τις αναφερθεισες εταιρειες, με εξαιρεση την Schlumberger, με την οποια ως ανθρωπος γερμανικης εταιρειας εκμεταλλευσης κοιτασματων Υδρογονανθρακων συνεργασθηκεν τοσο εντος (Γερμανικα Κοιτασματα) οσο και εκτος Γερμανιας, ανα τον Κοσμο. Η εταιρεια Schlumberger δεν είναι μια εταιρεια εκμεταλλευσης κοιτασματων Υδρογονανθρακων, αλλα μια εταιρεια ερευνητικων εργασιων, συνηθως σεισμικων μεθοδων (2D και 3D Seismik) αλλα και μετρησεων στο αποθεματικο πετρωμα ενός κοιτασματος μετα την διατρισην αυτου από μια ερευνητικη γεωτριση. Κατ’ εντολην εταιρειων εκμεταλλευσης Υδρογονανθαρακων ‘η Κρατων, η Schlumberger παρεχει επι πληρωμης τις σχετικες υπηρεσιες. Εάν στον ελλαδικο χωρο παρεχει ανευ χρεωσης υπηρεσιες θα πρεπει να το πρατ- τει υπο μιαν μορφη συμβασης π.χ. παρακρατησης των αποτελεσματων των ερευνητικων εργασιων εως οτου βρεθει μια εταιρεια εκμεταλλευ- σης κοιτασματων Υδρογονανθρακων που θα εδειχνε ένα σχετικο ενδια- διαφερον διαπραγματευσης με την Ελλαδα και θα αγοραζει τα ερευνη-τικα στοιχεια της Schlumberger.
Κατά την παραχωριση οικοπεδων για ερευνητικες εργασιες εντοπισμου και εκμεταλλευσης κοιτασματων υδρογονανθρακων καταβαλλεται στην αρχην στον ιδιοκτητη, αναλογα με μεγεθος της προς περαχωριση επι- φανειας, ένα ποσο μερικων εκατομμυριων δολλαριων και υπογραφεται με την αναδοχο εταιρεια ‘η με την κοινοπραξια των αναδοχων εται- ρειων μια από τις δυο μορφες Συμφωνιων :
Ι. Concession Agreement και II. Exploration and Production-Sharing Agreement (EPSA)
Στην δευτερη μορφη συμφωνιας (EPSA) συμμετεχει και η χωρα-ιδιοκτητρια του παραχωρηθεντος οικοπεδου με ένα συμφωνηθεντο ποσοστο από την αρχη στις ερευνητικες και δαπανες εξελιξης του κοιτασματος. Για το ποσοστο της αναδοχου εταιρειας ‘η της κοινοπραξιας των αναδο-χων εταιρειων ισχυει η περιγραφεισα συμφωνια Concession. H κοινοπραξια των αναδοχων εταιρειων μαζι και με τον ιδιοκτητη, σε περιπτωση συμμετοχης του, διαλεγουν μια από τις εξης μορφες συνεργασιας που συνηθως χρησιμοποιουνται στον αγγλοσαξωνικο χωρο : Working Interest, Carried Interest, Net Profits Interest, Overriding Royalty καιOil (Gas) Payment.
Γεωλογικα δεδομενα της Ελληνικης Χερσονησου με το Ιονιο Πελαγος, και Αρχιπελαγος του Αιγαιου
Η παλαιογεωγραφια δειχνει, ότι οι ως ανω περιοχες-με λιγες εξαιρεσεις- ηταν καθ’ ολη την Μεσωζω’ι’κη γεωλογικη εποχη σκεπασμενη από την «Τηθυα Θαλασσα». Δεν πρεπει συνεπως να αναμενονται κοιτασματα Υδρογονανθρακων προτριαδικης, τριαδικης ‘η κρητιδικης γεωλογικης εποχης, χωρις όμως αυτό να σημαινη, ότι αποκλειεται η «ιζηματογενεια» στις περιοχες αυτές, δηλαδη ότι δεν υπαρχουν λιγες εξαιρεσεις, ως π.χ. πιθανοι προτριαδικοι ιζηματογενεις σχηματισμοι στην δυτικη Ελλαδα και κατ’ επεκταση στο Ιονιο Πελαγος, που ο εντοπισμος τους με την 2D Seismik ηταν προβληματικος και ισως σημερα με την 3D Seismik είναι δυνατος, διοτι πιθανως αυτοι να βρισκονται κατω από τριαδικους εβαποριτες και δη περιορισμενων εκτασεων. Η διερευνηση νεογενων ιζηματων τριτογενους και τεταρτογενους γεωλογικης εποχης στην δυτικη Ελλαδα και κατ’ επεκταση στο Ιονιο Πελαγος, με 11 γεωτρησεις στην ΒΔ-Πελοπονησο, 2 γεωτρησεις στο Ιονιο Πελαγος, 7 γεωτρησεις στην Ηπειρο και 3 γεωτρησεις στην Ζακυνθο (στο Κερι της Ζακυνθου αναβλυζει μεχρι σημερα Πετρελαιο από αρχαιοτατους χρονους), απεδειξαν ένα οριακο κοιτασμα φυσικων αεριων (γεωτριση δυτικου κατακολου-1Α), χωρις ενδιαφερον βιομηχανικης εκμεταλλευσης.
Με ποια μαγικη ραβδο συνεπως εκτιμουνται τα πετρελαια στο δυτικο Κατακολο με 3 ΜΜ bbls ; Τα ιδια ισχυουν για τα 50-80 ΜΜ bbls στο βορειο τμημα Ιωαννινων Ηπειρου και για τα 200 ΜΜ bbls στον Πατρα’ι’κο Κολπο !!! Προς τι αποσκοπουν τετοιες και παρομοιες δηλωσεις και για νοτια της Κρητης ; Ειναι σοβαρο πραγμα το επιχειρημα γνωστου καθηγητου του Πολυτεχνειου Κρητης, επειδη ανερχονται στην επιφανεια της θαλασσας νοτια της Κρητης φουσκες από Μεθανιο, θα υπαρχουν στο υποβαθρο και κοιτασματα φυσικου αεριου ; Σε κάθε επιστημονα είναι γνωστο, ότι στο βυθο των βαθεων θαλασσων υπαρχουν σε στερεα κατασταση (λογω της μεγαλης πιεσης της υδατινης στηλης, 300 εως 500 bar) Gashydrate, που αποτελουνται και από Μεθανιο. Εάν αυτά για διαφορους λογους εξελθουν καποτε στην γηινη ατμοσφαιρα, οι καταστροφικες επιδρασεις σε αυτην θα είναι χειροτερες από αυτές του διοξιδιου του ανθρακος.
Στην ανατολικη Ελλαδα και στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, από τις 4 γεωτρησεις του Δελτα Νεστου-Ξανθης, τις 4 γεωτρησεις Θεσσαλονικης, τις 3 γεωτρησεις Στρυμονος-Σερρων, τις 6 γεωτρησεις δυτικης Θρακης, τις 2 γεωτρησεις του θερμα’ι’κου κολπου, από το συνολο των γεωτρησεων ερευνων και πετρελαιομαστευσης του κοιτασματος πετρελαιου Πρινος Θασου και φυσικου αεριου νοτιας – Καβαλας και των ερευνητικων γεωτρησεων ανατολικα της Θασου, από την γεωτριση Λημνος -1 και με βαση την ιστορικη αναδρομη ερευνητικων εργασιων για πετρελαιοπιθανους σχηματισμους στην ανατολικη Ελλαδα και στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, βγαινουν τα εξης συμπερασματα :
Οι «μολασικοι» πετρελαιοπιθανοι σχηματισμοι που καλυπτουν την χερσαια περιοχη της ανατολικης Ελλαδας πρακτικα πρεπει να θεωρηθουν ότι εχουν ερευνηθει για κοιτασματα Υδρογονανθρακων. Ερευνητικο ενδιαφερον παρουσιαζουν ακομη ορισμενα «μολασικα ιζηματα» στο βορειο μερος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και δη μεταξυ Θασου-Σαμοθρακης με πιθανοτητες εντοπισμου ορισμενων κοιτασματων με εμπορικο ενδιαφερον (Περαν από τα πιθανα κοιτασματα Νικη και Βαβουρας που εγκαταλειφθηκαν λογω δειλιας από την τουρκικη απειλη το 1987, θα υπαρχουν ισως και στην περιοχη Ζουραφας (Λαδοξερας) 6 μιλια από την Σαμοθρακη, στην οποιαν κατά τα πρωτυπα των Ιμιων οι Τουρκοι απαγορεψαν προ ημερων τους Ελληνες να την πλησιασουν και να αντικαταστησουν τον φαρο του ΠΝ, ο οποιος μετα από σφοδρη θαλασσοταραχη φετος τον χειμωνα καταστραφηκεν.
Και κατι τετοιο γινεται από τους δοσιλογους που ασκουν σημερα στην Ελλαδα εξουσια αποδεκτο !!! ΟΠΟΙΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ !!!Γυρω από την Λαδοξερα αναβλυζει Πετρελαιο……
Κατω από τετοια δεδομενα για ποια Α.Ο.Ζ. ομιλει ο κ. Ν. Λυγερος ;
Γ.Θ.Χατζηθεοδωρου
09.07.2012
Rubrik: Wirtschaft/Οικονομια 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου