Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

O κίνδυνος της Grexit θα αναζωογονηθεί και θα ενταθεί το 2013

O κίνδυνος της Grexit θα αναζωογονηθεί και θα ενταθεί το 2013
Έτος αβεβαιότητας και ενίσχυσης των πιθανοτήτων της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, χαρακτηρίζει το 2013 η Investec Asset Management και ο Θάνος Παπασάββας, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, και η Citi σε έκθεσή της τόνισε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα παραμείνει μη βιώσιμη, ακόμη και μετά τη διετή παράταση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα και μετά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν την επόμενη εβδομάδα για να να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ένα πιο διαχειρίσιμο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η αμερικάνικη τράπεζα, εξακολουθεί να βλέπει το σενάριο της Grexit ως το πιο πιθανό (60% πιθανότητα) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών.
«Θα έχουμε μια συνεχή αβεβαιότητα. Θεωρούμε ότι αφορά περισσότερο το μεσοπρόθεσμο διάστημα από ότι το βραχυπρόθεσμο», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε νέο report της Investec. ΕΣύμφωνα με τον αναλυτή, ο κίνδυνος να δει η Ελλάδα την έξοδό της από το ευρώ πριν από το τέλος αυτού του έτους είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό το σενάριο να αναζωογονηθεί το νέο έτος, καθώς οι Έλληνες θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν και να τα βγάλουν πέρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή της πρωτοφανούς λιτότητας.
Σε ότι αφορά το εάν η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα, ο κ. Παπασάββας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γύρω από αυτό, ωστόσο η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος του ευρώ το νέο έτος.
Όπως προειδοποιεί, ο κίνδυνος θα έρθει και πάλι το 2013 και θα αναζωπυρώση το σύνολο των πολιτικών αβεβαιοτήτων, βάζοντας τείχος στην ανάκαμψη της οικονομίας και συνεπώς, οι απαιτήσεις της τρόικας στην επόμενη τριμηνιαία ενημέρωση, θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν.
Όπως προσθέτει, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας οποιαδήποτε στιγμή. Η Investec υπογραμμίζει ότι θα είναι καταστροφικό αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο και τελικά είναι στο χέρι των Ελλήνων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου