Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ιδού που παίζεται το παιχνίδι αυτή την ώρα!

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΙΣ-300x165Δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να βοηθά την Κύπρο με ένα ποσό της τάξεως των 2 δις ευρώ. Μάλιστα, αυτό το θέμα φέρεται να ζήτησε από τον Σαμαρά ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης το μεσημέρι της Κυριακής που βρέθηκε στην Αθήνα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός, ότι ο νέος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας είχε την προηγούμενη της επίσκεψης, τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Και όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα βρίσκεται η τρόικα.

Το παιχνίδι σύμφωνα με πληροφορίες, παίζεται στο μέλλον του ελληνικού κομματιού των κυπριακών τραπεζών. Αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters πριν από λίγες ημέρες πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στην Λαϊκή Τράπεζα και να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην Τράπεζα Κύπρου.
Το Reuters αναφέρει ακόμη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν για να συζητήσει πιθανή ρωσική βοήθεια. Αναμένεται να επιδιώξει μια πενταετή παράταση του ισχύοντας ρωσικού δανείου προς την Κύπρο (ύψους 2,5 δισ. ευρώ), που ωριμάζει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου που διαμορφώνεται στο 4,5%, με την κυπριακή πλευρά να ζητά μείωση κατά 1,5%-2%.

Όπως αναφέρει το οικονομικό κανάλι SBCTV στην ιστοσελίδα του, η ΕΕ έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για Ρώσικα κεφάλαια στις Κυπριακές τράπεζες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ με τις πληροφορίες από το SBC:

 Ε

Οι όποιες αντιρρήσεις για την είσοδο Ρώσικων κεφαλαίων στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα κάμφθηκαν. Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν, όπως το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και ως προς την συμμετοχή της Ελλάδας στην ανακεφαλαιοποίηση, ενώ είναι πια προφανές πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επεκτατικό πλάνο το οποίο κανένα δεν θα εκπλήξει αν σε ένα βάθος χρόνου  φανεί πως περιλαμβάνει ενεργειακές όπως και γεωπολιτικές παραμέτρους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν πριν από λίγες μόνο ημέρες το ρεπορτάζ των  Financial Times ανέφερε πως ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης πρόκειται να ζητήσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό τη συμμετοχή της χώρας μας στο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποιησης των Κυπριακών τραπεζών, όσοι έχουν την εμπειρία να «διαβάζουν» πίσω από τις λέξεις και τα γεγονότα δεν δίστασαν να προβλέψουν πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι αποκομμένο από ένα ακόμη κρίσιμο σενάριο. Εκείνο δηλαδή που επιμένει πως τα Ρώσικα κεφάλαια θα πάρουν τελικά το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συνδράμουν επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του SBC TV που προέρχονται από κορυφαίους κυβερνητικούς κύκλους της Κύπρου, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και προφανώς μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, τόσο η Ε.Ε. (και κυρίως βεβαίως η Γερμανία)  συμφώνησαν πάνω σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά το πράσινο φως στην συμμετοχή της Ρωσίας στην ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών στην Κύπρο και με ένα τρόπο που όπως αναφέρθηκε εξαρχής ενδεχομένως να κρύβει στρατηγικά σχέδια επέκτασης Ρώσικων τραπεζών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο δεύτερος άξονας,έχει να κάνει με αυτό που κατηγορηματικά έσπευσε να διαψεύσει η Ελλάδα, ότι δηλαδή όντως θα κληθούμε να αναλάβουμε το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης των Κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται εδώ με ένα κονδύλι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές της Κυπριακής Κυβέρνησης υπάρχει πλέον από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, όχι μόνο συναίνεση άλλα και παρότρυνση για άμεσες ενέργειες. Όσων αφορά τις προηγούμενες αντιρρήσεις, από την ώρα που η Γερμανία φέρεται να έχει αποδεχτεί την εμπλοκή των Ρώσων εκτιμάται πως προφανώς θα έχει συνυπολογίσει το «έξτρα» κονδύλι που θα χρειαστεί η Ελλάδα, το οποίο φυσικά σε αντίθετη περίπτωση θα βάρυνε και πάλι το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Το σχέδιο

Αναλυτικότερα το σύνθετο ομολογουμένως σχέδιο περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την είσοδο Ρώσικης τράπεζας (ή τραπεζών) στο μετοχικό κεφάλαιο των Κυπριακών τραπεζών με ένα στρατηγικό ποσοστό και ανάλογα κεφάλαια, που θα οδηγήσει ακόμη και σε εξαγορά. Με άλλα λόγια της δημιουργίας επί της ουσίας μιας Ρώσικης τράπεζας που θα είναι καθαρή από επισφάλειες, με ότι αυτό σημαίνει για τον χώρο και τον ευρύτερο ανταγωνισμό.

Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει προηγουμένως να αποκοπούν οι βραχίονες των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τις μητρικές τράπεζες, με κάποια μέθοδο όπως για παράδειγμα η απόσχιση κλάδου ή η δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, ή ακόμη και πώληση των εδώ δικτύων σε κάποιον πιθανό ενδιαφερόμενο.

Όμως το project δεν σταματά εδώ μια και οι πληροφορίες προσθέτουν πως η Ρωσία ενδέχεται να συμμετάσχει όχι μόνο με κεφάλαια αποκλειστικά για τις τράπεζες, αλλά να αποκτήσει ρόλο και στην εποπτεία της Κύπρου από την τρόικα που με άλλα λόγια θα αποκτήσει ένα ακόμη μέλος.

Ακούγεται δε πως το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση να δώσει ακόμη και την θέση του στην Ρωσία, αποχωρώντας από την διαδικασία. Ενδεχόμενο που παρεμπιπτόντως μάλλον ικανοποιεί τα ουκ ολίγα όσο και ισχυρότατα μέλη του ΔΝΤ που είναι γνωστό πως δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή του Ταμείου. Εχωντας φυσικά την προηγούμενη κακή εμπειρία από την Ελλάδα.

Συνοψίζοντας και με την επισήμανση πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει νέος κύκλος φημολογίας για πρόθεση των Κυπριακών τραπεζών να πουλήσουν τα Ελληνικά assets, αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως τα πράγματα αλλάζουν. Η Ρωσία παίρνει επί της ουσίας το «ok» για να βάλει πόδι στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα, έχοντας εξασφαλίσει τις «ευλογίες» και του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Αυτό είναι και το σημαντικότερο συμπέρασμα, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι αλλάζει ο προγραμματισμός και για την Ελλάδα και για την Κύπρο που τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της σε Μνημόνιο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου