Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να προσπαθήσετε να απλώσετε ένα δίχτυ σε ολόκληρη την επιφάνεια κάποιου ωκεανού;
Κάπως έτσι θα παρομοίαζα και την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το deep web αποτελεί ένα γιγάντιο μέρος του Διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμο μέσω της τακτικής αναζήτησης από την Google ή από άλλες μηχανές αναζήτησης.
Αυτό το περιεχόμενο αναφέρεται και ως ο κρυφός ή αόρατος ιστός.
Αν και υπάρχουν τόνοι των Bad Seeds, που κατοικούν σ’ αυτόν το «βαθύ ιστό», υπάρχουν επίσης καλοί σπόροι που επιθυμούν να διαδώσουν τις πληροφορίες τους γρήγορα και πιο συχνά ανώνυμα, για να αποφευχθεί η νομική ή ηθική διακλάδωση.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον βαθύ ιστό, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα 2 απλά αυτά βηματάκια:
χρησιμοποιείστε τον
Tor browser, αφού έχετε βάλει προηγουμένως στα πρόσθετά σας την επέκταση Tor για τον Firefox. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Δείτε σχετικά:
Λάβετε υπόψη ότι ο Tor δεν είναι 100% ανώνυμος.
Πολλαπλά proxies απαιτούνται σαν πρόσθετα στον tor, και βέβαια, ένα τείχος προστασίας καθώς και ένα καλό αντιβιοτικό πρόγραμμα (για τους χρήστες Windows).
Καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε ή να καλύψετε με ταινία την κάμερά σας, να απενεργοποιήστε το javascript cookies, τα temp data και να χρησιμοποιήστε ccleaner (oι έχοντες Windows η
το BleachBit, ιδιαίτερα οι νέοι χρήστες Linux.
Στη συνέχεια, αποκτήστε πρόσβαση στο Hidden Wiki το οποίο είναι ένα μικρό αλλά χρήσιμο σημείο αναφοράς για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο βαθύ ιστό.
kpvz7ki2v5agwt35.onion
Screenshot του Hidden Wiki:
Ο λόγος που το Deep Web έγινε αυτό που σήμερα είναι, οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το 10 περίπου τοις εκατό του από ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο είναι γενικά εμπορικά ενδιαφέρον. Σίγουρα θα μπορούσατε να «σκάψετε» βαθιά μέσα στα χρονικά των λεωφόρων της πληροφορίας, αλλά οι περισσότερες, είναι ωμές πληροφορίες.
Δεν είναι συσκευασμένες και εύπεπτες, όπως στο StumbleUpon ή στο tumblr, κλπ. Πρόκειται για ιστοσελίδες που σκοπίμως δεν παίρνουν pinged στις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.
Για να συνοψίσω, είναι κατά μία βασική έννοια, ένα ιδιωτικό τμήμα του χώρου του server (του εξυπηρετητή) που μοιράζει τα δεδομένα από αρχείο.
Σε γενικές γραμμές, τα τρομοκρατικά δίκτυα, υπηρεσίες κατάσκοποι, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι-για-μίσθωση, καθώς και εκείνοι που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία παραμονεύουν γύρω από αυτά τα μέρη.
Υπάρχει το Hidden Wiki εκεί, και σ’ αυτό το wiki υπάρχουν κατηγορίες συνδέσμων που μπορείς να βρεις ό,τι θες. Υπάρχουν blogs, φόρουμ (από φυσιολογικά μέχρι επαναστατικά μέχρι κατάφωρα παράνομα), Tor-enabled instant messaging και chat, ανώνυμη φιλοξενία αρχείων, ανώνυμη χρηματοδότηση, ανώνυμη ανατροπή και ανταλλαγή πληροφοριών, πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια/ανωνυμία του υπολογιστή, πληροφορίες για warez / cracks / hacking, όλα τα βιβλία, τη μουσική, τις ταινίες που μπορείτε να φανταστείτε, συνδέει ακόμη και τα αθλητικά στοιχήματα και τις πληροφορίες του εμπορίου, έχει συνδέσεις στις διεθνείς αγορές ναρκωτικών, κυκλώματα πορνείας, αγορές δολοφόνων, μαύρη αγορά προϊόντων, παιδική πορνογραφία.
Σε μερικές κοινωνίες, περισσότερο οι «αποκλίνοντες» άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο. Και δεν μιλάμε μόνον γι αυτούς που σερφάρουν σ’ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά και γι αυτούς που τις δημιουργούν και τις… «διαχειρίζονται»!
Και το σημαντικότερο; είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος από τους “παραβάτες”.
Γίνονται ακόμη και υπόγεια τουρνουά στα οποία αγωνίζονται μέχρι θανάτου! (Δεν αστειεύομαι. Και είναι μάλιστα πολύ πραγματικές και πολύ καλά οργανωμένες). Λαμβάνουν μέρος πραγματικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες μαχητές. Μπορεί να φαίνεται σουρεαλιστικό, αλλά είναι τύποι που έχουν πάρει την καλύτερη εκπαίδευση και δεν θέλουν να έχουν καμμία σχέση με το UFC πρωτάθλημα ή με οποιονδήποτε άλλο αγώνα. Dudes («μάγκες») που θεωρούν πραγματική απόλαυση τον αγώνα μέχρι θανάτου.
Θεωρώ ότι είναι απλά τρελό, εξηγώντας ότι δε μιλάμε για κάποια φιλονικία μέσα σ’ ένα μπαρ.
Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και πολλοί εκατομμυριούχοι πληρώνουν αδρά για να τα δουν.
Σύγχρονες μάχες Gladiator, αποκαλούνται.
Έχω ακούσει ότι υπάρχουν μερικές μάχες με ανθρώπους εναντίον ζώων.
Μια από τις πιο γνώστες σελίδες του DeepWeb, είναι το Silk Road. Ένα eBay της άλλης πλευράς, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προσφορές η αγορές για οποιοδήποτε ναρκωτικό υπάρχει στον πλανήτη.
Ωστόσο, το 0.00000001% όλων των δεδομένων στο dark διαδίκτυο (
dark web) είναι πράγματα που όλοι οι κανονικοί άνθρωποι θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση, να κατανοούν και να χρησιμοποιούν. Και το γεγονός ότι ένα μικρό κλάσμα του περιέχει παράνομα πράγματα, δε συγκρίνεται με κάποια άλλα hardcore του υπόγειου διαδικτύου των κατασκόπων, δολοφόνων, pedos (παιδοφιλόφιλων) και εγκληματιών. Το υπόλοιπο % χρησιμοποιείται από τις σεβαστές αρχές τους.
Το Deep Web, είναι ένας κόσμος που πλοηγείται από περιθωριακούς αποξενωμένους μοναχικούς τύπους που ζουν στην άκρη της κοινωνίας.
Οι χρήστες του Deep Web ένας ελεεινός και ανεξέλεγκτος υπόκοσμος όπου οι καουμπόηδες της κονσόλας, όπως οι ντετέκτιβ των φιλμ noir, διασυνδέονται με κακοποιούς, απόβλητους, οραματιστές, με διαφωνούντες και απροσάρμοστους.
Το Επιφανειακό ιντερνέτ, φαίνεται σε αντίθεση ένα γαλήνιο, στείρο, χωρίς γεύση, τελείως ανώνυμο με τη δική του συναλλαγματική ισοτιμία, τελείως ανώνυμο, που υφίσταται αποκλειστικά και μόνο στον εικονικό χώρο για τελείως ανώνυμες συναλλαγές.
Μην το παίξετε ξύπνιοι και αρχίσετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που βλέπετε στο hiddenwiki, αλλά τρυπώστε το κεφάλι σας στην πόρτα του και θα δείτε ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει με την αναρχία της σύγχρονης κοινωνίας.
Μην περιμένετε να δείτε σελίδες, όπως το Facebook, κλπ. Ούτε πολλά φρου-φρου και καλοστοιχισμένες εικόνες.
Εδω η πληροφορία είναι πληροφορία. Και οι πληροφορίες είναι λέξεις. Θα βρειτε λοιπόν κείμενα, γεμάτα πληροφορίες.
Ενώ ο… πλούτος των πληροφοριών στο Deep Web είναι πολύ μεγάλος, δεν πρέπει να φοβόμαστε. Στα περισσότερα θέματα, οι πληροφορίες είναι ακριβώς εκεί.
Το θέμα είναι το τι θα επιλέξετε να κάνετε με τις πληροφορίες αυτές, που μπορεί να σας οδηγήσει σε προβλήματα ή και φυλάκιση ακόμη!
Αναφέρομαι στην παραγωγή, την αποθήκευση, την ανταλλαγή, τη μεταφορά πληροφοριών.
Πριν ξεκινήσετε προτείνω να μάθετε πώς λειτουργεί το Deep Web και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας καλύτερα ενάντια στους εισβολείς και ο,τιδήποτε που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πραγματική ανωνυμία σας.
Τώρα είμαι απλά ένα γρανάζι στη μηχανή.
Μια πραγματικά μεγάλη μηχανή.
Και πραγματικά, κάνω απλά και μόνον τη μετάδοση πληροφοριών που βρέθηκαν σε άλλα φόρουμ, όπως προαναφέρθηκε. Απλώς προσπαθώ να βρω τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτά ήδη. Θέλω να ξέρω τι λένε για τα τρέχοντα γεγονότα, για τη Λιβύη, την έρευνα της NASA σ’ αυτό το metorite, για τις ανώτερες εξωγήινες μορφές ζωής, κλπ.
Tι προτείνουμε γι’ αυτό:
- Χρησιμοποιήστε μια, οπουδήποτε διανομη Linux η οποία έχει τον Firefox.
- Τρέξτε την live απο κάποιο usb stck η cd/dvd.
- Εγκαταστήστε το Tor, όπως αναφέρεται στα links πιο πάνω.
- Μπείτε στο Βαθύ Web (οι καταλήξεις των σελίδων ειναι συνήθως .onion)
- Αν έχετε δεδομένα στον δίσκο του υπολογιστή που τρέχετε live την διανομη, μπορείτε να τον αποσυνδέσετε. ΜΗΝ συνδέσετε καμία εξωτερική συσκευή.
- Ακόμα καλύτερα, να ΜΗΝ συνδεόσαστε από το σπίτι σας, μα από κάποιο δημόσιο δίκτυο (πχ σε ένα καφέ).
- Μια αλλαγή και στα DNS δεν θα έκανε κακό. Αν γνωρίζετε πως ν’ αλλάξετε και στον ρουτερ σας κάντε το.
- Κρύψτε την Mac Andress σας (αυτό και το προηγούμενο ΠΡΙΝ συνδεθείτε στο Tor)
Μπορεί να συναντήσετε και links της μορφής:
pipl.com/help/deep-web/
deepwebtech.com/…products/explorit-for-government/
community2.metalreview.com/forums/t/10589.aspx
deepweb.co.nz/wp/2010/09/15/online-reviews-good-bad-or-fake/
Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια σύνθετη οντότητα που περιέχει τις πληροφορίες από μια ποικιλία πηγών και περιλαμβάνει ένα εξελισσόμενο μείγμα διαφορετικών τύπων αρχείων και μέσων ενημέρωσης. Είναι πολύ περισσότερο από ό,τι οι στατικές, αυτόνομες ιστοσελίδες.
Στην πραγματικότητα, το μέρος του Web που δεν είναι στατικό, και σερβίρεται δυναμικά “on the fly”, είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τα στατικά έγγραφα που πολλοί συνδέουν με το Web.
Η έννοια του «βαθιά στο Web» γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, καθώς οι μηχανές αναζήτησης έχουν βρει τρόπους να ενσωματώσουν βαθιά περιεχόμενο του Deep Web σε κεντρική λειτουργία αναζήτησης τους.
Εκεί μπορειτε να βρείτε όλα αυτά που δεν φανταζόσασταν. Εκεί θα βρείτε τους παράνομους, τους κακούς, τους ακτιβιστές, τους ασφαλίτες, τους ποιητές, τους επαναστάτες, τους “υψηλά ιστάμενους”.
Ίσως να είναι και ένα συναρπαστικό μέρος, μα με κινδύνους σε κάθε στροφή.
Το Βαθύ Web, δεν μαθαίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Για την ακρίβεια δεν μαθαίνεται ποτέ.
Να είσαστε προσεκτικοί αν αποφασίσετε να βαδίσετε σε αυτό.
Όταν αναφερόμαστε στο «βαθιά στο Web», συνήθως μιλάμε για τα ακόλουθα:
Το περιεχόμενο των βάσεων δεδομένων.
Οι βάσεις δεδομένων περιέχουν πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε πίνακες που δημιουργήθηκαν από προγράμματα, όπως το Access, Oracle, SQL Server, MySQL (Υπάρχουν και άλλα είδη των βάσεων δεδομένων, αλλά θα επικεντρωθούμε σε πίνακες της βάσης δεδομένων για λόγους απλότητας.) Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων είναι προσβάσιμες μόνο από το ερώτημα.
Με άλλα λόγια, η βάση δεδομένων πρέπει κάπως να αναζητηθεί και με τα δεδομένα που έχουν, να ανακτηθεί και έπειτα εμφανίζονται σε μια ιστοσελίδα. Αυτό είναι ευδιάκριτο από στατικές, αυτόνομες ιστοσελίδες, οι οποίες μπορεί να έχουν άμεση πρόσβαση.
Ένα σημαντικό ποσό των πολύτιμων πληροφοριών στο Web παράγεται από τις βάσεις δεδομένων.
Μη αρχεία κειμένου, όπως εικόνες πολυμέσων, το λογισμικό και τα έγγραφα σε μορφές όπως η μορφή Portable Document Format (PDF), το Microsoft Word, Libre/Open Office, κλπ.
Συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες επικοινωνίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, το Facebook και το Twitter
Σελιδοδείκτες και αναφορές αποθηκεύονται σε κοινωνικές bookmarking sites
Περιεχόμενο διαθέσιμο στις τοποθεσίες που προστατεύονται από κωδικό πρόσβασης ή άλλους περιορισμούς. Μερικά από αυτά είναι η αμοιβή με βάση το περιεχόμενο, όπως περιεχόμενο συνδρομή που καταβάλλεται από βιβλιοθήκες ή ιδιωτικές εταιρείες και διατίθενται στους χρήστες τους με βάση διάφορα συστήματα ελέγχου ταυτότητας.
Η κάθετη αναζήτηση μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματα με το «βαθύ Web».
Με την κάθετη αναζήτηση, μπορείτε να υποβάλετε ερώτημα μια συλλογή από στοιχεία επικεντρώνοντας σε ένα συγκεκριμένο θέμα, τη βιομηχανία, τον τύπο του περιεχομένου, τη γεωγραφική θέση, τη γλώσσα, τον τύπο του αρχείου ή της ιστοσελίδας, το κομμάτι των δεδομένων και ούτω καθεξής.
Χρησιμοποιήστε μια γενική μηχανή αναζήτησης (υπάρχουν
και ειδικευμένες) για να εντοπίσετε μια κάθετη μηχανή αναζήτησης. Για παράδειγμα, μια αναζήτηση στο Google για “έρευνα αγοράς μετοχών” θα ανακτήσει ιστοσελίδες που σας επιτρέπουν να κάνετε μια αναζήτηση για τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, τα νέα της αγοράς, κλπ.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως αναζήτηση επίπεδο split.
Για το πρώτο επίπεδο, να αναζητήσετε την ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων. Για το δεύτερο επίπεδο, πηγαίνετε στην ιστοσελίδα και να αναζητήσετε την ίδια βάση δεδομένων για τις πληροφορίες που θέλετε.
Μια σειρά από γενικές μηχανές αναζήτησης θα ψάξει το βαθύ Web για σχετικό περιεχόμενο μετά την αρχική έρευνα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μια αναζήτηση στη Google για “World Trade Center” και επιλέξτε την καρτέλα Εικόνες. Αυτό θα ανακτήσει πολλές σελίδες των εικόνων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ψάξτε για αυτόν τον τύπο, με το ίδιο χαρακτηριστικό, σε άλλες μηχανές αναζήτησης.
Προσπαθήστε να καταλάβετε ποιο είδος των πληροφοριών θα μπορούσαν να αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων.
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Αλλά σκεφτείτε για μεγάλα ακίνητα πράγματα με ένα κοινό θέμα.
Οι πληροφορίες που είναι νέο και δυναμικά μεταβαλλόμενο περιεχόμενο, θα εμφανιστούν στο βαθύ Web.
Το κοινωνικό Web πηδάει συχνά σε πρόσφατες καταστάσεις, με ειδήσεις και σχόλια. Blogs, Facebook, Twitter, και άλλα περιβάλλοντα κοινωνικής δικτύωσης.
-Για γνώσεις σχετικά με την εύρεση ακαδημαϊκού περιεχομένου στον Παγκόσμιο Ιστό – το βαθύ και το όχι και τόσο βαθειά, δείτε το «εκπαιδευτικό»:
Internte Tutorials.