Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Το τρίγωνο του διαβόλου για την ελληνική οικονομία

Το τρίγωνο του διαβόλου για την ελληνική οικονομία

Αυτή η αφόρητη φαρσοτραγωδία που επικρατεί στην διεθνή σκηνή , με πρόσωπα του συστήματος να πλειοδοτούν σε ηθικολογίες και να επιδίδονται σε καλλιστεία υποκριτικής, έχει φθάσει σε τέτοιον βαθμό, που ….προκαλεί!

Προχθές η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ επέκρινε δριμύτατα τις τράπεζες που βοήθησαν να καλυφθεί το έλλειμμα της Ελλάδας και να προκληθεί τώρα κρίση σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Αλλά όταν αναφέρεται συνήθως στις τράπεζες είναι σαν να αναφέρεται σε κάτι εντελώς αόριστο και αφηρημένο. Προσπερνά με υποκρισία ότι η ανάβαση από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο είναι ο τρόπος απεικόνισης της ουσίας.

Στην περίπτωση μας η ουσία έχει και ονοματεπώνυμο. Αυτό που υποκρύπτει η κα Αγκέλα Μέρκελ ονομάζεται ….Deutsche Bank! Πολλές εφημερίδες της Γερμανίας πράττουν το ίδιο, συμμετέχοντας και αυτές στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στην Γερμανική κοινή γνώμη.

Και εξηγούμε. Κύριο εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι το CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων credit default swaps). Πρόκειται για ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν. Απλοϊκά μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη αποπληρωμής ενός χρέους.

Κυρίαρχοι «παίχτες» παγκοσμίως σε αυτό το προϊόν είναι μόνο τρείς τραπεζικοί κολοσσοί που κατέχουν συνολικά το 76.2% της παγκόσμιας αγοράς των CDS. Οι Αμερικάνικες JP Morgan και Goldman Sachs ( επιμένω ότι για την σχέση της τελευταίας με την σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας θα γίνει κάποια στιγμή εξεταστική επιτροπή) και η …..Γερμανική Deutsche Bank!

Στις αρχές λοιπόν του χρόνου , λίγες ημέρες-όλως …τυχαίως- πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της , δημοσιοποιήθηκε από την Deutsche Bank μια ύποπτη έκθεση- φωτιά ,όπου ανέφερε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται υπό ….κατάρρευση.

Αμέσως το τμήμα CDS της ίδιας τράπεζας αρχίζει να ζητά πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος ( Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει!)
Τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως «παπαγαλάκια» αρχίζουν να ουρλιάζουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει. Έτσι δίδεται το σήμα στους κερδοσκόπους ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομικό «γδάρσιμο».

Το κέρδος για την Γερμανία είναι πολλαπλό. Από τη μια επιτυγχάνεται η αναταραχή που ζητούσε , ώστε να επιτευχθεί η καθίζηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και να μπορούν τα Γερμανικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά.

Από την άλλη η Deutsche Bank μαζί με την Goldman Sachs αναλαμβάνουν να… πουλήσουν ( …?) τα ελληνικά ομόλογα σε πελάτες τους που έχουν ειδοποιηθεί για το κερδοσκοπικό colpo grosso, αποκομίζοντας οι μεν πρώτοι (Deutsche Bank και Goldman Sachs) τεράστια κέρδη, οι δε πελάτες τους το θηριώδες επιτόκιο 6.2%, που δεν θα αποκόμιζαν ούτε από τριτοκοσμικές χώρες.

Συγχρόνως η Γερμανία τοποθετείται σε πλεονεκτικό «διαπραγματευτικό» επίπεδο στη σχέση της με την χώρα μας, αποκομίζοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη ( υποβρύχια που γέρνουν, τανκ σε τραυματισμένους πυργίσκους, Σκαραμαγκάς, eurofighter, αλλά και στο βάθος την κατάλληλη «αδράνεια» για τις πολεμικές αποζημιώσεις κλπ).

Την ίδια ώρα σ` αυτή την φαρσοτραγωδία ,η κυβέρνηση της χώρας μας έχει δεχθεί (ηθελημένα όπως αποδεικνύεται συν τω χρόνω) τον ρόλο της «Ιφιγένειας του ευρώ».

Έτσι όμως επιβεβαιώνεται ( για ακόμη μια φορά) ο καθηγητής και διανοητής Ρομπέρτο Μπόμιο, που υποστήριξε ότι η ηθική είναι έννοια ασύμβατη με την πολιτική και συνιστά αμετροέπεια και ουτοπία ο οποιοσδήποτε συσχετισμός τους.

Θα υποταχθούμε λοιπόν στις πρακτικές και στην υιοθέτηση αυτής της θεωρίας ή θα πρέπει να αναζητήσουμε θεσμούς και τρόπους δράσεις προς τα φιλοσοφικά μονοπάτια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη , όπου η ηθική συνιστά την ουσία της πολιτικής;

ΠΗΓΗ Politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου