«Η Ελλάδα σώθηκε… αλλά για πόσο καιρό;» αναρωτιέται η εφημερίδα Wall Street Journal... | ||
Η εκταμίευση περισσότερων κεφαλαίων διάσωσης σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να παίρνουν συνεχώς διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει «εκτός προγράμματος» και ότι το χρέος της θα είναι βιώσιμο. Πλέον ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι δεν προσποιούνται ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν τίποτε άλλο από μία παράταση, τονίζει η Wall Street Journal.................... |
Επίσης ο επιπλέον χρόνος αποτρέπει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης και τους δίνει το χρόνο να ορθοποδήσουν.
Ωστόσο η καθυστέρηση έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα. Ότι θα κάνει ακόμα δυσκολότερη τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται, γιατί η Ελλάδα πρέπει ακόμα να δανείζεται για να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα. Εν τω μεταξύ, κάθε τρεις μήνες, δανείζεται και άλλα μετρητά από επίσημους πιστωτές της και πληρώνει περισσότερους ομολογιούχους.
Έτσι, κάποια στιγμή το 2012 ή στις αρχές του 2013, οι επίσημοι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατέχουν περισσότερο ελληνικό χρέος από τον ιδιωτικό τομέα.
Η διαφορά στις ημερομηνίες εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αν οι κάτοχοι ομολόγων θα επανεπενδύσουν, τα χρήματά τους.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου