Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα για την Ελλάδα

Οι λεπτομέρειες για το νέο ελληνικό σχέδιο που έρχονται κάθε μέρα στο φως μας  διευκολύνουν να δούμε πού πάει η Ελλάδα. Καταρχήν φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες κατάφεραν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση και να μην περιληφθούν στο PSI. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό παραμένει ακόμη άγνωστος.
Δεύτερον, τα νούμερα για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2012 έχουν αλλάξει λόγω των νέων μέτρων για μείωση του βασικού μισθού, των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου. Έτσι το νέο έλλειμμα θα πάει από το 5.4% του αρχικού προϋπολογισμού στο 6.7% για τον συμπληρωματικό – όπου αναφέρεται ότι χωρίς τα πρόσφατα μέτρα θα έφτανε στο 8,2%. Επίσης το πρόγραμμα λέει ότι η ύφεση το 2012 θα είναι 4% ως 5%, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από την τρόικα αναμένεται ξανά άνω του 6%. Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν την προβληματικότητα της συμφωνίας και πόσο μη βιώσιμη είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Ελλάδα αφού κάθε τρεις μήνες τα νούμερα βγαίνουν εκτός και όλα εξελίσσονται χειρότερα από τις προσδοκίες. Ακόμα και η Γερμανία θα πρέπει να νιώθει μια κάποια ενοχή που έθεσε επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης έναν πρωθυπουργό - μαριονέτα με τη μοναδική εντολή να διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία και δίχως να του δώσει το χρόνο ή τη δυνατότητα να δει αν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα από την εμβάθυνση της λιτότητας και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας.
Παράλληλα, από το μέτωπο των ευρωπαϊκών οικονομικών στοιχείων έχουμε μια πτώση του συνθέτου δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ – για υπηρεσίες και μεταποίηση δηλαδή – κάτω του 50.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Το 2011 η τράπεζα χορήγησε στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 2 δις ευρώ και αναμένεται άλλα τόσα ή λίγα παραπάνω να δώσει φέτος. Είναι θετικό το ότι κάποιος  μιλάει για ανάκαμψη και ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου ιδρύματα σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνουν κάποια χρήματα στη βάση εγγυήσεων και υποσχέσεων και όχι πιστωτικού κινδύνου........................... 1Ένα άλλο ζήτημα είναι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική διάσωση. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος βάζει τα λεφτά – στο  παρόν στάδιο αν και κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια. Το πιθανότερο όμως είναι πως η Γερμανία μόλις ανέλαβε αρκετό επιπλέον χρέος. Αν υποθέσουμε ότι συμμετέχει σε αυτό και η Ιταλία, τότε η Ιταλία έχει βάλει το 20% των χρημάτων που καταλήγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό – και στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και η Γερμανία μόλις το 30%. Αν όμως τα χρήματα προέρχονται μόνο από τις χώρες που έχουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, τότε η Γερμανία βάζει το 50% των χρημάτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού και της ΕΕ και η Ιταλία δεν επιβαρύνεται με νέο χρέος. Είναι σίγουρο ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ελπίζει πως κανείς στη Γαλλία ή στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν θα αντιληφθεί πόσο παραπάνω χρέος ανέλαβε η Γαλλία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της ελληνικής διαπραγμάτευσης ο Σαρκοζί έμεινε ασυνήθιστα σιωπηλός. Αντίθετα αυτοί που μοιάζουν να μιλούν περισσότερο είναι οι Ολλανδοί που τείνουν να υιοθετήσουν μια στάση ανάλογη με των Φιλανδών οι οποίοι λένε όχι στη σωτηρία της Ευρώπης με οποιοδήποτε κόστος. Το όφελος της δομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς τις ειδικές υποχρεώσεις κάθε χώρας. Σε ένα πραγματικό κόσμο χρηματοοικονομικών – που δεν υπάρχει πια – κάποιες χώρες θα έβλεπαν το χρέος τους να αυξάνει. Ευτυχώς στο κόσμο της απεριόριστης ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας δεν έχει καμιά σημασία πόσο χρέος αναλαμβάνει κανείς – μέχρι την ημέρα που θα πέσουν οι εγγυήσεις.
Μετά από μερικούς μήνες που έμοιαζαν με χρόνια όπου όλη η Ευρώπη προσπαθούσε να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός, φαίνεται ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Τα CDS του πενταετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκονται στα ουράνια. Το σχέδιο φαίνεται ότι είναι πως η Ελλάδα θα εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης με αναδρομικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα είναι πολύ κάτω του 100%. Έτσι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ελληνικά ομόλογα, θα έχουμε 100% συμμετοχή των πιστωτών αλλά και πιστωτικό γεγονός.
Η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις δευτερογενείς αγορές έχει περιοριστεί. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι οι αγορές ομολόγων πάνε καλά, έτσι δεν υπήρξε ανάγκη η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αλλά το κρίσιμο ερώτημα αν η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει τις αγορές σε περίπτωση που τα σπρεντ της ευρωπαϊκής περιφέρειας πάρουν ξανά την ανηφόρα. Με αυτό που συμβαίνει σήμερα σε ό,τι αφορά το κούρεμα των  ελληνικών τίτλων της, είναι πολύ πιθανό πως η ΕΚΤ από αύριο δεν θα θέλει να αγοράσει ομόλογα. Εξάλλου με τις μακροχρόνιες χρηματοδοτικές λειτουργίες της, η κεντρική τράπεζα έχει πλέον δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αγοράζουν ό,τι θέλουν, γιατί να συνεχίσει η ίδια;
Οι απαντήσεις του Μάριο Ντράγκι στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τους ελληνικούς τίτλους της ΕΚΤ είχαν κάτι το άγαρμπο. Έδειξε ενοχλημένος με την κατάσταση και ότι βρισκόταν παγιδευμένος στο μέσο των δύο εμπλεκόμενων μερών. Για την ‘ακεραιότητα’ της βασικής εντολής της ΕΚΤ – γελάει κανείς βέβαια με αυτά – η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να απομακρύνει από τον ισολογισμό της κάθε τίτλο δημοσίου χρέους (για τους τίτλους που έχει δεχτεί ως εχέγγυα για δάνεια στις τράπεζες δεν έχει πρόβλημα). Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ έχει παγιδευτεί από αυτό το τσούρμο των Ευρωπαίων πολιτικών που λέει καθένας ό,τι θέλει, όμως ο Ντράγκι μπορεί κάλλιστα να ρίξει τις ευθύνες για ό,τι πάει στραβά στον Κλοντ Τρισέ. Ενδέχεται η ΕΚΤ να ξαναγυρίσει στις αγορές ομολόγων αν χρειαστεί, αλλά θα το κάνει πιο απρόθυμα από ό,τι στο παρελθόν και κυρίως θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα δανειοδοτικά εργαλεία της προς τις τράπεζες για να ηρεμήσει τις αγορές αντί να παρέμβει η ίδια. Επιπλέον, η στήριξη των αγορών ομολόγων είναι πια αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – αν βεβαίως έχει ακόμη λεφτά.sofokleous10
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

"Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην τολμά να αντικρίσει καταπρόσωπο την πικρή αλήθεια για την Ελλάδα"

του Ντέιβιντ Γκόρντον Σμιθ    

«EU Has Not Yet Faced the Whole Sad Truth About Greece»

©Der Spiegel


Εκ πρώτης απόψεως η συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας έμοιαζε με το αποφασιστικό βήμα που θα έσωνε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Οι πολιτικοί δεν τσιγκουνεύτηκαν σε υμνολογίες προς τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (21/2), μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το πακέτο διάσωσης «εξασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και επικεφαλής της «ευρωομάδας» Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ(Jean-Claude Juncker), ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μίλησε για «ιστορικής σημασίας ημέρα για την ελληνική οικονομία». Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα, το ευρώ ανατιμήθηκε, ξεπερνώντας το 1.32 δολάριο.

Αλλά μετά την προσεκτικότερη ανάλυση της συμφωνίας, η αποτελεσματικότητα της τέθηκε εν αμφιβόλω και οι αρχικές εκτιμήσεις θεωρήθηκαν υπεραισιόδοξες. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει πράγματι να επανέρθει στην οδό της ανάπτυξης και να μειώσει το δημόσιο χρέος της από το σημερινό επίπεδο του 160% του ΑΕΠ στο στόχο του 120.5% ως το 2020. Παρομοίως, πολλοί φοβούνται πως τα 130 δις ευρώ που περιλαμβάνει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα αποδειχθούν ανεπαρκή.

Αλλά την Τρίτη υπήρξαν κι άλλα κακά νέα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας: σύμφωνα με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πλέον πως το έλλειμμα του 2012 θα φθάσει στο 6.7% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού στόχου του 5.4%. Η αναθεώρηση οφείλεται στη «μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση στην Ελλάδα», αναφέρει το «ρόιτερς»Τα νέα αυτά θα αυξήσουν τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είναι ικανή να εκπληρώσει τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ασαφής επίσης παραμένει η έκταση της συμβολής του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα. Το ταμείο αποσαφήνισε πως επιθυμεί να παράσχει λιγότερο από το 1/3 του συνολικού ποσού, που ήταν το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στα προηγούμενα πακέτα διάσωσης των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ(Christine Lagarde) δήλωσε πως το συμβούλιο του ταμείου θα αποφασίσει οριστικά το ύψος της συμμετοχής του στα μέσα Μαρτίου. Θα συνεκτιμήσει, δήλωσε, «ορισμένα πρόσθετα ζητήματα όπως την εγκατάσταση μιας πραγματικής ζώνης «πυρασφάλειας» (γύρω από την Ελλάδα, ΣτΜ). Το ΔΝΤ επιμένει να αυξηθούν οι πόροι του κοινού ταμείου σταθεροποίησης της ευρωζώνης, κάτι στο οποίο συνεχίζει να αντιτίθεται η Γερμανία. Το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρχές του Μαρτίου.

Μια κρίσιμη εβδομάδα...............................
 1Εντωμεταξύ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση. Είναι υποχρεωμένη μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ (ως το τέλος Φεβρουαρίου) να έχει ολοκληρώσει την υπερψήφιση μέτρων λιτότητας ύψους άνω των 3 δις ευρώ, που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας ώστε να είναι δυνατή η μείωση των μισθών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάλληλη προετοιμασία δύο σημαντικών κρατικών επιχειρήσεων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Μένει ακόμα να δούμε πόσοι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων θα συμμετάσχουν εντέλει στη (λεγόμενη «εθελούσια») ανταλλαγή των ομολόγων που αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 107 δις ευρώ, από τα σημερινά, περισσότερα των 350 δις ευρώ. Την Πέμπτη (1/3) το ελληνικό κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει το PSI που είναι επίσης προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης.

Ανησυχίες επίσης προκαλεί η μεγάλη λαϊκή αντίθεση που παρατηρείται στην Ελλάδα ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν), του ΔΝΤ και της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ). Την Τετάρτη (22/2) τα ελληνικά συνδικάταδιοργάνωσαν νέες διαδηλώσειςΜετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, τα χειρότερα εδώ και καιρό, υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της βίας.

Ένας άλλος σημαντικός παρατηρητής των γεγονότων, ο οίκος αξιολόγησης «φιτς», αποσαφήνισε την Τετάρτη με ηχηρό τρόπο την εκτίμησή της για τη συμφωνία: λόγω της προαναγγελθείσας ανταλλαγής ομολόγων, υποβάθμισε την εκτίμησή της για τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, από την κατηγορία CΟ οίκος θεωρεί πλέον «πολύ πιθανή» τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αλλά την Τετάρτη έκριναν τη συμφωνία και πολλοί Γερμανοί σχολιαστές.

«Έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης, που μπορεί να απολαμβάνει την περικοπή κατά 50% του χρέους του, να βρίσκει αρκετά δανεικά ώστε να διπλασιάσει τα συνολικά του δάνειά, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο! Κάθε δανειστής θα έβλεπε εδώ την ιδανική συνταγή για να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στο χρέος»

FAZ

Η κεντροδεξιά «Φρανκφούρτερ αλγκεμάινε τσάιτουνγκ» γράφει: «Επί πάνω από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται να διασώσουν το ευρώ, ό,τι κι αν χρειαστεί, όποιο κι αν είναι το κόστοςΑλλά στην Ελλάδα, τα δισεκατομμύρια των δανεικών του πρώτου πακέτου στήριξης δε φαίνεται να βελτίωσαν την κατάστασηΤο μόνο που πρόσφεραν είναι χρόνοςπου δεν αξιοποιήθηκε.Τώρα η πτώχευση της χώρας αναβάλλεται για μια ακόμα φορά, χάρη σε ένα ακόμα δάνειο, ύψους 130 διςΟι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων... εξαναγκάστηκαν να χάσουν πάνω από τα μισά κεφάλαιά τουςΜολοταύτα, το "κούρεμα" συνεχίζει να θεωρείται "εθελούσιο"... Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Έχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης, που του επιτρέπεται μολοταύτα να διατηρήσει το ευρώκαι που μπορεί επίσης να απολαμβάνει την περικοπή κατά 50% του χρέους του, ενώ παράλληλα βρίσκει αρκετά δανεικά ώστε να διπλασιάσει τα δάνειά του με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο! Κάθε δανειστής θα έβλεπε εδώ την ιδανική συνταγή για να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στο χρέος».

«το νέο δαπανηρό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας παραλίγο να καταρρεύσει πρόσφατα, όταν έγινε σαφές πως ούτε καν το συμφωνηθέν ποσό δε θα είναι αρκετό»

Süddeutsche Zeitung

Η κεντροαριστερή «Ζιντόιτσε τσάιτουνγκ» γράφει: «το νέο δαπανηρό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας παραλίγο να καταρρεύσει πρόσφατα, όταν έγινε σαφές πως ούτε καν το συμφωνηθέν ποσό δε θα είναι αρκετό, καθώς η ελληνική οικονομία κείτεται σε ερείπια. Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δε βγάζουν τίποτα, δεν μπορούν φυσικά να πληρώσουν τους πολλούς νέους φόρους. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων σκοπεύει να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, επιβάλλοντας μείωση των μισθών. Αλλά αυτό δεν αρκείΟι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα, αλλά οι "στεγνές" τράπεζες δεν δύνανται να τις βοηθήσουν. Από την άποψη αυτή, το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ήταν ζωτικής σημασίας για την παραπαίουσα ελληνική οικονομία... Η Ελλάδα πολύ απέχει από το έχει βρει την δίοδο εξόδου από την κρίση, και για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμα... Σχεδόν το 70% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρώ. Από την άλλη, η πλειοψηφία τους τάσσεται κατά του προγράμματος στήριξης, που μειώνει σε εξευτελιστικό βαθμό το επίδομα ανεργίας και περικόπτει τους μισθούς. Αν οι ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων τελικά καρποφορήσουν, θα είναι πιθανότατα καλή ιδέα να επιβραβευθούν (τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό) για τις θυσίες του πραγματοποίησαν υπέρ της χώρας τουςΗ απελπισία που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα, εν πολλοίς ερμηνεύεται από το ό,τι δε διαφαίνεται καμία πρόθεση να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Οι πολιτικοί που αναμείχθηκαν στις διαπραγματεύσεις αποφάσισαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των ιδίων τους των συμβούλωνπου τους προειδοποιούσαν πως οι δύο στόχοι που έθεταν, η αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, είναι πιθανότατα αντιφατικοί»

Die Welt

Η συντηρητική «ντι βελτ» γράφει: «οι Έλληνες -μα και οι Ευρωπαίοι- διασώθηκαν από τη φάσμα της άμεσης χρεοκοπίας, το ΜάρτιοΣημαίνει όμως αυτό πως επετεύχθη μια καλή συμφωνία; Όχι. Έχουμε απλά μια κατάληξη που αντιστοιχεί πλήρως στη λογική των διαπραγματεύσεωνόσο περισσότερο διαρκούν, τόσο αυξάνει η επιθυμία κάπου να καταλήξουνΑν επιπλέον έχει χαθεί κάθε επαφή με την πραγματικότητα, κάθε στόχος μπορεί να μοιάζει εφικτός... Όσοι αναμείχθηκαν στις μακρές ολονύκτιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά συμφώνησαν για το ευκταίο, οδηγούμενοι από την ελπίδα πως το αναγκαίο θα γίνει πραγματικόήτοι πως η Ελλάδα θα επανέρθει σε μια οικονομική και δημοσιονομική τροχιά που θα τη μετατρέψει σε Ευρωπαίο εταίρο από τρόφιμο μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που ολοένα κι εξασθενείΟι πολιτικοί που αναμείχθηκαν στις διαπραγματεύσεις αποφάσισαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των ιδίων τους των εμπειρογνωμόνωνπου τους προειδοποιούσαν πως οι δύο στόχοι που έθεταν, η αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, είναι πιθανότατα αντιφατικοί...  Αλλά τότε, γιατί να προσπαθούμε καν; Ας ληφθεί υπόψη πως οι υπουργοί οικονομικών συνεχίζουν να ανησυχούν πως δεν έχει ξεπεραστεί η πιθανότητα να επεκταθεί η ελληνική κρίσηΡόλο επίσης έπαιξε ο ανθρωπισμός τους: ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τόσα βάσανα λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, ώστε να δικαιούται να αναμένει σε αντάλλαγμα κάποιες θυσίες κι από τους εταίρους τουΑπό την άλλη πάλι, τα δισεκατομμύρια των χρημάτων των φορολογουμένων ίσως να έπιαναν περισσότερο τόπο αν επενδύονταν σε μια Ελλάδα που θα δήλωνε χρεοκοπημένη και θα έκανε μια καινούργια αρχήΚατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί οικονομίας άλλαξαν με τις αποφάσεις τους την ευρωζώνη και την ΕΕ κατά πιο δραστικό τρόπο από όσο θα το έκανε τυχόν ελληνική πτώχευσηΠλέον η νομισματική ενότητα στηρίζεται στην ελπίδα για αέναη οικονομική ενίσχυση, που σημαίνει και μονιμοποίηση της ανισορροπίας  του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ "ισχυρών" και "αδύναμων" κρατών-μελώνΑλλά αυτό δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό στο διηνεκές, ούτε από την ευρωπαϊκή, ούτε από την ελληνική κοινωνίαΜια ματιά στους δρόμους της Αθήνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τι συμβαίνει όταν το αίσθημα αδυναμίας συνδέεται με το αίσθημα της επικυριαρχίας από ξένες δυνάμεις».

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμπεριφέρονται λες και μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου ποιο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2020Προφανώς, αυτό μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθείΚανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία ή πόσο θα έχει αναπτυχθεί ως τότε»

Handelsblatt

Η ημερήσια οικονομική «χάντελσμπλατ» γράφει: «το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βασίζεται σε πολύ πιο πραγματιστικές παραδοχές από το πρώτο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι τουΑλλά είναι γεγονός πως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην κοιτούν κατά πρόσωπο τη θλιβερή πραγματικότητα του ελληνικού προβλήματοςΟι ηγέτες της ευρωζώνης συμπεριφέρονται λες και μπορούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2020 με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου (ήτοι 120.5% του ΑΕΠ!)Προφανώςαυτό μόνο ως αστείο μπορεί ναεκληφθείΚανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία ή πόσο θα έχει αυξηθεί ως το 2020Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τη δεύτερη βασική παραδοχή του προγράμματος ενίσχυσης της Ελλάδας: η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει άλλα 130 δις ευρώ δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ ως το 2014. Υποτίθεται πως από εκεί και πέρα η χώρα θα επανέρθει στις αγορές. Αλλά κι αυτό είναι υποθετικό. Με τα σημερινά δεδομένα μάλισταμοιάζειμάλλον απίθανοΑκόμα και το "κούρεμα" του χρέους που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια πιθανότατα θα αποδειχθεί ανεπαρκές. Ίσως να χρειαστεί να συμβάλει και ο δημόσιος τομέαςΕν πάση περιπτώσει, η Γερμανία και τα άλλα κράτη-δωρητές καλά θα κάνουν να προετοιμάζονται να "ξεχάσουν" ένα μέρος των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα. Από γερμανικής απόψεως, κάτι τέτοιο δε δικαιολογείται μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά. Στο κάτω-κάτω, η ίδια η Γερμανία έχει ήδη επωφεληθεί από μια αντίστοιχη ενίσχυση από συμμαχικό της κράτος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέγραψαν ένα μεγάλο τμήμα των πολεμικών αποζημιώσεων που τους όφειλε η Γερμανία, καθιστώντας δυνατό το περίφημο "γερμανικό θαύμα". Φυσικά, τότε μεγάλο ρόλο έπαιζαν και τα στρατηγικά συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, όσο κι αν τα στρατηγικά συμφέροντα έχουν αλλάξει. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τη Γερμανία».

«Κοντολογίς: η Ευρώπη κερδίζει χρόνο για να κατορθώσει να απομονώσει την Ελλάδα. Αλλά για τους Έλληνες, τα προβλήματα μόλις άρχισαν»

Berliner Zeitung

Η αριστερίζουσα «Μπερλίνερ τσάιτουνγκ» γράφει: «οι Έλληνες δε θα χαλαρώσουν ούτε στιγμή. Οι δαπάνες του κράτους θα συνεχίσουν να πέφτουν, μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις. Το μόνο που θα ανέβει είναι οι φόροι. Αλλά ενώ οι Έλληνες οδεύουν προς ένα μαύρο μέλλον, η ευρωζώνη έκανε ένα βήμα προς τα εμπρόςΤο πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η κακή συμπεριφορά ενός κράτους-μέλους, αλλά πως η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωσηΚάθε κράτος της Ευρώπης έχει δανειστεί πρόσφατα δισεκατομμύρια και η θέση του στις διεθνείς χρηματαγορές αποσταθεροποιείται.Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του "ελληνικού ιού" και σε άλλα κράτη-μέλη, καταστρέφοντας την ευρωζώνηΤο νέο πρόγραμμα διάσωσης μειώνει αυτό τον κίνδυνοΤα υπόλοιπα κράτη-μέλη "αγοράζουν" χρόνο ώστε να δείξουν πως είναι ασφαλής χώρος για επενδύσεις. Η Ευρώπη συνολικά "αγοράζει" χρόνο για να σχηματίσει νέα ταμεία βοήθειας. Κοντολογίς: η Ευρώπη κέρδισε χρόνο για να κατορθώσει να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα. Αλλά για τους Έλληνες, τα προβλήματα μόλις αρχίζουν »

«Τελικά ποιος διασώθηκε; Ασφαλώς όχι οι Έλληνες, που σύντομα θα χρειαστεί να ζουν με ουσιαστικά χαμηλότερους μισθούς, μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, χειρότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μαζικές πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας»

Die Tageszeitung

Η αριστερίζουσα «ντι ταγκεστσάιτουνγκ» γράφει: «τελικά ποιος διασώθηκε; Ασφαλώς όχι οι Έλληνες, που σύντομα θα χρειαστεί να ζουν με ουσιαστικά χαμηλότερους μισθούς, μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, χειρότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μαζικές πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας. Αυτό θέλησε η διεθνής τρόικα και αυτό επέβαλε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) κι οι συνάδερφοί του διαμέσου καταιγισμού απειλών και συχνού εξευτελισμού των συνομιλητών τους... Πρόκειται περί απερίσκεπτου diktatόχι περί γενναιόδωρης βοήθειας. Εξαρχής το Βερολίνο υπογράμμιζε την ανάγκη για λιτότητα κι ύφεση, την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη. Πράγματι, το "ρυθμιστικό πρόγραμμα" περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που σκοπεύουν να βοηθήσουν την οικονομία, αλλά αυτές θα χρειαστούν τουλάχιστο δύο χρόνια πριν υλοποιηθούν. Ο κίνδυνος στο μεταξύ η Ελλάδα να έχει βυθιστεί σε πολιτικό και κοινωνικό χάος, είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ».

Ο David Gordon Smith είναι συντάκτης του «Σπίγκελ» 2
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

LaRouche: Ο Ομπάμα θα φέρει τον τρίτο παγκόσμιο







Ο Lyndon Hermyle LaRouche, Jr. (γεννηθείς στις 8 Σεπτεμβρίου του 1922), είναι Αμερικανός, πολιτικός ακτιβιστής και ιδρυτής ενός δικτύου πολιτικών επιτροπών, κομμάτων και εκδόσεων, γνωστό σαν το κίνημα LaRouche.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, έκανε μία δημόσια έκτακτη τηλεοπτική εμφάνιση σε Αμερικανικό δίκτυο..............ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Aπάτες και «αληθινά» ψέματα της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα

H μέρα ξημέρωσε χτες με μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα που είναι γεμάτη απάτες και ψέματα. Πρόκειται βεβαίως για μια συμφωνία που καιρό αναμένονταν από τη στιγμή που η Ευρώπη υποχρεώνεται να δει επιτέλους κατάματα την πραγματικότητα. Επομένως η Ευρώπη προχώρησε σε μια συμφωνία, το ευρώ ενισχύθηκε, τα χρηματιστήρια έπεσαν και οι επόμενες εβδομάδες μας επιφυλάσσουν πολλές απογοητεύσεις.  Γυρίζουμε σελίδα πλέον γιατί ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε όχι αυτό που μας λένε αλλά την πραγματικότητα αυτού που μας παρουσιάζεται και αυτού που θα έρθει ως το τελικό αποτέλεσμά του. 
Πόσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Κανένας. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λάμπα, η κατάστασή της βελτιώνεται καθημερινά. Κάθε πληροφορία που αναφέρει ότι η λάμπα δεν εμφανίζει καμιά ένδειξη πυράκτωσης είναι απατηλές φλυαρίες διαφόρων ύποπτων τύπων που δυστυχώς γνωρίζουν πρόσθεση και αφαίρεση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ανέφερε ποια θα είναι η συμβολή του στη Ελλάδα και δεν θα το κάνει ως τα μέσα Μαρτίου. Επομένως, μέχρι τότε δεν θα ξέρουμε το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής διάσωσης. Άρα τα 135 δις ευρώ που αναφέρονται σήμερα μπορεί να μην είναι το ακριβές νούμερο αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη χρηματοδοτήσει την ελληνική διάσωση.
Οι προβλέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ακόμα και στο έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, βασίζονται σε υποθέσεις που δεν θα υλοποιηθούν, όπως γινόταν πάντα, κάθε φορά, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα ίδια απατηλά μαθηματικά της Ευρώπης μας πλασάρονται και τώρα και οι νέες προβλέψεις θα απέχουν από την αλήθεια τόσο όσο κι οι προηγούμενες.
Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) αποδέχτηκε........................ 1τη νύχτα της Δευτέρας περαιτέρω περικοπές για τους ιδιώτες επενδυτές στις οποίες κανείς, εκτός των ιδίων, δεν έχει συμφωνήσει. Πολύ σύντομα θα δούμε πόσα ιδρύματα είναι έτοιμα να αποδεχτούν αυτό το σχέδιο και πόσοι θα προτιμήσουν τη διαδικασία των αγωγών από τη στιγμή που τους ζητείται να αναλάβουν ζημιές 74% επί της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους.
Αναμένεται επίσης να δούμε αγωγές στο Λονδίνο από τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων ύψους 18 δις δολαρίων που έχουν εκδοθεί στο βρετανικό δίκαιο.
Οι προβλέψεις της τρόικας βασίζονται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 95% και όνειρο ζουν, μην τους ξυπνάμε… Χτες το πρωί ένα άρθρο του Ρόιτερ έγραφε: «Τα 32 μέλη των μεγάλων πιστωτών της επιτροπής του IIF έχουν ελληνικό χρέος τουλάχιστον 44 δις ευρώ”. Αν αυτό είναι σωστό, τότε η συμφωνία του IIF αντιπροσωπεύει μόλις το 12,2% των ομολογιούχων της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντάλλαξε τα ομόλογά της με την Ελλάδα και έλαβε θέση senior πιστωτή έναντι των ιδιωτών ομολογιούχων και θα δούμε σύντομα κάποιες αγωγές ενάντια σε αυτή την κίνηση, που μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί και με τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Μπορεί επίσης να δούμε πωλήσεις τίτλων από κατηγορίες  πιστωτών που δεν υπόκεινται στη χειραγώγηση των ευρωπαϊκών αρχών και δεν θέλουν να υπόκεινται στις ιδιοτροπίες της ΕΚΤ. Κάτι άλλο που μπορεί επίσης να δούμε είναι τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την κίνηση και να υποβαθμίζουν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης ως συνέπειά της. Στην αποτίμηση ενός κράτους έχουμε πιστωτικό κίνδυνο και πολιτικό κίνδυνο και ο πολιτικός κίνδυνος πλέον αυξάνεται δραματικά.
Η ΕΚΤ μας λέει ότι θα δώσει τα κέρδη από τους ελληνικούς τίτλους της στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν κέρδη, υπάρχουν μόνο σοβαρές ζημιές. Επομένως, όλη αυτή η συζήτηση περί κερδών αφορά μόνο προσδοκίες ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους στη λήξη των ελληνικών ομολόγων που απέχει πολλά χρόνια ακόμη. Ο ισχυρισμός της ΕΚΤ δεν είναι απλά παραπλανητικός αλλά και σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.
Αναμένεται επίσης ότι πολύ σύντομα οι οίκοι Fitch και S & P θα υποβιβάσουν την Ελλάδα σε  καθεστώς ‘default’, κι αυτό θα ενεργοποιήσει τη γλώσσα της χρεοκοπίας σε όλες τις κατηγορίες τιτλοποιήσεων που περιλαμβάνουν ελληνικά παράγωγα ύψους 90 δις δολαρίων και μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο ξεφόρτωμα από λογαριασμούς που απαγορεύεται να διακρατούν χρεοκοπημένους τίτλους.
Και μόλις η Ελλάδα τοποθετηθεί στην κατηγορία της ‘πτώχευσης’, θα ακολουθήσουν σύντομα οι τράπεζες και για άλλη μια ακόμη φορά θα έχουμε όλες τις γνωστές επιπτώσεις στο διατραπεζικό δανεισμό, τις τιτλοποιήσεις, τα ενέχυρα κλπ.
Τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης για την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσουν ή να μη λειτουργήσουν, αλλά σαφώς και θα υπάρξουν αρκετοί ομολογιούχοι που δεν θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέους τίτλους κι έτσι η Ελλάδα θα εισάγει τις ρήτρες συλλογικής δράσης που σαφώς θα ενεργοποιήσουν τα CDS και αν αυτό δεν γίνει, θα δείξει τις αυταπάτες της ασφαλιστικής αγοράς των CDS.
Η δομή της συμφωνίας δίνει στην τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορούν κάλλιστα να ορίσουν κάποιον Τσάρο που θα συνεργάζεται με τους γραφειοκράτες της τρόικας. Η χώρα δεν θα ελέγχει πια τα δημόσια οικονομικά της από τη στιγμή που αντάλλαξε την εθνική της κυριαρχία με ρευστότητα. Στην πραγματικότητα ο εγγυοδοτικός λογαριασμός θεσπίζεται για την Ελλάδα αλλά θα ελέγχεται από την τρόικα και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αλλάξει το Σύνταγμά της με την εισαγωγή μιας δέσμευσης ότι θα πληρώνει τους πιστωτές πριν από κάθε δημόσια δαπάνη.
Μια γρήγορη μελέτη των αριθμών δείχνει ότι η Ελλάδα παίρνει 19 σεντ  για κάθε ευρώ που δανείζεται και τα υπόλοιπα 81 σεντ είναι τα λεφτά που τα κράτη της Ευρωζώνης πληρώνουν πίσω στις τράπεζες τους με τα λεφτά που υποτίθεται ότι δανείζουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έγινε πλέον ένα κανάλι ώστε τα ευρωπαϊκά κράτη να αποπληρώνουν τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Πολύ σύντομα θα δούμε αν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια είναι διατεθειμένα να εγκρίνουν μια τέτοια συμφωνία ή αν η προσεκτική μελέτη των αριθμών οδηγήσει σε αντιρρήσεις και προβλήματα, ιδίως από τη Φιλανδία και την Ολλανδία.
Θα δούμε επίσης καθώς θα πλησιάζουν οι ελληνικές εκλογές πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες σε όλα αυτά είτε στις κάλπες είτε και στους δρόμους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφοντας στην Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές ύψους 3 δις ευρώ και να εφαρμόσει όλους τους όρους της τρόικα ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ το τελικό ελληνικό χρέος θα φτάσει τα 400 δις ευρώ καθώς νέο χρέος προστίθεται πάνω στο παλιό σε μια χώρα που πλέον έχει αρνητική ανάπτυξη 7% και που η πραγματική κατάσταση, ανεξαρτήτως τι λένε οι Ευρωπαίοι, διαρκώς επιδεινώνεται. Στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τη δεύτερη λήξη ομολόγου μέσα στο 2012 κι εκεί μπορεί να χρειαστεί να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.
Αν, τέλος, η Ελλάδα προχωρήσει πράγματι στο επόμενο στάδιο της παρούσας διάσωσης, η άλλη πλευρά του νομίσματος θα είναι η αύξηση του χρέους των άλλων κρατών της Ευρωζώνης που θα της έχουν παράσχει το νέο δάνειο η οποία θα προκαλέσει περισσότερες υποβαθμίσεις καθώς θα αλλάζουν τα νούμερα χρέους προς ΑΕΠ των κρατών, ιδίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας. sofokleous102
Συνεχίστε το διάβασμα ΕΔΩ........