Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το Πίρι Ρέις συνεχίζει τις έρευνες, "στρατηγική ψυχραιμία" στην Αθήνα...

Σε σοβαρή πρόκληση εξελίσσεται ο πλους του "Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, που από χθες διενεργεί έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια από τις ελληνικές αρχές. Στην Αθήνα επικρατεί "στρατηγική ψυχραιμία" και στα ελληνικά ΜΜΕ "άκρα του τάφου σιωπή", για το ίδιο θέμα που το 1987 είχε προκαλέσει κρίση και επιστράτευση...

Το Πίρι Ρέις αυτή τη στιγμή εκπέμπει κανονικά τη θέση του στο διεθνές σύστημα AIS, οπότε η παρακολούθηση της πορείας του είναι εφικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτό είναι προφανώς ηθελημένο, καθώς η πορεία και τα στίγματα του Πίρι Ρέις συνιστούν σαφέστατη, έμπρακτη δήλωση οριοθέτησης των τουρκικών αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου:


Βλέπουμε για παράδειγμα ότι το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου το Πίρι Ρέις έφθασε στη μέση γραμμή μεταξύ της Σαμοθράκης και της απέναντι τουρκικής ακτής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξερα), που συνιστά σημείο τουρκικής αμφισβήτησης. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι συνέχισε νότια, πέρασε χθες το απόγευμα δυτικά της Μυτιλήνης και σήμερα το πρωί δυτικά της Χίου, συνεχίζοντας τις έρευνες σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί, δικαίως, ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή κινείται νότια της Ικαρίας με νοτιοανατολική κατεύθυνση.


Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι περιοχές δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου εμφανίζονται, σε κάποιες διεθνείς "προτάσεις επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών" όπως αυτή που αναδημοσιεύσαμε εδώ, ως περιοχές προς συνεκμετάλλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά την επίσημη ελληνική θέση βέβαια, όλη αυτή η περιοχή είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά αναρωτιέται κανείς, τι συζητιόταν σε 50 ολόκληρους γύρους "διερευνητικών επαφών"... γιατί η πορεία του Πίρι Ρέις έχει αρκετές ομοιότητες με τον παρακάτω χάρτη από το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει:
 1

Ποια είναι λοιπόν η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες;

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χθες το πρωί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας ρωτήθηκε αν είχε ζητηθεί η άδεια των ελληνικών αρχών για τις έρευνες του Πίρι Ρέις και απέφυγε να απαντήσει ευθέως:
"Ν . ΜΕΛΕΤΗΣ: Για τις έρευνες που κάνει το Piri Reis, κύριε Εκπρόσωπε, έχει ζητηθεί άδεια από τις Ελληνικές Αρχές;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι έχει εκδοθεί μία τουρκική NAVTEX, στην οποία δεν προσδιορίζεται η περιοχή των ερευνών του Piri Reis. Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος δεν έχει στοιχειοθετηθεί παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων".


Προφανώς η Τουρκία δε ζήτησε άδεια. Αντ' αυτού, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Έθνος", ο αρμόδιος Τούρκος διπλωμάτης έστειλε email(!) στον Έλληνα ομόλογό του. Μάλιστα επειδή ο Έλληνας πρέσβης, νέος στη θέση του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων, διαμαρτυρήθηκε και αντέτεινε ότι πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Ελλάδας, ο Τούρκος διπλωμάτης του είπε ότι αυτή είναι η ακολουθούμενη διαδικασία και μάλιστα την ίδια διαδικασία ενημέρωσης τηρεί και η Ελλάδα προς την Τουρκία, όταν ελληνικά σκάφη κάνουν έρευνες στο Αιγαίο!

Ερωτηθείς για το θέμα χθες το πρωί στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας, απάντησε ως εξής:

"Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μας πείτε, εάν μπορείτε, ποια είναι η θέση σας, η άποψή σας, εάν έχει γίνει πράγματι ανταλλαγή άτυπη συντεταγμένων ή ενημέρωση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για κινήσεις ελληνικού, τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο, και αν αυτό πράγματι υπήρξε πρακτική τα προηγούμενα χρόνια;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και είναι χρήσιμοι. Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί οι δίαυλοι δεν υποκαθιστούν ούτε θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται. Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται οι απαραίτητες παραστάσεις. Εξυπακούεται ότι υπάρχει εν προκειμένω στενός και συνεχής συντονισμός με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς με και το Λιμενικό Σώμα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και παραμένει αταλάντευτη".


Το πρωί της Τετάρτης λοιπόν έχουμε τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να δηλώνει (ορθώς) ότι για τις τουρκικές έρευνες απαιτείται άδεια της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ως εκείνη την ώρα δεν είχε υπάρξει παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ή δικαιοδοσίας. Στη συνέχεια, όταν το Πίρι Ρέις, χωρίς ελληνική άδεια, μπήκε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά της Μυτιλήνης, το Υπουργείο Εξωτερικών το ανακοίνωσε λακωνικά ως εξής:

"Γνωστοποιείται ότι αργά το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου 2012, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Piri Reis” εισήλθε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.
Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών."


Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα και η απαλοιφή κάθε αναφοράς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: η Ελλάδα δηλώνει προς την Τουρκία, με ελάχιστα συγκεκαλυμμένο τρόπο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι οι έρευνές της στην (θεωρούμενη ακόμα ως) ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο απλής παρακολούθησης.
Για το ίδιο ακριβώς θέμα, το Μάρτιο του 1987 η Ελλάδα είχε απειλήσει με βύθιση του τουρκικού ερευνητικού (τότε ήταν το Σισμίκ). Και για να γίνει πιστευτή η απειλή, είχε διαταχθεί έξοδος του στόλου, αραίωση των αεροσκαφών της ΠΑ και μερική επιστράτευση. Επίσης είχε διαταχθεί η αναστολή της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων και είχε σταλεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία. Η ελληνική απειλή τελικά έγινε πιστευτή, και το "Σισμίκ" δε βγήκε στο Αιγαίο. Η σύγκριση με τη σημερινή αντίδραση προκαλεί θλίψη...

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε σήμερα να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση. Φαίνεται ότι το γενικό χάλι της χώρας σε όλα τα επίπεδα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία. Τουλάχιστον όμως ας μην εξωραϊζουμε αυτό που συμβαίνει, λέγοντας ότι "δεν πέφτουμε στην παγίδα της έντασης". Και ας μην προσποιούμαστε ότι δε βλέπουμε, αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ας σκύψουμε το κεφάλι με ντροπή, γιατί ήδη η γενιά μας παραδίδει την Πατρίδα ελάττω....enkripto.2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου