Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Economist : Πιο κοντά από ποτέ η ελληνική χρεοκοπία


Σαν το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ χαρακτηριζει το  ελληνικό PSI με απρόβλεπτες όμως συνέπειες ο Economist. Ταυτόχρονα θεωρεί ως  τη «μεγαλύτερη στην ιστορία και η πιο αναμενόμενη» την προοπτική της ελληνικής χρεοκοπίας και ότι η αναμονή τελείωσε για το δράμα της ελληνικής οικονομίας.


Το οικονομικό περιοδικό, στο άρθρο του που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο αναφέρει ότι το πρόγραμμα κουρέματος των ομολόγων κατάφερε να αφαιρέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια από το ελληνικό χρέος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και παράλληλα το πρώτο πείραμα που θα δοκιμάζει τις αντοχές του οικονομικού συστήματος στην αποπληρωμή των CDS προκειμένου το PSI να θεωρηθεί ένας ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των «κακών χρεών».

Ο Economist κάνει αναδρομή στις διαπραγματεύσεις του PSI επισημαίνοντας την ανησυχία που απορρέει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ η οποία κατάφερε να αποφύγει μια αναγκαστική μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της.

Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι στο μέλλον αυτό θα δημιουργήσει πιθανή αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων αφού οι ιδιώτες επενδυτές γνωρίζουν πια καλά πως όσο περισσότερα κρατικά ομόλογα μιας χώρας έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι ζημίες που θα αναγκαστούν να αποδεχτούν σε μια επανάληψη της ελληνικής περίπτωσης.

Παράλληλα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές ενισχύοντας συστηματικά με ρευστότητα την αγορά μέσω του δανεισμού προς τις τράπεζες, κίνηση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο................................................. 1
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί, αφού η τελευταία προοπτική μπορεί να κάνει μία «υγιή» τράπεζα, που έχει περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με δάνεια, να αποφεύγει να δανείζει το πλεονασματικό της κεφάλαιο σε άλλες τράπεζες. Ο λόγος θα είναι ότι θα φοβάται πως αυτές μπορεί να έχουν υποθηκευμένο το κεφάλαιό τους στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα την μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Το άρθρο του Economist υπογραμμίζει ότι ήδη ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν τράπεζας εκφράζει προς πάσα κατεύθυνση την ανησυχία του πως όλο και περισσότερες τράπεζες στην ζώνη του ευρώ θα αρχίσουν σταδιακά να εξαρτώνται από την ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν «φθηνή» ρευστότητα. «Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει» καταλήγει το άρθρο.

Αυτό που προκύπτει από το άρθρο του έγκυρου οικονομικού περιοδικού είναι ότι το ταξίδι μόλις άρχισε, ο προορισμός θα είναι μακρινός και εν πολλοίς άγνωστος διότι απλούστατα ούτε οι "φωστήρες" που μας καθοδηγούν γνωρίζουν που θα πάμε ευελπιστούν να μάθουν από εμάς. Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι διασωθέντας όμηρος από τα οικονομικά αρπαχτικά αλλά περισσότερο "κομάντο αυτοκτονίας" για τη χαρτογράφηση άγνωστου εχθρικού εδάφους.Δηλ. όσοι έχουν τη ψευδαίσθηση ότι σωθήκαμε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου