Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Corriere della Sera – O κύριος και η κυρία τίποτα’

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η επιλογή των προσώπων στα ύπατα αξιώματα της ΕΕ, καθώς και το θέμα της απόσυρσης 100.000 πιστωτικών καρτών στη Γερμανία εξαιτίας της κλοπής δεδομένων στην Ισπανία είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.

Απογοητευτικές κρίνει τις επιλογές των προσώπων στα ήπατα θεσμικά αξιώματα της ΕΕ η Berliner Zeitung: «Η κοινότητα αναζητά πρόσωπα σε ηγετικές θέσεις χωρίς χάρισμα, χωρίς όραμα και εν μέρει και χωρίς πείρα. Η ΕΕ θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αν δει κανείς τον βαν Ρομπέι και την κυρία Άστον έχει την εντύπωση πως δεν θα συμβεί τίποτα».

Διαφορετική άποψη έχει μια άλλη εφημερίδα του Βερολίνου, η Tagesspiegel: «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών κάνουν σαφές πώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φαντάζονται το πρόσωπο της ΕΕ προς τα έξω: ‘αποτελεσματικό και χαμηλών τόνων’».

Για γκρίζα χώματα στις επιλογές της ΕΕ κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Pais και επισημαίνει : «Η ΕΕ παρουσιάζεται σε γκρίζα χρώματα. Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν για έναν πρόεδρο χωρίς ηγετικά προσόντα και έκαναν δώρο το πόστο της εξωτερικής πολιτικής στο Λονδίνο. Το γεγονός πάντως ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα είναι μια καλή είδηση. Από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τους θιασώτες της Ευρώπης».

Ιδιαίτερα καυστική στο σχόλιο της είναι η ιταλική Corriere della Sera η οποία σημειώνει :«… η ΕΕ κατάφερε χθες να επιλέξει για τα ύπατα θεσμικά αξιώματα έναν κύριο και μια κυρία τίποτα. Αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες ήταν όμως και ένα ράπισμα για τον Μάσιμο ντ΄Αλέμα -πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών-, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί και αυτό συνιστά συνθηκολόγηση για την Ευρώπη».

Παλιές και νέες μέθοδοι πληρωμήςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Παλιές και νέες μέθοδοι πληρωμήςΗ Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει το θέμα της απόσυρσης 100.000 πιστωτικών καρτών στη Γερμανία εξαιτίας της κλοπής δεδομένων από Visa και Mastercard Γερμανών τουριστών στην Ισπανία. Και η εφημερίδα παρτατηρεί: «Είναι εκπληκτικό πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος εξαρτάται από το πλαστικό χρήμα. Πάνε πια οι εποχές που στις διακοπές κουβαλούσε γεμάτα πορτοφόλια και κοιτούσε με δυσπιστία κάθε νοτιοευρωπαίο που τον χαιρετούσε φιλικά.»

Στη συνέχεια η εφημερίδα σχολιάζει πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση των πιστωτικών καρτών σήμερα και αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τις κλοπές προσωπικών δεδομένων στην Ισπανία καταλήγει: «Για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάρτες δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες οικονομικές ζημίες. Η απόσυρση είναι ένα προληπτικό μέτρο, το οποίο αποδεικνύει ότι οι τράπεζες δρούν προληπτικά πριν εξαφανιστούν μεγάλα ποσά. Έτσι κι αλλιώς οι εποχές με τα χοντρά πορτοφόλια γεμάτα χρήμα δεν ήταν καλύτερες ούτε πιο ασφαλείς».



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου