Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Καλός ο λαϊκισμός, αλλά 123 χιλιάδες ευρώ το μήνα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;


Και τώρα ένα θέμα άσχετο με την επικαιρότητα, αλλά σχετικό με την οικονομική κρίση που περνάμε. Επειδή το κυριότερο επιχείρημα των διάφορων "προοδευτικών" υπέρ της Δημοκρατίας και κυρίως κατά της Μοναρχίας, είναι ότι "οι βασιλιάδες μας κοστίζουν κι έφαγαν ήδη αρκετά", ας δούμε λίγο πόσο μας κοστίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συν αυτώ, σεμια εποχή που ούτε το ίδιο το Αξίωμα του Προέδρου ούτε η χρησιμότητά του είναι ίδια με το παρελθόν.

Δείτε λοιπόν εδώ(κλικ) αναλυτικά

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό του 2009, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει:
-288.000 ευρώ ως "χορηγία Προέδρου της Δημοκρατίας"
-97.000 ευρώ ως "έξοδα παραστάσεως"
-1.772.000 ευρώ ως "βασικό μισθό"
-3.000 ευρώ ως "επίδομα χρόνου υπηρεσίας"
-30.000 ευρώ ως "οικογενειακή παροχή"
-14.000 ευρώ ως "επίδομα θέσης ευθύνης"
-288.000 είναι τα "έξοδα παραστάσεως όσων διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας"
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δαπάνες της Προεδρίας. Από επιδόματα στην Ελλάδα, άλλο τίποτα. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το επίδομα..."θέσης ευθύνης" και "οικογενιακής παροχής" που βλέπουμε.
Αν κάνουμε λοιπόν την πρόσθεση, μας βγαίνει το ποσό του 1.604.000 ευρώ. Διαιρούμενο διά του 13, όσοι και οι μισθοί ενός εργαζομένου, μας βγαίνει 123.384 ευρώ το μήνα, τα χρήματα που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα χρήματα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα ττου Προεδρικού Μεγάρου, μισθοί υπαλλήλων, κλπ. τα οποία περιέχονται στον συνημένο πίνακα.
Επειδή η Βασιλεία στην Ελλάδα μας άφησε χρόνια κι επειδή μια σύγκριση με τα ποσά του τότε προσαρμοσμένα στο σήμερα θα ήταν εντελώς άτοπη, ας δούμε το κόστος μιας από τις πιο ακριβές και ποιο "φανταχτερές" Μοναρχίες της Ευρώπης, αυτή της Ολλανδίας. Εκεί που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βασίλισσα Βεατρίκη, παίρνει τον χρόνο ως μισθό από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό των 834.000 ευρώ! Δηλαδή, 770.000 ευρώ λιγότερα το χρόνο από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενός θεσμού που δεν έχει ούτε στο 1% τις "φανταχτερές" εκδηλώσεις της Ολλανδίας. Ο δε διάδοχος του Θρόνου, πρίγκιπας Βίλλεμ Αλεξάντερ, παίρνει 248.000 ευρώ.
Σε σχέση δηλαδή με την λαμπερή και..."μουράτη" βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο "ανύπαρκτος" τελετουργικά Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παίρνει σχεδόν τα διπλάσια!!! Σε σχέση δε με την περίοδο της βασιλείας της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, υπάρχει η θεμελιώδης διαφορά ότι η βασιλική χορηγία τότε, κάλυπτε και τους μισθούς των υπαλλήλων των Ανακτόρων Αθηνών και Τατοϊου, και μόνο επί Χούντας οι μισθοί αυτοί απορροφήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλός λοιπόν ο λαϊκισμός διαφόρων "δημοκρατών", αλλά μόνο σε όσους τρώνε κουτόχορτο...Bookmark and Share