Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Πυρηνική γίνεται η Τουρκία

Κλείνει συμφωνία με ρωσική εταιρεία για τον πρώτο σταθμό και σχεδιάζει άλλους δύο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος στα ΝΕΑ


Τις συνομιλίες με τη ρωσική Αtomstroiexport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της ολοκληρώνει η σεισμογενής Τουρκία, επιταχύνοντας παράλληλα τα σχέδια για την κατασκευή και άλλων.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες διατυπώνονται για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς.
Η κλιματική αλλαγή εξαιτίας των αερίων από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και η ενεργειακή ανασφάλεια που οφείλεται στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου και στην ασυνέπεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον αρκετών χωρών στην πυρηνική ενέργεια. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσφορών, η οποία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008 και στην οποία συμμετείχε μόνο μία κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας με τις τουρκικές Ιnter ΡΑΡ και Ρark Τeknik. Η διαδικασία αυτή άργησε να ολοκληρωθεί επειδή η Άγκυρα ζητεί από την κοινοπραξία να μειώσει την τιμή στην οποία θα της πωλεί την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο σταθμός.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην πόλη Ακουγιού, στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 1960, η χώρα έχει ακυρώσει τέσσερις απόπειρες κατασκευής πυρηνικού σταθμού, εξαιτίας του υψηλού κόστους, αλλά και των έντονων περιβαλλοντικών ανησυχιών: η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε γεωλογικά ρήγματα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, και οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι ένας πυρηνικός σταθμός θα συνιστούσε απειλή για το περιβάλλον.

Όμως η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να καλύψει με πυρηνική ενέργεια το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας ώς το 2020. Και μετά το Ακουγιού, σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς, πιθανόν κοντά στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. «Έχουμε σχέδια και για άλλες τοποθεσίες έπειτα απ΄ αυτές», δήλωσε χθες ο Γιλντίζ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου