Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Θέρμες Ξάνθης: "Περνάνε δακτυλίδι" οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί της Βουλγαρίας και το τουρκικό προξενείο







ImageΤην ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόϊκο Μπορίσοβ, ανοίγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ξάνθης, μία οδική αρτηρία που θα ενώσει την συμπαγή μάζα των μουσουλμάνων Βουλγάρων με τους Έλληνες ομοθρήσκους τους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Έτσι ικανοποιείται και το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την διάβαση αυτή η Άγκυρα

Ο νέος συνοριακός σταθμός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Θερμών στο Νομό Ξάνθης. Μία εξέλιξη για την οποία βετεράνος διπλωμάτης διατύπωσε την εκτίμηση στο defencenet.gr πως «Κάποτε θα κλάψουμε πικρά για την απόφαση αυτή».

Μία σχετικά μικρή συνοριακή διάβαση, η οποία κατασκευάστηκε και κατόπιν…τουρκικής απαίτησης! Η Τουρκία ζητούσε ιδιαίτερα πιεστικά (υπάρχει η σχετική αλληλογραφία στο υπουργείο Εξωτερικών) να ανοίξουν μικρές συνοριακές διαβάσεις, ειδικά στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Το απίστευτο είναι ότι ετοιμάζεται μία ακόμα τέτοια διάβαση για την περιοχή Κύμης Οργάνης στο Νομό Ροδόπης, την στιγμή που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Κάρτζαλι – Κομοτηνής!

Και όμως: Η Ελλάδα είχε δικαίωμα εντός της Ε.Ε. να αρνηθεί την διάνοιξη αυτών των διαβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και σε αντιστάθμισμα να έδινε επιπλέον διαβάσεις στο νομό Έβρου ή στο νομό Δράμας.

η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου