Από τότε που έγινε γνωστός ο Α. Ρόντος, ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, τον περιέβαλλε μια αχλή μυστηρίου. Ετσι και τώρα, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό, αλλά ο ρόλος του παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς τυπικά δεν κατέχει καμία θέση.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να συναντά ξένους επισήμους που επισκέπτονται τη χώρα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγκίς.
*Τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής, όσο και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας, διαβεβαιώνουν την «Κ.Ε.» ότι ο Α. Ρόντος δεν έχει προς το παρόν καμία επίσημη θέση. Ο Ε. Μπαγκίς, όμως, τον συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεών του στην Αθήνα, το οποίο δημοσιεύθηκε στον τουρκικό τύπο και ανέφερε ότι θα συναντούσε τον Γ. Παπανδρέου, τον Δ. Δρούτσα, την Πωλίνα Λάμψα και τον Α. Ρόντο, τον οποίο καταγράφει ως «σύμβουλο επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής».
*Ο Δ. Δρούτσας, πριν από λίγον καιρό, μιλώντας στην «Κ.Ε.», είχε πει ότι ο Α. Ρόντος δεν σταμάτησε ποτέ να συνομιλεί με τον Γ. Παπανδρέου, όπως και με τον ίδιο, για όλα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, τον οποίο εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο άνδρες.
*Μιλώντας στην «Κ.Ε.» παραδέχθηκε τη συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό λέγοντας ότι είναι προσωπικός φίλος του, εδώ και μία δεκαετία. Στην ερώτηση εάν έχει εγκαταλείψει οριστικά τη Γεωργία, όπου τα τελευταία χρόνια ήταν σύμβουλος του γεωργιανού προέδρου, Μιχαήλ Σακασβίλι, απάντησε ότι η έδρα του εδώ και αρκετό καιρό είναι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει επισημοποιήσει ακόμα τη θέση του Α. Ρόντου είναι η δυσαρέσκεια που υπάρχει γι' αυτόν από στενό συνεργάτη του. Στον Α. Ρόντο χρεώνουν επίσης το σχετικά πρόσφατο φιάσκο της Γεωργίας στη ρωσογεωργιανή σύρραξη, απ' όπου ο Σακασβίλι, τον οποίο συμβούλευε, εξετέθη στη διεθνή κοινότητα.
Είχε προηγηθεί, μάλιστα, άρθρο του στη «Χέραλντ Τρίμπιουν», όπου αναφερόταν στην πιθανότητα μερικής κατοχής της Γεωργίας από τη Ρωσία και καλούσε τη Δύση να κινητοποιηθεί.
*Ο ίδιος πιστώνει στον εαυτό του αρκετές επιτυχίες. Μεγαλύτερη απ' αυτές θεωρεί την πτώση του Μιλόσεβιτς στη Σερβία, κάτι που του αναγνωρίζουν και άλλοι, ειδικά στις ΗΠΑ. Σε συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και ο Γ. Παπανδρέου, ο αρμόδιος για τα Βαλκάνια Ντάνιελ Φρίντμαν είχε πει για τον Α. Ρόντο: «Υπουργέ, αυτός είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια, που κατάφερε να ρίξει τον Μιλόσεβιτς».
*Δική του δουλειά θεωρεί επίσης -το δηλώνει και στο βιογραφικό του- την αλλαγή της ελληνικής στρατηγικής στα θέματα που αφορούν τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, όταν ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Ρόντος δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την ιδέα να πολιτευθεί στην Ελλάδα. Το είχε αποπειραθεί και το 2004, όταν προτάθηκε ως υποψήφιος στην περιφέρεια της Λακωνίας. Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων, όμως, τον είχε κόψει, με το επιχείρημα ότι «προεκλογική εκστρατεία στη Μάνη στα αγγλικά δεν γίνεται».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
<
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου