«Ο πρώτος κανόνας για τις επενδύσεις είναι να μη χάσεις. Ο δεύτερος είναι να μην ξεχάσεις τον πρώτο και αυτοί είναι όλοι οι κανόνες που υπάρχουν». Τάδε έφη Warren Buffet, ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές hedge funds.
Σε περιόδους χρηματοοικονομικής κρίσης όλοι αναζητούν τους «κακούς», οι οποίοι με τη στρατηγική και τις μεθόδους τους οδήγησαν στην αρνητική πορεία της αγοράς. «Κακοί» είναι συνήθως αυτοί που επιδιώκουν την κερδοσκοπία σε βάρος των «έντιμων» επενδυτών. Με τη λογική, όμως, του Buffett, δεν υπάρχουν «κακοί» επενδυτές. Υπάρχουν μόνο εύστοχοι και άστοχοι! Μάλιστα, στο νέο κόσμο των επενδύσεων, το κλειδί της επιτυχίας είναι να εμπιστευτείς τον πιο διορατικό διαχειριστή κεφαλαίου, ο οποίος θα επενδύσει έξυπνα τα χρήματά σου. Δυστυχώς όμως οι διαχειριστές των hedge funds, στους οποίους αποδίδονταν σχεδόν… μαντικές ικανότητες, φέτος αποδείχτηκαν άστοχοι.
Τα αστέρια της Wall Street, αρχίζουν να χάνουν την λάμψη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών Hedge Fund Research, κατά μέσο όρο τα hedge funds έχουν χάσει 4,37% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του κλάδου από το 2008, όταν η χρεοκοπία της Lehman Brothers απείλησε με κραχ το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Το μέγεθος της πτώσης δεν είναι δραματικό, αλλά είναι αρκετό για να προβληματίσει τους διαχειριστές οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε μεγάλες απόλυτες αποδόσεις. Επιπλέον, η «καταστροφή» του 2008 είχε πλήξει τις αγορές μεμιάς, στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ στην φετινή χρονιά οι απώλειες είναι αδιάκοπες. Όπως με τα στοιχεία του HFR το μέσο hedge fund είχε απώλειες σε εξι από τους επτά τελευταίους μήνες. Μόνο τον Οκτώβριο απεκόμισε ο κλάδος κάποια κέρδη στην εμφάνιση, με άνοδο 4,89%......................
Τα hedge funds έκλεισαν στο «κόκκινο» τους έξι, από τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς ηττήθηκαν από τις έντονες διακυμάνσεις. Αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότερες αγορές εμφάνισαν τόσο μεγάλη συσχέτιση στις κινήσεις τους, που κάθε προσπάθεια για trading έπεφτε στο κενό. Όλες οι αγορές ανέβαιναν και έπεφταν μαζί, προκαλώντας το γνωστό στον κλάδο, «pain trade». Δηλαδή, το trade του πόνου.
Η κακοφωνία των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις τους δημιουργούσαν έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα το κλίμα να μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. Ετσι οι διαχειριστές που θεωρούνταν μέχρι πρότινος σταρ δεν κατάφεραν να νικήσουν τις διακυμάνσεις και υποχρεώθηκαν σε ζημίες.
Ο πρωταγωνιστής των hedge funds, o Τζον Πόλσον, της Paulson & Co μάλλλον έχει αρχίσει να χάνει το άγγιγμα του Μίδα. Έχοντας εξανεμίσει το 46% των χρημάτων των πελατών του, από τις αρχές του έτους, ο διαχειριστής ίσως δεν θεωρείται, πλέον, ο εξυπνότερος, μέσα στο «έξυπνο χρήμα». Ο Πόλσον θεωρούνταν βασιλιάς των εναλλακτικών επενδύσεων, καθώς το στοίχημά του κατά της αγοράς στεγαστικής πίστης, του απέφερε κέρδη και φήμη, που ξεπερνούσαν εκείνα, για το στοίχημα του Τζορτζ Σόρος κατά της στερλίνας. Απογοητευτικές είναι οι αποδόσεις και για άλλα γνωστά ονόματα του κλάδου, όπως η Moore Capital του Λούις Μπέικον.
Μετά την αποτυχία του, πως το έξυπνο χρήμα θα δικαιολογήσει τις υπέρογκες αμοιβές, που χρεώνει; Είναι χαρακτηριστικό πως το τυπικό hedge fund χρεώνει προμήθεια ίση με το 2% των υπό διαχείριση κεφαλαίων, ενώ παρακρατά και το 20% των κερδών. Και, για τα πιο επιτυχημένα funds, τα ποσοστά φτάνουν στο 5% και 50%. Την ίδια στιγμή ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζική έξοδο πελατών. Τον Οκτώβριο, οι συνολικές εκροές κεφαλαίων από τα hedge funds άγγιξαν τα 9 δισ. δολάρια -τριπλάσιες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η βιομηχανία αυτή, που κάποτε άγγιζε τα 2 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφαλαίων, συρρικνώνεται αισθητά, πέφτοντας στα 1,66 τρισ. δολάρια.
sofokleous10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου