Παγκόσμιο λιμό από τα μέσα του 2013 προβλέπει αναθεωρημένη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος ΜΙΤ. Σύμφωνα με την μελέτη ο λόγος για αυτή την δραματική εξέλιξη θα είναι η άνοδος των τιμών των τροφίμων μία εκτίμηση η οποία βασίζεται σε στοιχεία του ΟΗΕ και δεύτερο η συσχέτιση των περιόδων που ξέσπασαν εξεγέρσεις και διαδηλώσεις στον πλανήτη την πορεία των τιμών των τροφίμων.
Όπως καταγράφεται στην μελέτη του ΜΙΤ όποτε ο δείκτης τιμών των τροφίμων παγκοσμίως ξεπερνούσε το σημείο 210 οι συνθήκες για την πρόκληση κοινωνικών εξεγέρσεων ήταν οι πλέον κατάλληλες. Φυσικά η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι όποτε οι τιμές των τροφίμων ξεπεράσουν το δείκτη αυτό θα προκληθούν
άμεσα ταραχές. Αυτό που απέδειξε η μελέτη του ΜΙΤ είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες η πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές αυξάνονται.
Ο βασικότερος λόγος για μία τέτοια εξέλιξη πέρα από το αυτονόητο που έχει να κάνει με τις ανάγκες του
παγκόσμιου πληθυσμού για διατροφή είναι το γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους της Γης η δαπάνη για την αγορά τροφίμων αντιστοιχεί στο 80% τρων εισοδημάτων τους.
ΕΣτον παραπάνω πίνακα αποτυπώνεται η χρονική συσχέτιση των εξεγέρσεων ανα τον κόσμο με τις αυξήσεις στον δείκτη των τροφίμων του ΟΗΕ.
Επομένως μία αύξηση των τιμών των τροφίμων θα οδηγούσε στην μείωση ή στην αδυναμία ανεύρεσης τροφίμων και όταν ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να τραφεί τότε δεν έχει άλλη λύσει από το να διαμαρτυρηθεί ή και να πολεμήσει για την διατροφή του. Αυτή την περίοδο σύμφωνα με την μελέτη των Ηνωμένων Εθνών ο δείκτης τιμών των τροφίμων έχει σταθεροποιηθεί για αρκετούς μήνες στο 213
τρείς μονάδες πάνω από το στατιστικό όριο που θεωρείται το όριο για την εκδήλωση κοινωνικών ταραχών.
Η πρόσφατη ξηρασία στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ αποτελεί μία εν δυνάμει απειλή για την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές ο πλανήτης κινδυνεύει να βρεθεί σε μία τρίτη διατροφική κρίση μέσα σε πέντε χρόνια ικανή να προκαλέσει νέες ταραχές για τρόφιμα και εξεγέρσεις της ίδιας κλίμακας με την Αραβική άνοιξη.
Κατά την διάρκεια της αραβικής εξέγερσης ο δείκτης τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είχε φτάσει το 220 και κινείτο προς τις 240 μονάδες. Για το 2012 η μελέτη εκτιμά ότι ο δείκτης θα κινηθεί μεταξύ 210-216. Όμως οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση είναι αυξητική με ενδεχόμενη περίοδο κορύφωσης τον Αύγουστο του 2013 και σύμφωνα με το μοντέλο οι πιθανότητες για κοινωνικές ταραχές θα αυξηθούν μετά από αυτό τον μήνα του καλοκαιριού.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στην αγροτική παραγωγή. Αρκετές σοδειές σε πολλές χώρες του κόσμου κινδυνεύουν με καταστροφή, οι καλλιέργειας βασικών τροφίμων όπως το στάρι, η βρώμη, θα υποστούν σημαντική πίεση από την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους. Δεδομένου ότι τα αγαθά αυτά είναι λαϊκής κατανάλωσης αντιλαμβάνεται κανείς τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου