Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κανόνας 80/20 και η Επιστήμη του πλούτου

Γράφει ο Δημήτρης Μαρινάκης
Στα τέλη του 1800, ο Ιταλός κοινωνιολόγος και μηχανικός, Vilfredo Pareto, έγινε γνωστός για την αμφιλεγόμενη θεωρία του που επικαλούνταν την υπεροχή της «ελίτ» τάξης. Αυτή η ατυχής (και τώρα απαξιωμένη) θεωρία χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει την ιδεολογία του φασισμού, που έφερε τη δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ενώ ο πλέον καταρριφθείς "νόμος" των "ασήμαντων πολλών" και των "σημαντικών ολίγων" δεν έχει νόημα για εμάς όσον αφορά την αξία των ανθρωπίνων όντων, τουλάχιστον μία από τις ιδέες του Pareto έχει ακόμα σημασία σε άλλους τομείς.
Μπορείτε να ξέρετε την "Αρχή του Pareto" από πιο οικείο της όνομα, "ο κανόνας 80/20."
Με απλά λόγια, η κανόνας 80/20 όπως τον χρησιμοποιούμε σήμερα, λέει ότι το 80% της απόδοσής σας προέρχεται από το 20% της προσπάθειάς σας. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το 80% του εισοδήματός της προέρχεται από το 20% της πελατειακής της βάσης. Ή ότι το 80% των εσόδων της, μπορεί να αποδοθεί μόνο στο 20% της πωλησιακής της δύναμης.
Πίσω στη δεκαετία του 1960, χιλιάδες πωλητές ασφαλειών ζωής στην Metropolitan Life, μιας μεγάλης εταιρείας των ΗΠΑ, έλαβαν μέρος σε μια μελέτη που έδειξε αυτόν τον κανόνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι πράγματι, το 20% των πωλητών παρήγαγε το 80% του συνόλου των πωλήσεων.................... 1Οι άνθρωποι σε εκείνο το κορυφαίο 20% έβγαζαν 54 φορές περισσότερο από τους ανθρώπους του χαμηλού 80%!
Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά; Δεν ήταν ότι αυτή η αφρόκρέμα των πωλήσεων ήταν 54 φορές πιο έξυπνοι ή ότι εργάστηκαν πολύ σκληρότερα. Και προφανώς δεν είχαν 54 φορές περισσότερη εκπαίδευση ή εμπειρία.
Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ότι, οι άνθρωποι που αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη έχουν μάθει να δίνουν προσοχή και να παρακολουθούν τι λειτούργεί και τους κάνει αποτελεσματικούς, και τι όχι. Και έβαλαν στόχο να κάνουν περισσότερα από τα αποτελεσματικά πράγματα και να απαλλαγούν από εκείνα που καταβροχθίζουν το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους τους.
Ξόδευαν το 80% του χρόνου τους στο 20% των εργασιών τους, που παράγει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα!
Τι θα λέγατε για τη δική σας εργασία ή την επιχείρησή σας, ή για άλλους τομείς της ζωής σας; Μπορείτε να δείτε ότι το 80% των αποτελεσμάτων σας προέρχεται από το 20% των εισροών σας; Δεν ξέρω αν Wattles Wallas (ο συγγραφέας του καταπληκτικού The Science of getting Rich) είχε ακουστά τον Pareto, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς ο κανόνας 80/20 μπορεί να είναι χρήσιμος για την εφαρμογή της έννοιας του κ. Wattles, της «Αποτελεσματικής δράσης ».
Αν προτιμάτε να βρεθείτε στην κορυφή του 20% (και, ναι, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να υποπέσετε στον ανταγωνισμό), ρίξτε μια καλή, στενή ματιά στο πώς ξοδεύετε το χρόνο και την ενέργειά σας. Χωρίς αμφιβολία θα διαπιστώσετε ότι οι πιο παραγωγικές, αποτελεσματικές, και κερδοφόρες δραστηριότητες παίρνουν πιθανώς μόνο το 20% της προσοχής σας. Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύετε το 80% των πόρων σας για πράγματα που είναι μη παραγωγικά, αναποτελεσματικά, και ασύμφορα.
Και δεν εννοείται μόνο ο χρόνος που ξοδεύετε εργαζόμενοι σε προσοδοφόρες δραστηριότητες σας αλλά και ο χρόνος που δαπανάτε για να σκέφτεστε. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικά μόνο από τα υψηλά σημεία της «Αποτελεσματικής δράσης» 
Είστε "το περισσότερο που μπορείτε" στη σημερινή σας θέση, ή κάνετε μόνο ίσα ίσα ότι χρειάζεται; Έχει ειπωθεί ότι πολλά αφεντικά πληρώνουν τους υπαλλήλους τους ίσα για να τους κρατήσουν να μην παραιτηθούν, και ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο όσο χρειάζεται για να μην απολυθούν. Αν βρίσκεστε σε κάποια από αυτές τις θέσεις, δεν είστε έτοιμοι να ανέλθετε στο υψηλότερο επίπεδο ανταμοιβής.
"Το να δίνεις περισσότερη αξία σε χρήση από ό, τι παίρνεις σε χρηματική αξία" έχει εφαρμογή και στους υπαλλήλους που πωλούν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις, καθώς και σε αυτούς που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε πελάτες.
Κάνετε το λάθος να προσπαθείτε πάρα πολύ; Αυτές τις μέρες, το να είσαι πάρα πολύ απασχολημένος είναι σχεδόν μια ένδειξη τιμής, αλλά ο κ. Wattles προειδοποιεί: «Δεν πρέπει να υπερεργάζεστε ή να βιάζεστε στην προσπάθειά σας να κάνετε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των πραγμάτων στο συντομότερο δυνατό χρόνο ... Όσα περισσότερα πράγματα κάνετε, τόσο το χειρότερο για σας, εάν όλες αυτές οι πράξεις σας είναι αναποτελεσματικές. "
Μαστίζεστε από τον "δολοφόνο των ονείρων", την αναβλητικότητα; "Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα και δεν το κάνετε, έχετε αποτύχει, όσον αφορά αυτό το πράγμα τουλάχιστον. Και οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο καταστροφικές από ό, τι φαντάζεστε."
Μήπως παραμελείτει τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται μικρά και ασήμαντα; "Δεν μπορείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα ακόμη και της πιο ασήμαντης πράξης .... Η παραμέληση ή η αποτυχία σας να κάνετε κάποια μικρά πράγματα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στο να επιτύχετε αυτό που θέλετε."
Οι ενέργειές σας είναι ισχυρές ή αδύναμες; Ο κ. Wattles σημειώνει ότι "Κάθε πράξη μπορεί να γίνει ισχυρή και αποτελεσματική, κρατώντας ψηλά το όραμά σας ενώ το κάνετε, και βάζοντας όλη τη δύναμης της πίστης και του σκοπού σας σε αυτό. "
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών, γιατί δεν δοκιμάζετε να δώσετε προσοχή που πηγαίνει ο χρόνος σας..., πώς ξοδεύετε την ενέργειά σας ... που εστιάζετε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα, και τη δράση σας ... και πώς  αντιλαμβάνεστε και ανταποκρίνεστε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται; Κρατήστε σημειώσεις όλη την ημέρα, σημειώνετε, και στο τέλος της ημέρας, δείτε και μόνοι σας πόσο πραγματικός είναι ο κανόνας 80/20 στην εργασία, στο σπίτι, και παντού.
πηγή en-gr 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου