Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Επειδή το επόμενο διάστημα θα ακουστεί αρκετές φορές ο όρος ΑΟΖ , διαβάστε την παρακάτω διαφωτιστική συνέντευξη από έναν άνθρωπο που ξέρει καλά το αντικείμενο.



Μας στάλθηκε από την Σύμπραξη Πολιτών μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δόθηκε από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ Θ. Καρυώτη στον έγκριτο δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου και δημοσιεύθηκε στο noiazomai.net. Μέσα από την συνέντευξη θα κατανοήσετε τον εμπαιγμό των Πολιτών και την καθολική ευθύνη και αμέλεια των πολιτικών κυβερνήσεων μαs, για την . . . επικίνδυνη κατάντια μαs. Επίσης δίνει και απάντηση για τις προκλητικές κινήσεις των γειτόνων μας και παρακαλούμε να την διαβάσετε προσεκτικά τ και ελπίζω να μην πάθετε ...εγκεφαλικό όπως χαριτολογώντας μας γράφει η Σύμπραξη Πολιτών τους οποίους και ευχαριστούμε.



Eρ. κ. Καθηγητά, σαs ευχαριστούμε θερμά για αυτή την συνέντευξη, για το σοβαρό θέμα τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο Πέλαγοs, καθώs και την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρακαλούμε να μαs εξηγήσετε, τι είναι αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOΖ);

Απ. Και εγώ σαs ευχαριστώ, κ. Παπαντωνίου. Η νέα σύμβαση του Δικαίου τηs Θάλασσαs, που υπάρχει πλέον από το 1982, δημιούργησε μια νέα θαλάσσια ζώνη, η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρεται στο άρθρο 56 τηs Σύμβασηs, που καθορίζει τιs αρμοδιότητεs και υποχρεώσειs του παράκτιου κράτουs, μέσα σε αυτήν την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Υφαλοκρηπίδα, γιατί η υφαλοκρηπίδα ασχολείται μόνο με το πετρέλαιο. Ενώ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία τηs όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την αλιεία ! Οι Τούρκοι, που δεν τουs αρέσει καθόλου αυτή η ΑΟΖ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή δεν περιέχει καμία γεωλογική έννοια και η σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει, ότι και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ!!

Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου