Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Aνησυχία Λαβρόφ για τα περί ανοίγματος των συνόρων για τους ΑλβανούςΤην ανησυχία της Ρωσίας για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα περί κατάργησης των συνόρων μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη δήλωση αυτή πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της ΕΕ, αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς.

«Προς το παρόν, παρόμοια αντίδραση δεν ακούσαμε. Ελπίζω ότι χωρίς δημόσιες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απαραίτητη εργασία με την αλβανική ηγεσία γίνεται σχετικά με το θέμα αυτό», είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι συζητά το ζήτημα του Κοσόβου, τόσο με Ευρωπαίους, όσο και με Αμερικανούς ομολόγους του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρκετά μη εποικοδομητική» τη στάση της ηγεσίας της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και των διεθνών παραγόντων, που εργάζονται στο Κόσοβο, και κάλεσε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του Δεκεμβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τη συζήτηση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, της αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών, οι οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του ΟΑΣΕ», είπε ο κ. Λαβρόφ με το πέρας της επίσκεψης του Σέρβου ομολόγου του στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στη Σερβία, που ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Αλβανία, καθώς και το Κόσοβο και τμήμα της "Μακεδονίας", όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, «ορισμένοι Αλβανοί ονειρεύονται από καιρό τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδια την Αλβανία, το Κόσοβο, τη "Μακεδονία", την ελληνική περιφέρεια της "Τσαμουριάς" και ορισμένες ακόμη περιοχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Ναυτεμπορική
Bookmark and Share